Hoe sluit je een soundbar het beste aan op je tv en andere apparaten?

25 oktober 2013 5 Minuten 55 Reacties
Sony-HT-ST7-1

Als we één home cinema product veel voorbij hebben zien komen dit jaar dan is het wel de soundbar. Alle grote fabrikanten hebben inmiddels een uitgebreid assortiment soundbar-systemen, en met al deze speakers krijgen we ook veel vragen over hoe je een soundbar op je tv moet aansluiten. In dit artikel behandelen we daarom de beste manieren om je soundbar met je tv en andere apparaten te koppelen.

Update oktober 2016: we hebben een compleet nieuw artikel over het geluid van je tv over de luidsprekers van je home cinema of soundbar weergeven online gezet. Met meer nieuwe tips en oplossingen. Ook hebben we een nieuw artikel over het aansluiten van je soundbar of home cinema-set geschreven. Lees daarom verder via de bovenstaande links.

Wat is een soundbar?

We hebben het al een keer uitgebreid behandeld maar kort gezegd is een soundbar een compacte speaker die je onder of boven je tv plaatst, of waar je soms je tv op kunt zetten. Het doel van het apparaat is de audioweergave van de speakers die in een flatscreen tv zitten flink verbeteren en je ook voor onder meer films en games van een betere audiokwaliteit voorzien. In de meeste gevallen is een soundbar één compacte speaker met (draadloze) subwoofer.

Soundbar aansluiten

Je wilt natuurlijk het maximale uit de audio van je tv (of decoder, Blu-ray speler en game console) halen en dus is het verstandig aandacht te besteden aan het aansluiten van de soundbar. In onderstaand overzicht zetten we de beste opties onder elkaar. Deze mogelijkheden gelden voor alle apparaten die je op je slanke speaker wilt aansluiten.

Aansluiten via HDMI

De beste manier om je soundbar te koppelen aan je tv of andere apparaten is via HDMI. Vanzelfsprekend moet je speaker hiervoor beschikken over een of meerdere HDMI-poorten. Wanneer je alleen een HDMI-uitgang hebt dan is deze voor tv. HDMI-ingangen kunnen gebruikt worden voor randapparatuur.

Waar je op moet letten is of zowel je tv als je soundbar HDMI ARC (Audio Return Channel) ondersteunt. Dit is belangrijk want middels HDMI ARC kan audio van de tv teruggestuurd worden naar de soundbar en wordt dus via de speaker weergegeven. Deze optie moet zowel op de tv als op het het audiosysteem ingeschakeld worden. Vervolgens wordt de audio van de analoge tv kanalen en audio van op de tv aangesloten bronnen via de HDMI kabel teruggestuurd naar de soundbar en weergegeven. Er zit hier echter wel een beperking aan. Niet elke tv kan meerkanaals audio via HDMI ARC naar een ander apparaat sturen. Sommige tv’s bieden maximaal stereo (twee-kanaals) audio, andere tv’s 5.1-kanaals Dolby Digital audio. Wanneer je speaker 5.1-kanaals Dolby Digital audio ondersteunt en de tv stereo-audio uitstuurt krijg je dus geen meerkanaals geluid via de soundbar.

Gelukkig beschikken veel systemen over een of meer HDMI-ingangen. Hierdoor kun je audio van randapparatuur wanneer gewenst direct op de speaker aansluiten. Als de soundbar beschikt over meerdere HDMI-inputs en een HDMI-output dan wordt video van de aangesloten bronnen automatisch doorgestuurd naar de tv. Kortom, dan sluit je apparaten als een Blu-ray speler en game console aan op de speaker. De soundbar verwerkt de audio in de best mogelijke kwaliteit en de video wordt richting de tv gestuurd. Op de speaker kun je vervolgens schakelen tussen de aangesloten bronnen.

Let wel; HDMI ARC kan per model en per fabrikant verschillen. Lees meer over de problemen met HDMI ARC.

Aansluiten via optisch of coaxiaal

Wanneer HDMI geen optie is omdat de soundbar of het apparaat dat je wilt aansluiten er niet over beschikt kun je gaan voor een digitale audio-aansluiting. De meeste soundbars zijn uitgerust met een digitale optische (toslink) aansluiting, maar sommige modellen maken gebruik van een digitaal coaxiale ingang. Beide aansluitingen dienen hetzelfde doel, maar mocht je willen weten wat de betere optie is kun je terecht in ons artikel over het verschil tussen optisch (toslink) en coaxiaal digitaal.

Op een optische of coaxiale ingang kun je een apparaat (tv, game console, Blu-ray speler, decoder, etc.) aansluiten die over de betreffende uitgang beschikt. Het voordeel van je tv aansluiten via één van deze aansluitingen is dat 5.1-kanaals audio (Dolby Digital of DTS) ondersteund wordt. Alle audio die vanuit de tv zelf komt (tv-tuner, smart tv-platform, streamingvideo’s, etc.) wordt dan via de optische of coaxiale aansluiting verstuurd naar de soundbar. Ook andere apparaten kun je op deze manier met je speaker koppelen maar hou er rekening mee dat optisch en digitaal coaxiaal geen ondersteuning bieden voor HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio in bitstream formaat.

Analoog aansluiten

Als digitaal via HDMI, optisch of coaxiaal geen optie is dan is er gelukkig altijd nog de mogelijkheid om je tv en andere apparaten analoog op je soundbar aan te sluiten. Hiervoor zijn de bekende rood/wit tulp-aansluitingen. Het is qua kwaliteit niet de beste oplossing, en biedt alleen stereogeluid, maar het is beter dan niks. Mocht je de analoge aansluitingen gebruiken dan kan het zijn dat sommige tv’s dit beperken tot de audio van de ingebouwde tuner. Audio van het smart tv-platform en gerelateerde functies wordt dan niet doorgestuurd.

Meer informatie

Update oktober 2016: we hebben een compleet nieuw artikel over het geluid van je tv over de luidsprekers van je home cinema of soundbar weergeven online gezet. Met meer nieuwe tips en oplossingen. Ook hebben we een nieuw artikel over het aansluiten van je soundbar of home cinema-set geschreven. Lees daarom verder via de bovenstaande links.

Voor meer informatie over het optimaal instellen en aansluiten van apparaten binnen je home cinema-systeem, en voor aankoopadviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

Reacties (55)