Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De beste tv’s voor ruimten met veel licht: waar moet je op letten?

Geschreven door
Geplaatst op20 augustus 2013, 15:49 CategorieTips en adviezen

Een tv kiezen is zo eenvoudig nog niet, zoals je ook kunt lezen op onze tv tips en advies pagina, en voor iedere persoon en ruimte zijn er verschillende belangrijke factoren. Eén van de factoren die we nog niet vaak en uitgebreid behandeld hebben is de lichtinval in je kamer of ruimte. Wat is de beste tv voor feller verlichte ruimten en waar moet je op letten?

Tv kijken in een kamer met veel licht

We raden altijd aan content waarbij de beeldkwaliteit en kijk-ervaring optimaal moeten zijn te kijken in een ruimte die verduisterd kan worden of op een tijdstip dat het buiten donker/schemerig is, maar het kan voorkomen dat dit geen optie is. Bijvoorbeeld wanneer de ruimte niet verduisterd kan worden, voor jou interessante content alleen overdag op tv getoond wordt of wanneer je gewoon graag overdag tv kijkt. Als er op het moment dat je tv kijkt veel licht in de ruimte valt en de ruimte dus feller verlicht is dan in de avond dan is het verstandig hier rekening mee houden bij het kopen van een tv.

Helderheid

De beeldkwaliteit en goede zichtbaarheid van een tv die te maken heeft met invallend licht is afhankelijk van twee factoren. Ten eerste is de helderheid van de tv, het licht dat de tv kan genereren, van groot belang. Hoe hoger deze helderheid, des te beter kan de tv opboksen tegen licht dat op het scherm en in de ruimte valt. Als de kamer dus fel verlicht is en je de helderheid opschroeft zul je zien dat de content beter zichtbaar wordt en de beeldkwaliteit toeneemt.

Over het algemeen zijn lcd led tv’s een betere optie dan plasma tv’s wanneer je een hoge helderheid wilt. Dit zie je ook terug in de winkels die vaak bakken tl-lampen hebben hangen waar de plasma tv’s nauwelijks tegenop kunnen boksen. Dit zorgt er weer voor dat veel mensen automatisch voor een lcd led tv gaan aangezien deze er in de winkel beter uitziet, één van de fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv.

Reflecties

Naast de helderheid van de tv is het opvangen van reflecties een belangrijke factor. Wanneer een tv reflecties goed opvangt zie je deze niet of nauwelijks terug in het scherm wat de beeldkwaliteit en de kijk-ervaring dus ten goede komt. Als een tv slecht omgaat met reflecties zien beelden er direct uitgewassen uit en gaat het contrast omlaag (zwart wordt grijs). Fabrikanten doen er alles aan om reflecties tot een minimum te beperken. Zo zijn er inmiddels geavanceerde filters ontwikkeld die reflecties opvangen en deze zijn op zowel plasma als lcd tv’s terug te vinden. Er is geen algemene regel voor welke techniek of welke tv beter is in het opvangen van reflecties. Dit moet per model bekeken worden. Mocht je al een tv thuis hebben staan dan kun je verder lezen over het beperken van reflecties op je tv.

Welke tv’s zijn het beste?

Op deze vraag is zoals je uit bovenstaande informatie kunt halen niet zo eenvoudig een antwoord te geven aangezien het in de meeste gevallen afhankelijk is van de specificaties en prestaties van een specifiek model. Als je toch zeker wilt zijn van een tv die tegen invallend (zon)licht op kan boksen dan blijft een lcd led tv nog steeds de beste keuze. Wel moet hierbij gezegd worden dat plasma ook op dit vlak sprongen maakt. Zo zagen we onlangs in onze Samsung PS51F8500 review dat deze tv opvallend helder afgesteld kan worden en daardoor aardig in de buurt komt van de helderheid van veel lcd led modellen. Daarbij beschikken sommige lcd led tv’s over een matte scherm waardoor ze minder gevoelig zijn voor reflecties.

Samsung-F8000-LED

We hebben dit jaar (2013) al een groot aantal tv’s aan een review mogen onderwerpen en aan de hand van deze reviews en ervaringen van anderen kunnen we wel een paar goede opties noemen wanneer je op zoek bent naar een tv die zich staande weet te houden in feller verlichte kamers. Zo is de eerder genoemde Samsung F8500 plasma tv-serie een interessante optie wanneer plasma je voorkeur heeft. Op het gebied van lcd led tv’s zijn er verschillende goede tv’s gelanceerd, waaronder de Samsung F8000 lcd led tv-serie, de Sony W905A lcd led tv-serie en de Panasonic ET60 lcd led tv-serie.

Meer informatie

Meer informatie over belangrijke aspecten van een tv voordat je er een koopt en hoe je een tv optimaal kunt instellen vind je in onze Homecinema Informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Is de contrast ratio van een TV belangrijk of misleidend?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
10 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een TV koopt

 • Delen:

Reacties

 1. michael
  09 maart, 2018 om 22:26

  Beste, ik ben al een tijdje bezig met het volgende probleem. ik heb een boot waar ik veel op verblijf in de zomer (6 a 7 maanden) het formaat TV is max 66cm. en het liefst via draadloos internet TV kijken en internetten. wat is een goeie oplossing, welk TV raad je aan en welke apparatuur?

  • Harro
   22 oktober, 2018 om 12:56

   Beste Michael,
   https://www.capestone.nl/boot/…hier vind je info over wifi/internetten op een boot. Het is niet goedkoop wanneer jij goede verbindingen wil hebben. Betreft de tv, een tv met ethernet verbinding en ook wifi geschikt. Neem een led 4k uhd indien deze tv bestaat voor 66 cm beeld. Wil jij (internet aanwezig) films/tv series kijken, raad ik jou aan de Nvidia Shield tv 2017 (met of zonder controller). Deze tv box is op dit moment de beste in zijn klasse…echte deze heeft ook een prijs. Verwacht dat Nvidia Shield volgend jaar de prijs zal verlagen ivm de steeds meer concurrentie. De films/series worden via Kodi (app is geinstalleerd) gestreamd…

   Met vr groet,
   Harro

 2. luci
  02 januari, 2019 om 12:48

  graag last op update voor best led tv voor kamers met veel licht in val
  ik wilde Toshiba 55U5863DA led-tv kopen maar zit met heel veel licht in val

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.