Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

IFA 2013: Wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op24 augustus 2013, 16:34 Categorie3D

Nog een ruime week en dan is het zover. Dan gaat in Berlijn IFA 2013 van start. Deze beurs, gericht op consumentenelektronica, wordt elke jaar door alle grote fabrikanten aangegrepen om de nieuwste producten te presenteren. Ook op het gebied van home cinema wordt veel interessants verwacht. In dit artikel vind je per fabrikant wat we verwachten, kijkend naar geruchten, reeds gepresenteerde producten en onze eigen verwachtingen.

De trends die we dit jaar tijdens IFA 2013 kunnen verwachten zijn inmiddels duidelijk. Zo gaan we in ieder geval nieuwe 4K Ultra HD tv’s zien en speelt ook oled weer een hoofdrol. Daarnaast komen sommige fabrikanten met nieuwe topmodellen voor de 2013 lcd en plasma tv-series, en presenteren de audiofabrikanten hun nieuwste receivers en luidsprekersystemen. Ook mogen we 3D nog niet afschrijven en zien we mogelijk bril-vrije 3D tv’s op de beurs.

4K Ultra HD tv’s

Het is inmiddels duidelijk dat 2013 het jaar is van de 4K Ultra HD tv. Deze tv’s met hoge resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels moeten een viermaal scherpere beeldweergave bieden dan de Full HD tv’s die we momenteel in de huiskamers hebben staan. Er zijn dit jaar al een groot aantal 4K Ultra HD tv’s gepresenteerd (bekijk ons overzicht) en de verwachting is dat sommige grote fabrikanten tijdens IFA nieuwe modellen met andere schermformaten en goedkopere modellen presenteren. Zo heeft bijvoorbeeld LG reeds aangegeven uitgeklede versies van de reeds gelanceerde 55-inch en 65-inch Ultra HD tv’s te zullen presenteren.

LG-goedkopere-4K-tvs

Philips is één van de fabrikanten die nog geen Ultra HD tv aangekondigd heeft maar we weten inmiddels dat het bedrijf tijdens IFA 2013 het eerste model presenteert. Interessant is dat deze tv een ‘betaalbaar’ prijskaartje zou krijgen, al weten we nog niet wat de prijs exact gaat zijn. Daarnaast zou ook Panasonic mogelijk haar eerste 4K Ultra HD tv’s tonen. Ook de kleinere fabrikanten springen dit jaar tijdens IFA 2013 mogelijk in het diepe en komen met ‘betaalbare’ Ultra HD tv’s.

Niet alleen op het gebied van hardware wordt nieuws verwacht wanneer we het over 4K Ultra HD hebben. De beschikbare content en hoe deze content naar de huiskamer gebracht wordt is ook een belangrijk onderdeel. Zo heeft Sony reeds een 4K videodienst aangekondigd voor de VS en krijgen consumenten daar ook toegang tot het Odemax platform waarmee 4K-content verspreid kan worden. Voor Europa is er nog niks officieel aangekondigd maar mogelijk krijgen we tijdens IFA 2013 te horen wat de plannen van een aantal fabrikanten zijn.

Oled tv’s

De ontwikkeling van oled gaat niet zo snel als we verwacht hadden maar inmiddels zijn de eerste oled tv’s van LG en Samsung te koop in verschillende landen. Tijdens IFA 2013 presenteren beide fabrikanten de reeds 55-inch oled tv’s met gebogen display voor de Europese markt en niet lang na de beurs kun je dus ook in Nederland naar de winkel voor een oled tv. De definitieve prijskaartjes worden ook tijdens de beurs bekendgemaakt.

Samsung-gebogen-oled

De 55-inch gebogen oled tv’s van LG en Samsung hebben we echter al een aantal keer voorbij zien komen en zijn dus niets echt nieuws meer. De verwachting is echter dat beide fabrikanten tijdens IFA 2013 ook nieuwe oled modellen tonen, wellicht met grotere schermformaten en een ‘normaal’ display. Ook krijgen we mogelijk meer te horen over de toekomstplannen op het gebied van oled, zowel van de Koreaanse fabrikanten als van de concurrentie.

3D tv’s

Hoewel nagenoeg elke middenklasse en high-end tv beschikt over 3D-weergave lijkt de 3D-hype in ieder geval in de huiskamer ten einde. Toch zou deze hype zomaar nieuw leven ingeblazen kunnen worden door bril-vrij 3D. De grootste drempel van 3D is op dit moment namelijk het gebruik van een 3D-bril. Verschillende bedrijven werken aan bril-vrije 3D tv’s.

LG-2013-3D

Zo heeft het bedrijf StreamTV een nieuwe techniek ontwikkeld voor 4K Ultra HD tv’s die 3D beelden zonder het gebruik van een 3D bril weer kunnen geven. Hisense zou één van de eerste fabrikanten zijn die dit jaar een tv met deze techniek lanceert. Daarnaast werken ook Dolby en Philips aan een bril-vrije 3D techniek die gaat onder de naam Dolby 3D. Tijdens CES 2013 presenteerde beide bedrijven al een prototype tv en mogelijk zien we tijdens IFA 2013 een model dat klaar is voor massaproductie.

2013 lcd en plasma tv-series

Op het gebied van ‘standaard’ lcd en plasma tv’s hoeven we niet bijzonder veel nieuws te verwachten. Zo lijkt op dit moment alleen Philips met een nieuwe high-end serie te komen en heeft Loewe laten weten nieuwe tv’s te presenteren. Voor de rest zal de focus met name op 4K Ultra HD en oled liggen. De tv-series die dit jaar reeds gelanceerd zijn vind je in onze 2013 home cinema overzicht.

Overig verwachtingen

Natuurlijk staat er veel meer te gebeuren tijdens IFA 2013. Zo kunnen we mogelijk nieuws op het gebied online gaming-platformen voor smart tv’s verwachten, presenteren sommige fabrikanten nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bediening en smart tv functies, en is er op het gebied van audio natuurlijk ook altijd interessant nieuws. Wat we precies kunnen verwachten op het gebied van luidsprekers, receivers en audiotechnieken blijft nog even afwachten, al weten we inmiddels dat Sony met een innovatieve audio-techniek zal komen. Overigens is de beurs niet alleen gericht op home cinema. Zo wordt er ook veel nieuws verwacht op het gebied van tablets. Al dat nieuws kun je vinden op Tablets Magazine.

Verslag IFA 2013

Homecinema Magazine doet dit jaar verslag vanaf IFA 2013 en zal dus van 4 tot en met 10 september geheel in het teken staan van de beurs. Hou de website in de gaten voor de laatste nieuwtjes over de nieuwste home cinema producten, en abonneer je vast op ons gloednieuwe YouTube-kanaal zodat je gelijk alle hands-on reviews meekrijgt. Mocht je via e-mail op de hoogte gehouden willen worden, abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.