Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Krijgt mijn tv een upgrade naar HDMI 2.0?

Geschreven door
Geplaatst op13 september 2013, 17:43 CategorieTips en adviezen

Afgelopen week werd de nieuwe HDMI standaard, HDMI 2.0, officieel gelanceerd. De nieuwe standaard brengt verschillende nieuwe mogelijkheden met zich mee, waaronder 4K-video met hogere frame rates. De vraag die bij veel mensen, vooral diegenen die al een 4K Ultra HD tv hebben, opkomt is of er een update of upgrade beschikbaar gesteld wordt.

Wat is HDMI 2.0?

HDMI 2.0 is de nieuwste HDMI standaard die vooral in het leven is geroepen om 4K-materiaal in volledige resolutie en met hoge frame rates (50fps of 60fps) te ondersteunen. Daarnaast biedt HDMI 2.0 met 18Gbps een hogere bandbreedte, kunnen er tot 32 audiokanalen ongecomprimeerd doorgestuurd worden, wordt audio tot 1536kHz ondersteund, kunnen er twee verschillende videostreams voor hetzelfde display doorgestuurd worden, is er ondersteuning voor het 21:9 beeldformaat en is er dynamische synchronisatie van audio- en videostreams. 

Krijgt mijn tv een update?

Er is dus niet alleen een voordeel voor diegenen die een 4K Ultra HD tv hebben of kopen. HDMI 2.0 biedt veel meer en kan voor iedereen interessant zijn. Maar, is HDMI 2.0 iets dat middels een firmware-update toegevoegd kan worden? Helaas is dat nog niet helemaal duidelijk. De organisatie achter HDMI geeft aan dat er geen bepaling is dat een dergelijke update doorgevoerd moet worden. Door de nieuwe features van HDMI 2.0 zouden daarbij ook mogelijk hardware-upgrades noodzakelijk zijn. Toch houdt ook de organisatie een slag om de arm en geeft aan dat als het mogelijk is, de update bij de fabrikant van de tv vandaan moet komen. Hieruit kunnen we halen dat fabrikanten mogelijk een HDMI 1.4-aansluiting middels een update kunnen omzetten naar een HDMI 2.0-aansluiting.

Er zijn al fabrikanten die hebben aangegeven een update naar HDMI 2.0 uit te rollen dus technisch gezien is het allemaal mogelijk. Zo komt Sony met een HDMI 2.0-update voor de onlangs gelanceerde KD-65X9005A en KD-55X9005A Ultra HD tv’s. Wel lijkt het erop dat hiervoor qua hardware voorbereidingen gedaan moeten zijn. Panasonic is de eerste fabrikant die HDMI 2.0 standaard meelevert op de WT600 4K Ultra HD tv.

Vooralsnog blijft het dus even afwachten wat fabrikanten gaan doen wat betreft reeds gelanceerde modellen. De kans is klein dan veel ‘normale’ Full HD tv’s die dit jaar gelanceerd zijn een update krijgen aangezien fabrikanten zich vooral focussen op de 4K Ultra HD modellen. Maar, we mogen er vanuit gaan dat de nieuwste generatie tv’s, welke begin volgend jaar aangekondigd worden, nagenoeg allemaal over HDMI 2.0 beschikken. 

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD resolutie en 4K-producten die reeds gelanceerd zijn. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.

Is het verstandig je nu al voor te breiden op 4K Ultra HD?
4K Ultra HD archief (TV’s, receivers en spelers)

Wat is 4K Ultra HD en wat is het verschil met Full HD?
HDMI versies en kabels

 • Delen:

Reacties

 1. J.Zuidema
  01 januari, 2015 om 19:51

  Vraagje aan u of onze LG49UB850V die wij in November 2014 gekocht hebben ook een update krijgt in 2015 voor de Webos en de beeld verbeteringen ect.

  LG Nederland kon hier niks over zeggen

  Graag uw reactie omtrent mijn vraag.

  Groeten H.Zuidema

  • Martijn Chel
   01 januari, 2015 om 20:16

   Helaas weten ook wij dat nog niet.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.