Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Frame rate vs refresh rate: Wat is het verschil?

Geschreven door
Geplaatst op10 oktober 2013, 15:13 CategorieTips en adviezen

We hebben het al eerder over de refresh rate (aantal Hertz) van een tv gehad, maar dit veelbesproken onderwerp kan voor veel verwarring zorgen. Er wordt namelijk ook vaak gesproken over de frame rate. Maar, wat is het verschil precies en waar moet je op letten bij het kopen van een tv?

We weten inmiddels dat de refresh rate van een tv vaak een getal is dat met een korrel zout genomen moet worden omdat het op verschillende manieren gemeten kan worden en ook geïnterpreteerd kan worden. Het is vaak een combinatie van technieken waarmee het aantal Hertz van een tv opgebouwd wordt.

Refresh rate vs. Frame rate

Beide termen/technieken worden door elkaar gebruikt (zelfs door ons) en dat is eigenlijk niet correct. Datgene wat ze gemeen hebben is echter het gebruik van frames. Een video (film) bestaat uit een groot aantal frames (stilstaande beelden) die samen zorgen voor een bewegend beeld. Het aantal frames waaruit het binnenkomende signaal bestaat is de frame rate. Voor Nederland is bijvoorbeeld 25Hz/50Hz standaard voor tv-kanalen en wanneer je een Blu-ray film kijkt is deze in veel gevallen opgenomen met 24 frames per seconde.

De frame rate heeft dus te maken met het aantal beelden per seconden van de bron. De refresh rate is gekoppeld aan het display dat deze beelden moet weergeven, in de meeste gevallen een tv. De refresh rate geeft aan hoeveel keer per seconde het display het beeld ververst (refresh), hoeveel keer per seconde het beeld compleet opnieuw opgebouwd wordt. De refresh rate wordt aangegeven met Hertz (Hz). Een tv met een refresh rate van 50Hz geeft elk beeldje van een 25Hz signaal dus tweemaal weer per seconde. 

De refresh rate dus iets wat de fabrikant van een tv middels diverse technieken kan beïnvloeden. Zoals hierboven aangegeven zorgt dit vaak voor verwarring en absurd hoge refresh rates die eigenlijk weinig zeggend zijn. Maar, toch denken veel mensen dat hoe hoger de refresh rate, des te vloeiender het beeld. Dat is echter maar tot een bepaalde hoogte het geval of duidelijk zichtbaar.

LG-goedkopere-4K-tvs

Om de refresh rate van een tv te kunnen koppelen aan de frame rate van content moeten fabrikanten van tv’s rekening houden met deze content. Een tv met een 120Hz refresh rate kan lastig 50Hz content weergeven zonder geavanceerde berekeningen die de beeldkwaliteit kunnen beïnvloeden. In Europa, waar 50Hz de standaard is, worden tv’s dan ook voorzien van een 50Hz, 100Hz, 200Hz, etc. refresh rate. Bij een 200Hz tv wordt elk frame van een 50Hz signaal viermaal per seconde weergegeven. 

Blu-ray 1080p/24

Bij Blu-ray films met een frame rate van 24 frame per seconde is het echter een ander verhaal. De meeste tv’s ondersteunen tegenwoordig echter 24fps van Blu-ray maar hoe geef je dat weer op een display van 50Hz of 100Hz? Hiervoor wordt de weergave minimaal versneld waardoor uiteindelijk precies 25 frames in een seconde passen. Echter zou 25 beelden per seconde snel voor flickerende of schokkende beelden kunnen zorgen en daarom wordt dit vaak verdubbeld naar 50Hz. Elk frame van de 24 frames wordt dan tweemaal per seconde weergegeven en in totaal iets versneld om te passen. Mocht je tv overigens geen 24fps ondersteunen dan is er ook weer software aanwezig (in de Blu-ray speler) waarmee de 24 frames per seconde naar een aantal omgezet wordt dan wel door de tv geaccepteerd wordt.

Motion-technieken en backlight scanning

Veel tv’s beschikken over Motion-software waarmee je middels diverse technieken de snelheid (het aantal Hertz) kunt opkrikken. Dit is echter allemaal puur om het gevoel te geven dat beelden vloeiender weergegeven worden. Zo maken sommige fabrikanten naast de refresh rate gebruik van backlight scanning, wat inhoudt dat de achtergrondverlichting van de tv bijvoorbeeld 100 keer per seconde  aan en uitgaat. Op een 100Hz display wordt dan aangegeven als in totaal 200Hz. Ook zijn er in de instellingen van tv’s Motion-opties te vinden waarmee je de weergave vloeiender kunt maken. Hiermee worden bijvoorbeeld elementen van twee frames die elkaar opvolger gecombineerd om het vloeiender te laten lijken. Het nadeel van deze technieken is echter dat ze het zogenaamde soapserie-effect (ook wel homevideo-effect genoemd) kunnen introduceren. Films worden daardoor ‘nep’ en té vloeiend weergegeven. 

Media-Markt-tv

Marketing

Zoals je wellicht uit bovenstaande op kunt maken kunnen fabrikanten een refresh rate op verschillende manieren (laten) beïnvloeden en wordt er dus met veel verschillende getallen gestrooid. Ook gebruiken fabrikanten hun eigen termen om de combinatie van verschillende technieken aan te duiden waardoor het voor consumenten alleen maar lastiger wordt. Hoewel de refresh rate van een tv een belangrijk onderdeel is moet je jezelf hier niet blind op staren, zeker omdat vergelijken nagenoeg onmogelijk is wanneer je alleen maar naar de cijfers kijkt. Het beste is dus een tv beoordelen op wat je ziet en of dit aan jouw eisen voldoet. Overigens moet hierbij gezegd worden dat bovenstaande van toepassing is op lcd/led tv’s en niet op plasma tv’s. Plasma tv’s maken gebruiken van de Sub-Field Drive technologie en hebben eigen vrij weinig te maken met refresh rates omdat het plasma paneel vele malen sneller is dan een lcd paneel.

Meer informatie

Meer informatie over belangrijke aspecten van een tv voordat je er een koopt en hoe je een tv optimaal kunt instellen vind je in onze Homecinema Informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Is de contrast ratio van een TV belangrijk of misleidend?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
10 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een TV koopt

 • Delen:

Reacties

 1. krijgsman
  09 juli, 2014 om 11:40

  Hallo,
  Ik heb kabel HDTV van Ziggo en sinds enige tijd regelmatig last van beeldverstoring d.m.v. korte blokkerige flitsen. Het zou liggen aan de pas uitgerolde 4G-GSM netwerken, waarvan enkele zenders op daken in mijn omgeving staan.
  Alles geprobeerd, nieuwe coax kabel, tv verplaatst op 1,5m van muur aansluitpunt, nieuwe aansluitdoos,Ziggo monteur, probleem blijft.
  Huidige TV : Samsung UE46C6730USXXN. Ik overweeg een nieuwe TV van 55″ zou dat kunnen helpen?
  Welke TV zou bestand zijn tegen deze storingen ?

  • Martijn Chel
   09 juli, 2014 om 18:22

   Als ik eerlijk ben denk ik dat dat geen verschil maakt. Het ligt in mij optiek niet aan je tv maar aan het signaal van de provider.. die zou daar iets aan moeten doen.

 2. Djennana
  27 februari, 2015 om 14:55

  Hallo Martijn,

  Ik heb een vraag over full hd 1080p. Ik weet dat de p staat voor progressive scan. Dat wil zeggen dat op een fullhd 1080p tv, 1080i wordt omgezet naar 1080p. maar is deze stelling ook waar??

  • Martijn Chel
   27 februari, 2015 om 16:15

   Nee, een full hd tv kan ook gewoon materiaal op 1080i weergeven. Dit wordt niet per definitie omgezet.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.