Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

DigitalEurope maakt eisen UHD-logo voor Ultra HD tv’s bekend

Geschreven door
Geplaatst op5 oktober 2013, 15:08 CategorieLcd en led tv's

Er zijn inmiddels al heel wat 4K Ultra HD tv’s gepresenteerd en de meeste modellen staan ook al in de winkels. Maar, een logo zoals we dat bij HD-Ready en Full HD zagen is er nog niet. Binnenkort moet daar verandering in komen.

DigitalEurope, een organisatie waar alle grote tv-fabrikanten deel van uitmaken, heeft deze week de eisen voor het UHD-logo bekend gemaakt. 4K Ultra HD tv’s die aan deze eisen voldoen mogen het nieuwe logo dragen. Opvallend is dat nog maar weinig tv’s hieraan voldoen en dat het logo zelf nog niet eens gepresenteerd is.

Native resolutie: 3840 x 2160 pixels
Beeldverhouding: 16:9
Kleurruimte: ITU-R BT.709
Kleurdiepte: 8 bits per subpixel
Ondersteunde framerates: 24p, 25p, 30p, 50p en 60p
Audio: PCM 2.0 Stereo

In bovenstaand lijstje komen waarschijnlijk wat termen voor die je niet veel zeggen, maar het komt er op neer dat de eisen minder streng zijn dan men in eerste instantie verwacht had. Zo hoeft er niet voldaan te worden aan de nieuwe Rec.2020 kleurruimte en worden er voor het UHD-logo geen verdere eisen gesteld een de kleurresolutie. Nagenoeg elke Ultra HD tv komt hier dus voor in aanmerking.

Maar, gelukkig is wel rekening gehouden met toekomstige 4K-content met hogere frame rates want de tv’s die het logo dragen moeten uitgerust zijn met de HDMI 2.0-standaard. Momenteel is vanuit de winkel de Panasonic WT600 4K Ultra HD tv de enige tv die deze standaard ondersteunt. Wel hebben enkele fabrikanten, waaronder Sony en Samsung, reeds aangegeven hun 4K tv’s middels een firmware en/of hardware update van de nieuwe standaard te voorzien.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.