Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Geen beeld of audio via HDMI? Zo kun je het probleem oplossen

Geschreven door
Geplaatst op12 februari 2014, 11:43 CategorieTips en adviezen

We hebben al meerdere malen geschreven over hoe je een home cinema systeem het beste kunt aansluiten en in de meeste gevallen is een HDMI-kabel de beste oplossing. Toch kan het voorkomen dat je na het aansluiten van apparatuur middels HDMI problemen als geen beeld of geen audio tegenkomt. In dit artikel geven we een aantal eenvoudige manieren om te achterhalen waar het probleem zit.

Problemen met HDMI

Twee apparaten die met HDMI gekoppeld worden moeten met elkaar kunnen communiceren en maken gebruik van een kopieerbeveiliging genaamd HDCP. Het feit dat beide apparaten elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen communiceren wordt ook wel de ‘HDMI handshake’ genoemd. Als deze niet (juist) werkt kan dit ervoor zorgen dat er geen beeld doorgestuurd en weergegeven wordt. Met onderstaande suggesties kun je op onderzoek gaan naar de oorzaak van het probleem.

Controleer de aansluitingen

Het klinkt heel voor de hand liggen maar controleer of alles correct is aangesloten. Het kan zomaar zijn dat je een verkeerde input of output gebruikt hebt en als dit niet het geval is kan een connector verbogen zijn of kan een kabel losgeraakt zijn door het verschuiven van apparatuur.

Controleer de kabels

Het is een misvatting dat een HDMI-kabel van 100 euro een beter beeld geeft dan een kabel van 10 euro. Een HDMI-kabel werkt of deze werkt niet, zo simpel is het. Als je alles geprobeerd hebt maar toch geen beeld door je HDMI-kabel krijgt dan kan het soms zo zijn dat een andere (goedkope) kabel wel werkt. Het loont dus om in ieder geval twee kabels geprobeerd te hebben voordat je het opgeeft.

HDMI-connector

Controleer de instellingen

Voordat je van je net aangesloten home cinema systeem kunt genieten is het belangrijk te controleren of de juiste instellingen gebruikt worden voor HDMI. Staat bijvoorbeeld de videoresolutie juist ingesteld (kan het display deze resolutie aan?), en is op je home cinema set of receiver de correcte input aan de correcte aansluiting toegewezen? Ook kan het zo zijn dat de bron zo ingesteld staat dat deze alleen audio of alleen video via HDMI doorgeeft.

Aanzetten van apparatuur

Soms kan het zo zijn dat alle apparatuur correct is aangesloten en dat alle instellingen juist zijn maar dat je toch geen beeld krijgt. Dit is meestal het geval wanneer er een HDMI-signaal doorgestuurd wordt via bijvoorbeeld een receiver of home cinema set. Een van de oorzaken hiervan kan de volgorde van het aanzetten van apparatuur zijn. Het kan dus helpen om in verschillende volgorden je home cinema systeem in te schakelen en kijken of er beeld verschijnt. Zet bijvoorbeeld eerst de Blu-ray speler aan, dan de receiver en vervolgens de tv. Als je een receiver of home cinema set met meerdere inputs hebt kan het naar een andere input en terug schakelen soms ook zorgen voor een correcte ‘handshake’.

Verwijder apparaten

Als bovenstaande manieren je nog steeds geen antwoord geven op de vraag waar het probleem zit kun je proberen het proces van het sturen van beeld richting de tv te vereenvoudigen. Maak je gebruik van een receiver, home cinema set of soundbar die tussen de bron en de tv staat? Koppel deze dan los en sluit de bron direct op de tv aan? Krijg je vervolgens wel beeld, dan weet je dat het probleem bij de receiver, home cinema set of soundbar zit. Wat je nu kunt doen is de bron direct op de tv aansluiten en een aparte (digitale) audiokabel richting de receiver, home cinema set of soundbar leggen. Dit is geen optimale oplossing omdat HD audioformaten nu niet ondersteund worden maar je hebt in ieder geval beeld en geluid.

HDMI-aansluiting

Firmware-updates

Omdat de ‘HDMI handshake’ beïnvloed kan worden door de software op één van de aangesloten apparaten is het verstandig om direct te controleren of er firmware-updates zijn voor bijvoorbeeld je tv, Blu-ray speler, home cinema set en receiver. Deze update brengt mogelijk nieuwere software die een correcte ‘handshake’ mogelijk maakt. Lees meer over firmware-updates in je home cinema systeem.

Contact met de fabrikant

Helaas kan het zo zijn dat je na het proberen van bovenstaande oplossingen nog steeds geen beeld voorgeschoteld krijgt. Dit kan komen door een probleem met de hardware of de software. Zoek op het internet naar gebruikers die dezelfde klacht hebben en wellicht hebben zij een oplossing gevonden. Neem daarnaast contact op met de fabrikant. Wellicht nemen zij het apparaat terug om het te controleren en te repareren.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

Meer tips en adviezen

Voor meer informatie, meer tips en adviezen en alles wat je moet weten over het kopen van home cinema producten kun je terecht in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen in onderstaande artikelen;

Moet je goedkope of dure kabels voor audio en video kopen?
HDMI 2.0 kabels: moet je ze kopen of is het onzin?
Home cinema systemen en firmware-updates
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?

 • Delen:

Reacties

 1. Peter Frey
  22 februari, 2014 om 14:19

  Ik heb een Samsung UE55F6740 televisie met ARC. Deze wil ik verbinden met mijn audio-installatie B&O Beocenter 2300. De laatste beschikt over een AUX-aansluiting met (5-polige)DIN-plug. Gaat deze verbinding werken zodat ik het tv-geluid via mijn audio-apparatuur kan afspelen?

  met dank en vriendelijke groet
  Peter Frey

 2. steenbakkers
  01 maart, 2015 om 14:10

  ik heb mijn decoder met hdmi aangesloten op mijn receiver en van mijn receiver met hdmi naar mijn tv ( arc ) maar ik krijg een zacht geluid wie weet raad , moet ik iets instellen mijn tv ondersteund arc

  Met vriendelijke groet
  Steenbakkers

  • Moiko
   06 oktober, 2015 om 10:46

   Je moet je geluid van de decoder simpelweg harder zetten, de arc aansluiting is alleen voor geluid vanuit bijvoorbeeld een usb stick of youtube IN je tv…..

   (audio return channel)

   je geluid komt dus vanuit je decoder te zacht binnen….

 3. julian
  05 augustus, 2015 om 21:24

  Mijn samung tv werkt wel als ik hem aansluit op tv zenders HDMI maar wanneer ik mijn ps3 aan wil sluiten krijg ik zwart beeld en geen geluid

  • koen
   15 december, 2015 om 1:53

   Ik heb precies hetzelfde maar geen oplossing

 4. korky
  11 november, 2015 om 15:31

  hoe kan ik het geluid van mijn chromecast via mijn home cinemaset laten lopen ik heb nu maar alleen het geluid via mijn tv

  • Nico Kwant
   26 september, 2017 om 18:30

   Ik heb de chromecast aangesloten op een hdmi-splitter met voeding. Vanaf de spitter gaat het beeld naar de tv. Ook aan de splitter hangt een apparaatje dat het audio uit het hdmi signaal haalt en naar de versterker stuurt.

   Je kunt natuurlijk de receiver ook op tv aansluiten als deze een (digitale) audio out heeft. Maar als je de chromecast ook gebruikt voor internetradio en/of streaming muziek (Deezer) dan moet je tv aan blijven staan. Zo als ik het heb gedaan kan je tv uit blijven als je alleen audio streamt met je chromecast.

  • marco
   05 mei, 2020 om 12:49

   Je kan dan een digitale kabel aansluiten aan je Reciever vanaf je tv dan heb je mooi geluid .

   marco

 5. S.Hendriks
  16 december, 2015 om 22:02

  Hallo,
  ik heb een samsung homecinema set met 1x hdmi out, en 2x hdmi in.
  en ik sluit deze aan op een sony bravia smart tv. (op de HDMI ARC). Geluid is er wel.
  Echter geen geluid over de bass speaker. Als ik de HDMI uit de tv haal, en bv muziek opzet doet deze het wel. Stekker HDMI weer in tv. Speaker stopt ermee.
  Verder CI+ module van ziggo.
  Waar kan het aan liggen??? want het geluid is nu niet optimaal

 6. help me!
  19 december, 2015 om 18:32

  Ik heb een samsung LE32R32B tv. Ik had het uitgeleend aan een vriend. Nadat ik het had aangesloten op mijn ps3 kwam er geen beeld. Ik gebruikte daarvoor een hdmi kabel. En nu ook maar er komt geen beeld. Ik heb op internet gezocht hoe ik mijn tv kon ressetten alleen dat lukte ook niet. Ik heb zelfs de service van samsung gebeld alleen zei zeggen dat ze het ook niet weten. Deze tv had ik misschien 6 of 7 jaar geleden gehaald. De plaats waar ik het gekocht had is failliet. Wanneer ik mijn ps3 aanzet staat er niet ondersteund. Alleen weet ik niet wat er met dat wordt bedoeld.
  Kan iemand mij aub helpen.

  • henk
   28 februari, 2019 om 14:25

   heb hetzelfde ,maar dan met een chromecast
   Heb jij inmiddels een oplossing hiervoor?

 7. Tom
  23 december, 2015 om 18:28

  Ik heb een tv van LG model M3702CG, hierop ps3 aangesloten. Heb beeld maar geen geluid.. Instellingen al bekeken en alles lijkt ok. Iemand die weet hoe dit op te lossen? Ligt zeker niet aan de ps3.. Heb andere bronnen van geluid geprobeerd maar komt nooit geluid uit tv of via aangesloten boxen.

 8. Arthur
  19 februari, 2016 om 21:56

  Ik beschik over een Beomaster 7000 en wil daar de Chromecast Audio op aansluiten. Kan iemand mij op weg helpen?
  Via een CD-Tape adapter heb ik de Chromecast nu aangesloten met de twee tulp stekkertjes (rood – wit) in de adapter en de DIN-stekker in de Tape-2 van de Beomaster maar helaas nog geen geluid.
  Ook het testgeluid via de Chomecast is niet te horen.

 9. Monique
  13 mei, 2016 om 13:20

  Ik heb een jvc Let 55 inch smart tv plotseling viel het beeld uit na uitschakelen komt de beeld paar minuten. Dan valt het weer weg ik zie alleen jvc op de scherm dan gaat het niet meer uit met de afstand bediening
  Wie kan mijn helpen bij voorbaat hartelijk dank moniq

 10. Shaier
  22 september, 2017 om 21:22

  Ik heb een kleine samsung tv en met 2×hdmi aansluitingen ik probeer mijn chromecast aan te sluiten op de tv maar mijn tv geeft alleen maar grijs beeld hij geeft wel aan dat er iets is aangesloten. Zelfde verhaal ook bij mijn ps3. Alles wat met hdmi betreft

  Heeft iemand een tip dan hoor ik het graag want het is echt vervelend bij voor baat bedankt

 11. Luca Ackema
  23 september, 2017 om 20:01

  Hallo, ik heb een vraagje over mijn pc. Sinds dat ik hem heb doet hij het de ene keer wel op de dvi/vga en dan andere keer niet. Ik heb voor de vga 2 adapters 1 die naar hdmi gaat en 1 die naar een andere aansluiting gaat een dvi met 4 puntjes on het streepje. Toen deed hij altijd met een adapter als als ik eerst het beeldscherm aandeed en dan de pc. Maar het probleem is als ik geen adapter er tussen heb bijvoorbeeld van vga naar hdmi dan is alles heel sloom en als ik dan een spel ga spelen loopt alles heel sloom en duurt alles heel lang en mijn ping is dan ook heel laag rond de 20. Heel soms deed hij het ineens niet meer met een adapter maar dat starte ik de pc een paar keer opnieuw op en dan deed hij het weer. Ik het gevraagd aan de man van de pc en die zei dat ik een beeldscherm met hdmi moest hebben omdat hij dat alleen ondersteund samen met vga. Dus heb ik gisteren een nieuw beeldscherm gekocht maar het werkt nog steeds niet en de man geeft geen antwoord meer bij de mediamarjt wisten ze het ook niet dus ik heb het opgezocht en daar zeiden ze dat het aan de videokaart en aan dr drivers kon liggen. Weet iemand misschien hoe ik dit probleem kan oplossen
  Mvg Luca Ackema

  • ton
   27 februari, 2019 om 19:02

   ik denk dat je een videokaart met 1 hdmi poort en vga poort in je computer moet laten zetten

 12. John
  04 november, 2017 om 20:44

  Ik heb een markants 1508 versterker met HDMI aansluitingen.
  Samsung ES 8000 met HDMI ARC
  Alles aan gesloten dat werkt alleen Set-top box geeft wel geluid maar geen beeld.

  Set-top box is van KPN 4k-tv-ontvanger.

  Gaarne advies

  • ton
   27 februari, 2019 om 19:11

   ik denk kpn decoder aansluiten op tv via hdmi dan digitale kabel van tv naar versterker en hdmi van tv naar out van verkerker

 13. dennis hoegen
  07 januari, 2018 om 17:43

  Hallo, mijn samsung tv heb ik aangesloten op laptop via hdmi, maar tv ging ineens naar zwart scherm, heb wel geluid. heb andere hdmi kabels geprobeerd maar geen van deze werken om beeld te krijgen, heb deze kabels allemaal getest op ziggo naar andere tv om te kijken of ze niet stuk waren. deze deden het allemaal. heb tv bij bcc gekocht ga aankomende maandag nog wel even kijken of ik misschien nog garantie op deze tv heb type: UE55 inch ES7000

  Deze tv is weinig gebruikt alleen voor ps4 games te spelen voor de rest ben ik zelf veel aan het werk dus veel heeft hij niet gedraaid, aangesloten op laptop via HDMI kabel maar 10 min. gelijk zwart beeld. Is hier een oplossing voor of is dat hardware matig probleem.

  Zou graag meer van u willen horen, door het nu weekend is hoop ik aankomende maandag of aankomende week graag wat van u te horen.

  Mvg,

  D. Hoegen

 14. John van IJsseldijk
  14 augustus, 2018 om 5:53

  Ik heb een Samsung PS-50C77HD (HD-Ready) tv met 1 HDMI aansluiting.

  Wanneer ik een HDMI apparaat (Chromecast of extern apparaat) aansluit, dan krijg ik geen signaal (geen beeld èn geluid) op de tv, terwijl deze apparaten het wèl doen (gecontroleerd op een andere tv).

  In het menu van de tv kan ik de source/bron kiezen bijv. EXT1 of EXT2.
  HDMI staat ook in het lijstje, maar is “doorzichtig”, waardoor ik deze bron NIET kan selecteren, blijkbaar omdat de HDMI ingang geen signaal ontvangt.

  Kan iemand mij misschien helpen, om het signaal toch via de HDMI poort op de tv geactiveerd te krijgen?

  • ton
   27 februari, 2019 om 19:14

   nee want de hdmi poort van tv werkt niet

 15. John van IJsseldijk
  14 augustus, 2018 om 6:05

  Ik heb nog een aanvulling:

  ik heb een link naar de PDF-handleiding gevonden van het toestel en op blz. 44 ZOU een oplossing kunnen staan, maar ik krijg het niet voor elkaar

  http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/200709/20070904195559718_BN68-01330B-00Eng_0807.pdf

  Hopelijk heeft iemand nog een oplossing?

 16. j ligtvoet
  23 februari, 2019 om 23:38

  hoi john.

  hier toevallig ook john.
  ik heb het zelfde met het toestel.
  andere tv werkt wel.
  heb naar micro electro gemaild wat door bcc is overgenomenen maar vragen zoizo al €655,- om te repareren
  maar ze zijn nog ineens komen kijken .
  het was een dure tv
  beste john . als jij wat weet, zou je mij dan iets willen laten weten.
  mvg john

 17. Margreet
  10 juli, 2019 om 19:21

  ik had een hdmi-kabel tussen Imac en tv en keek bijv. NOS-journaal of iets van Uitzending gemist op de tv. Van de ene op de andere dag doet hij het niet meer. De tv geeft het High Sierra beeld, zelfs als ik ondertussen op de computer een ander beeld heb. Wat nu gedaan?

 18. Ton
  06 mei, 2020 om 18:00

  Ik heb een Panasonic plasma tv. Sinds kort krijg ik flitsen op het beeldscherm en af en toe een zwart beeld. Als ik de had Isabel uit de tv haal en er weer insteek is het probleem opgelost. Als ik de volgende dag de tv weer aanzet komen na een paar minuten de flitsen weer en af en toe een zwart beeld. Haal ik weer de HDMI uit de tv en steek hem weer erin en het probleem is weer opgelost. Weet iemand hiervoor een oplossing?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.