Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hoe sluit je een soundbar het beste aan op je tv en andere apparaten?

Geschreven door
Geplaatst op25 oktober 2013, 15:01 CategorieTips en adviezen

Als we één home cinema product veel voorbij hebben zien komen dit jaar dan is het wel de soundbar. Alle grote fabrikanten hebben inmiddels een uitgebreid assortiment soundbar-systemen, en met al deze speakers krijgen we ook veel vragen over hoe je een soundbar op je tv moet aansluiten. In dit artikel behandelen we daarom de beste manieren om je soundbar met je tv en andere apparaten te koppelen.

Update oktober 2016: we hebben een compleet nieuw artikel over het geluid van je tv over de luidsprekers van je home cinema of soundbar weergeven online gezet. Met meer nieuwe tips en oplossingen. Ook hebben we een nieuw artikel over het aansluiten van je soundbar of home cinema-set geschreven. Lees daarom verder via de bovenstaande links.

Wat is een soundbar?

We hebben het al een keer uitgebreid behandeld maar kort gezegd is een soundbar een compacte speaker die je onder of boven je tv plaatst, of waar je soms je tv op kunt zetten. Het doel van het apparaat is de audioweergave van de speakers die in een flatscreen tv zitten flink verbeteren en je ook voor onder meer films en games van een betere audiokwaliteit voorzien. In de meeste gevallen is een soundbar één compacte speaker met (draadloze) subwoofer.

Soundbar aansluiten

Je wilt natuurlijk het maximale uit de audio van je tv (of decoder, Blu-ray speler en game console) halen en dus is het verstandig aandacht te besteden aan het aansluiten van de soundbar. In onderstaand overzicht zetten we de beste opties onder elkaar. Deze mogelijkheden gelden voor alle apparaten die je op je slanke speaker wilt aansluiten.

Denon-HEOS-HomeCinema-2

Aansluiten via HDMI

De beste manier om je soundbar te koppelen aan je tv of andere apparaten is via HDMI. Vanzelfsprekend moet je speaker hiervoor beschikken over een of meerdere HDMI-poorten. Wanneer je alleen een HDMI-uitgang hebt dan is deze voor tv. HDMI-ingangen kunnen gebruikt worden voor randapparatuur.

Waar je op moet letten is of zowel je tv als je soundbar HDMI ARC (Audio Return Channel) ondersteunt. Dit is belangrijk want middels HDMI ARC kan audio van de tv teruggestuurd worden naar de soundbar en wordt dus via de speaker weergegeven. Deze optie moet zowel op de tv als op het het audiosysteem ingeschakeld worden. Vervolgens wordt de audio van de analoge tv kanalen en audio van op de tv aangesloten bronnen via de HDMI kabel teruggestuurd naar de soundbar en weergegeven. Er zit hier echter wel een beperking aan. Niet elke tv kan meerkanaals audio via HDMI ARC naar een ander apparaat sturen. Sommige tv’s bieden maximaal stereo (twee-kanaals) audio, andere tv’s 5.1-kanaals Dolby Digital audio. Wanneer je speaker 5.1-kanaals Dolby Digital audio ondersteunt en de tv stereo-audio uitstuurt krijg je dus geen meerkanaals geluid via de soundbar.

HDMI-connector

Gelukkig beschikken veel systemen over een of meer HDMI-ingangen. Hierdoor kun je audio van randapparatuur wanneer gewenst direct op de speaker aansluiten. Als de soundbar beschikt over meerdere HDMI-inputs en een HDMI-output dan wordt video van de aangesloten bronnen automatisch doorgestuurd naar de tv. Kortom, dan sluit je apparaten als een Blu-ray speler en game console aan op de speaker. De soundbar verwerkt de audio in de best mogelijke kwaliteit en de video wordt richting de tv gestuurd. Op de speaker kun je vervolgens schakelen tussen de aangesloten bronnen.

Let wel; HDMI ARC kan per model en per fabrikant verschillen. Lees meer over de problemen met HDMI ARC.

Aansluiten via optisch of coaxiaal

Wanneer HDMI geen optie is omdat de soundbar of het apparaat dat je wilt aansluiten er niet over beschikt kun je gaan voor een digitale audio-aansluiting. De meeste soundbars zijn uitgerust met een digitale optische (toslink) aansluiting, maar sommige modellen maken gebruik van een digitaal coaxiale ingang. Beide aansluitingen dienen hetzelfde doel, maar mocht je willen weten wat de betere optie is kun je terecht in ons artikel over het verschil tussen optisch (toslink) en coaxiaal digitaal.

Sony-HT-CT380 soundbar

Op een optische of coaxiale ingang kun je een apparaat (tv, game console, Blu-ray speler, decoder, etc.) aansluiten die over de betreffende uitgang beschikt. Het voordeel van je tv aansluiten via één van deze aansluitingen is dat 5.1-kanaals audio (Dolby Digital of DTS) ondersteund wordt. Alle audio die vanuit de tv zelf komt (tv-tuner, smart tv-platform, streamingvideo’s, etc.) wordt dan via de optische of coaxiale aansluiting verstuurd naar de soundbar. Ook andere apparaten kun je op deze manier met je speaker koppelen maar hou er rekening mee dat optisch en digitaal coaxiaal geen ondersteuning bieden voor HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio in bitstream formaat.

Analoog aansluiten

Als digitaal via HDMI, optisch of coaxiaal geen optie is dan is er gelukkig altijd nog de mogelijkheid om je tv en andere apparaten analoog op je soundbar aan te sluiten. Hiervoor zijn de bekende rood/wit tulp-aansluitingen. Het is qua kwaliteit niet de beste oplossing, en biedt alleen stereogeluid, maar het is beter dan niks. Mocht je de analoge aansluitingen gebruiken dan kan het zijn dat sommige tv’s dit beperken tot de audio van de ingebouwde tuner. Audio van het smart tv-platform en gerelateerde functies wordt dan niet doorgestuurd.

Meer informatie

Update oktober 2016: we hebben een compleet nieuw artikel over het geluid van je tv over de luidsprekers van je home cinema of soundbar weergeven online gezet. Met meer nieuwe tips en oplossingen. Ook hebben we een nieuw artikel over het aansluiten van je soundbar of home cinema-set geschreven. Lees daarom verder via de bovenstaande links.

Voor meer informatie over het optimaal instellen en aansluiten van apparaten binnen je home cinema-systeem, en voor aankoopadviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

 • Delen:

Reacties

 1. Wendy
  03 april, 2014 om 9:41

  Moet de Blu-Ray speler ook over HDMI-ARC beschikken of is alleen HDMI voldoende?

  • David
   22 januari, 2017 om 18:25

   Nee alleen de tv, de hdmi van de soundbar in de hdmi arc ingang steken de blu_Ray in hdmi ingang 1 of 2 steken en de kpn/ziggo in hdmi 1 of 2 steken,en in de ziggo of kpn kasje nog een optical kabel plaatsen en in de soundbar steken,dat is voor radio luisteren zonder dat de tv aan staat en al het geluid kunt u bedienen via de afstandbediening van de soundbar radio luisteren op de knop optical drukken als de tv uit staat zet u de tv aan dan dan wordt de hdmi arc geactiveerd en gaat het geluiden over uw soundbar

 2. kobe
  01 mei, 2014 om 23:49

  hey, ik heb al heel wat forums afgeschuimd maar nergens ook maar 1 schemaatje te vinden van hoe je een soundbar kan installeren op een tv zonder Hdmi ARC (samsung LE40R81B)

  ik zou het zo doen, maar omdat mijn tv geen ARC HDMI heeft vrees ik dat dit niet zal werken. kan jij betere ideeën geven? ( BTW: soundbar goede keuze om toch beetje surround gevoeld te krijgen?) alvast dank
  [IMG]http://i61.tinypic.com/21jvih3.png[/IMG]

  • Martijn Chel
   01 mei, 2014 om 23:51

   Ik snap de vraag/opmerking niet zo goed. Waarom maakt ARC het verschil? ARC is een terugkoppeling van audio, meestal de tuner in de tv zelf. Kortom, als je die terugkoppeling niet hebt moet je een aparte audiokabel van tv naar de soundbar gebruiken, zoals we ook in het artikel over ARC geschreven hebben. De rest sluit je nog steeds op de soundbar aan, als dit mogelijk is.

   Een soundbar biedt virtueel surround sound, dus het zal nooit zo klinken alsof er speakers achter je staan. Daarbij is het sterk afhankelijk van de akoestiek van de ruimte.

 3. Roland
  30 augustus, 2014 om 15:32

  kan ik apart bij de soundbar nog twee losse draadloze speakers zetten

  • Peter De ruiter
   15 juni, 2020 om 21:36

   Dat kan zeker zolang de soundbar multiroom ondersteund en dezelfde merk speaker als de soundbar is

 4. henk
  12 oktober, 2014 om 19:42

  Heb een soundbar bb5530a…LG smart
  nou is mijn vraag hoe krijg ik miracast via mijn galaxys4 verbonden hij zie hem wel maar kan niet verbinden help mij

 5. Lex
  07 december, 2014 om 14:41

  Ik heb een tulp, USB, HDMI aansluiting op mijn TV. Mijn soundbar eeft een optisch aansluiting. Is hier eenoplossing voor

  • Martijn Chel
   08 december, 2014 om 16:20

   De soundbar heeft geen analoge input?

   • ex
    12 december, 2014 om 11:59

    Bedankt voor je reactie.Jammer genoeg niet. Heb hem teruggebracht

 6. Jan
  11 december, 2014 om 19:01

  Beste Martijn,

  Sinds kort heb ik een nieuwe soundbar van Philips (HTB7150) en een Humax-ontvanger (iHDR5400C). Mijn Philips-tv is van 2009 (42pfl8404). Ik hoop dat je kunt aangeven welke aansluitingen ik moet gebruiken tussen deze apparaten om van alle mogelijkheden gebruik te maken.

  Zo zijn nu de aansluitingen:
  #Tussen tv en soundbar: HDMI (geen arc)én kabel met rode en witte tulp
  #Tussen tv en Humax: HDMI (geen arc)
  #Tussen soundbar en Humax: Optische kabel

  Verder is het zo dat als ik de tv op standby zet, de soundbar dat ook doet. Maar als ik de tv helemaal uitschakel, blijft de soundbar aan. Als ik de tv aanzet, gaat de soundbar niet mee. Easylink is op de tv en soundbar actief.

  Ik heb ook een dvd-recorder met harde schijf maar die sluit ik op de tv aan middels een Scartaansluiting. met dit apparaat neem ik niets meer op, alleen weergeven.

  Ik hoop dat je kunt aangeven of de aansluitingen op deze manier goed zijn.

  gr Jan

  • Martijn Chel
   11 december, 2014 om 22:54

   Hoi Jan, lijkt me weinig niet goed aan te zijn. EasyLink is een verhaal apart. Dat werkt nog steeds niet altijd naar behoren maar zou, wanneer actief op beide apparaten en middels HDMI aangesloten moeten werken. Het werkt echter alleen met stand-by omdat er anders geen communicatie via HDMI kan plaatsvinden. Qua tulpkabels; als je extra digitale aansluitingen hebt is dat wel een betere optie.

   • Jan
    13 december, 2014 om 16:14

    Bedankt voor je reactie/tips. Een nieuwe tv zou t allemaal wat soepeler laten verlopen, vermoed ik. Maar dat is op dit moment (nog) niet nodig.

 7. Henk
  02 januari, 2015 om 13:27

  Goede middag.
  Ik heb een sony bravia tv type kdl37p3600 en ik heb nu sony soundbar gekocht de su b551s en geprobeer deze aan te sluiten krijg hem echter niet actief groene led gaat niet branden de tv herkend het sound systeem wel als je er naar laat zoeken via d hdmi.
  Iemand enig idee?

 8. willie.
  27 maart, 2015 om 19:24

  Ik heb een soundbar met een optische uitgang en een blu-ray spel met een coaxiale aansluiting. Hoe sluit ik ze nu op elkaar aan?

  • Jeroen
   15 juni, 2015 om 8:25

   Dag Willie,

   Er bestaan eenvoudige converters zo rond de 25 euro.
   Google maar een “coax optical converter”.
   Hiermee zet je coaxiaal digitaal om naar optisch digitaal.
   Beide kabels zijn nog wel nodig.

   Gr,
   Jeroen
   http://www.aansluiteneninstellen.nl

 9. willie.
  27 maart, 2015 om 19:25

  Blu-ray speler bedoelde ik

 10. jo
  30 mei, 2015 om 14:24

  Geachte ,
  kan ik een soundbar samsung HW-j6500 aansluiten op mijn pioneer vsx1122 receiver ?
  tv toestel samsung UE55ju7500 .
  Zo ja hoe doe ik dit zonder iets stuk te doen .
  mvg jo

  • Martijn Chel
   31 mei, 2015 om 14:27

   Als er een audio-uitgang opzit wel. Of wil je juist dat de audio via de soundbar gaat? Dan moet je zoeken naar een audio-uitgang op je receiver en een ingang op je soundbar.

 11. Arie
  20 september, 2015 om 15:34

  Beste Martijn heb een Samsung lcd tv uit 2010 en een soundbar Hwj6500 Samsung geeft al aan in de beschrijving dat de soundbar wellicht niet werkt op ouder model tv, echter wanneer ik hem via apparaatinstellingen opvraag krijg ik hem wel op de tv als herkend te zien, ik heb alleen geen geluid, externe speaker instelling heb ik al geprobeerd, heb jij de gouden tip? Groet arie

 12. Saskia
  29 november, 2015 om 13:16

  Hoi!

  Ik wil graag mijn laptop aansluiten op mn soundbar zodat ik netflix kan gebruiken en pipcorntime. Zoals ik het nu heb aangesloten is de laptop via HDMI naar tv. En tv HDMI naar soundbar. En van soundbar HDMI naar horizonbox + optical. Als ik mn laptop dus aansluit op de tv dan heb ik wel beeld maar geen geluid. Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  Dabk alvast gr Saskia

 13. Peter
  13 december, 2015 om 21:10

  Ik heb hetzelfde probleem, LG TV verbonden met Philips Soundstage, maar aangesloten met optische kabel ipv hdmi. Alleen krakend geluid bij afspelen van een film van macbook, die via hdmi aan TV is aangesloten. Wie weet raad?

 14. Hannie van Wieringen
  10 januari, 2016 om 8:48

  Hallo ik heb een vraagje. Meerdere eigenlijk. Ik heb een samsung tv type UE40EH6030 hier zit geen arc op en ik heb een soundbar HW-J550 het lukt me niet om ze op elkaar aan te sluiten. Ik krijg geen geluid. Wie kan mij helpen.

 15. Hannie van Wieringen
  10 januari, 2016 om 8:49

  zie boven.

 16. michael
  28 januari, 2016 om 23:42

  Ik heb mijn soundbar aan gesloten aan mijn tv via arc gluid is top maar als ik mijn soundbar uit zet kan ik mijn geluid van mijn tv niet meer bedienen heb je misschien een oplossing Mvg mike

 17. Albert
  17 maart, 2016 om 11:09

  ik heb alles van LG en heb ook probleem met soundbar, welke 2 x HDMI (waarvan 1 x ARC) en 1 x optical heeft. Als ik optical gebruik werkt alles prima, maar zodra ik alleen de HDMI (high speed with ethernet) gebruik krijg ik alleen geluid via TV-speakers. LG zegt dat dit aan instelling ligt en ik met menu ‘sound’ TV moet instellen op externe luidspeakers (HDMI ARC). Dit kom ik niet tegen in het menu en kan ik de ARC-instelling in TV-instellingen niet aanpassen om de ARC-functie te kunnen gebruiken. Ik zie op de TV alleen HDMI 1,2 en 3, maar nergens ARC, zoals op de soundbar. Ik vermoed dat mijn TV (3 jaar jong) dit niet ondersteunt ?! Klopt dat ?

 18. Jukkie
  01 april, 2016 om 10:29

  Goedendag ik heb een home cinema set ( sony ) , waarop 1 hdmi uitgang zit met sound out , kan ik deze rechtstreeks op nieuwe soundbar aansluiten zodat de radio niet langer meer over 5 aparte boxen gaat maar rechtstreeks via soundbar te horen is ?

 19. loek
  29 juni, 2016 om 12:54

  hallo, ik heb een vraag : is het mogelijk om de subwoofer die hoort bij de Heos Denon HCBKE2 apart in geluidssterkte in te stellen.
  Tot nu toe kan ik hem alleen gekoppeld aan de heos soundbar harder of zachter zetten , zou graag de basgeluiden wat harder hebben. Alvast bedankt .

 20. Freek van Balen
  21 oktober, 2016 om 3:05

  Ik zie bij soundbars altijd dat ze een eigen afstandsbediening hebben. Is het dus zo dat je het volume van de tv alleen met afstandsbediening van de soundbar kan regelen of kan het ook het die van de TV. Ik wil – zoals iedereen denk ik – zo min mogelijk afstandsbedieningen gebruiken.
  Kan je ook losse speakers (bijvoorbeeld goeie losse speakers die aan een pc/laptop aansluit) aan een tv aansluiten? Ik dacht dit te doen via de headphone aansluiting maar dan kan je het volume niet meer eenvoudig regelen. Ik heb wel losse speakers gezien met een eigen digital audio in hebben en mijn tv heeft een digital audio uit. Is de volume regeling van de tv wel daarop van toepassing of wordt de audio via de digital audio out buiten de volume regeling van de tv doorgegeven?

 21. j.leenders
  22 januari, 2017 om 22:10

  hallo

  ik heb sinds kort de samsung ks 7000 tv ,die heb ik via de hdmi (arc) aangesloten op de hdmi(arc) aansluiting van mijn denon heos soundbar , ik heb ook een bluray speler aangesloten op de hdmi in aansluiting van de soundbar
  nu is het als ik een gewone muziek cd wil luisteren springt mijn tv ook aan ,,hoe kan ik dit voorkomen en er voor zorgen dat de tv uit blijft ?
  hopelijk kunt U mij hier een antwoord op geven
  en moet ik de geluids weergave van mijn tv op PCM of op bitstream zetten ?
  alvast bedankt

  gr john

 22. Cafer
  24 juni, 2017 om 0:01

  Misschien domme vraag maar moet de tv bluetooth hebben? Ik heb de jbl sb400

 23. jaap
  08 februari, 2018 om 19:02

  kun je een soundbar ook aansluiten op je laptop?

 24. jaap
  08 februari, 2018 om 19:03

  kun je een soundbar ook op je laptop aansluiten?

  • Branco
   23 juli, 2019 om 17:47

   Kan ik het geluid van een dvd speler ook via ook afspelen via een sountbar ?

 25. Jos van praet
  24 juli, 2018 om 10:33

  Heb soundbar en tv van Samsum met digicorder van Telenet wat moet ik doen om alleen de muziek te spelen langs mijn soundbar zonder dat mijn tv moet opstaan
  Grtj en bedankt jos

  • Rene
   29 oktober, 2018 om 13:17

   Beste Jos, ik heb het zelfde probleem.
   Is het bij jou inmiddels opgelost?

 26. John
  29 oktober, 2018 om 13:42

  Hallo

  Ik luister radio via de app van mijn soundbar af
  De gsm gebruik je dan als afstands bediening
  Je moet wel de app installeren op je gsm
  Succes

  Gr john

 27. Joyce
  06 december, 2018 om 11:47

  Hallo, ik heb het volgende probleem, ik hoop dat er iemand kijkt die voor mij de oplossing
  heeft:
  Ik heb een Sony tv type KD-43XE7004 en heb daar op aangesloten een Sony soundbar type HT-ZF9
  deze laatste is aangesloten met een HDMI kabel via ARC ingang tv
  Maar het geluid loopt niet synchroon ?!
  Alle voor de hand liggende mogelijkheden zowel via tv als via soundbar getracht dit op te lossen. Maar geen succes.
  Wie weet wel de oplossing ?

  • Rens
   06 december, 2018 om 14:14

   Ik had dit ook. Op mijn Samsung TV kan ik bij de instellingen: “Geluid” en dan “Geavanceerd” het geluid vertragen of versnellen, Misschien heeft de Sony deze mogelijkheid ook. Ik denk het wel. Succes

   • Joyce
    06 december, 2018 om 16:00

    Hallo Rens, hartelijk dank voor je reactie, ik ga het straks proberen en zal je nog laten weten of het probleem daarmee is op te lossen.

 28. Joyce
  07 december, 2018 om 11:18

  Hallo Rens, ik denk dat het probleem is opgelost, ik heb nl de optische kabel ipv HDMI kabel direct van de soundbar op de Humax aangesloten ipv aansluiting op tv.

  • Rens
   07 december, 2018 om 15:43

   Dag Joyce. maar kan je nu ook je soundbar aanzetten en bedienen met de afstandsbediening van je TV? Of heb je nu nog beide nodig? Ik wil nl maar 1 afstandsbediening gebruiken.

   • Joyce
    07 december, 2018 om 15:56

    Hi, dat zou ik ook het liefst willen 1 afstandbediening maar zover ben ik nog niet. Heb nog alle 3 nodig, voor de Humax, de TV en de soundbar. Ik weet (nog) niet hoe ik het uiteindelijk kan doen met 1 AB

 29. rene
  08 december, 2018 om 22:55

  kan je niet de Humax rechtstreeks aansluiten op de soundbar (met HDMI) en vanuit de soundbar (met de HDMI Arc) naar de TV (ook hdmi arc). Dan kan je met de afstandsbediening van de Humax alle drie bedienen.

  • Joyce
   10 december, 2018 om 16:18

   Hallo Rene, bedankt voor de tip, maat heb inmiddels een universele Logitech AB aangeschaft.

 30. Kramer
  13 december, 2018 om 17:58

  Op mijn Samsung tv zitten 2 HDMI aansluitingen maar geen RCA en ook geen optische aansluiting.Hoe sluit ik nu mijn soundbar aan

 31. Duijn
  08 februari, 2019 om 16:00

  Omdat mijn Philips tv geen HDMI arc heeft is mijn bose soundbar met de bijgevoegde opticaldraad aangesloten op de kpn ontvanger.
  Deze is via gewone HDMI gekoppeld aan mijn tv.
  Ps4 is via HDMI ook gekoppeld aan mn tv.
  Als mijn zoons op de ps4 speelde luisterde ik soms gewoon naar de radio.
  Wat is nu mijn probleem:
  De ps4 is voor een aantal maanden niet gebruikt, maar nu wel weer in gebruik alleen ik kan geen radio meer luisteren deze hapert als de ps aanstaat.
  Iemand een idee hoe dit nu opeens kan of hoe ik het haperen kan verhelpen?

 32. Vanessa peelaers
  05 maart, 2020 om 21:19

  Hallo heb een hyundai soundbar en een panasonic viera tv nu heb ik deze aangesloten via optische kabel , maar ik heb geen geluid door de soundbar als ik gewoon nr tv kijk hoe komt dit? Via blutooth werkt alles perfect maar op tv lukt dit niet doe ik iets verkeerd

  • Loes van Galen
   13 juni, 2020 om 12:37

   Hallo ik heb een Samsung tv van 2012 heb nu een sounbar gekocht van JBL krijg er geen geluid uit heb optische kabel en alles zit goed aangesloten.wat moet ik nu doen ik heb alles geprobeerd bij de tv instellingen wie weet er raad?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.