Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Beveiliging met watermerk voor 4K Ultra HD films

Geschreven door
Geplaatst op7 oktober 2013, 13:51 CategorieBlu-ray

Met alle 4K Ultra HD tv’s die we de laatste maanden voorbij hebben zien komen kan het natuurlijk niet lang duren voordat ook Hollywoord-films in de hoge resolutie aangeboden worden. Deze worden echter wel voorzien van beveiliging middels een watermerk.

Movielabs, een onderzoekscentrum voor filmstudio’s, maakt deze week bekend dat er een voorstel gedaan is voor de beveiliging van 4K Ultra HD films die verspreid gaan worden middels streaming en op Blu-ray disc. Deze films krijgen een watermerk en worden voorzien van een serienummer.

Het watermerk wordt door de server of het apparaat waarop de film afgespeeld wordt aangemaakt. Hierdoor is relatief eenvoudig te achterhalen wie de bron is zodra een film op illegale wijze verspreid wordt. Het watermerk wordt in de audiotrack van een film geplaatst, wat ook al het geval is bij huidige Blu-ray films, maar studio’s kunnen ook een klein aantal pixels in de videotrack wijzigen en de twee elementen combineren om het lastiger te maken de watermerken te verwijderen.

Het serienummer hangt aan een film en wordt gekoppeld aan een database met apparaten die de betreffende film mogen afspelen. Wanneer een apparaat voor illegale doeleinden gebruikt is kan deze vervolgens uit de database gehaald worden en wordt het afspelen van content geblokkeerd. Om dit te gebruiken moet een mediaspeler die met 4K-content overweg kan dus altijd met het internet verbonden zijn, een vereiste die ook aan de onlangs gelanceerde 4K mediaspeler van Sony gesteld werd. 

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.