Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Panasonic en Sony werken aan de opvolger van Blu-ray

Geschreven door
Geplaatst op29 juli 2013, 12:59 CategorieBlu-ray

Hoewel Blu-ray nog helemaal niet zo oud is en zelfs nog maar net DVD voorbij gestreefd is wordt er al gewerkt aan een opvolger. Sony en Panasonic laten vandaag middels een persbericht weten te werken aan een nieuwe optische disc met meer opslagruimte.

Opvolger van Blu-ray

In het persbericht van Sony wordt gesproken over een nieuwe generatie optische disc met een opslagruimte van minimaal 300GB. De disc wordt volgens beide bedrijven met name gericht op professionele gebruikers die hun media en documenten willen archiveren. Natuurlijk kan dit ook erg interessant zijn voor de gemiddelde consument die zijn video- of muziekcollectie op één schijfje wil zetten.

Nieuwe disc voor 4K materiaal?

Hoewel Panasonic en Sony er in het persbericht niet over spreken zou dit mogelijk één van de opvolgers van Blu-ray kunnen zijn voor het bekijken van films en andere content. Momenteel biedt Blu-ray voldoende ruimte voor een HD-film maar met de komst van 4K Ultra HD biedt de huidige Blu-ray standaard niet voldoende ruimte. Echter is het onduidelijk of de nieuwe optische disc zich ook aan de nieuwe Blu-ray standaard voor 4K Ultra HD zal houden.

Momenteel onderzoekt de Blu-ray Disc Association nog hoe deze standaard vormgegeven gaat worden. Daarbij lijken veel fabrikanten te kiezen voor het streamen van content wanneer het aankomt op 4K-materiaal. Zo heeft RED reeds de REDray streamer gelanceerd en heeft Sony haar eigen 4K-mediastreamer aangekondigd.

Kortom, of de we nieuwe disc van Panasonic en Sony al als echte opvolger van Blu-ray (voor de home cinema toepassing) mogen bestempelen is nog niet duidelijk. Die nieuwe optische disc, welke overigens nog geen naam heeft, moet in 2015 op de markt verschijnen.

 • Delen:

Reacties

 1. peter
  29 juli, 2013 om 19:52

  Misschien een klein beetje off-topic maar vanmiddag uitgebreid de sony 55inch 4k en lg 84inch 4k bekeken en sony ook geluisterd. Had de lg 84 eerder bekeken maar stond nog niet goed afgesteld, nu dus wel en moet zeggen dat het behoorlijk indrukwekkend was. Met nieuw 4k content is het zelfs van heel dichtbij super scherp beeld. Maar toen de sony 55inch. Heb nog nooit zo’n goed geluid uit een tv horen komen. Voor diegenen(0,01%)die een tv van 4445 euro kopen en geen goede homecinema set hebben kunnen redelijk uit de voeten met dat geluid. Maar ben er nu zelf van overtuigd dat 55inch te klein is voor 4k. Met de beste wil van de wereld is het voor mij niet te zien. Vind de panna v60 een scherper beeld hebben dan de sony en nee ik heb zelf geen panna vt. Ben heel benieuwd naar jou bevindingen hiermee. Mvg peter.

  • Martijn Chel
   29 juli, 2013 om 19:58

   Helemaal mee eens. 55-inch 4K is vanaf 1.5 meter nog wel zichtbaar, misschien 2 meter als je goede ogen hebt. Daarna wordt het verschil met Full HD echt te minimaal en kom je op elementen als contrast en zwartwaarden om een tv scherper te noemen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.