Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Een HDMI-ingang op je Blu-ray speler: wat kun je ermee?

Geschreven door
Geplaatst op26 februari 2014, 15:48 CategorieTips en adviezen

We hebben het al uitgebreid gehad over hoe je een Blu-ray speler moet aansluiten maar één aansluiting waar we het in dat artikel niet over gehad hebben is de HDMI-ingang. Het klinkt misschien apart maar sommige (duurdere) Blu-ray speler beschikken naast een HDMI-uitgang ook over een HDMI-ingang. Maar, wat kun je hier precies mee?

Hoewel het nu vooral nog de duurdere Blu-ray spelers zijn die beschikken over één of meerdere HDMI-inputs lijkt dit een trend te zijn die ook gevolgd zal worden door fabrikanten van de Blu-ray spelers die je bij elke elektronicazaak vindt. Deze HDMI-ingang kan echter niet gebruikt worden voor het opnemen van aangesloten bronnen maar dient voor drie verschillende doelen, welke we hieronder kort toelichten. 

HDMI switcher

Wanneer je Blu-ray speler beschikt over een HDMI-ingang kun je de speler als HDMI-switcher gebruiken. Dit is met name interessant wanneer je receiver of tv over een beperkt aantal HDMI-ingangen beschikt en je toch apparaten met een HDMI-kabel wilt aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld een mediaspeler, digitale tv decoder of game console op de HDMI-ingang van de Blu-ray speler aansluiten en het signaal via deze speler laten doorsturen naar de tv of receiver. Op de Blu-ray speler schakel je dan tussen het signaal van de speler zelf en het signaal van het aangesloten apparaat.

Blu-ray-speler-hdmi-2

Verbeterde beeldkwaliteit

Wanneer een component als een game console, een mediaspeler of een digitale tv decoder aangesloten is op de HDMI-ingang van een Blu-ray speler kun je ook gebruikmaken van de videoverwerkingstechnieken waarover de Blu-ray speler beschikt. Zeker bij de wat betere modellen kan dit de beeldkwaliteit verbeteren. Upscaling is één van deze technieken waar je gebruik van kunt maken. Blu-ray spelers beschikken tegenwoordig allemaal over de mogelijkheid om SD-materiaal op te schalen naar HD-resolutie en de nieuwe modellen komen met de mogelijkheid om HD-materiaal op te schalen naar de hoge 4K Ultra HD-resolutie. Tegelijkertijd wordt de Blu-ray speler dan als switcher gebruikt, zoals hierboven besproken.

MHL-ondersteuning

Op smartphones en tablets zien we steeds vaker de term MHL terug. Deze term geeft aan dat je het mobiele apparaat middels een speciale kabel kunt koppelen met een HDMI-poort die over MHL-ondersteuning biedt. Als je tv hier niet over beschikt dan kun je dus de Blu-ray speler gebruiken om het beeld van je smartphone of tablet op tv weer te geven. De Blu-ray speler stuurt het gekoppelde signaal simpelweg door naar de aangesloten tv. Lees meer over het beeld van je smartphone of tablet op tv weergeven met MHL.

Meer tips en adviezen

Voor meer informatie, meer tips en adviezen en alles wat je moet weten over het kopen van home cinema producten kun je terecht in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen in onderstaande artikelen;

Alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray speler koopt
Alle functies, aansluitingen en mogelijkheden van een Blu-ray speler
Blu-ray spelers en firmware-updates
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?

  • Delen:

Reacties

  1. J Eppink
    02 juni, 2014 om 9:26

    Een korte hdmi kabel (1.5 meter) aangesloten via blu-ray speler op de tv. Geen probleem. Wil de blu-ray speler een andere plek gaan geven en gebruik een andere hdmi kabel ( 7 meter ). Geen beeld of geluid. Doe dezelfde kabel van zeven meter in pc naar tv en dan doet deze het wel. Kabel van zeven meter is dus goed. Bleu ray is van philips HTS7202 en tv is Samsung UE46C6700.

    Wie heeft de oplossing?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.