De beste tv’s voor ruimten met veel licht: waar moet je op letten?

20 augustus 2013 3 Minuten 3 Reacties
Pioneer-2013-VSX-receivers

Een tv kiezen is zo eenvoudig nog niet, zoals je ook kunt lezen op onze tv tips en advies pagina, en voor iedere persoon en ruimte zijn er verschillende belangrijke factoren. Eén van de factoren die we nog niet vaak en uitgebreid behandeld hebben is de lichtinval in je kamer of ruimte. Wat is de beste tv voor feller verlichte ruimten en waar moet je op letten?

Tv kijken in een kamer met veel licht

We raden altijd aan content waarbij de beeldkwaliteit en kijk-ervaring optimaal moeten zijn te kijken in een ruimte die verduisterd kan worden of op een tijdstip dat het buiten donker/schemerig is, maar het kan voorkomen dat dit geen optie is. Bijvoorbeeld wanneer de ruimte niet verduisterd kan worden, voor jou interessante content alleen overdag op tv getoond wordt of wanneer je gewoon graag overdag tv kijkt. Als er op het moment dat je tv kijkt veel licht in de ruimte valt en de ruimte dus feller verlicht is dan in de avond dan is het verstandig hier rekening mee houden bij het kopen van een tv.

Helderheid

De beeldkwaliteit en goede zichtbaarheid van een tv die te maken heeft met invallend licht is afhankelijk van twee factoren. Ten eerste is de helderheid van de tv, het licht dat de tv kan genereren, van groot belang. Hoe hoger deze helderheid, des te beter kan de tv opboksen tegen licht dat op het scherm en in de ruimte valt. Als de kamer dus fel verlicht is en je de helderheid opschroeft zul je zien dat de content beter zichtbaar wordt en de beeldkwaliteit toeneemt.

Over het algemeen zijn lcd led tv’s een betere optie dan plasma tv’s wanneer je een hoge helderheid wilt. Dit zie je ook terug in de winkels die vaak bakken tl-lampen hebben hangen waar de plasma tv’s nauwelijks tegenop kunnen boksen. Dit zorgt er weer voor dat veel mensen automatisch voor een lcd led tv gaan aangezien deze er in de winkel beter uitziet, één van de fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv.

Reflecties

Naast de helderheid van de tv is het opvangen van reflecties een belangrijke factor. Wanneer een tv reflecties goed opvangt zie je deze niet of nauwelijks terug in het scherm wat de beeldkwaliteit en de kijk-ervaring dus ten goede komt. Als een tv slecht omgaat met reflecties zien beelden er direct uitgewassen uit en gaat het contrast omlaag (zwart wordt grijs). Fabrikanten doen er alles aan om reflecties tot een minimum te beperken. Zo zijn er inmiddels geavanceerde filters ontwikkeld die reflecties opvangen en deze zijn op zowel plasma als lcd tv’s terug te vinden. Er is geen algemene regel voor welke techniek of welke tv beter is in het opvangen van reflecties. Dit moet per model bekeken worden. Mocht je al een tv thuis hebben staan dan kun je verder lezen over het beperken van reflecties op je tv.

Welke tv’s zijn het beste?

Op deze vraag is zoals je uit bovenstaande informatie kunt halen niet zo eenvoudig een antwoord te geven aangezien het in de meeste gevallen afhankelijk is van de specificaties en prestaties van een specifiek model. Als je toch zeker wilt zijn van een tv die tegen invallend (zon)licht op kan boksen dan blijft een lcd led tv nog steeds de beste keuze. Wel moet hierbij gezegd worden dat plasma ook op dit vlak sprongen maakt. Zo zagen we onlangs in onze Samsung PS51F8500 review dat deze tv opvallend helder afgesteld kan worden en daardoor aardig in de buurt komt van de helderheid van veel lcd led modellen. Daarbij beschikken sommige lcd led tv’s over een matte scherm waardoor ze minder gevoelig zijn voor reflecties.

Reacties (3)