Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Is het verstandig je nu al voor te bereiden op 4K Ultra HD?

Geschreven door
Geplaatst op4 juli 2013, 15:13 CategorieNieuws

Wie homecinema Magazine een beetje in de gaten houdt zal gezien hebben dat we het sinds afgelopen januari vaak over de nieuwe 4K Ultra HD resolutie hebben. Inmiddels zijn er al een hoop tv’s gelanceerd die deze resolutie ondersteunen en zien we ook de eerste spelers en streamers verschijnen. Maar, moet je als gemiddelde consument nu al gaan denken aan voorbereidingen voor de 4K Ultra HD resolutie?

Dit is een vraag die ik de afgelopen weken aantal keer voorgelegd kreeg en eigenlijk is het antwoord daarop momenteel vrij simpel. Voor de gemiddelde consument heeft het waarschijnlijk nog geen zin je al druk te maken over 4K Ultra HD. Dit komt doordat er nog veel onduidelijkheid is, door de beperkte beschikbaarheid van content en de manier waarop fabrikanten tv’s en accessoires in de markt zetten.

Wat is 4K Ultra HD?

Om te beginnen wil ik kort even aangeven wat 4K Ultra HD precies is. Het is simpel gezegd een hogere resolutie die viermaal scherpere beelden weergeeft dan het Full HD dat we nu kennen. Dit komt neer op schermen met een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Meer informatie over deze hoge resolutie en de ontwikkelingen in de markt vind je in dit artikel.

Heb je een 4K Ultra HD tv nodig?

Dit is wellicht één van de belangrijkste vragen aangezien het hebben van een 4K tv niet zomaar betekent dat je ook scherpere beelden ziet. Dit is namelijk niet alleen afhankelijk van de resolutie maar vooral ook van de kijkafstand. Bij een afstand van 3 meter van een 50-inch tv zie je waarschijnlijk nauwelijks het verschil tussen een Full HD en een 4K tv. Je kunt dan twee dingen doen; een tv groter dan 50-inch nemen, 65-inch of groter zou aan te raden zijn, of dichterbij de tv gaan zitten. Voor een grotere tv heb je echter wel de ruimte en het budget nodig en dichterbij de tv zitten is in veel huiskamers lastig. Kortom, het voordeel dat je uit een 4K Ultra HD tv kunt halen is erg afhankelijk van je opstelling, kamer en budget.

Samsung-F9000-UHD

Het probleem van de content

Wanneer je eenmaal een 4K Ultra HD tv hebt dan wil je natuurlijk genieten van content in deze hoge resolutie. Het probleem is echter dat er nog nauwelijks content beschikbaar is en er nog geen duidelijk plan is hoe de content bij de consumenten terecht moet komen. Op dit moment is er namelijk nog geen 4K Blu-ray standaard waarmee hoge resolutie films op een Blu-ray disc gezet kunnen worden en qua streamingdiensten is er ook nog geen standaard.

Diverse fabrikanten zijn daarom met eigen initiatieven aan de slag gegaan. Zo hebben RED en Sony eigen 4K mediastreamers met bijbehorende diensten ontwikkeld. Deze diensten moeten dit jaar nog beginnen met het streamen van 4K content naar huiskamers maar werken alleen met de apparatuur die bij de dienst hoort. Het probleem dat opduikt is dat we straks tig verschillende diensten hebben en streamers/spelers die niet met alle tv’s werken waardoor niet iedereen toegang heeft tot dezelfde content. Ook niet onbelangrijk is dat je voor het streamen van 4K materiaal een snelle internet verbinding van minimaal 25Mbit/s nodig hebt.

Redray-4K-speler

Toch is er ook positief nieuws want de afgelopen jaren zijn nagenoeg alle Hollywood films opgenomen en gemasterd in de 4K resolutie waardoor het relatief eenvoudig is om bestaande films opnieuw in deze hoge resolutie uit te brengen. Echter is het dus momenteel nog niet mogelijk deze films op een fysiek schijfje te zetten.

4K content op tv

Een apart kopje heb ik gereserveerd voor 4K content op tv want dat is toch hetgeen dat de hoge resolutie een duw in de rug moet geven. Diverse bedrijven hebben inmiddels tests uitgevoerd voor de distributie van 4K content, bijvoorbeeld via het internet en de satelliet. Ook is er reeds een 4K demokanaal beschikbaar in Europa. Hiervoor is de nieuwe HEVC (H.265) codec in het leven geroepen. Deze comprimeert de content zodat alle informatie snel en zonder drastisch meer bandbreedte verstuurd kan worden.

Ook zijn er plannen om onder meer het WK voetbal in 2014 in 4K op te nemen maar over hoe en waar het uitgezonden gaat worden is nog niet nagedacht. De kans is groot dat we in 2014 het eerste 4K kanaal via de satelliet zien maar via digitale tv / kabel tv zal het nog minimaal 3 tot 4 jaar duren voordat er content in deze hoge resolutie beschikbaar komt. En dan hebben we het nog niet eens over de investeringen die omroepen, zenders en productiebedrijven moeten doen om hun apparatuur te vervangen. Kortom, dat ligt nog in de verre toekomst.

Huidige 4K apparatuur

Je kunt je nu dus helemaal voorbereiden op de komst van 4K door de aanschaf van een 4K Ultra HD tv en een Blu-ray speler met 4K-functie. Echter is dit niet helemaal wat je zou verwachten. De Blu-ray speler biedt namelijk alleen de mogelijkheid om lage resolutie materiaal om te zetten naar de hoge 4K resolutie waardoor het beter op een 4K Ultra HD tv weergegeven wordt. De speler kan echter niet omgaan met native 4K content, zowel vanaf USB of middels een streamingdienst. Ook is de kans klein dat deze spelers gebruikt kunnen worden voor 4K Blu-ray discs, wanneer de standaard hiervoor uitgebracht wordt en de eerste 4K Blu-rays verschijnen.

Panasonic-DMP-BDT330-2

Daarbij beschikken de huidige Blu-ray spelers, AV receivers en 4K Ultra HD tv’s over HDMI 1.4a aansluitingen maar voor de optimale doorgifte van 4K content wordt een nieuwe HDMI standaard ontwikkeld met onder meer 120Hz 4K ondersteuning. Wat gebeurt er dan met de huidige 4K tv’s? De kans is groot dat je als early adopter dan met een probleem zit, tenzij fabrikanten dit middels een firmware update (onwaarschijnlijk) of het fysiek vervangen van de HDMI aansluitingen (belofte van sommige fabrikanten) kunnen oplossen. Maar, met de Blu-ray spelers kun je in ieder geval niks met native 4K content en ook de huidige receivers kunnen alleen omgaan met 4K content met maximaal 24Hz en dus niet de 120Hz die straks voor 4K content gebruikt zal worden.

Marantz-SR6008-receiver

Dat is echter nog niet alles want, hoe gek het ook klinkt, er is nog geen echte standaard voor 4K Ultra HD. Dit betekent dat er nog niet besloten is aan welke eisen apparatuur, waaronder tv’s, precies moeten voldoen. Denk hierbij aan de HDMI-standaarden, de kleurstandaarden, de modules voor tv-ontvangst en de compressietechnieken. Het is dus verre van zeker dat de 4K Ultra HD tv die je nu koopt over 1.5 jaar nog uit de voeten kan met nieuwe randapparatuur of zelfs content.

Bekijk ons 2013 4K Ultra HD tv overzicht.

Voorbereiden op 4K Ultra HD?

Alles bij elkaar genomen is het antwoord op deze vraag denk ik wel duidelijk. In ieder geval voor de gemiddelde consument is het de grote investering niet waard, simpelweg omdat we nog niet weten waar we aan toe zijn. 4K Ultra HD komt eraan en gaat het worden, maar er gaat de komende maanden en wellicht jaren nog een hoop veranderen waardoor je mogelijk met een probleem zit als je nu al compleet overstapt. Natuurlijk kun je met een gerust hart een nieuwe receiver kopen met 4K ondersteuning, alleen doe het niet om deze functie alleen. Hetzelfde geldt voor een Blu-ray speler met 4K upscaling. Een leuke feature maar koop daar geen Blu-ray speler voor, tenzij je een 4K Ultra HD tv gekocht hebt. Voor wat betreft tv’s is het aan te raden iets voorzichtiger te zijn. Heb je voldoende geld of wil je echt voorop lopen dan kun je voor een 4K Ultra HD tv gaan, met de hierboven genoemde risico’s in het achterhoofd natuurlijk. Heb je het budget niet en hoef je niet per se voorop te lopen dan loont het geduld te hebben.

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD resolutie en 4K producten die reeds gelanceerd zijn. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.

4K Ultra HD archief (TV’s, receivers en spelers)
Wat is 4K Ultra HD en wat is het verschil met Full HD?
Welke Ultra HD TV’s kunnen we in 2013 verwachten?

 • Delen:

Reacties

 1. peter
  04 juli, 2013 om 17:17

  Duidelijk stuk Martijn. Wandkast kan niet groter dan 65inch, dus dat word sparen voor OLED.

  • Martijn Chel
   04 juli, 2013 om 20:12

   Thanks Peter. Oled lijkt mij inderdaad geen verkeerde keuze.

 2. peterpan
  04 juli, 2013 om 20:51

  De eerste 4k tv van sony staat sinds afgelopen week bij een winkel bij ons in Arnhem en ik was niet onder de indruk.
  4 en een half duizend voor een 55 inch 4k? No way!
  Op dit moment zijn er naar mijn weten nog maar 2 stuks content beschikbaar voor 4k te weten de tapei 101 fireworks 2013 4k en sintel uit 2010, een animatiefilm. Dus zoveel keus is er nog niet. Wat ik wel een spannende ontwikkeling vind is de redray! red neemt standaard op in 4k alleen de huidige spelers kunnen dat niet weergeven. Maar je ziet het wel bij bv de angels and demons disk. Het ziet er allemaal wat strakker en dieper uit dan blurays met conventionele hd cameras.

 3. Paul van Hooijdonk
  17 februari, 2014 om 13:41

  In je review wordt niet genoemd dat deze techniek wel interessant is voor monitoren.
  Daar is een hogere resolutie wel zinvol, als je grafische kaart het tenminste aankan, en het is ook goed merkbaar aangezien je meestal veel dichter op een monitor zit dan voor de TV.

  • Martijn Chel
   17 februari, 2014 om 13:42

   Laat ik voorop stellen dat dit geen review is, maar je hebt gelijk. De reden dat ik het het noem is dat monitoren en home cinema eigenlijk twee verschillende gebieden zijn.

 4. Peter
  22 januari, 2015 om 18:02

  We hebben nu een plasma 42″ van Panasonic met verticale strepen dus kijken uit naar een nieuwe tv we hebben het liefst panasonic maar de gehele lijn kan ons niet bekoren!
  De 58AX800 mooie tv maar haalt het gewoon niet qua zwartwaardes bij een Samsung zoals de UE-55HU7500.

  Sony vinden we ook mooi maar lees er niet veel over.

  Feit is wel we zitten op maximaal 3 meter van de tv, het kastje waar dezé opstaat is 135cm breed dus de toekomstige tv mag daar niet overheen.
  55 of 58 inch dus.

  We gaan voor 4k maar welke is nog niet duidelijk ws de HU7500

 5. floepke
  09 mei, 2015 om 8:56

  Het is nu medio 2015 het wordt hoog tijd dat er veel uhd content wordt uitgezonden ,en dat de grote schermen zoals 65 inch serieus in prijs zakken en de uhd blueray disk op de markt komen met een uhd standaard.in europa .

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.