Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

B&W introduceert vlaggenschip CM10 luidspreker in de CM-serie

Geschreven door
Geplaatst op9 juli 2013, 15:05 CategorieLuidsprekers

De CM-serie luidsprekers van Bowers & Wilkins hebben we de afgelopen jaren al diverse keren voorbij zien komen. Deze week wordt er een nieuwe high-end model aan de serie toegevoegd in de vorm van de CM10. Deze staande luidspreker is voorzien van een nieuw ontworpen tweeter-on-top, een ontkoppelde FSTTM midrange en drie bass-drivers.

De nieuwe B&W CM10 is de nieuwe vlaggenschip luidspreker in de CM-serie. Qua uiterlijk zien we veel overeenkomsten met de eerdere modellen in de serie maar volgens de fabrikant zet de speaker een nieuwe standaard in prestaties, is deze voorzien van vele innovaties en brengt de luidspreker voor het eerst ook enkele wezenlijke Bowers & Wilkins technologieën naar deze luidspreker-range.

De eerste van deze unieke Bowers & Wilkins technologieën is meteen een opvallende; de tweeter-on-top configuratie welke een karakteristieke eigenschap is van de Bowers & Wilkins 800 Series Diamond. Door de tweeter op deze manier te isoleren wordt de geluidslokalisatie en – verspreiding verbeterd waardoor er een natuurlijker, ruimtelijker geluid ontstaat, aldus B&W.

Bowers-Wilkins-CM10-2

De CM10 maakt gebruik van een nieuw ontwerp, deels gebaseerd op onderzoek naar de koolstofvezel versterkte tweeter die te vinden is in PM1. In de CM10 is de rand van de aluminium dome versterkt met een tweede laag aluminium die het profiel van de centrale dome nabootst, waardoor er een nieuw en opvallend ‘double dome’ ontwerp ontstaat. Deze aanpak verstevigt de gehele structuur en voorkomt dat er een ‘rondheidfout’ optreedt in de spreekspoel bij hogere frequenties. De double dome drijft de eerste break-up frequentie van de standaard dome omhoog van de 30kHz naar 38kHz.

Het verplaatsen van de tweeter naar de bovenkant van de speakerkast heeft volgens B&W meer voordelen. De hoogte van CM10 is gelijk aan die van CM9, maar door meer diepte te creëren in de behuizing en zowel de tweeter als de FST midrange drive units te verplaatsen, is voldoende extra ruimte ontstaan voor een extra bass drive unit. De CM10 heeft hierdoor 50 prkcent méér bass driver oppervlakte dan CM9, met drie drivers in plaats van twee. Door toepassing van een derde woofer wordt een diepere laagweergave bereikt. Deze extra bass driver helpt ook om vervorming te voorkomen en maakt een hoger maximaal afspeelniveau mogelijk.

Bowers-Wilkins-CM10-3

B&W geeft aan ook veel aandacht besteed te hebben aan het midrange gebied. De CM10’s Kevlar FST driver is – voor de eerste keer in de CM Serie – ontkoppeld van speakerkast. Deze prestatieverbeterende oplossing reduceert hoorbare verkleuring van het geluid en maakt de luisteraar ook veel minder bewust van de plaatsing van de luidspreker zelf. De FST drive unit wordt op z’n plaats gehouden met een ontkoppeling, zoals deze ook te vinden is in 800 Series Diamond modellen. Het verplaatsen van de midrange driver naar de bovenkant van de luidsprekerkast geeft hetzelfde resultaat als het plaatsen van de tweeter bovenop de kast; het verbetert de spreiding en voorkomt diffractie.

Dit alles bij elkaar moet volgens de fabrikant zorgen voor een dieper doorlopende laagweergave, en betere spreiding en plaatsing en veel minder vervorming en kleuring. De CM10 kan in verschillende afwerkingen geleverd worden. Kies uit twee echte houten fineerafwerkingen, Rosenut of Wengé, of twee lak versies, Black Gloss of Satin White. De luidspreker is te koop voor een prijs van 1.800 euro per stuk.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.