Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Draadloze luidsprekers: Hoe werken ze en welke soorten zijn er?

Geschreven door
Geplaatst op7 augustus 2013, 15:35 CategorieTips en adviezen

Op het gebied van audio is de term ‘draadloos’ de laatste tijd helemaal hip. Nagenoeg alle fabrikanten van audioproducten hebben draadloze speakers gelanceerd, zowel voor in huis als onderweg. Maar, wat is een draadloze luidspreker precies, hoe werkt deze en welke soorten zijn er?

Wat is een draadloze luidspreker?

Een draadloze luidspreker is natuurlijk vooral datgene wat de naam al aangeeft; een speaker zonder kabel die draadloos muziek kan afspelen. De speaker beschikt dan over een ingebouwde accu of batterijen. Toch wordt er nogal eens met deze term gespeeld. Sommige fabrikanten verbinden de term draadloos ook aan speakers die wel met een draad gekoppeld zijn voor de voeding maar draadloos muziek kunnen weergeven. Dit draadloos afspelen wordt ook wel streamen genoemd en houdt in dat je muziek (of andere audio) van een apparaat naar de luidspreker verstuurt zonder tussenkomst van een kabel. Het is dus bij het zoeken naar draadloze luidsprekers verstandig om te kijken hoe draadloos een luidspreker daadwerkelijk is.

Soorten draadloze luidsprekers

Er zijn verschillende soorten draadloze luidsprekers, afhankelijk van waar je ze voor wilt gebruiken. Zo zijn er luidsprekers die speciaal voor buitenshuis bedoeld zijn (in de tuin of op het strand) en dus over een afgesloten behuizing, een draagbaar formaat en een eigen accu beschikken. Deze modellen communiceren vaak middels Bluetooth met smartphones of tablet, zijn niet altijd van de hoogste kwaliteit en kosten vaak ook wat minder dan andere varianten.

Ook zijn er luidsprekers die binnenshuis draadloos kunnen functioneren, wat groter zijn met meer functies en streaming mogelijkheden bevatten. Deze modellen beschikken soms over een kabel voor voeding en zijn vaak voorzien van een aantrekkelijker design dat in de gemiddelde huiskamer past. Ook zijn de systemen vaak iets groter dan speakers voor buitenshuis en beschikken ze over extra functies als bijvoorbeeld een cd-speler.

Daarnaast zijn er luidsprekers die als compacte compagnon voor je smartphone of tablet dienen en mogelijk zelfs over een dock voor je mobiele apparaat beschikken. Hierin kan je smartphone of tablet geplaatst worden om vervolgens muziek af te spelen en je mobiele apparaat op te laden. Deze modellen beschikken vaak over een kabel voor de voeding en zijn een stuk groter dan luidsprekers voor buitenshuis.

SoundDock-Series-III

Ook zijn er complete draadloze luidsprekersystemen die door het hele huis geplaatst kunnen worden en dus in meerdere ruimten draadloos muziek kunnen afspelen. Sonos is een voorbeeld van een fabrikant die dit soort systemen in het assortiment heeft. Hierbij is het mogelijk met één speaker te beginnen en vervolgens uit te breiden naar meerdere ruimten met meerdere luidsprekers.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog draadloze luidsprekers voor binnen je home cinema systeem. Over deze laatste groep luidsprekers hebben we al eens uitgebreid geschreven. In dit artikel kijken we met name naar de speakers die stand-alone werken en dus geen onderdeel van een home cinema systeem zijn.

Streamen van muziek

De belangrijkste functie van een draadloze speaker is natuurlijk het draadloos afspelen van muziek, ook wel streamen genoemd. Dit streamen kan echter op verschillende manieren, met verschillende standaarden. Welke je gebruikt is afhankelijk van wat de bron waarmee je de muziek afspeelt ondersteunt en hoe je thuisnetwerk in elkaar zit.

Zo kun je bijvoorbeeld middels Bluetooth muziek afspelen wanneer zowel de speaker als je bron (bijvoorbeeld een smartphone of een tablet) over Bluetooth-ondersteuning beschikt. Deze manier van streamen biedt niet de hoogst mogelijke kwaliteit maar is wel snel en eenvoudig. Daarbij ben je niet afhankelijk van een wifi-netwerk.

Een andere optie is Apple’s AirPlay. Dit is een streamingstandaard die door Apple ontwikkeld is en het mogelijk maakt muziek vanaf Apple’s mobiele apparaten, een Mac of een pc met iTunes te streamen naar een AirPlay-compatibele luidspreker. Voor deze techniek is echter wel een wifi-netwerk nodig, tenzij de luidspreker beschikt over AirPlay PlayDirect. PlayDirect is te vergelijken met Bluetooth en zet een netwerkje op tussen twee apparaten.

Tivoli-PAL-BT-review

Daarnaast is het vaak mogelijk om muziek te streamen via Wifi (bijv. DLNA). Zowel de bron als de luidspreker zijn dan gekoppeld aan je wifi-netwerk en kunnen zo met elkaar communiceren. Dit ken je wellicht al van bijvoorbeeld je tv die met je computer kan communiceren, of de video’s die je van je tablet op je tv kunt weergeven middels DLNA. Sommige fabrikanten van draadloze speakers bieden middels deze techniek ook de mogelijkheid meerdere speakers met elkaar te laten communiceren en dus in meerdere ruimten draadloos muziek af te spelen.

Lees meer over netwerk en streaming.

Ondersteuning apparatuur

Je kunt muziek naar draadloze luidsprekers streamen vanaf een grote hoeveelheid bronnen. Eigenlijk is het alleen afhankelijk van wat de bron ondersteunt. Zo is nagenoeg elke smartphone met Bluetooth en wifi uitgerust, beschikken Apple’s producten over AirPlay, zijn tablets voorzien van Bluetooth en wifi, en beschikt nagenoeg elke laptop en pc over wifi (bijvoorbeeld met DLNA). Check voordat je een draadloze luidspreker koopt dus wel goed wat jouw bronnen ondersteunen.

Mocht je apparatuur hebben die niet over draadloze communicatiemogelijkheden beschikt, bijvoorbeeld een mp3-speler, dan zijn er nog steeds mogelijkheden om een apparaat te koppelen. Veel draadloze luidsprekers beschikken namelijk ook over fysieke aansluitingsmogelijkheden, soms alleen analoog en soms zowel analoog als digitaal. Ook zijn sommige speakers voorzien van een usb-ingang. Het is dus verstandig te kijken welke aansluitingen je nodig hebt om muziek vanaf al je apparatuur weer te kunnen geven.

Specificaties van draadloze luidsprekers

Dit is een lastig punt waar je, in onze optiek, niet teveel aandacht hoeft te besteden. Als je een speaker voor buitenshuis koopt dan weet je dat je in de meeste gevallen niet veel van de kwaliteit hoeft te verwachten en ook zal een simpele Bluetooth luidspreker voor bij je smartphone nooit de kwaliteit van een hifi-systeem bieden. Het is zoals altijd verstandig om naar het geluid van een luidspreker te gaan luisteren voordat je tot aankoop overgaat. Mocht je toch naar de specs willen kijken dan kun je rekening houden met onder meer het frequentiebereik en het vermogen. Lees meer over specificaties van luidsprekers.

Yamaha-PDX-B11

Kwaliteit van draadloze luidsprekers

Net als bij vele andere producten hangt de kwaliteit van een draadloze luidspreker af van een groot aantal factoren en vooral ook het doel waarvoor je de luidspreker aanschaft. Voor 30-50 euro kun je een prima Bluetooth speaker komen die je in de tuin naast je kunt zetten of op je bureau kunt zetten voor wat muziek. Wil je een goede speaker waarmee je de huiskamer kunt vullen dan moet je al gauw denken aan 200 euro of meer. Wil je systemen met meerdere speakers, uitbreidingsmogelijkheden, extra functies en diverse streamingopties dan kom je al snel op 500 euro uit. Het is maar net welke kwaliteit je zoekt en wat je budget is.

Meer informatie

Voor meer informatie over luidsprekers en andere home cinema apparaten en producten kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Draadloze luidsprekers in een home cinema systeem: Alles dat je moet weten
Een overzicht van alle soorten luidsprekers
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van luidsprekers
Hoe kun je controleren of een home cinema luidspreker kapot is?

 • Delen:

Reacties

 1. H.v.Veldhuizen
  05 augustus, 2015 om 16:37

  Wat heb ik nodig om de 4 spekeruitgangen van een oude versterker met draadloze speakers te kunnen laten werken?

 2. henos
  21 september, 2016 om 21:07

  ik heb sonos uitgebrobeerd geluid is goed maar je moet overal wat je met sonos doet een lidmaatschap aan gaan.en dat kost geld elke maand ,heel slecht van sonos

 3. Joop Maass
  17 juli, 2017 om 16:45

  Ik ben in het bezit van ’n Carmen Zumo voor op de motor. Die beschikt over Bluetooth zodat ik in mijn helm de stem aanwijzingen kan ontvangen. Wanneer ik het GPS apparaat in de auto gebruik (en dus die helm met luidsprekertjes niet op heb) zijn de aanwijzingen zo zachtjes dat ze niet verstaanbaar zijn. Nu is mijn vraag; kan ik dit probleem oplossen door zo’n Bluetooth handsfree set te gebruiken?

 4. Josef Degener
  03 augustus, 2020 om 19:12

  Verzoek om advies:

  Door de Corona situatie kan onze club alleen in de open lucht lezingen oganizeren met beamer en scherm. Om andere gasten en buren geen overlast te bezorgen denken wij aan kleine speakers op de tafeltjes.
  De inleiding komt via laptop en beamer naar de toehoorders. Kunnen wij gebruik maken van kleine draadloz speakertje?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.