Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

NHK verstuurt 8K Ultra HD beelden met succes via de ether

Geschreven door
Geplaatst op22 januari 2014, 12:23 CategorieDigitale tv

We zijn nog niet aan het idee van 4K Ultra HD gewend maar er wordt al druk getest met een nog hogere resolutie. De Japanse publieke omroep NHK heeft deze week zelfs met succes 8K-content via de ether verstuurd.

4K Ultra HD, de resolutie die we dit jaar op veel tv’s gaan terugzien, biedt viermaal de resolutie van Full HD. 8K Ultra HD is nog een stap verder en biedt maar liefst zestienmaal de resolutie van Full HD. Hoewel de hardware voor 4K-weergave er al is ontbreekt het momenteel nog aan content. Diverse streamingdiensten willen dit jaar content in 4K-resolutie gaan uitzenden maar voordat tv-zenders de overstap maken zijn we waarschijnlijk een paar jaar verder.

Toch weerhoudt dit er de Japanse publieke omroep NHK er niet van om al met 8K aan de slag te gaan. Het bedrijf heeft al meerdere malen aangegeven meer te zien in de 8K-resolutie en zet de ontwikkeling dan ook door. Deze week heeft men in Japan met succes beelden met een 8K-resolutie van 7.680 x 4.320 pixels via de ether verzonden over een afstand van 27 kilometer. Voor de compressie maakt het bedrijf gebruik van de H.265-codec.

In Japan lopen ze al een tijdje op de zaken vooruit en willen ze laten zien waar het land qua technologische ontwikkeling toe in staat is. Zo heeft het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken vorig jaar aangegeven in 2020 te beginnen met de eerste 8K-uitzendingen. 

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.