Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Gebogen oled tv’s: puur voor het design, niet de beeldkwaliteit

Geschreven door
Geplaatst op26 juli 2013, 13:43 CategorieOled tv's

Begin dit jaar presenteerde zowel Samsung als LG een nieuwe oled tv met gebogen display. Beide modellen zijn inmiddels in onder meer de VS gelanceerd en kunnen gekocht worden voor omgerekend ruim 11.000 euro. Maar, wat is nu het voordeel van een gebogen display?

Tijdens de presentatie van de oled tv’s met gebogen display werd niet helemaal duidelijk waarom voor een dergelijk design gekozen is maar afgelopen maand liet LG tijdens de Nederlandse presentatie weten dat dit voor een betere kijkervaring moet zorgen omdat elk punt van het beeld zich op gelijke afstand van de kijker bevindt. Echter blijkt dit niet helemaal te kloppen en is het gebogen display eigenlijk puur om design-redenen ontwikkeld.

Tijdens de Amerikaanse presentatie van LG’s 55EA9800 gebogen oled liet Tim Alessi tegenover ElectronicHouse weten dat ondanks de vele uren die engineers gestoken hebben in de perfecte kromming voor het display, het er puur voor moest zorgen dat de tv er ‘cool’ uitzag.

“We thought that since this [OLED] is such a big technology breakthrough we should combine it with a design breakthrough as well.”

TV’s zijn al jaren rechthoekige apparaten met een steeds dunner wordende rand en met eigenlijk alleen de voet die gebruikt kan worden als onderscheidende factor. Met de komst van oled wilden Samsung en LG moet iets nieuws en unieks komen dat de tv ook qua uiterlijk weer een boost geeft. Het licht gebogen scherm beïnvloedt de beeldkwaliteit echter niet, zowel in positieve als negatieve zin. Vanuit alle hoeken kan perfect naar het scherm gekeken worden, wat met name te danken is aan de oled-techniek aangezien de led’s zelf licht geven.

Om met een gebogen oled display een betere kijkervaring te bewerkstelligen moet je denken aan een veel groter scherm zoals de IMAX schermen in de bioscoop. De tv’s van Samsung en LG hebben maar een hele lichte kromming die van voren nauwelijks te zien is maar bij relatief kleine tv’s zou een grotere kromming zorgen voor een sweetspot voor één persoon en dat is in de huiskamer niet de bedoeling.

Alles bij elkaar genomen zijn de eerste gebogen oled tv’s met name iets anders dan we gewend zijn en onderscheiden zich niet alleen qua beeldkwaliteit door de gebruikte oled-techniek maar ook door het design. Dat design is ook weer een extra reden om een premium prijs voor de modellen te vragen want voor 11.000 euro kun je met andere apparatuur een heel fraai en compleet home cinema systeem inrichten. Wanneer je een gebogen oled tv wilt dan is dat waarschijnlijk met name omdat het uniek, nieuw en indrukwekkend is.

Later dit jaar moeten de gebogen oled tv’s van Samsung en LG ook in Nederland verschijnen. De adviesprijzen zijn echter nog niet bekendgemaakt. Ook volgen later dit jaar de eerste ‘normale’ oled tv’s met een vlak scherm, echter zullen deze modellen ook verre van goedkoop zijn.

Lees meer over de oled technieken die Samsung en LG gebruiken.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.