Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Kun je een lcd led tv als monitor voor je pc gebruiken?

Geschreven door
Geplaatst op21 oktober 2013, 15:33 CategorieTips en adviezen

De meeste mensen gebruiken een lcd led tv als tv voor in de huiskamer, waarop programma’s, films en series gekeken worden. Maar, is het ook mogelijk om je lcd tv als monitor voor je pc te gebruiken? Deze vraag kregen we de afgelopen maanden een aantal keer voorgeschoteld en daarom leggen we in dit artikel kort uit of dit mogelijk is.

Lcd tv als monitor voor je pc

De markten voor monitoren en lcd led tv’s groeien steeds verder naar elkaar toe waardoor het verschil tussen een monitor en een ‘normale’ tv ook steeds kleiner wordt. Gevolg hiervan is dat je bijna elke tv zonder problemen ook als monitor voor je computer kunt gebruiken. Veel van de huidige lcd led tv’s beschikken zelfs over een pc/computer-modus waarmee het beeld geoptimaliseerd wordt voor weergave van van je pc. Een pc is eenvoudig aan te sluiten; via een VGA-kabel of een DVI/HDMI-kabel. We kunnen we dus vrij kort over zijn; ja, je kunt je lcd led tv ook als monitor voor je pc inzetten. Maar, is het verstandig om dit te doen of kun je beter voor een monitor gaan die daarvoor ontwikkeld is?

Feature, grootte en resolutie

Wanneer je het scherm puur gaat gebruiken voor een pc, als monitor dus, is een daarvoor ontwikkelde monitor vaak goedkoper. Een tv voor in de huiskamer is namelijk voorzien van allerlei extra features en aansluitingen die je voor een pc waarschijnlijk nooit zult gebruiken maar waar je wel voor betaalt. Denk aan een tuner, een Smart tv platform, een SmartCard-reader, etc. Daarbij zijn tv’s vaak een stuk groter dan de gemiddelde monitor, wat ook inhoudt dat de pixeldichtheid kleiner is. Gevolg hiervan is dat wanneer je er te dicht opzit, je een minder scherp beeld voorgeschoteld krijgt dat ook vermoeiender kan zijn. Een kleinere lcd tv, van bijvoorbeeld 27-inch of 32-inch, is daarom meer geschikt voor gebruik als monitor.

Dell-UltraSharp-4K-monitor

Overigens moet je ook rekening houden met de resolutie; een (betaalbare) tv gaat niet hoger dan 1.920 bij 1.080 pixels en een 16:9 beeldverhouding. Wanneer je een hogere resolutie of een afwijkende beeldverhouding wilt kom je dan al snel op een monitor uit.

Pc als onderdeel van je home cinema

Is je pc een belangrijk onderdeel van je home cinema systeem en gebruik je de lcd led tv niet alleen als monitor maar ook als ‘normale’ tv? Dan is één tv voor beide doelen een goede optie. Je zit dan waarschijnlijk ook wat verder van het scherm af waardoor de lagere pixeldichtheid niet direct op zal vallen. Daarbij wil je dan waarschijnlijk ook een scherm van 32-inch of groter. Een monitor in een dergelijk groot formaat is lastig te vinden dus dan kom je al snel bij een lcd led tv terecht.

Het is dus afhankelijk van het gebruik of een lcd tv of een monitor de beste keuze is voor bij je computer. Mocht je voor een lcd led tv kiezen dan is het verstandig van te voren te checken of de tv voorzien is van een aansluiting (VGA, HDMI, etc.) waarop je pc aangesloten kan worden.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.

Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
Wat is belangrijk wanneer je een tv koopt?
Betekent een ‘led tv’ ook een betere beeldkwaliteit? Nee!
Is de contrast ratio van een tv belangrijk of misleidend?

 • Delen:

Reacties

 1. Konijn
  26 maart, 2014 om 7:26

  Ik het nu 12 jaar een Dell usff onder de tv hangen,het geluid gaat via een Creative Externe geluidkaart en dat is fijn digitaal voor op de NAD versterker. Ik gebruik M%D boxen. De video via s-video.Op een ouwe 100 hertz breedbeeld Samsung.
  Nu krijg ik een lel van pc monitor aangeboden, met hdmi en scart.
  Als ik een tijdje MOH 2010 speel dan worden de hoeken van de TV vaak groen.
  Ik hoef niet te vragen hoe ik de pc aansluit etc aan een pc scherm maar kan ik via zo’n hdmi stick gewoon ziggo kijken, ik ben er op geábbod En moet ik dan zo’n stickie kopen of zo’n bakje met antenne?
  Bedankt voor je informatieve site.

 2. hans
  22 mei, 2014 om 8:41

  Is een monitor daadwerkelijk goedkoper?
  Met tv’s wordt vaak gestund met prijzen. Ik ben er niet van overtuigd dat het aan de orde is. Natuurlijk zittern er features op een tv die je niet nodig hebt.

  • quinten
   09 februari, 2016 om 14:11

   hoi Hans,
   Aller eerst sorry dat ik niet eerder op zoek ben gegaan of een tv mogelijk is voor een monitor. Ik zoek nu zelf een grote monitor. Bij de Aldi is deze week een 40″ tv in de aanbieding voor €300 , zoek dat maar is voor een monitor van dezelfde grootte. Daar betaal je dan al gauw €600 voor. Ik weet wel welke ik zou kopen.

   mvg
   Q

 3. Shafi
  11 november, 2015 om 23:54

  Geachte heer/mevrouw

  Onlangs heb ik een nieuwe led tv gekocht van 22 inch circa 56 cm van het merk Salora. Ik heb deze speciaal aangeschaft voor in mijn slaapkamer voor het gamen. Tijdens gamen is het een zeer goede scherm en dan zit ik wel op een afstand van circa 1.80 meter van scherm. Straalt veel mooie licht uit etc. Nu dacht ik laat ik het ook als monitor gebruiken voor mijn pc. Ik heb hem nu dus zowel als monitor als scherm voor het gamen staan. Ik heb wel de scherm wat zachter gemaakt want van zo dichtbij is zo een felle lichtscherm niet goed voorde ogen natuurlijk. dus ik heb de instellingen wat aangepast maar het is nog steeds feller dan mijn oude monitor ;p Dus ik vroeg me af is het schadelijk voor mijn ogen eventueel als ik zo een led tv als monitor ga gebruiken ??

  Graag hoor ik het nog van u.

  Met vriendelijke groet

  Shafi

  • koen
   18 december, 2015 om 18:01

   dag Shafi
   dit is niet schadelijk voor je ogen zoals vaak word beweerd, dat is meer een fabeltje om kinderen niet te lang achter elkaar te laten gamen.

   je kan je scherm nog donker door bij windows de kleur instellingen te wijzigen, kleuren veranderen niet als je alles maar gelijkmatig lager zet(staat standaard op het felst)

 4. Martin
  13 juli, 2016 om 17:14

  Ondertussen is de situatie nogal veranderd dan 3 jaar geleden!! Door massa productie van TV’s zijn schermen groter dan 40 inch nu goedkoper als televisie dan als monitor. Een 43 inch 4K Samsung LED televisie is momenteel goedkoper dan een PC monitor van 43 inch, als je er nog kunt vinden!!
  4 schermen van 21 inch op je computer kan natuurlijk ook, maar komt overeen met een 4K televisie van 43 inch, momenteel zo’n 475 euro incl. BTW als je goed zoekt. Het enige nadeel dat ik zie is dat een televisie niet af te stellen is in hoogte en hoek zoals een computer monitor.

 5. Jeroen
  30 september, 2016 om 13:13

  Goed, inzichtelijk stuk. Binnenkort schaf ik een nieuwe gaming monitor aan. Maar zoals ze zeggen ‘bigger is better’!

 6. Kris
  25 juni, 2018 om 18:22

  Om mijn ervaring over dit topic te delen: Het kan, maar niet ideaal. Heb zelf een 40inch 4K tv gebruikt om te gamen. Het voordeel: groter scherm voor dezelfde prijs en makkelijk switchen tussen tv, pc, Netflix, muziek etc. Nadelen zijn screen tearing en ghosting bij sommige games. Ook vond ik persoonlijk 40 inch toch wat te groot als monitor en heb nu een goede monitor van 32 inch die goedkoper is dan het scherm. Weeg goed de voor en nadelen af en kijk goed naar de specs en prijs voor je een beslissing maakt. Heb er geen spijt van gehad, maar switch nu toch weer terug.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.