Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Je tv professioneel laten kalibreren: de voordelen en nadelen

Geschreven door
Geplaatst op20 januari 2014, 15:48 CategorieTips en adviezen

We hebben het hier vaak over het optimaal instellen, oftewel kalibreren van je tv. Nou moet gezegd worden dat een kalibratie die de meesten van ons zelf doen nadat we een tv gekocht hebben eigenlijk meer afstellen dan kalibreren is. Als je een tv echt wilt kalibreren dan kun je dit door een professional laten doen, maar wat zijn de voordelen en nadelen hiervan?

Tv professioneel laten kalibreren

Wanneer je een dure tv gekocht hebt en ook de rest van je home cinema systeem zo optimaal mogelijk ingericht hebt, dan wil je natuurlijk ook genieten van de best mogelijke beeldkwaliteit. Je kunt zelf aan de slag gaan met wat relatief eenvoudige aanpassingen zoals hieronder besproken, maar je kunt er ook voor kiezen om je tv door een professional te laten kalibreren. Dit houdt in dat iemand bij je langs komt en middels professionele apparatuur de best mogelijke instellingen en afstellingen voor je tv vaststelt. Ook wordt hierbij rekening gehouden met onder meer de kijkafstand en de ruimte waarin de tv staat of hangt. 

Het grote voordeel van een professionele kalibratie spreekt eigenlijk voor zich. De beeldkwaliteit gaat drastisch omhoog, vooral op het gebied van contrast, zwartwaarden, de kleurweergave en de weergave van details. Algemeen kan gezegd worden dat de weergave veel dichter in de buurt komt bij datgene dat de filmmaker bedoelde tijdens het maken van de film. Vooral voor de echte filmfans met een boven gemiddeld goed home cinema systeem is dit een belangrijk voordeel.

Kalibratie-tv

Een nadeel is er eigenlijk niet, mits je iemand (of een bedrijf) zoekt die daadwerkelijk ervaring heeft met het kalibreren van tv’s, een voor en na rapport voor je maakt, en je ook goede uitleg geeft over waarom bepaalde aanpassingen gedaan worden. Op deze manier leer je er ook nog van. Vergeet ook niet naar referenties van tevreden klanten te vragen. Een kalibratie is echter in de meeste gevallen niet goedkoop, en dat kan dan ook als soort van nadeel gezien worden. Hou er rekening mee dat je voor een professionele kalibratie door een ervaren persoon al gauw 200 tot 300 euro kwijt bent. Maar, dat is voor diegenen met een high-end home cinema systeem vaak een schijntje, zeker kijkend naar de voordelen die een goede kalibratie biedt.

Tv zelf optimaal instellen / kalibreren

Natuurlijk moet alles wel in perspectief gezien worden en zal voor de meeste mensen een professionele kalibratie niet nodig zijn. Als je zo nu en dan een film kijkt, niet al teveel om de beeldkwaliteit geeft of gewoon geen groot budget aan een home cinema systeem spendeert dan is een professionele kalibratie wat over de top. Wel kun je zelf aan de slag om het beeld te optimaliseren aan de hand van je eigen wensen en de ruimte waarin de tv staat. Hiervoor hebben we inmiddels al aardig wat artikelen geschreven, waaronder je tv aansluiten, instellen en kalibreren, en het optimaal instellen van je nieuwe tv.

Meer tips en adviezen

Voor meer tips en adviezen voor het optimaal instellen en aansluiten van je tv en andere apparaten binnen je home cinema systeem kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

 • Delen:

Reacties

 1. Jasper
  21 januari, 2014 om 14:22

  Ik heb in 2012 mijn Panasonic TX-P65ST50 voor 175 euro laten kalbreren. Het was het geld helemaal waard en ik heb daar nog dagelijks veel plezier van.

  • ERNEST
   26 januari, 2014 om 22:24

   Hi Jasper ,
   Bij welk bedrijf heb je dat laten doen, en wat zijn je ervaringen ermee?
   Is er een groot verschil van voor de kalibratie en erna ?

   Gr.
   ERNEST

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.