Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Een tv of projector (beamer) voor je home cinema: wat is het beste?

Geschreven door
Geplaatst op3 februari 2014, 12:26 CategorieTips en adviezen

Een onderdeel van het home cinema systeem dat we nog niet uitgebreid behandeld hebben is de projector, ook wel beamer genoemd. De reden hiervoor is dat de meeste mensen voor een tv kiezen en niet voor een projector. Toch zijn er verschillende redenen om een projector te overwegen voor je home cinema systeem en in dit artikel zetten we de voordelen en nadelen onder elkaar.

Wat is een projector?

Wat een projector of beamer exact is mag voor zich spreken; een lichtbron waarmee het beeld op een scherm of muur geprojecteerd wordt. Op deze bron kan bijvoorbeeld een Blu-ray speler of gameconsole aangesloten worden. Er zijn verschillende technieken die in projectors gebruikt worden, waaronder DLP en LCD. Deze behandelen we binnenkort in een afzonderlijk artikel.

Voordelen van een projector

Er zijn verschillende argumenten waarom een projector de juiste keuze voor jouw home cinema systeem kan zijn en wellicht het belangrijkste argument is het formaat van het beeld. Met een projector kun je, afhankelijk van het model, een beeld van 1 tot 5 meter (of meer) doorsnee weergeven. Dit zorgt voor een indrukwekkendere ervaring dan een 42-inch of 50-inch tv aan de muur. Natuurlijk zijn er ook tv’s met een formaat van 100-inch of meer maar deze zijn vaak onbetaalbaar. Let wel dat hoe groter het beeld dat je projecteert des te duidelijker een lage resolutie wordt. Een groot geprojecteerd beeld vraagt dus om een minimale resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels of zelfs hoger; 4K Ultra HD.

BenQ-TH681

Een ander voordeel van een projector is dat deze flexibel op te stellen is en/of minder ruimte in beslag neemt. Sommige projectors kun je plaatsen zodra je iets wilt kijken, andere hang je aan het plafond waardoor je er niet meer naar om hoeft te kijken. Een muur waarop je projecteert is, wanneer er geen tv gekeken wordt, gewoon een lege muur en wanneer je kiest voor een scherm kun je deze in veel gevallen inklappen of oprollen. Daarbij heb je geen groot tv-meubel nodig waarop een tv komt te staan. 

Nadelen van een projector

Het belangrijkste voordeel van een projector is vanzelfsprekend het indrukwekkend grote beeld dat je kunt weergeven voor de optimale home cinema-ervaring. Maar, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is de audio-weergave van een projector vaak minimaal door kleine speakertjes, als ze er al inzitten. Je hebt dus een extern audiosysteem nodig voor een optimale audioweergave. 

Daarbij is een projector geen tv en beschikt dus niet over een ingebouwde tuner voor het ontvangen van tv-zenders. Een projector is een hub waarop verschillende bronnen, waaronder een tv-decoder of een Blu-ray speler, op aangesloten kunnen worden. Let wel dat je beamer niet simpelweg voorin de kamer naast je apparatuur staat. Deze hangt aan het plafond of staat achterin de kamer. De kabels moeten dus van je bronnen naar de beamer gelegd worden of de bronnen moeten naar een andere locatie in de ruimte verplaatst worden. Er zijn overigens wel zogenaamde ‘short-throw’ projectors die op korte afstand van het scherm een groot beeld kunnen projecteren, ook hier betaal je echter weer meer voor.

Sony-4K-projector

Een goede projector is helaas niet goedkoop, maar dat principe gaat ook op voor een tv. Voor een projector die een indrukwekkende beeldkwaliteit biedt betaal je al gauw 2.000 euro, maar dat is niet alles. De meeste (non-led) projectors hebben een beperkte levensduur van de lamp. Wanneer je bijvoorbeeld 4 uur per dag tv kijkt middels de projector moet de lamp na zo’n 2 jaar vervangen worden. Fabrikanten maken echter bij elk model duidelijk hoelang de lamp ongeveer meegaat waardoor je kunt inschatten wat de kosten per jaar of twee jaar gaan zijn. Daarbij is het verstandig om te kijken waar de projector komt te staan of te hangen. Is dit in de buurt van de kijker? Kies dan een model dat zo stil mogelijk is.

Sommige mensen kiezen ervoor een muur te schilderen in een optimale kleur voor projectie. Een muur kan er echter voor zorgen dat de textuur zichtbaar is daarom prefereren de meeste mensen een scherm dat speciaal voor projectie ontwikkeld is. Deze schermen variëren, afhankelijk van de grootte en de mogelijkheden, van een paar honderd tot een paar duizend euro. Het is verstandig je van te voren goed te laten informeren over de eigenschappen van verschillende schermen die passen bij de ruimte waarin de projector komt te staan.

VPL-VW1100ES-Sony

Een ander belangrijk punt is de lichtinval. Wanneer je de projector in een ruimte plaatst met veel lichtinval en zonder mogelijkheden om deze lichtinval te beperken krijg je hier mogelijk last van tijdens het bekijken van geprojecteerd materiaal. Een projector is geen tv en dus geen directe lichtbron die licht naar je ogen stuurt. De helderheid ligt lager en wordt dus eerder beïnvloed door invallend licht. Houd er rekening mee dat de ruimte waarin de projector komt te staan dus verdonkerd kan worden wanneer je graag overdag tv kijkt.

Een projector of een tv?

Hoewel een projector een indrukwekkende home cinema-ervaring kan bieden is deze niet voor iedereen weggelegd. Je moet er de ruimte voor hebben, zowel qua afmetingen als qua externe factoren, en wanneer je het goed aanpakt is een projector met scherm ook niet goedkoop. Voor diegenen die een speciale home cinema-ruimte willen inrichten is het echter een ultieme oplossing. 

Meer informatie

Meer informatie het kopen van een tv of projector en het optimaal instellen van je apparatuur vind je in onze Homecinema Informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Is de contrast ratio van een tv belangrijk of misleidend?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
De beste tv’s voor ruimten met veel licht; waar moet je op letten?

 • Delen:

Reacties

 1. Andrew
  07 februari, 2014 om 10:10

  Heb zelf eerst 6 jaar lang een Optoma H79 (1280×720) gehad (was 3000 euro ex BTW toen ik em kocht) en projecteer op een spanscherm van zo’n 2.5 meter breed (of is het 3, ik weet het ff niet uit mijn hoofd), en zit daar zo’n 3.5-4 meter van af. Daarbij vond ik 1280×720 gewoon acceptabel en zag zelden ‘de pixels’. Helaas is deze vorig jaar kapot gegaan (start niet meer), en heb maar snel even een el-cheapo Optoma HD131 (1920×1080/3D) voor 700 euro (inc btw, maar zonder brillen) omdat ik eigenlijk aan het wachten was op LED-beamers, maar die zijn er zelfs nu nog niet (in redelijke prijzen). Ook deze fullHD beamer is behoorlijk goed (is wel wat luidruchtiger dan mij H79 (ook in ECO-mode)), alleen je kunt em eigenlijk maar op 2 posities neer zetten (omdat die geen lensshift heeft)..
  Je moet overigens wel opletten als je een oprolbaar scherm koopt, want na verloop van tijd gaat die bollen aan de zijkant.. Spanscherm is echt het beste, en mensen denken dan ook nog eens dat je een 100″ flatscreen TV aan de muur hebt hangen 😉
  En lampen, tja, ik deed er net iets meer dan 1 jaar mee als de lamp het zelf uithield (totdat het licht dus echt donkerder wordt), maaaaar, lampen gaan vaak genoeg eerder kapot, 1 lamp bij mij na 800 uur en 1tje na 1200 uur.. En de lampen zijn niet goedkoop (hele module was 300 euro, lampje alleen kon je rond de 180 euro krijgen)..
  Zelf hoef ik geen gewone tv meer, tenzij de 100″ OLED Tv’s rond de 2000-3000 euro gaan kosten..

  • Martijn Chel
   07 februari, 2014 om 17:02

   Thanks voor je ervaringen! Goed om te lezen.

  • hans
   18 januari, 2015 om 12:02

   Ik ben pas wezen kijken voor een short throw beamer. Vond het wel mooi maar wat jij hier schrijft hield mij nog tegen. Het bollen van het scherm en de lamp die ook voor hij op is kapot kan gaan. Ik heb ook geen kamer over om inderdaad een vast scherm te plaatsen. Plus als je draadloos hdmi wil hebben kost dat nu nog tegen de 250 euro. Voordeel is wel dat je dan niet alles van zijn plek hoeft te halen. Heb jij en aparte ruimte? Ik was van plan het op de slaap te instaleren, maar de beamer die ik heb gezien moest toch nog 140 cm van de muur af of aan het plafond en ja dat vind k dan weer z’n gedoe. Maar ik gok op de toekomst en nog betere beamers voor een redelijke prijs. Je hebt ze nu al die 60cm va de muur 2 meter beeld geven alleen zijn die duur en geven slecht beeld volgens de reviews. Toch lijkt me dat mooier. Je haalt dan je tv van je meubel en zet simpel weg je beamer er voor in de plaats tikje van de muur misschien en vast scherm en klaar ben je. Als ik er nu voor zou kiezen kost het me 1300 euro scherm 3D bril en beamer. Ok daar koop je geen tv voor van 2 meter breed maar je moet echt en goede duistere ruimte kunnen maken om er optimaal van te genieten.

   • Andrew
    18 januari, 2015 om 20:56

    Bij een projector moet je altijd van uit gaan dat je een goed duistere ruimte moet hebben (misschien niet met een laservariant, maar die zijn op dit moment nog echt niet betaalbaar)..
    De huidige lamp van mijn Optoma HD131 doet het nog steeds goed..
    Ik heb mijn scherm gewoon in de woonkamer hangen en ik heb al sinds mijn optoma H79 geen gewone tv meer..
    Ik moet wel zeggen dat ik op dit moment het aanbod van projectors maar zeer mager vind, en dat de vooruitgang in technologie ver achter blijft.. inmiddels nu bijna al weer 2 jaar verder sinds mijn Optoma HD131, maar ik zie nog steeds geen LED/Laser projectors (of bv 3-chip DLP)..
    Ook zou ik niet teveel blindstaren op wireless HDMI, dat maakt een projector al meteen een stuk duurder, zonder dat het echt voordelen biedt (immers moet je toch altijd nog de stroomkabel naar de projector hebben).
    En een shortthrow projector lijkt misschien leuk, maar als je je projector toch aan het plafond hangt, dan maakt het toch niets uit. Tenzij je een hele grote kamer hebt, lijkt me dat de projector aan de ene kant van de kamer tegen het plafond zit, en je scherm tegen de andere muur..

 2. Yahya
  18 februari, 2014 om 19:16

  Martijn, Welke beamer is dat, die op de grond staat? Dat is de ideale home cinema oplossing!

 3. Thijs
  20 juli, 2016 om 9:42

  Mooi en helder artikel!

  Mochten mensen nog meer informatie zoeken, neem dan ook eens een kijkje op:

  http://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/beamers

 4. peter jansen
  24 april, 2017 om 11:22

  Ik heb een short throw beamer voor thuisgebruik nodig, kunt u mij adviseren?
  plafondmontage
  projectieafstand 160 – 180 cm
  projectiebreedte maximaal 160 x 240 cm
  Mediaspeler met USB of memorystick als beelddrager.
  De beamer en de mediaspeler moeten starten/stoppen bij het in/uitschakelen van de spanning (via een muurschakelaar)
  De mediaspeler moet het liefst de mogelijkheid van een lus-projectie voor een filmpje hebben.
  De allerhoogste resolutie is niet nodig.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.