Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Kun je ook een ‘domme’ high-end tv zonder Smart-functies kopen?

Geschreven door
Geplaatst op27 februari 2014, 16:08 CategorieTips en adviezen

Nagenoeg elke tv die je tegenwoordig in de winkel vindt is een zogenaamde Smart tv, voorzien van diverse ‘slimme’ functies. Maar, wat als je geen van deze functies wilt maar toch een high-end tv wilt hebben? Dat is een vraag die we regelmatig gesteld krijgen dus in dit artikel een antwoord voor iedereen die op zoek is naar een ‘domme’ high-end tv.

Wat is een Smart tv?

Voor diegenen die kort en simpel willen weten wat een Smart tv is,  is er een antwoord. Een Smart tv is namelijk een tv die verbonden kan worden met het internet en andere apparaten, toegang biedt tot een aanbod aan applicaties en online diensten, en vaak ook bediend kan worden met een app voor je smartphone of tablet. Er zijn natuurlijk veel meer ‘slimme’ functies op Smart tv’s dan in deze zinn beschreven worden, lees dus vooral ons artikel over wat een Smart tv precies is door.

Een ‘domme’ high-end tv

Mocht je al deze ‘slimme’ functies op je tv helemaal niet nodig hebben of gewoon niet willen dan is het logisch dat je op zoek gaat naar een tv die hier niet over beschikt. Het probleem is echter dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, zeker wanneer je voor een zo goed mogelijke beeldkwaliteit gaat. Veel fabrikanten bieden alleen de tv’s in het instapsegment zonder Smart tv functies aan maar alles daarboven is voorzien van (een deel van de) ‘slimme’ functies.

Philips-Smart-tv

Het ‘probleem’ voor diegenen die naar een goede ‘domme’ tv zoeken is dat fabrikanten hun beste modellen altijd volproppen met de meeste features en functies, waaronder dus ook de Smart tv functies. Wanneer je dus een high-end tv van bijvoorbeeld een Samsung, LG of Sony wilt dan kom je dus automatisch bij de modellen die beschikken over een Smart tv platform, ingebouwde camera, spraakbediening, touch-afstandsbediening, etc. En ja, hier betaal je ook voor, zonder dat je ze per se nodig hebt of wilt gebruiken. 

De conclusie is er dus een waar je weinig aan zult hebben. Als het echt geen optie is om een Smart tv met al die extra functies aan te schaffen dan moet je inleveren op de beeldkwaliteit, en mogelijk ook features als het design en het aantal USB- en HDMI-aansluitingen. Je komt er dus simpelweg nauwelijks meer onderuit, hetzelfde wat we de laatste paar jaar zagen bij de 3D-techniek. Ook hier geldt dat je nauwelijks high-end tv’s zonder 3D-ondersteuning kunt vinden, of je het nu gebruikt of niet.

Meer informatie over Smart tv’s

Wil je meer weten over het Smart tv platform van onder meer Panasonic, Samsung, LG, Sony en Philips? Neem dan ons 2014 home cinema overzicht door. Hier vind je links naar artikelen waarin de nieuwste functies binnen deze Smart tv platformen besproken worden en links naar de tv-series die in 2014 geïntroduceerd worden.

Daarbij is het verstandig om ons artikel over een Smart tv kopen doorneemt. Hierin bespreken we alle zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een ‘slimme’ tv. Ben je op zoek naar tips om meer uit je tv te halen? Neem dan onze homecinema informatiegids door.

 • Delen:

Reacties

 1. Huubbig
  27 februari, 2014 om 23:45

  Hoe zit het met de Hisense, Seiki en andere ‘goedkopere’ fabrikanten. Waarom komen deze partijen zo weinig aanbod?

  • Martijn Chel
   28 februari, 2014 om 9:46

   Weinig? We schrijven er behoorlijk veel over zelfs. In dit artikel is er echter geen plek voor want de vraag is of je een high-end tv zonder Smart-functies kunt kopen.

 2. Joop
  19 augustus, 2015 om 13:19

  Dan koop ik wel een grote monitor. Ik moet die smart meuk niet, period
  Ik heb er ook geen zin dat multinationals en geheime diensten van vreemde mogendheden je huiskamer kunnen meekijken? (Ik heb niets te verbergen maar ook niets te tonen) Ik koop dan wel een grote monitor i.p.v. TV
  Ik hang er wel een slimme mediaspeler aan (zie Kodi.tv)
  Opbokken met al dat bespioneer een gegevens verzamelen via de “SMART” TV. Doei !

 3. Frank
  16 augustus, 2017 om 21:38

  Hadden die smart tv’s dan maar minstens een “lock” knop om hem vast te zetten op (digital) TV only of HDMI 1. Mijn bejaarde ouders met Ziggo kastje krijgen het minsten 3 keer per week voor elkaar de zaak te ontregelen, vraag me niet hoe, we hebben al allerlei knoppen op tv en afstandsbediening afgeplakt zodat ze die niet per ongeluk kunnen indrukken, maar het helpt niet.

  • Jeannette
   17 augustus, 2019 om 21:32

   Klinkt bekend…
   De smart tv van mijn moeder doet ook om de haverklap zulke vreemde dingen dat ik ook vaak heel lang aan het zoeken ben om gewoon weer tv met geluid en een werkende kanalenkiezer te krijgen.
   Zo moeilijk moet het toch niet zijn om bij niet alledaagse knoppen even een: “Weet u zeker dat u wilt…” te vragen aan de gebruiker? Of nog beter: de knoppen te kunnen blokkeren?

   • Frank
    17 augustus, 2019 om 22:44

    De oplossing is de tv op “hotel-lock” te zetten. Veel tv’s hebben die optie zodat je in een hotel de instellingen van de tv als gast niet kunt wijzigen. Maar dat vertellen ze degewone consument niet.
    Nu zouden die fabrikanten dat ook aan gewone consumenten kunnen aanbieden onder het mom van “kinderslot” terwijl het juist als “bejaardenslot” gebruikt zou kunnen worden.

    Google op jouw merk + hotel lock en mogelijk vind je de toetsencombinatie om het lock te activeren.

 4. Marie
  27 november, 2017 om 13:54

  Buiten dat, als de fabrikanten de firmware van het smart gedeelte niet meer bijwerken, worden veel van je apps (en daarmee het smart gedeelte van je tv) onbruikbaar.
  Top joh! Vriend van me heeft zelfs dat de menu’s van de TV niet meer normaal te lezen zijn door een bug in de firmware. Maar hij kan die update niet ongedaan maken. Echt top!

 5. André
  25 maart, 2019 om 0:50

  Sinds ik de eerste Platte tv’s bij mn vrienden thuis zag hangen dacht ik….
  DAT WIL IK OOKK !!!.

  niet veel later bedacht ik, zoou leuk zijn als ik mn computer er mee verbind.
  lekker gamen, internetten, youtube, etc….

  Toen kwamen de smart tv’s.
  Handig dacht ik met al die app’s er op.
  Echter na 3 jaar worden de app’s niet meer ge-updated en zijn ze onbruikbaar.

  Geef mij maar een domme-tv.
  Sluit mn pc er op aan.
  Nu blijft alles updated.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.