Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Panasonic DMP-BDT330 Blu-ray speler

Geschreven door
Geplaatst op6 juli 2013, 16:40 CategorieBlu-ray speler reviews

Panasonic heeft begin dit jaar vier nieuwe Blu-ray spelers geïntroduceerd waarvan twee modellen met 3D weergave. Het topmodel van deze vier spelers is de DMP-BDT330 Blu-ray speler maar toch is dit niet hét topmodel uit de 2013 line-up. Panasonic houdt namelijk ook de apart vormgegeven DMP-BBT01 en de high-end DMP-BDT500 die vorig jaar gelanceerd werden in het assortiment. De DMP-BDT500 hebben we vorig jaar reeds aan een review onderworpen.

Panasonic DMP-BDT330 – Features en functies

De Panasonic 2013 Blu-ray line-up bestaat uit modellen met een slanke vormgeving, een aantal nieuwe features en een, volgens Panasonic, verbeterde audio- en videoweergave. In deze review kijken we naar de DMP-BDT330, één van de nieuwe Blu-ray spelers die onder meer beschikt over actieve 3D weergave, de mogelijkheid om lage resolutie materiaal op te schalen naar de hoge 4K Ultra HD resolutie, Panasonic’s Viera Connect Smart tv platform, twee HDMI-uitgangen, ingebouwd wifi, Miracast ondersteuning, DLNA streaming en twee USB-poorten.

Panasonic DMP-BDT330 – Design en aansluitingen

Het eerste wat opvalt is het design waarvoor Panasonic gekozen heeft. De speler is voorzien van schuin aflopende hoeken die het geheel een luxe uitstraling geven, gecombineerd met een zilveren afwerking en een zwarte voorzijde. Compleet nieuw is deze keuze echter niet aangezien ook de vorig jaar gelanceerde BMP-BDT320, de voorganger van dit model, over een dergelijk design beschikt. Het geheel voelt wat licht aan maar dat neemt niet weg dat de bouwkwaliteit goed is.

Panasonic-DMP-BDT330-2

Aan de voorzijde zijn bovenop de speler een aantal knoppen te vinden voor snelle bediening maar het meest interessante bevindt zich achter de klep aan de voorzijde. De gehele voorzijde kan opengeklapt worden waarna twee USB-poorten en een SD-kaartlezer tevoorschijn komen. Voldoende aansluitingsopties aan de voorzijde dus. Aan de achterzijde vinden we twee HDMI-uitgangen die voor veel mensen een handig doel hebben. Mocht je een home cinema systeem of receiver hebben die niet over 3D ondersteuning beschikt maar wel een 3D tv hebben dan kun je de audio via HDMI-uitgang één laten lopen terwijl het beeld via HDMI-uitgang twee naar de tv gaat. Zo kun je genieten van hoge kwaliteit audio en 3D beelden. Sowieso raadt Panasonic aan om de audio apart naar de receiver te laten lopen voor een betere audiokwaliteit. Aan de achterzijde vinden we verder een digitale optische uitgang en een ethernetpoort. Voor analoge aansluitingsmogelijkheden en high-end audiocomponenten is er de DMP-BDT500.

Panasonic-DMP-BDT330-back

Wat betreft de afstandsbediening hoef je van dit model geen wonderen te verwachten. Panasonic levert geen Touch Pad afstandsbediening mee, ook hiervoor moet je voor de DMP-BDT500 gaan. Wel krijg je een simpele en compacte afstandsbediening met de belangrijkste functies.

Panasonic DMP-BDT330 – Gebruik

Over het gebruik van de Panasonic DMP-BDT330 kunnen we we deze keer vrij kort zijn. Panasonic komt zoals gezegd namelijk met een vrij simpele afstandsbediening die wat goedkoop aanvoelt maar je wel snel toegang geeft tot de belangrijkste functies van het apparaat. De afstandsbediening is voorzien van redelijk grote knoppen waardoor het gebruik comfortabel is.

Op het gebied van menu’s en interface is vrij weinig nieuws op te merken dit jaar, hoewel het er allemaal nog steeds strak en netjes uitziet. De speler reageert snel op input waardoor je eenvoudig door te menu’s en opties kunt bladeren. Deze zijn overzichtelijk weergeven en snel te bereiken. Geavanceerde functies zitten goed weggestopt zodat de gemiddelde gebruiker er niet lastig mee gevallen wordt, en de basisfuncties zijn snel toegankelijk.

De speler beschikt over een ingebouwde wifi-module en over een ethernetpoort. Twee mogelijkheden om het geheel te verbinden met je thuisnetwerk en het internet. Hierdoor kun je media van onder andere je NAS-server, Mac of pc naar de speler streamen en op tv weergeven. De koppeling met deze apparatuur gaat vrij rap, nadat je door een aantal korte instelling gelopen bent om de speler te verbinden middels wifi. De interface voor het opzoeken, selecteren en afspelen van bestanden is overzichtelijk en reageert snel maar komt wat ouderwets over. Er is ondersteuning voor de meest populaire bestandsformaten, waaronder FLAC, WAV, WMA, AAC, MP3, MKV, AVI, MOV, MP4, JPEG en MPO bestanden. Echter gaat het via Wifi streamen van de wat zwaardere videobestanden niet altijd soepel maar wanneer je deze op een USB-stick zet is dat probleem verholpen.

Hoewel deze functie wellicht onder het kopje beeldkwaliteit hoort wil ik het toch hier behandelen. De speler beschikt namelijk over de mogelijkheid om SD en HD materiaal op te schalen naar een 4K Ultra HD resolutie. Dit is een op het eerste gezicht leuke feature maar hou er wel rekening mee dat je hiervoor een 4K Ultra HD display nodig hebt en deze zijn momenteel nog aan de prijzige kant. Helaas hebben we deze functie dan ook niet kunnen testen.

Een andere nieuwe feature is Miracast middels Wifi Direct. Dit houdt simpel gezegd in dat je een smartphone of tablet die ook met Wifi Direct is uitgerust draadloos kunt koppelen met de speler, zonder tussenkomst met een wifi-netwerk. De speler en smartphone of tablet communiceren direct met elkaar en middels één druk op de knop kun je het scherm van je smartphone of tablet spiegelen op tv middels de speler.

Wat betreft de laadtijden is de DMP-BDT330 niet de snelste speler in de markt maar gemiddeld kwamen we uit op 40-45 seconden van het plaatsen van een Blu-ray disc tot het kunnen bekijken van de film. Dat is zeker niet slecht en in combinatie met de snelle werking van de menu’s en functies mogen we het dan ook een snelle speler noemen.

Panasonic DMP-BDT330 – Viera Connect

Het was een verrassing toen we de speler aanzetten maar Panasonic heeft ervoor gekozen voor de Viera Connect interface die we nog kennen van vorig jaar en waar we verre van onder de indruk waren. De speler is dus niet voorzien van Panasonic’s nieuwe My Home Screen interface en het verbeterde Smart tv platform erachter. Middels het dus wat verouderde, zowel qua gebruik als qua vormgeving, Viera Connect platform kun je door lijsten van applicaties bladeren en applicaties downloaden. Het aanbod is echter niet bijzonder groot, met name voor de Nederlandse gebruiker.

Viera-Connect

Panasonic DMP-BDT330 – Beeldkwaliteit

Hoewel er dus een aantal leuke features aanwezig zijn op de DMP-BDT330 is de beeldkwaliteit waar het natuurlijk om draait. Panasonic weet zich op dit gebied echter al tijden in de top drie te scharen en laat ook met dit model weer zien dat een goede beeldkwaliteit één van de belangrijkste doelen van de fabrikant blijft.

De speler beschikt over een redelijk aantal opties om de beeldkwaliteit naar eigen wens aan te passen maar echt nodig heb je deze opties niet. We hebben het plaatje zo natuurlijk mogelijk gehouden, zonder al teveel beeldbewerkingen, en hiermee weet Panasonic al een nagenoeg perfect plaatje neer te zetten.

De kleurweergave is dynamisch, zonder te overdrijven, en zorgt voor overtuigende en natuurlijke tinten. Ook de weergave van detail is indrukwekkend met scherpe weergave van subtiele elementen in objecten en gezichten van personen. Objecten worden met haarscherpe lijnen weergegeven zonder kartelige randen of ruis. De zwartwaarden zijn overtuigend diep met voldoende detail in donkere delen van het scherm. Zo zijn ook donkere scenes in een film levendig en zijn ook schaduwdetails duidelijk zichtbaar. Snelle bewegingen van de camera en van objecten in het beeld worden goed opgevangen, zonder de introductie van motion blur (uitgesmeerde beelden) of artefacts. Dit alles zorgt voor een levendig en vooral ‘clean’ plaatje met veel diepte en een realistische weergave.

Panasonic-DMP-BDT330-front

De weergave van een 3D Blu-ray disc doet nauwelijks iets af aan de uitspraken hierboven. Ook met 3D materiaal laat de speler zien bij de betere spelers in de markt te horen, met een indrukwekkende kleurweergave, een overtuigend ‘pop-effect’ en een zeer vloeiende en dynamische weergave. Toch is er nog steeds sprake van minimale crosstalk, al valt het bij de ene film meer op dan bij de andere film. Zo is het bij animatiefilms minder zichtbaar. De 2D-naar-3D conversie functie is leuk maar met name een feature die je zo nu en dan eens aanzet. Een echt overtuigend 3D-effect wordt er niet door gecreëerd en soms zorgt het juist voor een onrealistische weergave.

Panasonic DMP-BDT330 – Audiokwaliteit

Wat betreft de audiokwaliteit weet de DMP-BDT330 zich niet echt te onderscheiden van de concurrentie. Muziek wordt een beetje plat weergegeven en mist dus net die subtiele details die het geheel tot echt leven brengen. Toch zal dit voor de gemiddelde consument met een gemiddeld home cinema systeem meer dan voldoende zijn om van muziek te kunnen genieten. De multi-kanaals audiotracks van films worden met iets meer ‘punch’ en dynamiek weergegeven maar ook hier ontbreekt het aan de subtiele details in de surround-effecten die je net dat beetje extra ruimtegevoel geven. Toch mogen we hier niet teveel in doordrijven want de audiotracks worden wel overtuigend weergegeven en bevatten voldoende dynamiek om je in een film onder te dompelen. Hoewel stereo en surround audio dus goed worden weergegeven moet je binnen de line-up van Panasonic voor de echte prestaties op het gebied van audio bij de high-end DMP-BDT500 zijn. Deze speler beschikt, in tegenstelling tot de DMP-BDT330, ook over multi-kanaals analoge audio-uitgangen.

Panasonic DMP-BDT330 – Conclusie

Al met al is de Panasonic DMP-BDT330 een meer dan prima Blu-ray speler met een aantal leuke features, waaronder Wifi Direct met Miracast, twee HDMI-uitgangen, ingebouwd wifi, 4K Ultra HD upscaling en Viera Connect. Echter zijn niet alle functies even bruikbaar. Zo is de kans klein dat je de 4K upscaling feature zult gebruiken en is het Viera Connect platform minimaal ingericht en toch al wat verouderd. Daarentegen is de speler gebruiksvriendelijk en voorzien van een aantrekkelijk design, maar de speler laat vooral op het gebied van beeldkwaliteit zien wat hij kan. Is dit de prijs van ruim 200 waard? Als je voor een optimale beeldkwaliteit wilt gaan en ook een tv hebt waarop dit weergegeven kan worden is het antwoord daarop ja. Voor dit bedrag zijn echter meer goede spelers te vinden met betere of meer features, onder meer van Pioneer, Sony en Samsung. Qua beeldkwaliteit is het verschil vandaag de dag niet meer dermate groot dat de DMP-BDT330 de enige keuze is. Is je budget wat kleiner en heb je de twin-HDMI en 4K Ultra HD features niet nodig dan is de 100 euro goedkopere Panasonic DMP-BDT230 mogelijk zelfs een betere keuze.

Minpunten

 • Op het gebied van audio geen topper
 • Relatief duur
 • Minimaal en verouderd Smart TV platform

Pluspunten

 • Indrukwekkende 2D en 3D beeldkwaliteit
 • Gebruiksvriendelijk en snel
 • Twin-HDMI functie
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. peter
  07 juli, 2013 om 7:15

  Wanneer je de tweede hdmi voor het geluid gebruikt, werkt je lipsync dan nog?

  • Martijn Chel
   07 juli, 2013 om 8:45

   Bij mij was alles zonder aanpassing sync maar je kunt het dus nog wel syncen wanneer nodig, wanneer een receiver tussen zit.

 2. Marcel
  07 april, 2014 om 19:59

  Dankzij deze review het apparaat vandaag aangeschaft.Ik baal als een stekker. Er zit geen lipsync optie op!

  Heb hem ook middels de dual hdmi aangesloten. Nog steeds geen optie,meneer is duidelijk in de war met model bdt500. Schandalig deze review.

  • Martijn Chel
   07 april, 2014 om 20:59

   Sorry, maar waar staat in de review dat er lipsynch op zit? Ik denk dat je zelf in de war bent.

 3. marcel
  29 mei, 2014 om 17:39

  Pardon? In je bovenstaande reactie op Peter in je bericht van 7 juli 2013. Even enkele cm’s scrollen.

  • Martijn Chel
   29 mei, 2014 om 17:41

   Uhmm… daar staat als er een receiver tussenzit. Dan heb ik het over de receiver.

 4. marcel
  29 mei, 2014 om 18:20

  Snap ik. Maar omdat Peter er specifiek naar vraagt en jij dit vervolgens beantwoordt alsof er die functie opzit.. Gelukkig kon ik hem omruilen. Ik zou het dus voortaan iets anders verwoorden. Dit is op zijn minst verwarrend. Alle ongetwijfeld goede bedoelingen ten spijt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.