Panasonic en Sony werken aan de opvolger van Blu-ray

29 juli 2013 1 Minuut 2 Reacties
Blu-ray

Hoewel Blu-ray nog helemaal niet zo oud is en zelfs nog maar net DVD voorbij gestreefd is wordt er al gewerkt aan een opvolger. Sony en Panasonic laten vandaag middels een persbericht weten te werken aan een nieuwe optische disc met meer opslagruimte.

Opvolger van Blu-ray

In het persbericht van Sony wordt gesproken over een nieuwe generatie optische disc met een opslagruimte van minimaal 300GB. De disc wordt volgens beide bedrijven met name gericht op professionele gebruikers die hun media en documenten willen archiveren. Natuurlijk kan dit ook erg interessant zijn voor de gemiddelde consument die zijn video- of muziekcollectie op één schijfje wil zetten.

Nieuwe disc voor 4K materiaal?

Hoewel Panasonic en Sony er in het persbericht niet over spreken zou dit mogelijk één van de opvolgers van Blu-ray kunnen zijn voor het bekijken van films en andere content. Momenteel biedt Blu-ray voldoende ruimte voor een HD-film maar met de komst van 4K Ultra HD biedt de huidige Blu-ray standaard niet voldoende ruimte. Echter is het onduidelijk of de nieuwe optische disc zich ook aan de nieuwe Blu-ray standaard voor 4K Ultra HD zal houden.

Momenteel onderzoekt de Blu-ray Disc Association nog hoe deze standaard vormgegeven gaat worden. Daarbij lijken veel fabrikanten te kiezen voor het streamen van content wanneer het aankomt op 4K-materiaal. Zo heeft RED reeds de REDray streamer gelanceerd en heeft Sony haar eigen 4K-mediastreamer aangekondigd.

Kortom, of de we nieuwe disc van Panasonic en Sony al als echte opvolger van Blu-ray (voor de home cinema toepassing) mogen bestempelen is nog niet duidelijk. Die nieuwe optische disc, welke overigens nog geen naam heeft, moet in 2015 op de markt verschijnen.

Reacties (2)