Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nieuwe generatie 4K Blu-ray discs klaar voor lancering

Geschreven door
Geplaatst op12 september 2013, 17:59 CategorieBlu-ray

We hebben het al sinds eind vorig jaar over 4K Ultra HD, de resolutie die viermaal hoger is dan Full HD, en één probleem dat we altijd aankaarten is het probleem van de content. Op welke manier wordt dit naar de huiskamer gebracht? Er zijn nog nauwelijks streamingdiensten die dit aanbieden en 4K Blu-ray is er nog niet.

Aan de streamingdiensten wordt inmiddels hard gewerkt. Zo heeft Sony in de VS de 4K Video Unlimited dienst gelanceerd en werkt Netflix aan het streamen van 4K-content. Ook 4K Blu-ray lijkt niet lang meer op zich te laten wachten, zo blijkt uit een online publicatie van een fabrikant van machines waarmee de schijfjes gemaakt kunnen worden. Het bedrijf, Singulus, geeft aan een machine ontwikkeld te hebben waarmee Blu-ray discs met drie lagen en 100GB aan opslagcapaciteit gemaakt kunnen worden.

100GB is voldoende capaciteit voor een 4K Ultra HD film in volledige resolutie en dus lijkt 4K toch ook op fysieke schijfjes naar de huiskamer te komen. De grote vraag is of de huidige Blu-ray spelers met de nieuwe 4K Blu-ray discs om kunnen gaan. Mocht dat zo zijn dan heb je overigens alsnog een Blu-ray speler nodig die de hoge resolutie uit kan sturen, waarschijnlijk ook volgens de HDMI 2.0-standaard. Dit zou theoretisch echter allemaal kunnen middels een firmware-update. 

Daarnaast is de vraag hoe het hoge resolutie materiaal gecomprimeerd gaat worden. Hiervoor kan de momenteel gebruikte H.264 codec gebruikt worden maar waarschijnlijker is het gebruik van de nieuwe H.265 codec. Deze nieuwe codec, ook wel HEVC genoemd, biedt een betere compressie en hogere kwaliteit. De meeste 4K Ultra HD tv’s die onlangs gelanceerd zijn beschikken reeds over een ingebouwde HEVC-decoder. 

Er zijn dus nog wat vragen onbeantwoord maar 4K-content is in ieder geval weer een stap dichterbij de huiskamer, zeker voor diegenen die het zonder snelle internetverbinding moeten stellen of graag fysieke schijfjes aan hun filmcollectie willen toevoegen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.