Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Beeld van smartphone of tablet op tv weergeven met MHL

Geschreven door
Geplaatst op10 februari 2014, 13:41 CategorieTips en adviezen

We hebben eerder al besproken hoe je muziek van je smartphone of tablet via je home cinema systeem weer kunt geven, maar hoe zit het met video? Hoewel er draadloze mogelijkheden zijn om dit te doen is het nog steeds het beste om een kabel te gebruiken, zeker wanneer je geen vertraging wilt. Een MHL-verbinding is dan de ideale oplossing.

Wat is MHL?

Veel mobiele apparaten moeten het nog doen zonder een HDMI-poort voor koppeling met een extern display maar zijn wel uitgerust met een MHL-poort. MHL (Mobile High-definition Link) is een fysieke verbinding tussen een display en een mobiel apparaten, gebruikmakend van de microUSB-poort. Deze wordt, middels een MHL-adapter/kabel verbonden met de HDMI-aansluiting van een tv waarna het beeld van het mobiele apparaat op tv gespiegeld kan worden. 

Naast het feit dat je een snelle en stabiele verbinding middels een kabel kunt leggen biedt MHL andere voordelen. Zo kun je met de afstandsbediening van de tv de aangesloten tablet of smartphone bedienen, en kan het aangesloten apparaat opgeladen worden terwijl er content afgespeeld wordt. Met draadloze verbindingen als Miracast is dit niet mogelijk.

Versies

Er zijn echter inmiddels verschillende Mobile High-definition Link versies/protocollen, zoals in onderstaande tabel weergegeven. MHL 2.x is met een opmars bezig, zowel op mobiele apparaten als op audio/video-producten. MHL 3.0 is reeds aangekondigd maar nog niet op apparaten te vinden. 

  MHL 1.X MHL 2.X MHL 3.0
Video Max. 1080p @ 60fps Max. 1080p @ 60fps en 3D-ready Max. 4K @ 30fps
Audio Max. 8-kanaals Dolby Digital en DTS Max. 8-channel Dolby Digital and DTS Max. 8-channel Dolby TrueHD en DTS-HD
Stroom Max. 500mA Max. 900mA tot 1.5A Max. 2A

MHL-kabels

Er zijn twee soorten MHL-kabels (kabels die van microUSB naar HDMI gaan); actieve en passieve. 

De actieve MHL-kabel, eigenlijk een adapter, kan gebruikt worden tussen een MHL-ready mobiel apparaat en een display (tv) dat niet over MHL-ondersteuning beschikt. Deze adapter moet voorzien worden van een stroomtoevoer om het geheel te laten werken. 

actieve-MHL-kabel

De passieve MHL-kabel kan gebruikt worden voor een verbinding tussen twee apparaten die met MHL-ondersteuning uitgerust zijn. Let wel dat je de met MHL-ondersteuning uitgeruste HDMI-poort op het display gebruikt.

passieve-MHL-kabel

Daarnaast is het belangrijk om naar je mobiele apparaat te kijken aangezien fabrikanten nogal eens eigen connectors gebruiken. Zo beschikken de Galaxy-apparaten van Samsung over een 11-pin microUSB-poort waardoor een speciale adapter nodig is. Deze adapter wordt door Samsung zelf verkocht.

Aansluiten

Het leggen van een MHL-verbinding is zeer eenvoudig en is zo goed als ‘plug & play’. Dit houdt in dat de verbinding tot stand komt zodra de kabels of adapters gekoppeld zijn. Hiervoor hoeven geen speciale instellingen doorgevoerd worden. Met name voor gebruikers die games willen spelen is deze fysieke verbinding te uitkomst omdat er geen vertraging optreedt en hoge resolutie materiaal snel weergegeven kan worden.

Meer informatie

Meer informatie over het aansluiten van apparatuur en uitgebreide aankoopadviezen vind je in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Hoe kun je zo goedkoop mogelijk een home cinema systeem inrichten?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
Audiokabels voor een optimaal geluid

 • Delen:

Reacties

 1. Willems Filip
  30 maart, 2015 om 12:57

  Hallo, ik heb een Acer E39 Android toestel, met een micro USB poort, maar volgens de eigenschappen is er geen MHL Out ondersteuning.
  Is er dan geen enkele mogelijkheid om het beeld van dat toestel op de TV te krijgen aub ?

 2. Sven selleslagh
  12 april, 2017 om 9:53

  Beste heb MHL3 adapter van samsung en heb samsung HDTV. Smartphone is samsung galaxy neon S5. Weet iemand hoe het komt dat ik geen beeld op tv krijg?

 3. Hans
  13 april, 2017 om 10:33

  Beste,
  Mijn scherm van mijn smartphone is stuk.
  Kan ik via dat HML bakje compleet mijn scherm overnemen op tv ?
  M.a.w. als ik het aansluit en ik wrijf op mijn scherm van mijn smartphone, krijg ik deze wrijfbeweging dan ook op mijn tv te zien ?

 4. JZ
  08 februari, 2019 om 2:06

  Ik heb een HDMI adapter gekocht om mijn iPhone 5s te koppelen aan een tv. De eerste keer dat ik hem aan sloot, meteen mijn scherm gecloned en op de tv weergegeven. Perfect leek het, echt plug en play.
  Helaas de tweede keer dat ik dit wilde doen kreeg ik op de tv een schema hoe ik de adapter aan moet sluiten op de TV, mijn iphone en de USB in de lader. Vervolgens komt er PHONE LINK in het scherm van de TV.

  Het heeft gewerkt.
  Alles zit goed aangesloten.
  De juiste selectie op de tv gemaakt, anders komt ook het schema van aansluiten niet in beeld.
  Updates van de iphone uitgevoerd.
  Kabel is een iphone kabel en geen ali express ding.

  Het lijkt erop dat het weer eens weggegooid geld is, want ik heb geen idee meer wat ik nog kan doen.
  Aan streamen ben ik niet eens toegekomen, 1 X getest of beeldscherm cloonde en dit werkte. De 2e keer dat ik hem echt wilde gaan gebruiken heeft het nooit meer gewerkt.

 5. vandezande
  26 mei, 2020 om 10:55

  ik heb ook een MHL en krijg geen beeld op tv, geprobeerd met 2 verschillende GSM s. helaas……

  moet er iets op de gsm aangepast worden????
  mvg
  Omer

 6. Michel
  09 september, 2020 om 18:26

  Hoihoi ik heb een micro usb to hdmi kabel gekocht van de action om van foon naar tv te kijken , alles geprobeerd maar werkt niet , wat doe ik verkeerd ???

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.