Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Blu-ray spelers: Alle functies, aansluitingen en mogelijkheden

Geschreven door
Geplaatst op23 juli 2013, 15:38 CategorieTips en adviezen

Een Blu-ray speler is inmiddels niet meer weg te denken uit de woonkamer, zeker wanneer je een HDTV thuis hebt staan. Toch beschikt nog niet iedereen over een Bu-ray speler en zijn de mogelijkheden van het apparaat niet bij iedereen bekend. Daarom leggen we in dit artikel kort uit wat een Blu-ray speler precies is, wat je moet weten voordat je er een koopt en hoe je een Blu-ray speler kunt gebruiken.

Update november 2016: we hebben een nieuw artikel met advies en tips voor het kopen van een Blu-ray speler gepubliceerd. Hierin vind je informatie over de nieuwste standaarden en technieken.

Wat is een Blu-ray speler?

Datgene wat voor zich spreekt is natuurlijk dat een Blu-ray speler de mogelijkheid biedt om films en andere content die op een Blu-ray disc staat af te spelen. Het grote voordeel van Blu-ray ten opzichte van DVD is dat een hogere (Full HD) resolutie weergegeven kan worden en dat ook de audiotracks in een hogere kwaliteit op de disc geplaatst en afgespeeld kunnen worden. DVD beschikte voor de hogere resolutie audio en video over te weinig ruimte en daarom werd Blu-ray ontwikkeld.

Lees meer over DTS-HD en Dolby True HD, twee HD audioformaten.

Over de werking onder motorkap breiden we in dit artikelen niet te ver uit maar het komt er op neer dat middels een blauwe laser (Blu-ray). Deze laser is een stuk nauwkeuriger dan de laser die in DVD spelers gebruikt wordt en daardoor kan informatie dichter op elkaar geplaatst worden. Voeg daar de grotere opslagruimte van een Blu-ray disc aan toe en er kan meer content in hoge kwaliteit op een disc geplaatst worden.

Blu-ray

Een Blu-ray speler biedt echter meer dan alleen het afspelen van films. Tegenwoordig zijn spelers voorzien van een ethernet-aansluiting of wifi om de speler zo met het internet te verbinden. Dit brengt verschillende extra features met zich mee, waaronder toegang tot het Smart tv platform van een fabrikant, de mogelijkheid om content vanaf andere apparaten naar de Blu-ray speler te streamen, een ingebouwde web browser waarmee je kunt surfen op het internet, en de mogelijkheid om extra content van films te downloaden middels BD-Live.

Lees meer over BD-Live en Blu-ray profielen.

Blu-ray en 3D

Er is nog een andere belangrijke feature waarover nieuwe Blu-ray spelers beschikken. Deze spelers, welke aangeduid worden als ‘3D Blu-ray speler’ kunnen namelijk 3D Blu-ray films weergeven. Om hiervan gebruik te maken heb je echter ook een tv nodig die 3D weergave ondersteunt. Overigens werkt elke 3D Blu-ray speler met elke 3D tv, ongeacht de gebruikte techniek van de tv.

Aansluitingen Blu-ray speler

Blu-ray spelers beschikken in de meeste gevallen over dezelfde aansluitingen als nieuwere DVD-spelers. Zo heb je vaak de beschikking over een HDMI-uitgang, een analoge audio-uitgang, een digitale audio-uitgang en een analoge video-uitgang. Sommige Blu-ray spelers beschikken daarbij over een USB-poort waarop je bijvoorbeeld een USB-stick kunt aansluiten voor het weergeven van media, en een ethernet-aansluiting of ingebouwd wifi voor het koppelen van de speler aan het internet en je thuisnetwerk. Wanneer je speler gekoppeld is aan je thuisnetwerk kun je eenvoudig en draadloos bestanden vanaf andere apparaten naar de speler streamen.

Lees meer over streamingtechnieken en mogelijkheden.

High-end Blu-ray spelers zijn vaak uitgerust met een tweede HDMI-uitgang. Dit is met name handig wanneer je een tv met 3D-ondersteuning hebt maar geen receiver of home cinema set die deze ondersteuning biedt. Als dit het geval is kun je het HDMI-signaal niet doorsturen via de set of receiver omdat er geen 3D-ondersteuning is.

Panasonic-DMP-BDT330-back

De tweede HDMI-uitgang kan dan gebruikt worden om de audio in hoge kwaliteit naar de set of receiver te sturen, terwijl de eerste HDMI-uitgang het 3D-beeld richting de tv stuurt. Een andere manier om een receiver of versterker te koppelen wanneer deze niet met 3D-signalen om kan gaan is middels de 7.1-kanaals of 5.1-kanaals analoge audio-uitgangen waarover sommige high-end spelers beschikken.

Lees meer over welke HDMI-kabel je nodig hebt voor 3D-weergave.

Gebruik Blu-ray speler

Ondersteuning discs en bestanden

De belangrijkste functie van een Blu-ray speler is natuurlijk het afspelen van Blu-ray discs, maar elke speler biedt ook de mogelijkheid voor het afspelen van DVD’s en CD’s. Daarnaast worden de meest populaire schijfjes vaak ondersteund, waaronder AVCHD, BD-R/BD-RE, CDDA, CD-R/CD-RW, DVD+R/+RW/-R/-RW, SVCD en VCD. Sommige spelers bieden ook ondersteuning voor SACD’s.

Ook de meest populaire digitale bestandsformaten kunnen door de meeste spelers zonder problemen afgespeeld worden, al is het verstandig voor aankoop goed te controleren welke formaten door de betreffende speler ondersteund worden. In de meeste gevallen is er ondersteuning voor AVI, DivX, FLV, MKV, MOV, MP4, MPEG, WMV, MPEG 1, MPEG 2, MPEG 4 en XviD.

Smart tv en streaming

Zoals hierboven al aangegeven beschikken veel nieuwe Blu-ray spelers over een Smart tv platform, hetzelfde (of een iets uitgeklede versie van het) Smart tv platform dat we ook terugzien op de tv’s van de betreffende fabrikant. Middels dit platform is het mogelijk applicaties te downloaden en te gebruiken, kun je middels een web browser het internet op en kun je middels een speciale interface bestanden die op andere apparaten in je thuisnetwerk staan afspelen.

Lees meer over wat een Smart tv platform precies is en streaming technieken en mogelijkheden.

Smart-TV-Philips

Laadtijd

Hoewel het gaat om maximaal één minuut van je leven is de laadtijd van een speler voor veel mensen nog een belangrijk punt. Gelukkig zijn nieuwe Blu-ray spelers een stuk sneller dan de eerste generatie waardoor je na het invoeren van een disc binnen 40 seconden de film kunt kijken. Veel sneller gaat het nog niet maar in die 40 seconden kun je mooi nog wat chips pakken en drinken inschenken. Het kan echter wel zo zijn dat oudere Blu-ray spelers (van 3 jaar oud bijvoorbeeld) langzamer worden door de komst van nieuwere Java-scripts op discs. Hierdoor moet langer geladen worden, iets dat je mogelijk kunt verhelpen door de Blu-ray speler te voorzien van de meest recente firmware.

Lees meer over Blu-ray speler firmware updaten.

Bediening

De bediening van apparatuur in je home cinema systeem hoeft tegenwoordig niet meer alleen via de bekende afstandsbediening te gebeuren. De meeste fabrikanten hebben inmiddels applicaties voor smartphones en tablets uitgebracht waarmee het apparaat bediend kan worden. Hiervoor moet echter wel een internetverbinding op de speler aanwezig zijn. Daarnaast kunnen deze apps in de meeste gevallen gebruikt worden voor het streamen van bestanden vanaf je smartphone of tablet naar de speler.

Upscaling

Een functie waarover nagenoeg alle Blu-ray spelers beschikken is de mogelijkheid om lage resolutie content, bijvoorbeeld een DVD, op te schalen naar Full HD. Hierdoor wordt het volledig aantal pixels van een HDTV benut. Echter is de kwaliteit van deze ‘upscaling’-functie afhankelijk van de kwaliteit van de speler. Duurdere spelers beschikken vaak over een betere processor die materiaal naar hoge resolutie opschaalt. De kwaliteit is echter nooit te vergelijken met materiaal dat in Full HD 1080p resolutie vanaf een disc of als digitaal bestand afgespeeld wordt.

Panasonic-Blu-ray

De nieuwste Blu-ray spelers, momenteel alleen nog de high-end modellen, beschikken daarnaast over de mogelijkheid om HD-materiaal op te schalen naar de nieuwe en veel hogere 4K-resolutie. Dit is alleen interessant wanneer je al een 4K Ultra HD tv hebt die om kan gaan met deze hogere resolutie. Let wel; een Blu-ray speler met ‘4K-functie’ kan geen toekomstige 4K films op Blu-ray (of welke disc dan ook) afspelen, alleen HD-materiaal omzetten naar 4K. Ook hier geldt dat de kwaliteit van de functie afhankelijk is van de kwaliteit van de processor in de speler, en dat origineel 4K-materiaal altijd een betere kwaliteit zal bieden.

Lees meer over upscaling en of het verstandig is je nu al voor te bereiden op 4K Ultra HD.

Waarom een Blu-ray speler?

De belangrijkste reden waarom je een Blu-ray speler zou moeten kopen is het feit dat je van een hogere beeldkwaliteit en hogere audiokwaliteit kunt genieten. Hier heb je echter wel een tv voor nodig die de hogere (HD-Ready of Full HD) resolutie ondersteunt en een home cinema set of receiver die om kan gaan met de hogere resolutie (HD) audioformaten. Daarbij krijg je zoals hierboven aangegeven toegang tot extra features als Smart tv platformen, streaming mogelijkheden, (4K) upscaling, 3D weergave, en een internet browser. Deze features zijn vanzelfsprekend afhankelijk van het model waar je voor kiest.

Meer tips en adviezen

Voor meer informatie, meer tips en adviezen en alles wat je moet weten over het kopen van home cinema producten kun je terecht in onze Homecinema Informatiegids. Hier vind je onder meer informatie over receivers, luidsprekers, lcd en plasma tv’s, accessoires en netwerk streaming.

 • Delen:

Reacties

 1. Gernand
  13 oktober, 2013 om 16:34

  Goedemiddag,

  Ik krijg de Sony blu-ray BDP-S4100 niet gekoppeld aan mijn surround recieven Marantz SR5600. Iemand enig idee hoe ik dit kan koppelen zodat ik weer films kan luisteren via mijn surround? Alvast bedankt.

  Groeten, Gernand

  • Martijn Chel
   13 oktober, 2013 om 16:45

   Hoe heb je het nu aangesloten? HDMI is de beste oplossing en dan zou het vrijwel automatisch moeten gaan. Anders is het richting de tv middels HDMI en richting de receiver middels optisch of digitaal coaxiaal.

 2. Hans
  23 november, 2015 om 21:21

  Ik probeer mijn oude Marantz platenspeler aan te sluiten op het home cinemacenter. Heb de jackets van de platenspeler in de audio ingangen gedaan maar de platenspeler wordt niet herkend.
  Iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen?? Heb ook geprobeerd deze op de tv aan te sluiten middels een skartstekker ook zonder het gewenste resultaat help !!!!!!

 3. Jimy
  29 februari, 2016 om 10:58

  Hoi
  Kan iemand mijn helpen?
  ik heb Bu-ray Disc DVD Player Sony.
  ik wil app bij instelleren.Hoe kan ik dat doen?

  Ik hoor van jullie graag.
  Gr

 4. ronald
  21 januari, 2020 om 17:38

  Goede middag,
  Ik probeer mijn sony blue ray dvd speler (BDP S1700) aan te sluiten op mijn versterker (Oude Luxman)
  Volgens sony heb ik daar een coaxiale digitale audiokabel voor nodig.
  De kabel die ik heb gekocht is niet bruikbaar gezien blijkt dat de aansluiting op mijn dvd een tulp aansluiting heeft, geen pen. Een ander soort kabel heb ik niet kunnen vinden.
  Ik heb het vermoeden dat een omvormer nodig is van digitaal naar analoog.
  Ik hoop op een oplossing.
  Alvast bedankt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.