Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

YouTube bereidt zich voor op de 4K-revolutie met VP9-compressie

Geschreven door
Geplaatst op20 november 2013, 17:55 CategorieSoftware

Verschillende contentproviders beginnen zich langzaam aan voor te bereiden op de komst van 4K Ultra HD. De satellietproviders hebben hun systemen klaarstaan, streamingdiensten voeren tests uit en tv-fabrikanten rollen de eerste 4K-platformen uit. Ook YouTube, ’s werelds grootste streamingdienst, heeft de eerste stappen gezet.

YouTube heeft deze week bekendgemaakt alle bestaande content om te gaan zetten naar een nieuwe compressiestandaard om zich voor te breiden op de komst van 4K Ultra HD. Er is al wat 4K-content beschikbaar op YouTube maar de kwaliteit van dit materiaal laat nog te wensen over. Om de vloedgolf aan 4K-materiaal die de komende jaren verwacht wordt goed op te kunnen vangen wordt een verbeterde compressietechniek geïntroduceerd. In tegenstelling tot vele andere providers en tv-fabrikanten kiest YouTube echter niet voor HEVC (H.265) maar voor het door Google ontwikkelde VP9.

Momenteel maken de video’s op YouTube gebruik van de VP8-standaard, ontwikkeld door het bedrijf On2 Technologies dat door Google is overgenomen, dus de stap naar VP9 is geen verrassing. Het doel van VP9 en HEVC is echter hetzelfde; het comprimeren van grote videobestanden zonder (teveel) verlies aan kwaliteit. Volgens YouTube blijft de kwaliteit van video’s met VP9 gehandhaafd maar wordt de bitrate gehalveerd. 

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.