Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Verkopen tv’s blijven dalen, plasma speelt geen rol van betekenis meer

Geschreven door
Geplaatst op15 oktober 2013, 16:00 CategorieOnderzoeken

We hebben er al meerdere malen bewijs voor voorbij zien komen; tv fabrikanten hebben het zwaar en het merendeel is in de rode cijfers beland. Ook nieuwe cijfers van DisplaySearch laten dit zien.

Volgens de gegevens van DisplaySearch, een bedrijf dat zich bezighoudt met marktonderzoeken en verkoopcijfers, is de tv-markt in de meeste regio’s ook in het tweede kwartaal van 2013 gekrompen. In Europa en de VS is het aantal verkopen afgenomen en in China is de groei gestagneerd. 

Interessanter is dat het einde van plasma nabij is. De verkopen van plasma tv’s zijn inmiddels gedaald tot 5 procent van het totale aantal verkochte tv’s. Ondanks dat veel filmliefhebbers plasma nog steeds verkiezen boven lcd is zijn de verkopen van plasma tv’s sinds 2010 gehalveerd. Op zich ook niet heel verwonderlijk aangezien LG nog maar een paar modellen in het assortiment heeft en deze richt op het budget- en middensegment, en Samsung nog maar één high-end model voert. Panasonic is momenteel nog de enige fabrikant met een volledige plasma tv line-up. Toch lijkt ook het einde van Panasonic nabij, in ieder geval wat plasma betreft. Volgens recente geruchten zou de Japanse fabrikant begin volgend jaar de stekker al uit de plasma fabrieken willen trekken. 

Tv-fabrikanten hebben het dus nog steeds zwaar maar zien licht aan het einde van de tunnel. Nieuwe technieken als 4K Ultra HD en oled moeten weer gaan zorgen voor een boost in de verkopen. Momenteel zijn Ultra HD en oled tv’s echter voor de gemiddelde consument nog onbetaalbaar. De verwachting is dat we volgend jaar in ieder geval op het gebied van Ultra HD tv’s de eerste echt betaalbare modellen gaan zien. Oled wordt waarschijnlijk pas over twee tot drie jaar enigszins betaalbaar.

 • Delen:

Reacties

 1. wim
  15 oktober, 2013 om 17:07

  doodzonde dat plasma van de markt verdwijnd en bovendien onbegrijpelijk. voor minder geld krijg je zichtbaar een betere beeldkwaliteit naar mijn mening. het blijft de beste techniek voor een betaalbare top beeldkwaliteit. vreemd dat de lcd techniek zo dominant is geworden.

  • peterpan
   20 oktober, 2013 om 20:30

   Helemaal mee eens, ik denk dat de gemiddelde consument ook wel wat misbegrippen heeft op technologie en wat nou high end is. Veel consumenten worden helemaal sufgepraat met verkooppraatjes over dat led de nieuwste techniek zou zijn dus beter beeld. Het begrip “go with the flow” is wel erg in geworden in de tv industrie. Er zijn zeker erg mooie led tv’s maar dan zit je echt in het duurdere segment. Plasma heeft dus weer de kwaliteit dat het een gelijkwaardig of beter beeld geeft dan de duurdere segmenten led. in de winkel lijkt het misschien op het eerste gezicht niet zo omdat led zo licht is en tja soms is zwart ook echt wel zwart bij een goede led. Maar als we het gaan hebben over zwarter dan zwart en dieper dan diep komen we toch weer uit bij plasma, met name panasonic.
   Nu ben ik iemand die om het half jaar een andere tv koopt (plasma) maar als ze zouden stoppen met het produceren van plasma dan word ik feitelijk gedwongen om veel meer geld uit te geven voor dezefde kwaliteit. Ikzelf heb een 50 inch gt60 van panasonic en toevallig heeft een vriend van me een ongeveer dezelfde grootte samsung f7000 op de koop getikt. Een mooie tv maar toch mis ik dingen op die tv. het valt me bv op dat de dikte van boombladeren mooier zijn op plasma. Het ruisen van bomen is echter, stofdeeltjes in films ziet er meer uit als echt stof. Verbrokkelt lippenstift ziet er beter uit. Kleding heeft veel meer echtheid, leer is ook echt leer op mijn plasma etc, etc.
   Toen de kuro niet meer werd gemaakt was er nog hoop maar vooralsnog zie ik het voor plasma liefhebbers erg somber in als ze gaan stoppen.

 2. Wim
  22 oktober, 2013 om 9:50

  Ik denk dat een goede led/lcd tv de gemiddelde, niet veeleisende, consument prima zal voldoen.
  maar als je voor een lagere aanschafwaarde een betere beeldkwaliteit kunt krijgen, waarom dan geen plasma??

  De natuurlijke tinten die je aangeeft zijn precies de eigenschappen die ik ook waardeer en prefereer. met name bij natuurfilms in HD heb je het gevoel alsof je de bladeren kunt ruiken. en bij led is het ook erg mooi maar mist de kleuren concentratie en kleurechtheid. maar hopelijk wordt Oled binnen bepaalde tijd meer betaalbaar. hoewel ik er laatst 1 zag en de warme kleuren van plasma er niet in herkende. maar wel zeer diepe zwartwaardes en enorm contrast.

 3. peterpan
  14 december, 2013 om 11:33

  Hoi, ik had afgelopen week de nieuwe samsung oled tv gezien bij de mediamerkt en ik schrok behoorlijk. Ten eerste van de prijs (ruim 7000 euro voor een 55 inch). Ten tweede was de tv gebogen met als doel een imax effect te creeeren. Dit zei de verkoper dus. Nou never nooit niet dus! Imax is een hele speciale techniek dat extra dimensies creeert, een loepzuivere techniek. De tv stond op dynamisch ( zoals gewoonlijk bij de mediamarkten). Zwart was mooi zwart maar echt niet dieper dan mijn gt60, met alle respect. Ik weet niet wat ze claimen bij het kleurbereik van een tv, maar er is een aanzienlijk verschil tussen kleurbereik en kleurechtheid. Ik verkies het laatste. Ik probeer echt geen doemdenker te zijn maar er moet behoorlijk wat gebeuren op 4k en oled gebied willen ze mij van mijn gt60 afkrijgen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.