Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

‘Voorlopig geen goedkope oled tv’s’

Geschreven door
Geplaatst op17 juni 2013, 15:00 CategorieOled tv's

De afgelopen weken is oled meerdere keren in het nieuws geweest, met name in negatieve zin. Zo zouden fabrikanten als LG en Samsung zich voorlopig weer focussen op de lcd-technologie en hebben ze te maken met productproblemen en hoge kosten. Uit onderzoek van NPD DisplaySearch blijkt dat we voorlopig ook nog geen goedkopere oled tv’s hoeven te verwachten.

Er is tot nu toe een klein aantal oled tv’s gepresenteerd en pas één model, de 55EM970V van LG, kan gekocht worden. Hoewel de verwachting is dat onder meer Samsung en LG na de zomer meerdere nieuwe modellen presenteren lijkt het erop dat oled tv’s voorlopig geen optie zijn voor de gemiddelde consument. Volgens NPD DisplaySearch kost het fabrikanten momenteel zo’n 2.500 dollar om een 55-inch oled tv te produceren. Dit is zevenmaal duurder dan de productie van een 55-inch lcd tv. Het grootste probleem is dat de yield, het aantal panelen dat van de band rolt en voldoet aan de hoge eisen, erg laag is. Dit komt weer omdat de techniek nog in de kinderschoenen staat.

Om de kosten per tv te verlagen moeten fabrikanten er dus voor zorgen dat de yield omhoog gaat maar dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. NPD DisplaySearch heeft berekend dat in 2014 de kosten voor de productie van een oled tv met 36 procent dalen maar dit betekent nog steeds dat een oled tv vijfmaal zo duur is als een lcd tv. Voor de meeste consumenten is dit dan ook geen optie.

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan nieuwe productietechnieken voor oled. Zo werken Panasonic en AUO samen aan een printmethode voor oled panelen die betrouwbaarder is en minder kosten met zich meebrengt. Echter is de verwachting dat de eerste geprinte oled tv’s pas in 2015 verschijnen.

Bron: NPD

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.