Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is de ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv?

Geschreven door
Geplaatst op26 november 2013, 14:42 CategorieTips en adviezen

We hebben al eens uitgebreid gekeken naar de optimale kijkafstand voor een tv bij SD- en HD-resolutie, maar hoe zit het eigenlijk met 4K Ultra HD? In dit artikel leggen we uit wat de optimale, of ideale, kijkafstand voor een UHD tv is.

4K Ultra HD

We kennen natuurlijk allemaal Full HD inmiddels wel, een resolutie van 1.920 bi 1.080 pixels die we op nagenoeg elke flatscreen tv terugvinden. We zijn echter al toe aan een nog hogere resolutie welke de naam 4K of Ultra HD gekregen heeft. Deze resolutie bestaat uit 3.840 bij 2.160 pixels en is op het moment van schrijven te vinden op een aantal high-end tv’s die voor premium prijzen verkocht worden.

Er zijn dus al een aantal modellen te koop maar in 2014 gaan we ook goedkopere 4K Ultra HD tv’s zien en dus gaan deze resolutie een steeds belangrijkere rol spelen. We hebben al een aantal zaken behandeld waar je rekening mee moet houden, waaronder de nieuwe HDMI 2.0-standaard en of je HDMI 2.0-kabels nodig hebt voor een 4K Ultra HD tv. Daarnaast hebben we ook een aantal argumenten voor het kopen van een 4K Ultra HD tv onder elkaar gezet.

Kijkafstand

Een onderdeel wat ook van belang is maar waar we nog niet uitgebreid naar gekeken hebben is de kijkafstand. Met een hogere resolutie is het namelijk op papier zo dat je dichterbij de tv kunt zitten zonder de pixels waar te kunnen nemen. Daarbij moet gezegd worden dat je op een relatief grote afstand van een 4K Ultra HD tv niet meer de toegevoegde waarde van de extra pixels ten opzichte van Full HD kunt waarnemen en het grote voordeel van een dergelijk hoge resolutie dus wegvalt. Kortom, wat is de ideale kijkafstand?

Kijkafstand Full HD tv

Zoals we eerder al een artikel beschreven is de ideale kijkafstand voor een tv met Full HD-resolutie 2 tot 2,5 maal de beelddiagonaal van een tv. Bijvoorbeeld voor een 50-inch tv komt dit neer op 250 tot 320 centimeter. Als je dan op 3 meter van je tv zit heb je op papier een prima beeld, zonder dat je individuele pixels ziet maar dat je wel nog van de hogere scherpte kunt genieten. Je kunt het overigens ook andersom berekenen; Je bank staat op 3 meter van je tv, hoe groot moet de tv dan zijn? Hiermee kom je ook tot een formaat dat rond de 50-inch (127 centimeter) ligt.

Kijkafstand 4K Ultra HD tv

Bij een 4K Ultra HD tv heb je te maken met viermaal zoveel pixels en dus kun je theoretisch gezien dichterbij een tv zitten zonder individuele pixels te kunnen waarnemen. Daarbij profiteer je op een kortere kijkafstand pas echt van de hogere resolutie en kun je de subtiele details waarnemen. Er is echter een probleem; is het korter op je tv zitten nog wel mogelijk, en als het mogelijk is, is het nog wel comfortabel?

Samsung-lcd-tv-retina

Er moet dus de ideale balans gezocht worden tussen wat ideaal en wat comfortabel is. Na zelf een aantal tests uitgevoerd te hebben en diverse proefpersonen om hun mening gevraagd te hebben komen we op een kijkafstand die neerkomt op ongeveer 1,2 tot 1,7 maal de diagonaal van een tv. Voor een 55-inch (140 centimeter) 4K Ultra HD tv, het formaat dat we momenteel veel tegenkomen, komt dit neer op een kijkafstand van 168 centimeter tot 238 centimeter. Wil je echt optimaal van de hogere resolutie profiteren en dit ook perfect waarnemen dan zou een kijkafstand van 100 tot 120 centimeter optimaal zijn maar dit blijkt geen comfortabele afstand, mede door het grote scherm met hoge lichtopbrengst en simpelweg de korte afstand tot de tv die in menig huiskamer onmogelijk is.

We kunnen hier dus eigenlijk uit concluderen dat de echt ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv voor 90 procent van de gebruikers nagenoeg onmogelijk en zelfs oncomfortabel is. Wil je toch op een comfortabele afstand het meeste profiteren van de hogere resolutie dan is het aan te raden om op een afstand tussen de 150 centimeter en 220 centimeter te gaan zitten, gebaseerd op een tv met een formaat van 55-inch. 

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD resolutie en 4K producten die reeds gelanceerd zijn. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze Homecinema Informatiegids.

Is het verstandig je nu al voor te breiden op 4K Ultra HD?
4K Ultra HD archief (TV’s, receivers en spelers)

Vijf redenen om te kiezen voor een 4K Ultra HD tv

Wat is 4K Ultra HD en wat is het verschil met Full HD?
Welke Ultra HD TV’s kunnen we in 2013 verwachten?

 • Delen:

Reacties

 1. peter vb
  26 november, 2013 om 21:57

  Goed maar ook verassend stuk dit. Zit zelf 3.5 meter van m’n tv en zal dan 65inch in mijn wandkast moeten proppen. Gaat niet lukken. Vind het ook wel erg groot voor zo’n korte afstand.

 2. peter vb
  29 november, 2013 om 20:15

  Hoop ook op een vergelijk hier te lezen tussen een 55inch 4K en een 55inch oled. Ben benieuwd naar het verschil.

  • Martijn Chel
   29 november, 2013 om 21:43

   Hoop ik ook 🙂 Nu de fabrikanten nog overtuigen!

  • kevin
   22 mei, 2015 om 15:29

   Dat staat er geheel los van.. het gaat hier over pixels pixelgrootte en kijkafstand voor een uhd tv. Als u van mening bent dat er geen of minder verschillen zitten tussen een OLED hd scherm en een uhd tv Is dat vreemd. Een uhd scherm bevat simpelweg veel meer pixels dan eender welke soort hd scherm. Of dit nu LED of OLED of eender wat is maakt niet uit. Uhd is scherper, daar gaat het artikel over. Er zijn ja ook 4k OLED schermen te koop.
   gr

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.