Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dolby toont techniek die helderheid tv’s verhoogt en kleuren verbetert

Geschreven door
Geplaatst op6 december 2013, 12:59 CategorieLcd en led tv's

We kennen Dolby natuurlijk vooral van de audio maar het bedrijf steekt de laatste tijd ook veel energie in het verbeteren van de beeldkwaliteit van tv’s. Een nieuwe techniek van het bedrijf kan de helderheid van lcd panelen fors verhogen.

Engadget schrijft deze week over een demonstratie van Dolby waarbij de website aanwezig was. Het bedrijf toonde een nieuwe beeldtechniek waarmee de helderheid van een lcd led tv verhoogd kan worden naar 4.000 nits. Huidige panelen hebben vaak een helderheid van rond de 100 nits en dus is het een flinke verhoging.

Het grote voordeel van een hogere helderheid is niet zozeer dat je beter op kunt boksen tegen invallend licht maar ook een nauwkeurige kleurweergave kunt realiseren. Filmmakers zitten in post-productie namelijk met het probleem dat ze hun meesterwerk niet met exacte en nauwkeurige kleuren kunnen weergeven omdat er maar een beperkte hoeveelheid licht is waarmee het geheel weergegeven kan worden.

Dolby-techniek-tv

Met een helderheid van 4.000 nits krijgt de kijker echter een vele betere en realistischere kijkervaring. Volgende maand wordt de techniek tijdens CES 2014 officieel onthuld maar het prototype dat Dolby aan Engadget toonde wist een goede indruk achter te laten. De website noemt het verschil tussen een normaal paneel en een met de Dolby techniek uitgerust paneel zelfs een verschil tussen dag en nacht. De tv van Dolby toonde realistischere kleuren, een hoger dynamisch bereik en een beter contrast. Alles bij elkaar was de kijkervaring dan ook een stuk indrukwekkender.

Hopelijk horen we binnenkort meer van deze techniek en mogelijk zien we tijdens CES 2014 de eerste fabrikanten die modellen, waarschijnlijk prototypen, ermee uitrusten.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.