Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nieuwe tv kopen? Vijf redenen om te kiezen voor een 4K Ultra HD tv

Geschreven door
Geplaatst op31 oktober 2013, 13:16 CategorieTips en adviezen

Een tijdje terug hebben we uitgebreid geschreven over of het verstandig is je al voor te bereiden op 4K Ultra HD, maar in de tussentijd is er het een en ander veranderd waardoor we iets positiever kunnen zijn over de aankoop van een 4K Ultra HD tv. In dit artikel zetten we daarom vijf redenen onder elkaar voor het kopen van een 4K Ultra HD tv.

4K, Ultra HD en UHD zijn termen die gebruikt worden om tv’s met een hoge resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels te omschrijven. We zien steeds meer modellen verschijnen, variërend in prijs van 3.000 euro tot 20.000 euro. Goedkoop kunnen we dus nog niet noemen maar is het een goede investering voor de toekomst wanneer je nu een 4K Ultra HD tv koopt? 

Dalende prijzen van 4K Ultra HD tv’s

Zoals hierboven aangegeven zijn de prijzen van de 4K Ultra HD tv’s die momenteel in de winkels staan niet echt haalbaar voor de gemiddelde consument. Maar, het goede nieuws is dat deze prijzen snel dalen. Sinds de introductie van de eerste modellen eind vorig jaar zien we al een daling van gemiddeld 500 tot 1.000 euro per model. De verwachting is dat deze prijzen de komende maanden nog verder dalen en dat we begin volgend jaar de eerste echt betaalbare UHD tv’s met prijzen tussen de 1.500 euro en 3.000 euro gaan zien. Voor de prijs hoef je het dus binnenkort niet meer te laten wanneer je op zoek bent naar een high-end tv.

TX-L65WT600E-Panasonic

Klaar voor de toekomst

Een aantal maanden terug was het op het gebied van HDMI nog onduidelijk wat we konden verwachten en dus ook lastig aan te raden om een 4K Ultra HD tv te kopen. Inmiddels is de HDMI 2.0-standaard gepresenteerd en zijn ook de eerste tv’s die hiermee uitgerust zijn gelanceerd. Daarbij geven de meeste fabrikanten die reeds 4K Ultra HD tv’s uitgebracht hebben een mogelijkheid om te updaten of upgraden naar HDMI 2.0. Ga je dus voor een 4K Ultra HD tv dan is het verstandig te kiezen voor een model dat standaard voorzien is van HDMI 2.0 of een (gratis) update/upgrade krijgt.

Afgezien van dat ben je met een UHD tv wel helemaal klaar voor de toekomst. Je kunt namelijk content in de hoge resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels weergeven en steeds meer bedrijven scharen zich achter deze resolutie. Onder meer Netflix, verschillende omroepen en betaalzenders, en fabrikanten als Sony en Panasonic zijn bezig met (plannen voor) de distributie van 4K-content.

4K-content

Het verhaal over de productie en distributie van 4K-content is nog niet helemaal duidelijk maar langzaam maar zeker beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen. Onder meer Sony en RED zijn begonnen met een platform waarmee 4K-content via het internet naar de huiskamer gestreamd kan worden, en 4K Blu-ray lijkt om de hoek te staan. Ook hebben verschillende betaalzenders en satellietproviders al aangegeven 4K in de nabije toekomst in te gaan zetten. Dat is niet alles want ook steeds meer camera’s voor consumenten kunnen 4K-content opnemen. Er zijn zelfs al smartphones met een 4K-camera. Om van deze content te genieten is een Ultra HD tv dus wel vereist. En dan hebben we het nog niet eens over de indrukwekkende game-ervaring die 4K Ultra HD kan bieden. Er zijn nog geen games in deze resolutie aangekondigd, maar dat zal niet lang meer duren.

Sony-X850A-4K-tv

Upscaling naar 4K

Toch is een 4K Ultra HD tv niet alleen geschikt voor native 4K-content. Je kunt er namelijk zonder problemen je huidige DVD’s en Blu-ray discs op weergeven. Het grote voordeel is dat de 4K tv’s beschikken over een upscaler, een geavanceerde techniek om HD-materiaal om te zetten naar de hoge 4K-resolutie. Uit onze eerste ervaringen met 4K Ultra HD tv’s kunnen we opmaken dat deze functie (op de meeste modellen) daadwerkelijk een toegevoegde waarde biedt en HD-materiaal indrukwekkend gedetailleerd laat overkomen. Je HD-content komt er dus op een 4K Ultra HD tv een stuk strakker en scherper uit te zien. Hierdoor ben je niet alleen maar afhankelijk van de beschikbare native 4K-content om ook van de hogere resolutie te kunnen genieten.

Meer dan alleen resolutie

We hebben het natuurlijk met name over de resolutie, datgene waar 4K voor staat, maar er is meer dan dat. 4K staat ook voor hogere frame rates, een groter kleurbereik en een hoger contrast. De nieuwe en verbeterde standaarden worden allemaal ondersteund door HDMI 2.0, vandaar ook dat het een vereiste is dat tv’s hierover beschikken. De hogere frame rates bieden, in tegenstelling tot de resolutie, ook op grotere kijkafstanden voordelen. Beelden moeten hierdoor natuurlijker en gedetailleerder overkomen. 

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD resolutie en 4K producten die reeds gelanceerd zijn. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze Homecinema Informatiegids.

Is het verstandig je nu al voor te breiden op 4K Ultra HD?
4K Ultra HD archief (TV’s, receivers en spelers)

Voor 4K Ultra HD kun je (voorlopig) elke HDMI kabel gebruiken

Wat is 4K Ultra HD en wat is het verschil met Full HD?
Welke Ultra HD TV’s kunnen we in 2013 verwachten?

  • Delen:

Reacties

  1. peter vb
    31 oktober, 2013 om 22:53

    Kijk hier toch wel naar uit maar zal dan wel groter moeten zijn als 55inch. Heb begrepen dat je dan niet verder dan 2 meter van je toestel moet om het verschil met HD te zien.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.