Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Samsung PS51F8500 (F8500-serie) plasma tv

Geschreven door
Geplaatst op9 augustus 2013, 15:44 CategoriePlasma tv reviews

Samsung focust zich dit jaar met name op lcd led tv’s en dat is ook terug te zien in de zeer uitgebreide lcd tv line-up van de Koreaanse fabrikant. Toch zijn er ook nieuwe plasma modellen gelanceerd maar in een uitgeklede line-up met maar drie modellen. In deze review kijken we naar de F8500 plasma tv-serie, specifiek het 51-inch model met de naam PS51F8500.

Samsung introduceert dit jaar maar drie plasma tv’s; de F8500-serie, de F5500-serie en de F5000-serie. De verschillen tussen de modellen zijn nogal groot en voor diegenen die op zoek zijn naar de meeste features en de beste beeldkwaliteit is er dan ook maar één keuze; de F8500-serie. Naast Samsung brengen ook LG en Panasonic nog plasma tv’s op de markt, al focust LG zich alleen nog maar op middenklasse modellen. Van Panasonic hebben we reeds de ST60-serie en de GT60-serie aan een review onderworpen en waren hier erg enthousiast over. Hoe verhoudt de F8500 plasma tv-serie zich tot deze modellen?

Samsung F8500 – specificaties

Zoals gezegd bestaat de plasma tv line-up van Samsung dit jaar maar uit drie modellen, waarvan de F8500-serie de high-end serie is. De modellen in deze serie beschikken over nagenoeg alle features waarover ook de high-end lcd tv’s beschikken, waaronder Smart Evolution, Smart Interaction, Samsung’s Smart tv platform, ingebouwd wifi, 3D weergave en de Smart Touch Remote afstandsbediening.

Samsung F8500 Samsung F5500 Samsung F5000
 • Full HD plasma
 • Super Contrast Panel
 • Real Black Pro Panel
 • Clear Image Panel
 • 600Hz Subfield Motion
 • Black Optimizer
 • Actief 3D
 • 2D naar 3D conversie
 • Samsung Smart TV
 • Smart Interaction
 • Smart Evolution
 • AllShare Play
 • Smart View
 • Wifi Direct
 • Quadcore processor
 • Smartphone remote
 • Twee tuners
 • Ingebouwde camera
 • Gezichtsherkenning
 • Ingebouwd wifi
 • 3D Sound
 • Dolby Digital Plus
 • Smart Touch Remote
 • One Design, Narrow Bezel (Titan Black)
 • Metal Flow voet
 • 4x HDMI, 3x USB
 • Full HD plasma
 • Clear Image Panel
 • 600Hz Subfield Motion
 • Black Optimizer
 • Actief 3D
 • 2D naar 3D conversie
 • Samsung Smart TV
 • AllShare Play
 • Smart View
 • Wifi Direct
 • Quadcore processor
 • Smartphone remote
 • Ingebouwd wifi
 • 3D Sound
 • Dolby Digital Plus
 • Smart Touch Remote
 • One Design, Narrow Bezel (zwart)
 • Quad voet
 • 3x HDMI, 2x USB
 • Modellen;
 • Full HD plasma
 • Clear Image Panel
 • 600Hz Subfield Motion
 • Black Optimizer
 • Dolby Digital Plus
 • Glossy Design, Narrow Bezel (Deep Brown)
 • Square voet
 • 2x HDMI, 1x USB

 

De verschillen met de andere twee plasma tv-series zijn meteen duidelijk. Samsung heeft ervoor gekozen alleen het high-end model uit te rusten met de geavanceerde Smart tv opties en ook zijn in deze modellen de betere beeldtechnieken te vinden. De F8500-serie komt in twee formaten; een 51-inch versie en een 64-inch versie. In deze review kijk ik naar de 51-inch variant met de naam PS51F8500. De conclusies in deze review gelden echter ook voor het 64-inch model in de F8500-serie aangezien de features en specificaties overeenkomen.

Meer informatie vind je in het Samsung 2013 plasma tv overzicht.

Samsung F8500 – design

Eén van de meest unieke en opvallende onderdelen van deze tv is het design. Samsung heeft namelijk niet gekozen voor een losse voet zoals we bij de meeste tv’s terugzien, maar een voet die één geheel is met het frame. Niet alleen ziet dit er erg strak uit, ook geeft het een premium look. Je hebt er echter wel een wat bredere kast of tafel voor nodig. Overigens is het nog steeds mogelijk de tv, zonder voet, aan de muur te hangen.

Samsung-F8500-plasma-review-design

Verder is de tv voorzien van een chique geborsteld staal afwerking met weinig toeters en bellen. Het model is voor een plasma tv zeer slank maar de randen rondom het display blijven ten opzichte van led tv’s nogal fors. Naast de high-end uitziende materialen en het vooral ‘schone’ design voelt de tv solide aan. Een extra feature is de camera aan de bovenzijde die met een simpele druk uit de behuizing getoverd wordt.

Net als vorig jaar worden de hogere modellen met twee afstandsbedieningen geleverd; een normale variant met grote knoppen en een wat plastic look-and-feel, en een Smart Touch variant met touchpad, elegante en minimale knoppen, en een geborsteld aluminium afwerking. Daarnaast beschikt deze afstandsbediening over een ingebouwde microfoon waarmee de TV middels spraak bediend kan worden. Naast deze twee opties kun je de TV ook bedienen middels gebaren (later meer) en een applicatie voor je smartphone.

Samsung F8500 – gebruiksgemak

Kijkend naar alle menu’s en opties is de gebruikte structuur en het design datgene wat we ook vorig jaar al zagen. Samsung heeft hier weinig aanpassingen doorgevoerd maar dat is helemaal geen nadeel. Samsung’s tv’s stonden namelijk al bekend om hun gebruiksgemak met overzichtelijke menu’s een snelle bediening en duidelijke omschrijvingen. Dat is ook bij dit model het geval waardoor je snel belangrijke functies kunt terugvinden, soepel en snel door de interface kunt bladeren en middels de digitale handleiding een uitleg over alle functies en opties krijgt.

Wat betreft de instellingsmogelijkheden kun je het vrij simpel houden als je dit wilt. Vanuit de doos biedt de ‘Movie/Film’ modus de beste beeldkwaliteit maar natuurlijk zijn er nog een hoop instellingen waar je zelf aan kunt sleutelen. Daarbij hebben we voor de review de Warm2 instelling gebruikt voor de kleurtemperatuur. Voor de getrainde gebruiker zijn er mogelijkheden om onder meer de witbalans en het kleurbereik optimaal af te stellen.

Een van de belangrijkste nieuwigheden voor 2013 heeft echter ook te maken met het gebruiksgemak. Samsung heeft namelijk het Smart TV platform, ook wel de Smart Hub genoemd, een nieuwe look gegeven die volgens de fabrikant moet zorgen voor eenvoudiger gebruik en een snellere weergave van interessante content. Voordat we daar aan toekomen moet gezegd worden dat door de grote hoeveelheid Smart tv features je jezelf eerst wegwijs moet maken in alles dat mogelijk is. Dit kan wat tijd vergen.

Samsung F8500 – features

Smart TV platform (Smart Hub)

De nieuwe Smart Hub van Samsung heeft als doel je sneller interessante content voor te schotelen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van verschillende homescreens die je content uit verschillende categorieën of vanaf verschillende bronnen laten zien. Zo vindt je eeen homescreen voor je social media, een homescreen met apps voor media en nieuws, een homescreen voor wat er nu op TV is en een homescreen met je video, foto en muziek. Je kunt door naar links of rechts te gaan door de homescreens bladeren.

Op elk homescreen is je meest bekeken content te zien kun je suggesties laten tonen voor mogelijk interessante content. Daarbij kun je in een venster zien naar welke content op dit moment gekeken wordt. In de meeste gevallen wordt ook daadwerkelijk interessante content getoond, maar soms liggen de prioriteiten van de gebruiker mogelijk net wat anders dan die van de TV. Bijvoorbeeld in het homescreen voor social media kan ik me voorstellen dat je liever status-updates leest dan gelinkte video’s wilt zien.

Samsung-F8500-plasma-review-smart-tv

Samsung heeft ook een nieuwe functie met de naam S-Recommendation toegevoegd. Hiermee wordt interessante content voor jou persoonlijk, gebaseerd op je kijkgedrag, voorgesteld. Dit kan ook weer per gebruiker (je kunt verschillende accounts aanmaken en zelfs met gezichtsherkenning automatisch het juiste account laten openen). Helaas hebben we de TV niet dermate lang kunnen gebruiken om het volledige effect van deze functie te zien maar hoe langer je kijkt, des te beter de content afgesteld moet worden op jouw behoeften.

Het gehele Smart TV platform werkt, mede dankzij de nieuwe quadcore processor, bijzonder soepel en snel. Apps starten snel op, animaties binnen het platform zien er strak en vloeiend uit, en de bediening gaat zonder problemen. Ook is het mogelijk zonder problemen te multitasken waarbij je twee apps tegelijkertijd open hebt staan. Alles wordt zeer overzichtelijk weergegeven en hoewel het vorig jaar al goed gesteld was met het Smart TV platform is de nieuwe versie zeker een duidelijke verbetering. Overigens is het belangrijk te melden dat Samsung nog steeds voorop loopt wanneer het aankomt op het aanbod van (voor Nederlanders) interessante applicaties, onder meer met video on demand diensten, nieuws, entertainment en games.

Smart Evolution

Een andere belangrijke feature waar dit model is uitgerust is Smart Evolution. Deze functie zagen we begin 2012 voor het eerst terug op tv’s en maakt het mogelijk om je tv van een grote upgrade te voorzien voor de komende 2 tot 3 jaar. Zo hebben de 2012 Smart tv’s van Samsung dit jaar de mogelijkheid om voorzien te worden van een nieuwe processor en het vernieuwde Smart tv platform. Dit wordt gedaan middels de Smart Evolution kit die je als gebruiker elk jaar los kunt kopen voor 299 euro. Ook volgend jaar zal er een Smart Evolution Kit voor de huidige modellen verschijnen, al is nog niet bekend welke functies je daarmee krijgt.

Smart Interaction

Een functie die ook vorig jaar geïntroduceerd werd is Smart Interaction. Hiermee is de tv niet alleen via de afstandsbediening te bedienen maar ook middels spraak en handgebaren. Samsung zegt voor 2013 de technieken wederom verbeterd te hebben waardoor je meerdere handgebaren kunt gebruiken en spraakherkenning beter werkt wanneer je ‘normaal’ spreekt. Zoals de naam al aangeeft gaat het dus om een ‘slimme’ manier om de tv te bedienen.

Samsung-Smart-TV-2013

De bediening middels spraak lijkt iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Woorden worden, ook wanneer op normaal tempo en volume gesproken, vaak zonder problemen herkend. Hiervoor hoef je alleen maar in de afstandsbediening te praten. Vervolgens is het mogelijk om de basisfuncties van de TV te bedienen, applicaties op de starten en door je Smart TV platform te bladeren. Het is ook mogelijk om in je mediabibliotheek te zoeken naar een bepaalde nummer of een artiest maar helaas is dit vaak trial and error. Met de bediening middels bewegingen gaat het ook redelijk soepel, met name voor de basisfuncties als het volume en het wijzigen van kanaal. Sinds dit jaar is het echter ook mogelijk twee handen te gebruiken, bijvoorbeeld om in te zoomen op een foto. Dit werkt prima maar gaat nog erg langzaam en met trial and error.

Daarnaast beschikt de tv over een ingebouwde camera waarmee Skype-gesprekken gevoerd kunnen worden maar waarmee ook gezichten herkend kunnen worden. Zo kun je voor elk gezinslid een eigen account aanmaken, met eigen instellingen en eigen homescreens binnen het Smart tv platform. Wanneer de tv opgestart wordt kan middels de camera gekeken worden welke persoon zich voor de tv bevindt en wordt het betreffende account geopend. Deze functie klinkt erg interessant maar werkt niet altijd naar behoren. Hoewel het aanmaken van verschillende accounts zonder problemen gaat en je deze ook zonder problemen kunt gebruiken, worden gezichten lang niet altijd goed herkend.

Samsung-2013-remote

Zowel de bediening met spraak als bediening met bewegingen is leuk maar nog niet zover dat dit ook de functie van de afstandsbediening compleet en comfortabel over kan nemen. Het gaat gewoon net wat sneller en eenvoudiger wanneer je de afstandsbediening of je smartphone met app erbij pakt. Het blijven dus leuke extra features die je soms, wellicht wanneer je bezoek hebt, zult gebruiken maar de afstandsbediening geeft zich niet zomaar gewonnen.

Smart View app

Alsof het bedienen middels twee afstandsbedieningen, gebaren en spraak nog niet genoeg is kun je ook nog kiezen voor een applicatie die je kunt gebruiken op je smartphone of tablet. De Smart View app maakt het mogelijk om met het touchscreen van je mobiele apparaat de tv te bedienen en bevat dan ook de meest belangrijke functies van de normale afstandsbediening, beschikt over een touchpad waarmee je je vinger als cursor kunt gebruiken, is voorzien van een on-screen keyboard voor het invoeren van teksten en biedt toegang tot de applicaties die binnen het Smart tv platform geïnstalleerd zijn. Deze apps kunnen middels de Smart View app opgestart worden.

Samsung-Smart-View

Maar, naast het bedienen van de tv biedt Samsung meer mogelijkheden met apps voor smartphones en tablets. Zo kun je eenvoudig middels AllShare content die op je tablet of smartphone staat delen met de tv, bijvoorbeeld een video of een foto. Daarnaast kun je de content die op tv verschijnt in de app weergeven waardoor je met je smartphone of tablet live tv kunt kijken. De tv beschikt over twee tuners waardoor je theoretisch gezien op tv naar zender A kunt kijken en op je smartphone naar zender B. Helaas werkte deze functie om onduidelijke reden niet tijdens onze review.

Hoewel de afstandsbediening goed te gebruiken is en je eenvoudig content kunt delen laat de stabiliteit van de app soms wat te wensen over. De tv en de app weten elkaar deze keer goed te vinden maar de applicatie wilde nog wel eens crashen na het verbinden met de tv. Na een aantal pogingen werkte het overigens in de meeste gevallen wel weer.

Samsung F8500 – beeldkwaliteit

Eén van de belangrijkste onderdelen is natuurlijk de beeldkwaliteit en aangezien we nog steeds overtuigd zijn dat plasma op dit moment voor de absolute filmliefhebber de beste beeldkwaliteit biedt is het interessant om te kijken hoe de F8500 plasma tv-serie presteert ten opzichte van de plasma modellen van Panasonic. De PS51F8500 is in ieder geval uitgerust met de nieuwste technieken die voor een goede beeldkwaliteit moeten zorgen, waaronder een Super Contrast, een Real Black Pro Panel, de Clear Image-techniek, een 600Hz Subfield Motion engine en een Black Optimizer.

Voor deze review hebben we gebruik gemaakt van de Film modus met ‘Warm2’ voor de kleurtemperatuur. Verder kun je de ‘Cell Light’ optie naar eigen wens aanpassen om de helderheid van het paneel op te krikken. Het grote voordeel is dat je redelijk hoog kunt gaan zonder teveel aan diepe zwartwaarden of aan contrast in te leveren. Daarnaast hebben we de ‘Motion Judder’ optie uitgezet en ook geen gebruik gemaakt van de ruisreductie-filters om het beeld zo schoon en onaangepast mogelijk te houden. Bij de ‘Black Optimiser’-optie kun je het beste kiezen uit de instelling voor een donkere of lichte kamer. Wanneer je vaak in een redelijk donkere omgeving films kijkt dan biedt de eerste optie de diepste zwartwaarden. Met deze instellingen krijg je direct vanuit de doos de beste beeldkwaliteit. Natuurlijk is ook een geavanceerdere kalibratie mogelijk waarmee de beeldkwaliteit naar eigen wens afgesteld wordt. Hiervoor verwijzen we naar onze tips artikelen in de home cinema informatiegids.

Als alles eenmaal ingesteld is, in ieder geval de basis, dan kunnen we door naar de beeldkwaliteit. Hiervoor hebben we onder meer een Marantz UD7007 Blu-ray speler en een PlayStation 3 ingezet, met films als Avatar, The Dark Knight en Despicable Me. Daarnaast hebben we ook de standaard digitale tv-aansluiting gebruikt en diverse dvd’s.

Wanneer we kijken naar de SD-beeldkwaliteit dan valt meteen op hoe strak en schoon de F8500 plasma tv beelden in lagere resolutie opvangt. Hier en daar is ietwat sprake van motion blur wanneer er snel bewegende objecten voorbij komen maar over het algemeen ziet het beeld er zeer strak en vrij van artifacts en ruis uit. Daarbij is de kleurweergave natuurlijk, komen scherpe randen redelijk schoon over en worden objecten voldoende scherp weergegeven. Overigens kan het bij de weergave van SD-materiaal wel helpen het MPEG ruisreductie-filter aan te zetten.

Maar, de HD-modus nodigt natuurlijk het meeste uit en zal door de meesten onder ons ook het vaakst gebruikt worden. Met HD-materiaal laat de PS51F8500 ook daadwerkelijk zien wat hij kan. Beelden in 1080p Full HD resolutie worden haarscherp weergegeven, zonder enige vorm van ruis of artifacts. Daarbij is er nagenoeg geen sprake van uitgesmeerde beelden bij snelle bewegingen en is het aantal grijsgradaties in schaduwen en andere donkere delen van het scherm indrukwekkend groot. Geen detail gaat op deze manier aan je voorbij. De weergave van details en subtiele textuur van objecten en personen is indrukwekkend en maken dat je ondergedompeld wordt in een film. Juist dit voegt net dat beetje extra diepte aan een film toe waardoor je er als het ware ingetrokken wordt.

Overigens moet wel gezegd worden dat je soms een lichte en abrupte boost in de helderheid van het paneel kunt zien wanneer een film vanuit een donkere scene ineens naar een lichte gaat of wanneer de camera vanuit het donker naar het licht draait. Op dat moment past het paneel zich hierop aan voor een optimaal contrast en kun je heel snel een verschuiving in de helderheid zien.

Samsung heeft met de PS51F8500 een zeer goede tv neergezet die heel dicht in de buurt komt van de plasma tv’s van Panasonic en er om sommige punten zelfs bovenuit springt. Zo kan dit model qua helderheid hoger afgesteld worden zonder teveel aan contrast en diepe zwartwaarden in te leveren. Hierdoor kun je ook met invallend licht of in feller verlichte omgevingen prima een film kijken en vallen reflecties minder op. Je zou bijna zeggen dat de helderheid van een lcd/led tv hiermee geen reden meer om niet voor plasma tv kiezen. Wat betreft de zwartwaarden ontloopt het elkaar ook niet veel meer, en het zal een persoonlijke voorkeur zijn die de doorslag geeft. Al met al heeft Samsung het gat met Panasonic nagenoeg weten te dichten en dat is voor de plasma-fans onder ons geen slecht nieuws.

Een punt wat ik nog even aan wil halen is het na-ijlen van beelden (logo’s en dergelijken), ook wel ‘image retention’ genoemd. Dit is iets wat inherent is aan plasma en dat je op nagenoeg elk model in meer of mindere mate terugziet. Ook de F8500 plasma tv heeft er last van maar niet in een mate dat het ook erg opvalt. Soms ijlt een logo van een zender even na, maar niets dat de kijk-ervaring echt negatief beïnvloedt. Ook de Panasonic plasma modellen hebben hier last van al lijkt dit iets minder te zijn.

3D weergave

Samsung kiest nog steeds voor actief 3D, zowel voor de lcd tv’s als voor de plasma modellen. De nadelen van actief 3D zijn inmiddels bekend maar Samsung heeft ze tot een minimum weten te beperken. Zo is er nauwelijks sprake van flikkering wanneer je naar 3D materiaal kijkt. Crosstalk is nog niet helemaal verholpen, met name wanneer er een groot contrastverschil is tussen objecten, maar valt niet zoveel op dat het de 3D-ervaring in negatieve zin beïnvloedt.

Samsung-2013-3D-bril

Het grote voordeel in 3D-modus is de hoge helderheid van het paneel. Hierdoor krijg je een dynamische en indrukwekkende 3D-ervaring voorgeschoteld, zelfs in ruimten waar het wat lichter is. De hoge helderheid zorgt ervoor dat voor het dimmende effect van de brillen gecompenseerd wordt waardoor de beelden net zo helder als de gemiddelde lcd led tv weergegeven worden.

3D beelden zien er indrukwekkend scherp uit, met een hoog contrast, natuurlijke kleuren en een prima verwerking van snel bewegende beelden. Vooral de zeer scherpe en strakke weergave van details maakt duidelijk waarom actief 3D nog steeds door de echte filmfans geprefereerd wordt. Al met al wordt je met de PS51F8500 ondergedompeld in een 3D-wereld die een overtuigend pop-effect met een uitstekende beeldkwaliteit biedt.

Gaming

Natuurlijk hebben we de Samsung PS51F8500 ook even getest met een PlayStation 3 en wat games. Je hebt de keuze uit een Game- en een PC-modus waarbij je bij de laatste modus de meest comfortabele game-ervaring krijgt. De input lag komt hier uit op ongeveer 45ms wat niet bijzonder snel is en voor de serieuze gamer zelfs te wensen overlaat.

Reflecties en kijkhoeken

De hoge helderheid van de tv heeft ook positieve invloed op het opvangen van reflecties. Met een hoge helderheid kan er namelijk beter opgebokst worden tegen invallend licht. Daarbij maakt Samsung gebruik van een speciaal filter waardoor reflecties minder opvallen. Dit nieuwe filter zorgt er echter ook voor dat de kijkhoeken van boven en onder verminderd zijn. Het is dus aan te raden dit model op (ongeveer) ooghoogte te hangen. De kijkhoeken van links en rechts uit het midden zijn goed te noemen. Wanneer je meer dan 60 graden uit het midden gaat zitten moet je iets qua helderheid en contrast inleveren maar ten opzichte van de meeste lcd led tv’s is zelfs dan de beeldkwaliteit nog prima.

Samsung-F8500-plasma

Samsung F8500 – audiokwaliteit

De F8500 plasma modellen beschikken over iets minder krachtige speakers dan de topmodellen in de led tv-series en moeten het ook zonder subwoofer doen. Maar, dit alles zorgt er gelukkig niet voor dat je een qua audioweergave onbruikbare tv krijgt. Dialogen worden verstaanbaar en helder weergegeven, hoge tonen komen niet te schel over en middentonen zijn goed gebalanceerd. Echter ontbreekt het wel duidelijk aan lage tonen. Kijk je veel films dan is een soundbar of surround home cinema systeem dan ook zeker aan te raden.

Samsung F8500 – conclusie

Alles bij elkaar genomen moet gezegd worden dat Samsung qua beeldkwaliteit weinig meer onder doet voor de plasma modellen van Panasonic en duidelijk een topmodel voor de echte filmfan neergezet heeft. Op het gebied van beeldkwaliteit is er dan ook niks dat echt niet goed is of verbeterd moet worden, zowel in 2D als 3D-modus. Daarnaast weet Samsung qua design weer iets unieks neer te zetten wat misschien een kwestie van smaak is of het je bevalt. Qua features en functies zijn de F8500 plasma tv’s helemaal volgestopt, sommige features handiger en bruikbaarder dan andere features, en waar je wel even voor moet gaan zitten om ze allemaal uit te vogelen en te ontdekken. Op het gebied van Smart tv is Samsung nog steeds heer en meester, zowel qua inrichting van het platform als de beschikbare hoeveelheid apps.

Toch zijn er ook kleine minpunten, waaronder de matige verticale kijkhoeken en de instabiele Smart View app, maar ook de soms snel veranderende helderheid van het paneel en de minimale aanwezigheid van crosstalk kunnen als klein minpunt gezien worden. Toch moeten we de Samsung PS51F8500 als absolute aanrader omschrijven wanneer je op zoek bent naar een complete tv met een zeer goede beeldkwaliteit. Wanneer je vaak in wat feller verlichte ruimten tv kijkt is het zelfs momenteel de beste tv.

Minpunten

 • Instabiele Smart View app
 • Smart Interaction nog niet optimaal
 • Matige verticale kijkhoeken

Pluspunten

 • Modern, gebruiksvriendelijk Smart TV platform
 • Zeer hoge helderheid
 • Indrukwekkende beeldkwaliteit
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Bobby Kingma
  12 augustus, 2013 om 0:52

  Ik ben zelf in het bezit van de 64 inch versie van de F8500. De verschuiving van helderheid heb ik juist zelf niet meer kunnen ontdekken. Dit was wel het geval bij de Plasma D8000 serie van Samsung. De Warm2 die je gekozen hebt geeft niet het meest nakeurige wit weer. Bij Normaal is juist wit veel schoner en realistischer. Weet niet hoeveel uur het scherm heeft gespeeld voordat je dit scherm ging beoordelen? Verkoop zowel de Pansonic als de Samsung Plasma schermen waarbij de betaalbare series van Panasonic beter presteren dan de betaalbare plasma’s van Samsung. Voor de 8500 t.o.v. de VT60 gelden andere regels. Lees niks over het feit dat de 8500 veel schoner en realistischer wit geeft dan Panasonic. Ook lees ik niks over het feit dat de extra licht output tv kijken kwa realisme naar een hoger niveau brengt. Licht echtheid geeft een hoger niveau kwa beleving dan wat de Panasonic VT60 kan. Tevens geeft de grotere hoeveelheid licht meer definitie bij lichte opnames. Hiermee vergroot het scherm ook duidelijk de scherpte. Wat hij beter doet dan de VT60. In combinatie met de Audioquest hdmi Diamond geeft de F8500 een 3-dimensionaler beeld dan de VT60 ook mede dankzij de grotere licht output. Zelfs zonder bril heb je some het gevoel dat je na een 3d opname zit te kijken. Bij de VT60 heb je ook veel diepte, maar is dit gevoel van 3-d minder groot.

  • Martijn Chel
   12 augustus, 2013 om 9:11

   Zoals ik ook bij een andere reactie van je aangaf; probeer niet iemand een mening op te leggen.
   Je noemt een aantal ‘feiten’, maar dat zijn dus geen feiten maar meningen. Die delen wij niet in die mate. Je hebt het vooral over de hogere lichtoutput die scherpere en realistischere beelden moet geven. Laat ik voorop stellen dat dit geen feit is. Maar, ook ben ik het absoluut niet met je eens. Het contrast wordt niet (alleen) bepaald door de lichtoutput en juist het contrast is belangrijk voor dat beetje extra realisme, scherpte en diepte. Op het punt van contrast zou ik Panasonic nog steeds verkiezen boven Samsung. De lichtoutput geeft met name voordeel bij 3D-weergave en in lichtere omgevingen. Op het gebied van wit is het verschil tussen Panasonic en Samsung minimaal.
   Warm2 geeft betere zwartwaarden en natuurlijkere kleuren, terwijl qua wit niet heel veel ingeleverd wordt. Dit wordt overigens ook in andere reviews bevestigd.

   • Bobby Kingma
    12 augustus, 2013 om 12:08

    Meer licht output geeft duidelijk meer definitie in bij lichte omstandigheden. Vergeet niet dat de meeste opnames gedaan worden bij daglicht of in studio’s met veel licht. De hoeveelheid meer details zie je ook in donkere ruimtes. Daarom vind ik de opmerking ( die vaak gemaakt wordt in testen) van in donkere ruimtes maakt het niet uit die extra licht output oneens. Die extra details zie je dan ook. Doordat er meer licht op de bewegende onderwerpen is krijg je meer diepte. Dit is duidelijk aantrekkelijker naar te kijken. Heeft niks met persoonlijke voorkeuren te maken. Wit is misschien wel de moeilijkste kleur voor een plasma. Wit bij de Samsung is lichter en schoner. Bij de Panasonic zie je vaak dat het iets naar bruin/geel neigt. Dit is een belangrijk onderdeel van de tv. Door de extra input van licht is zwart nog steeds diep zwart bij de Samsung. Bij de Panasonic is met name de dynamiek dan duidelijk minder. Veel mensen ( gemiddelde consument) kijken tv overdag en in een ruimte waar nog steeds veel licht is.

   • Martijn Chel
    12 augustus, 2013 om 12:20

    Daarin verschillen we dan van mening, en bovendien lees ik dat zo snel ook niet terug in andere reviews. Ik heb de VT60 nog niet uitgebreid getest maar wel naast de Samsung modellen gezien. Dat van het wit is mij (en iedereen die erbij stond) niet opgevallen en de “winnaar” toen was de VT60 juist om het hoge contrast en daardoor overtuigendere scherpe weergave. De lichtoutput is in donkere ruimtes hetzelfde aangezien je deze hier niet vol open moet zeggen omdat je dan juist weer details gaat verliezen. Maar goed, van mening verschillen kan altijd. Over feller verlichte ruimten zijn we het iig eens.

  • Martijn Chel
   12 augustus, 2013 om 9:17

   Wat ik toch nog even wil zeggen; als je dat van de “Audioquest hdmi Diamond” serieus bedoelt dan ben je hier echt aan het verkeerde adres. Prima dat je adviseert dat mensen 1.000 euro aan een HDMI-kabel uitgeven en dat je dat zelf doet maar dat is naar onze mening één grote fabel en dus nepperij. Dit haal je er nooit uit zoals ook al vele tests uitgewezen hebben.

   • Bobby Kingma
    12 augustus, 2013 om 11:57

    Dan wil ik je bij deze uitnodigen om eens langs te komen. Ik heb in 15 jaar tijd inmiddels duizenden testen met kabels gedaan. Ook vele hdmi kabels. Mag jij een standaard hdmi kabel meenemen en gaan we deze a-b vergelijken met de Audioquest Diamond. Puur zilver geeft een grote invloed ( veradering ) op zowel geluid als beeld. Vaak heeft de klant reeds een standaard hdmi kabel. We doen dan een vergelijk in zowel beeld als geluid met deze kabels. Daarna geef je de klant de mogelijkheid om de kabels nog een paar dagen in huis te hebben. Misschien zijn er diverse hdmi kabels die minder overtuigend zijn. Is ook mijn mening. Neemt niet weg dat de hdmi kabels van Audioquest duidelijk beter geluid en beeld weergeven. Dit is gemakelijk zowel in geluid als beeld waar te nemen. Wil je dit graag laten zien. Hou van eerlijkheid en objectiviteit.

   • Martijn Chel
    12 augustus, 2013 om 12:17

    Ik zou het graag willen maar helaas werk in niet vanuit Nederland. Als ik weer in NL ben zou het zeker kunnen aangezien ook uit Veldhoven kom. Daar ben ik dus wel eens. Maar, waarop zijn alle testen die ik voorbij zie komen dan gebaseerd? Afgezien van dat is onze website, nogmaals, niet gericht op de doelgroep die 1.000 euro voor een kabel uitgeeft.

 2. Bobby Kingma
  12 augustus, 2013 om 12:19

  Audioquest heeft al hdmi kabels met zilver onder de 100,- e. Kabels verkoop ik door altijd een a.b. vergelijk te doen met de oudere kabel van de klant. Of tussen 2 kabels onderling.

  • Martijn Chel
   12 augustus, 2013 om 12:22

   Dat is ook prima, als jij de consument kan overtuigen. Niemand heeft ons ooit kunnen overtuigen en ik lees hetzelfde terug in veel testen die ook door professionals uitgevoerd zijn.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.