Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hoeveel vermogen (Watt) heeft je receiver of versterker nodig?

Geschreven door
Geplaatst op21 januari 2014, 14:05 CategorieTips en adviezen

We hebben de meeste elementen van een A/V receiver al eens uitgebreid behandeld maar over het vermogen, ook wel het wattage genoemd, krijgen we nog steeds veel vragen. In dit artikel behandelen we de vraag wat het ideale vermogen of wattage van een receiver of versterker is.

Lees meer in ons nieuwe artikel over wat een av-receiver is en waar je op moet letten als je er een koopt. Hierin behandelen we ook de nieuwste standaarden en technieken.

Receiver vs versterker

Het is voor dit artikel niet echt interessant maar voor diegenen die net beginnen met het samenstellen van een home cinema systeem is het verstandig ons artikel over het verschil tussen een receiver en een versterker eens door te nemen. Beide apparaten beschikken echter over een bepaald vermogen, aangeduid met het Wattage, waarmee de aangesloten luidsprekers aangestuurd worden.

Vermogen van receivers en versterkers

Elke receiver of versterker, en zelfs elk home cinema systeem, wordt tegenwoordig aangeprezen met een vermogen van xxx Watt. Sommige home cinema systemen hebben volgens de fabrikant een vermogen van 1.000 Watt, terwijl menig high-end versterker een vermogen van 80 Watt heeft. Bij velen zorgt dus voor nogal wat verwarring want wat zegt dit wattage nu precies, hoe kun je apparatuur hiermee vergelijken en hoeveel vermogen heb je nodig?

Yamaha-receiver

Allereerst moet gezegd worden dat het wattage van een home cinema systeem, receiver of versterker een specificatie is waarmee je nauwelijks kunt vergelijken. Het is in de meeste gevallen een weinig zeggende specificatie die door elke fabrikant op een andere manier gemeten wordt. Vanzelfsprekend wordt een manier gebruikt om een zo hoog mogelijk wattage op de doos te kunnen zetten om jou als consument te overtuigen van kwaliteit. Helaas zegt het wattage ook helemaal niks over de kwaliteit van het geluid. Met een aantal jaar ervaring kunnen we echter wel zeggen dat een hoog vermogen vaak samenvalt met een hoog gewicht. Een klein en licht apparaat met een vermogen van 1.000 Watt roept bij ons al vraagtekens op. Voor flink wat vermogen zijn immers zware componenten als transformators nodig.

Wattage controleren

Toch kunnen we uit het wattage dat door een fabrikant gemeld wordt wel iets opmaken als we verder kijken naar hoe dit wattage tot stand gekomen is. Het meest interessant is een vermogen dat met RMS (root mean squared) omschreven wordt. Dit houdt in dat er continue vermogen voor een lange periode mogelijk is, en dit geeft je een betere indicatie van de mogelijkheden van een receiver of versterker dan alleen het piekvermogen wat sommige fabrikanten vermelden. Daarbij is het verstandig te kijken naar de term ‘all channels driven’. Dit houdt in dat het gemelde vermogen gebaseerd is op het aansturen van alle kanalen en niet alleen de stereo-kanalen. Als er maar twee kanalen gebruikt zijn bij het meten van het vermogen zal dit beduidend lager liggen als er surround-geluid weergegeven wordt.

SA8005-PM8005-Marantz

Een derde specificatie waar je op moet letten bij het wattage is de bandbreedte. Is het vermogen gebaseerd op een magere 1kHz frequentie dan weet je nog niet wat een apparaat kan als er meer van gevraagd wordt. Als een bandbreedte van 20Hz – 20kHz aangegeven wordt weet je dat de receiver of versterker een audiosignaal met volledig bereik verwerkte tijdens het bepalen van het wattage. Ook dit toont weer aan dat het wattage dichterbij de praktijkervaring komt. Fabrikanten van receivers en versterkers willen ook nog wel eens met de impedantie (weerstand) spelen aangezien een lager impedantie het vermogen verdubbeld. Op sommige apparaten wordt bijvoorbeeld een vermogen van 200 Watt bij 4 Ohm (weerstand) vermeld maar de meeste speakers zijn echter 6 Ohm of 8 Ohm waardoor je minder vermogen overhoudt. Als het goed is wordt in de specificaties ook het vermogen bij 6 en 8 Ohm omschreven dus ga daar naar opzoek.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

De vraag is natuurlijk hoeveel vermogen je precies nodig hebt om de speakers in je home cinema systeem aan te sturen. Helaas is deze vraag niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt immers niet alleen af van het Wattage dat je speakers accepteren. Ook de weerstand van de speakers, de gevoeligheid (db) en het frequentiebereik zijn van belang. Over het algemeen kan echter gezegd worden dat te weinig vermogen eerder voor problemen zorgt dan teveel aan vermogen. Zorg dus dat je (meer dan) voldoende vermogen hebt om je speakers aan te sturen. Daarbij is het, zoals we altijd aangeven, erg belangrijk dat je gaat luisteren naar verschillende receivers of versterkers en je tegelijkertijd laat adviseren. Elk product heeft zijn eigen kenmerken, mogelijkheden en beperkingen, en wil je het goed doen dan is luisteren een must.

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema receiver: Wat is de beste keuze?
Waar moet je op letten bij het kopen van een receiver?
Audyssey MultEQ: Wat is het en hoe werkt het?
4K en 3D pass-through: Wat is het en hoe werkt het?

 • Delen:

Reacties

 1. FK
  24 januari, 2014 om 22:21

  Wat is de reden dat minder vermogen eerder voor problemen zorgt?

  • Martijn Chel
   24 januari, 2014 om 22:40

   Wanneer meer vermogen van een receiver gevraagd wordt dan dat deze kan geven kan dit ervoor zorgen dat de speaker (een component ervan) oververhit raakt en beschadigd wordt. Dat is één van de redenen.

 2. Daniel
  15 mei, 2016 om 23:20

  Ik vraag me af wat er gebeurt in de volgende situatie: 5.1 surround set met 300 watt fronts en 125 surround/center. Stel voor dat ik daar een 200 watt (per kanaal) receiver aan hang. Kan ik dan in theorie de surrounds opblazen als ik het systeem hard zet?

  En als dat zo is, dan neem ik aan dat het dus van belang is om alle speakers in de set zo dicht mogelijk bij elkaar te laten liggen qua vermogen? Hoe kan het dan toch dat ik zo vaak lees dat mensen zware fronts hebben (dus bijbehorende zware versterker) en heel kleine satellietjes?

  Zetten ze het geluid tijdens film kijken dan gewoon niet zo hard als tijdens (stereo) muziek luisteren?

 3. Sander
  30 oktober, 2018 om 20:46

  Ik heb een NAD versterker met 150 Watt. Er kunnen 2 speakerparen op worden aangesloten = 4 kanalen. Kan de versterker dan 150 Watt per kanaal leveren of per paar?

 4. Ferry Lenselink
  23 januari, 2020 om 11:29

  Hallo met Ferry Lenselink uit Enschede. Ik heb een versterker van als ik het goed heb? Van 100 watt kan ik daar wél boxen achter doen die maar 80 watt zijn? Graag een tegen reactie van uw kant met vriendelijke groeten van Ferry Lenselink uit Enschede.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.