Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: LG 47LA8609 (LA8609-serie) lcd led tv

Geschreven door
Geplaatst op25 juli 2013, 16:55 CategorieLcd led tv reviews

LG heeft in 2013 heel wat nieuwe lcd en plasma tv’s naar Nederland gebracht maar wat betreft de plasma tv line-up focust de Koreaanse fabrikant zich niet meer op high-end modellen. In de lcd led line-up vinden we verschillende high-end modellen waaronder de modellen in de LA8609-serie die we in deze review bekijken. Deze lcd tv’s beschikken onder meer over een Full HD-paneel met led achtergrondverlichting, 3D weergave en LG’s Smart tv platform.

LG LA8609 – specificaties

De vlaggenschipserie voor 2013 is de LA9609-serie maar de verschillen tussen de verschillende series in het high-end deel van de line-up zijn niet groot. Zo is het belangrijkste verschil tussen de LA9609-serie en de LA8609-serie het feit dat de eerstgenoemde serie beschikt over Full led achtergrondverlichting en een hogere refresh rate. De overige features en het design komen grotendeels overeen.

LG LA9609-serie LG LA8609-serie LG LA7909-serie
 • Full HD resolutie
 • LCD TV met Nano Full LED verlichting
 • Micro Pixel Control
 • IPS paneel
 • MCI 1000 refresh rate
 • 200Hz techniek
 • 2.1 kanaals speakers
 • Cinema Screen (Advanced)
 • Subwoofer
 • Magic Swivel stand
 • Black (kleur)
 • Smart TV
 • Ingebouwd wifi
 • WiDi/Miracast ondersteuning
 • Dualcore H13 processor
 • Magic Remote afstandsbediening
 • Smart Share Plus
 • NFC ondersteuning
 • MHL ondersteuning
 • Skype camera ingebouwd
 • Cinema 3D weergave
 • 4 3D brillen, 2 Dual Play brillen
 • Full HD resolutie
 • LCD TV met LED Plus verlichting
 • Micro Pixel Control
 • IPS paneel
 • MCI 800 refresh rate
 • 200Hz techniek
 • 2.1 kanaals speakers
 • Cinema Screen (Advanced)
 • Subwoofer
 • Magic Swivel stand
 • Carbon Titan (kleur)
 • Smart TV
 • Ingebouwd wifi
 • WiDi/Miracast ondersteuning
 • Dualcore H13 processor
 • Magic Remote afstandsbediening
 • Smart Share Plus
 • NFC ondersteuning
 • MHL ondersteuning
 • Skype camera ingebouwd
 • Cinema 3D weergave
 • 4 3D brillen, 2 Dual Play brillen
 • Full HD resolutie
 • LCD TV met LED Plus verlichting
 • Micro Pixel Control
 • IPS paneel
 • MCI 800 refresh rate
 • 200Hz techniek
 • 2.1 kanaals speakers
 • Cinema Screen
 • Subwoofer
 • Magic Swivel stand
 • Black (kleur)
 • Smart TV
 • Ingebouwd wifi
 • WiDi/Miracast ondersteuning
 • Dualcore H13 processor
 • Magic Remote afstandsbediening
 • Smart Share Plus
 • NFC ondersteuning
 • MHL ondersteuning
 • Skype camera ready
 • Cinema 3D weergave
 • 4 3D brillen, 2 Dual Play brillen

 

De modellen in de LG LA8609-serie beschikken onder meer over een Full HD lcd paneel met Edge Lit led achtergrondverlichting, een 200Hz techniek, een Advanced Cinema Screen met 3D weergave, ingebouwd wifi, LG’s eigen Smart tv platform met toegang tot verschillende apps, een dualcore-processor voor snelle prestaties en een soepele werking, NFC ondersteuning, een ingebouwde Skype-camera en MHL ondersteuning.

In deze review kijken we naar de 47-inch LG 47LA8609 maar de serie bestaat ook uit een 42-inch (42LA8609), en een 55-inch model (55LA8609) en een 60-inch (60LA8609) model. De conclusies in deze review gelden echter ook voor de andere modellen in de LA8609-serie aangezien de features en specificaties overeenkomen.

Meer informatie vind je in het LG 2013 lcd led tv overzicht.

LG LA8609 – design

LG staat al jaren bekend om het zeer stijlvolle en slanke design van lcd led tv’s en ook de nieuwe modellen zijn weer van een indrukwekkende behuizing voorzien. De gehele voorzijde is één stuk glas en op het eerste gezicht lijk het alsof er geen frame rondom de tv zit. Pas wanneer je het model aanzet zie je dat er een dunne zwarte rand rondom het display loopt. De voet is ook een mooi stukje design en beschikt ondanks de aparte vorm nog steeds over de mogelijkheid het display te draaien. Echter is de voet wel van plastic gemaakt wat het high-end gevoel niet ten goede komt, zeker kijkend naar wat je voor deze tv betaalt. Aan de bovenzijde van de tv zien we verder nog een camera terug die op commando kan verdwijnen en verschijnen. Al met al is de tv zeer fraai vormgegeven met een high-end en luxe uitstraling, afgezien van het gebruikte materiaal voor de voet.

LG-LA8609-review-design

Aansluitingen

De LG 47LA8609 beschikt over voldoende aansluitingen om de meestvoorkomende apparaten zonder problemen aan de sluiten. Zo heb je onder meer de beschikking over vier HDMI 1.4-poorten met ARC-ondersteuning, twee USB 2.0-poorten, één USB 3.0-poort, een CI+-module en een ethernetaansluiting. Alle aansluitingen wijzen naar onderen of de zijkant waardoor het ophangen van de tv zonder problemen mogelijk is.

LG LA8609 – gebruiksgemak

Wat betreft de menu’s en de interface van het Smart tv platform is er ten opzichte van vorig jaar weinig veranderd in visuele zin. LG maakt nog steeds gebruik van dezelfde aantrekkelijke interface die je een overzichtelijke weergave van alle features en functies geeft. Alle menu’s en opties reageren snel op input via de afstandsbediening of smartphone applicatie, en de vormgeving ziet er zeer strak uit. De lay-out van de interface is overzichtelijk en de belangrijkste functies zijn dan ook snel te vinden. Voor de beginnende gebruiker is er een Picture Wizard te gebruiken om het beeld naar eigen wens in te stellen en voor de gevorderde gebruiker zijn er diverse geavanceerde instellingen om onder meer de beeldkwaliteit te optimaliseren.

Bediening

Er zijn twee manieren om de modellen in de LA8609-serie te bedienen; middels de afstandsbediening en de LG TV Remote app. De eerste optie is de meest gebruikelijke maar je krijg van LG geen standaard afstandsbediening zoals je deze wellicht kent. LG heeft namelijk de Magic Remote ontwikkeld, een afstandsbediening die je als cursor kunt gebruiken, waarmee je de tv middels bewegingen kunt bedienen en die beschikt over een scroll-wheel.

LG-2013-Magic-Remote

Het werken met deze afstandsbediening is, ondanks dat het in eerste instantie wat onwennig is, wel een verademing. De cursor-functie laat je de accessoire als een soort muis gebruiken maar in tegenstelling tot een normale muis zweeft de afstandsbediening in de lucht. Toch is het redelijk eenvoudig elementen op het scherm te selecteren en zelfs gaat het typen op het on-screen toetsenbord wat sneller dan met een normale afstandsbediening. Ook zijn er een aantal gebaren mogelijk die je met de afstandsbediening kunt maken. Zo kun je door een lijn van links naar rechts te trekken naar het vorige kanaal gaan, kun je door het cijfers van een zender in de lucht te tekenen naar de betreffende zender gaan en kun je door een V te tekenen onlangs bezochte content openen. Met het scroll-wheel kun je comfortabel door lijsten en kanalen bladeren, wat ook weer wat sneller gaat dan met een normale afstandsbediening. Verder beschikt de accessoire over relatief weinig knoppen maar kun je zonder problemen snel toegang krijgen tot de belangrijkste functies van de tv.

LG TV Remote app

Net als bijna alle grote tv-fabrikanten heeft LG ook een eigen applicatie waarmee de tv’s van het bedrijf bediend kunnen worden. Deze app gaat onder de naam LG TV Remote app en kan gratis gedownload worden. De belangrijkste functie van deze applicatie is het bedienen van de tv, waaronder het veranderen van kanaal, het aanpassen van het het volume en het navigeren door het Smart tv platform. Ook kun je direct in de app zien welke applicaties je op je tv geïnstalleerd hebt en deze vanuit de applicatie opstarten. Daarnaast is het mogelijk eenvoudig foto’s, video’s of andere media die op je tablet staan richting de tv te streamen middels Smart Share.

Helaas is de app echter niet zo uitgebreid als de apps van andere fabrikanten. Zo kun je in veel apps geen on-screen keyboard van je smartphone gebruiken en moet alsnog via de afstandsbediening tekst ingevoerd worden. Daarnaast is het mogelijk om content die op tv verschijnt naar je smartphone of tablet te streamen maar je kunt geen andere content bekijken dan de tv op dat moment weergeeft. De tv beschikt namelijk maar over één tuner. Onder meer Samsung en Panasonic hebben de high-end modellen met twee tuners uitgerust waardoor je op je tablet of smartphone een ander kanaal kunt bekijken. De LG Remote TV app werkt echter wel zonder problemen, geen lags of crashes en voor het standaard bedienen van de tv en het uitwisselen van content is het dan ook een leuke toevoeging.

LG LA8609 – features

De 2013 lcd tv’s van LG, waaronder de 47LA8609, beschikken over verschillende interessante features, waaronder LG’s eigen Smart tv platform, ingebouwd wifi met Miracast ondersteuning, NFC ondersteuning en de mogelijkheid om via USB opnamen te maken. Ook kunnen met dit model Skype-gesprekken gevoerd worden aangezien er aan de bovenzijde van de tv een camera geplaatst is.

Smart tv

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het Smart tv platform en hieraan heeft LG en opzichte van vorig jaar weinig veranderd. Eén belangrijk verschil is echter de snelheid waarmee door het platform genavigeerd kan worden. LG gebruik in de tv’s een nieuwe dualcore-processor waardoor het stukken soepeler en sneller gaat dan voorgaande jaren, een absolute verbetering.

LG-Smart-tv-2013

Dat LG weinig aan de interface aangepast heeft is echter geen nadeel want het Smart tv platform is nog steeds één van de betere door een compleet en gestructureerd overzicht van alle diensten, applicaties en extra functies. Zo kun je direct toegang krijgen tot je favoriete en meest gebruikte apps, zie je de premium apps (waaronder verschillende video-on-demand diensten) meteen op je homescherm en kun je met één druk op de knop content vanaf andere apparaten in je thuisnetwerk of vanaf een aangesloten USB-stick afspelen.

LG-2013-Smart-tv

Ook een groot voordeel van het Smart TV platform van LG is dat de hoeveelheid beschikbare applicaties redelijk groot is. Je hebt keuze uit een grote hoeveelheid interessante applicaties, waaronder ook veel applicaties die gericht zijn op de Nederlandse gebruiker. Zo kun je onder meer apps van RTL, Nu.nl, Pathé Thuis, Uitzendig Gemist, SBS en Buienradar gebruiken. Mocht je liever games spelen dan is ook hiervoor het aanbod redelijk groot. Voor de 3D-fans is het 3D World gedeelte interessant want hier vind je gratis 3D content.

Media streaming

Met de 47LA8609 kun je op verschillende manieren draadloos communiceren met andere apparaten in je thuisnetwerk. Zo is het mogelijk middels DLNA verbinding te maken en video’s, muziek of foto’s te streamen. Ook kun je direct het beeld van je smartphone of tablet op tv weergeven middels de Miracast feature. Het koppelen van een mobiel apparaat dat met NFC uitgerust is gaat vrij eenvoudig door het apparaat tegen de NFC-sticker op de tv te houden. Vervolgens wordt het beeld van je smartphone of tablet op tv weergegeven. Daarnaast is er ondersteuning voor Wireless Display (WiDi) en Wi-Fi Direct. Het koppelen van de tv aan je thuisnetwerk kan overigen middels een ethernetkabel of draadloos middels de ingebouwde wifi-module.

Dual Play

De Dual Play functie kennen we ook van tv’s van onder meer Philips biedt de mogelijkheid om two-player games fullscreen te spelen. Beide spelers zien, wanneer ze een 3D bril dragen, een fullscreen weergave van hun eigen game-play. Een leuke extra functie maar door de manier waarop de functie ingezet wordt zorgt wel voor zichtbare crosstalk. Hierdoor zie je soms beelden van de andere speler over je eigen beeld lopen.

LG LA8609 – beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is natuurlijk één van de belangrijkste onderdelen en kijkend naar de specificaties mogen we hoge verwachtingen hebben. Zo beschikt de 47LA8609 over onder meer een Full HD lcd paneel met Edge Lit led achtergrondverlichting en Micro Pixel Control, een MCI 800 refresh rate en een Advanced Cinema Screen. Allemaal aantrekkelijke termen maar wat krijgen we er op het scherm voor terug?

Voor deze review hebben we de meeste standaard instellingen gebruikt en gekozen voor de vanuit de doos beste weergave in Expert-modus (de Cinema-modus is vergelijkbaar in kwaliteit maar de Expert-modus biedt je extra aanpassingsmogelijkheden). Daarbij hebben we zo min mogelijk extra functies geactiveerd om het beeld zo puur mogelijk te houden. Zo hebben we Dynamic Contrast, Super Resolution en Edge Enhancement opties uitgezet. Ook de TruMotion optie hebben we uitgezet omdat je bij elke andere optie nadelige bijeffecten in het beeld tegenkomt en ook zonder deze bewerking bewegingen goed opgevangen worden. Het backlight en het contrast hebben we op 70 gezet, de Local Dimming optie op ‘laag’, de ruisreductie opties hebben we uitgezet en de Eco-modus op ‘minimaal’.

LG-LA8609-review-2

Met deze instellingen krijg je direct vanuit de doos de beste beeldkwaliteit. Natuurlijk is ook een geavanceerdere kalibratie mogelijk waarmee de beeldkwaliteit naar eigen wens afgesteld wordt, bijvoorbeeld door het afstellen van de kleurtemperatuur en de witbalans. Hiervoor verwijzen we naar onze tips artikelen in de home cinema informatiegids.

Het eerste waar we altijd naar kijken is de uniformiteit van het scherm. Komt het scherm compleet zwart over wanneer het getoonde beeld ook compleet zwart is? bij de 47LA8609 is dit redelijk onder controle. In de hoeken is het scherm net iets lichter dan in het midden maar niets dat je tijdens het normale tv-kijken ook daadwerkelijk dwars zal zitten. Lichtere objecten op een donkere achtergrond worden ook prima weergegeven, zonder opvallende halo-effecten rondom deze objecten.

De niveau van de zwartwaarden van dit model is gemiddeld en dat zou kijkend naar de prijs niet mogen. Het is geen uitblinker zoals bijvoorbeeld de Panasonic en Samsung plasma tv’s of Samsung’s en Sony’s high-end lcd modellen. Met name bij het kijken naar materiaal in een donkere kamer of in de avond valt dit op en blijft LG te ver achter op de concurrentie. De grijstinten in donkere delen van het scherm worden aan de andere kant wel weer prima weergeven. Bijvoorbeeld bij een donkere scene met veel details in schaduwen. Hier zijn details duidelijk zichtbaar wat zorgt voor een realistisch en dynamisch plaatje.

Wat betreft het opvangen van snelle bewegingen is dit model ook geen echte topper, aangezien hier en daar details verdwijnen en beelden uitgesmeerd worden. Dit zien we bij veel lcd tv’s nog steeds terug en plasma blijft dan ook op dit vlak nog steeds de beste keuze. Je kunt overigens de TruMotion opties nog inschakelen maar zoals aangegeven introduceren deze opties ook weer nadelige bijeffecten zoals artefacts en dubbele randen. Al met al valt er op het gebied van motion handling dus nog wat te winnen.

Eigenlijk hebben we met de twee bovenstaande alinea’s de mindere punten van de LA8609 modellen wel behandeld want voor de rest presteert de tv boven gemiddeld goed. Bij SD-weergave wordt nauwelijks ruis geïntroduceerd en zijn details indrukwekkend goed zichtbaar. Kleuren komen natuurlijk over al is het door het lage resolutie bronmateriaal ietwat flets. HD-materiaal is echter datgene waarmee de tv het beste omgaat. De weergave van detail is zeer overtuigend en het beeld is overall erg ‘schoon’. Objecten en texturen worden met haarfijne lijnen weergegeven, het contrast ligt op hoog niveau en de kleurweergave is dynamisch zonder te overdrijven. Door deze overtuigende weergave van kleuren krijgt het beeld automatisch ook meer dynamiek en diepte mee.

3D weergave

LG maakt al jaren gebruik van de passieve (Cinema) 3D -techniek en ook de 47LA8609 tv is hiermee uitgerust. Er worden dan ook passieve 3D-brillen meegeleverd en zelfs een clip-on setje voor diegenen die al een bril dragen.

De verschillen tussen passief en actief 3D hebben we al meerdere keren behandeld en ook bij dit model worden deze verschillen duidelijk. De passieve 3D techniek zorgt voor een comfortabele 3D-ervaring waardoor je uren naar een film kunt kijken zonder last te krijgen van je ogen. Daarbij zijn de brillen zeer licht en dus comfortabel te dragen. De LA8609 modellen weten een overtuigend 3D-effect met een echte ‘pop’ neer te zetten en tonen nauwelijks tot geen crosstalk-problemen. Daarbij is er geen sprake van flikkerende beelden die je soms wel bij actief 3D tegenkomt en heeft het paneel een indrukwekkend hoge helderheid.

LG-2013-3D

Echter heeft passief 3D zijn nadelen, waarvan de zichtbare beeldlijnen de belangrijksten zijn. De kritische kijker zal het absoluut opvallen dat er op detailweergave ingeleverd moet worden en dat horizontale lijnen over het scherm lopen. Passief 3D blijft naar mijn idee de beste optie voor de minder kritische kijker die gewoon een comfortabele 3D-ervaring wil, terwijl actief 3D de beste optie is voor de echte filmfan die geen genoegen neemt met mindere kwaliteit.

Gaming

Natuurlijk hebben we de LG 47LA8609 ook even getest met een PlayStation 3 en wat games. Bij het spelen van games in de Game-modus worden beelden haarscherp weergegeven, worden snelle bewegingen goed opgevangen en is de kleurweergave prima. Echter is het nadeel dat je qua beeldkwaliteit weinig aan kunt passen in deze modus. Hoewel de algehele ervaring dus positief is valt de input lag van 40-45ms ietwat tegen. Voor de serieuze gamer die afhankelijk is van reactiesnelheid zijn er dus betere opties, waaronder de Sony W905A lcd tv’s.

Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoeken van de LA8609-serie modellen zijn goed te noemen, mede dankzij het ips-paneel dat LG gebruikt. Wanneer je verder dan 35 graden uit het midden gaat zitten lever je iets in op de helderheid en ook gaat de intensiteit van de kleuren ietwat achteruit. Echter houdt de tv zich goed staande waardoor je nog steeds in prima kwaliteit naar content kunt kijken. Qua reflecties presteert het model redelijk, mits er geen direct licht vanuit ramen of lampen op het scherm valt. Je kunt de helderheid van het paneel echter flink verhogen om tegen binnenvallend licht op te boksen.

LG LA8609 – audiokwaliteit

De tv beschikt over stereo speakers en een subwoofer, wat zorgt voor een redelijk dynamisch en kamervullend geluid. Wanneer we het met de gemiddelde flatscreen tv vergelijken presteert de 47LA8609 dan ook boven gemiddeld. Lage tonen zijn aanwezig maar kunnen weinig indruk maken, terwijl dialogen helder en goed verstaanbaar weergegeven worden. Deze worden niet ondergesneeuwd door verschillende geluidseffecten. Voor de gemiddelde soap-serie of een tv-programma meer dan prima maar voor films en muziek raden we zoals altijd een extern speakersysteem of een home cinema set aan.

LG-LA8609-review-2

LG LA8609 – conclusie

Alles bij elkaar genomen is de LG 47LA8609 op het gebied van beeldkwaliteit een boven gemiddeld goed toestel maar met twee verbeterpunten. Zo vallen de zwartwaarden wat tegen kijkend naar wat je er voor betaalt en vangt de concurrentie snel bewegende beelden beter op. Daarbij moet gezegd worden dat de passieve 3D weergave niet de beste keuze is voor diegenen die voor de hoogste kwaliteit gaan. Afgezien van deze punten zijn de modellen in de LA8609-serie absolute aanraders. De Smart tv functies van LG zijn uitgebreid en de Koreaanse fabrikant heeft nog steeds één van de beste Smart tv platformen met het grootste en meest interessante aanbod van applicaties. Daarnaast is het design indrukwekkend, krijg je diverse mogelijkheden voor het draadloos streamen van content, is het bedienen van de tv met de Magic Remote een verademing en is de 3D-weergave comfortabel. Voor dit alles moet echter wel betaald worden want het 47-inch model heeft een prijs van 1.699 euro.

Minpunten

 • Tegenvallende zwartwaarden
 • Mogelijkheden TV Remote app minimaal
 • Beeldlijnen zichtbaar in 3D-modus

Pluspunten

 • Comfortabele 3D-ervaring
 • Goede HD-beeldkwaliteit
 • Snel en uitgebreid Smart tv platform
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. RuudBoek
  29 juli, 2013 om 20:25

  Goede review! Blij ook dat jullie de input lag meenamen.
  Wordt alleen maar belangerijker nu de ps4 voor de deur staat.

 2. Yah
  01 augustus, 2013 om 1:47

  Ik heb de volgende vraag: ik weet niet of ik de enige persoon ben, maar bij alle LG tv’s zie ik een soort van pixelig beeld. Om het beter te omschrijven, zelfs op een afstand van 2 meter, met full HD materiaal zie ik soort van grote pixels. Het lijkt in mijn ogen alsof het geen full HD tv’s maar zelfs minder pixels dan 720p.
  Ik heb dit echt in elke winkel dat ik kom bekeken, het is altijd hetzelfde en altijd bij de lg’s zie ik dit. Ik vind de tv’s best mooi en betaalbaar maar puur hierom kan ik geen Lg kopen.

  Ben ik de enige persoon hierin? Weet iemand waardoor dit komt en wat ik bedoel?

  • Martijn Chel
   01 augustus, 2013 om 20:45

   Dat zou kunnen als je dichterbij staat. Dan zie je het filter/scherm dat voor passief 3D gebruikt wordt. Als het goed is valt dit met 2D weergave op een afstand niet op.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.