Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv

Geschreven door
Geplaatst op2 juni 2013, 13:56 CategorieTips en adviezen

Het inrichten van een nieuwe home cinema systeem vergt als je het goed wilt doen nogal wat tijd, energie en geld. Maar, het is de moeite waard een compleet en goed doordacht systeem aan te schaffen waar je jaren mee vooruit kunt. Eerder hebben we gekeken naar de vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van speakers en deze keer hebben we het over de vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv.

Voor veel mensen is de tv het meest belangrijke apparaat in het home cinema systeem, maar laat ik daar gelijk wat duidelijkheid over scheppen. De tv is wellicht hetgeen waar je naar kijkt maar weet dat datgene dat je niet ziet net zo belangrijk is. Zonder een goed geluid zal een goed beeld niet voldoende zijn en om dat goede geluid weer te kunnen geven heb je goede speakers en een goede versterker/receiver nodig. Kortom, alle componenten binnen je home cinema systeem verdienen dezelfde aandacht en het is belangrijk bij elk component stil te staan bij wat je precies wilt en wat het product biedt.

Tv’s in de winkel vergelijken

Het komt maar al te vaak voor dat mensen naar de grote elektronicazaak gaan om een tv te kopen en op het moment dat ze in de winkel staan tv’s met elkaar gaan vergelijken. Er zijn verschillende redenen te noemen waarom dit niet verstandig is. Ten eerste wordt je wanneer je helemaal open naar een winkel gaat waarschijnlijk door de verkopers getuurd naar bepaalde modellen zonder echt een logische vergelijking op papier en aan de hand van je wensen te maken. Ik ben zelf verkoper geweest, ken verkopers en weet hoe het vaak gaat. Daar worden de wensen van de klant in veel gevallen niet uitgebreid geanalyseerd (met name in de grotere zaken) en gaat het vaak richting datgene dat op voorraad is en datgene waar een marge op zit voor de winkel. Dit zal niet voor elke verkoper gelden maar het is een risico en dus een reden om niet pas in de winkel te gaan vergelijken. Ook weet je als je in de winkel vergelijkt 80 procent van de mogelijkheden van een tv niet en ben je al helemaal niet op de hoogte van wat andere gebruikers van de tv vinden. Het is dus echt aan te raden voordat je naar een winkel gaat zelf op onderzoek uit te gaan op het internet. Zoek uit wat een tv precies voor features en functies heeft en wat anderen van de prestaties denken.

Lees meer over Wat is belangrijk wanneer je een HDTV koopt?

Gaan voor de beste beeldkwaliteit, in de winkel

Dit is een wat ‘tricky’ punt dat ook weer afhankelijk is van de betreffende winkel waar je jouw tv gaat kopen of waar je tv’s gaat bekijken. Het gebeurt maar al te vaak dat een tv gekocht wordt omdat die tv op dat moment in de winkel een betere beeldkwaliteit had. Ik hoor ook vaak veel mensen in een winkel zeggen; maar die lcd tv daar heeft een veel beter en kleurrijker beeld dan die plasma tv ernaast. Dit zij twee punten die zeer gevaarlijk zijn wanneer je puur om de beeldkwaliteit in een winkel afgaat. Ten eerste hebben winkels vaak vol tl-licht aanstaan waardoor het een zeer vel verlichte omgeving is die niet alleen invloed heeft op de beeldkwaliteit maar ook lcd tv’s mooier laat lijken dat plasma tv’s. Hoewel beide technieken hun voordelen en nadelen hebben biedt plasma in donkere omgevingen (zonder volle tl-verlichting en meer zoals de normale huiskamer) een compleet ander beeld en is de vergelijking met lcd een stuk eerlijker. Lcd tv’s hebben namelijk een veel hogere helderheid waardoor ze tegen dat tl-licht kunnen opboksen en het van de plasma tv’s winnen.

Samsung-F8500-LED

Een ander argument is dat in de meeste gevallen tv’s niet op precies dezelfde manier afgesteld zijn en al zou dit het geval zijn dan zijn er altijd de klanten nog die met de instellingen spelen. Het is dus nagenoeg onmogelijk om twee tv’s met elkaar te vergelijken wanneer je niet weet of ze ook zo afgesteld zijn dat je ze eerlijk kunt vergelijken. Fabrikanten hebben ook op elke tv een zogenaamde demo-modus die de optimale beeldkwaliteit moet laten zien maar ook dit is weer gevaarlijk aangezien hier content op getoond wordt die door de fabrikant zelf compleet geoptimaliseerd is voor weergave op de betreffende tv. Al met al is de conclusie dat tv’s vergelijken in een elektronicazaak vaak nagenoeg onmogelijk is. Hoe doe je het dan? Dat is een lastige en je bent dan ook met name aangewezen op reviews van experts en ervaringen van andere gebruikers.

Lees meer over 10 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een TV koopt

De verkeerde grootte kopen

Tv’s komen in verschillende grootten, van 20-inch tot wel 90-inch. Maar, als je eenmaal in de winkel staan en geen idee hebt van hoe een tv er bij je thuis aan de muur of op een kast uitziet dan is de kans groot dat het fout gaat. Op een grote wand met allemaal tv’s met verschillende formaten is het namelijk zeer lastig het juiste formaat voor bij jou thuis kiezen waardoor de kans groot is dat je met een te kleine of een tv grote tv thuiskomt. Het is dus zeer verstandig voordat je naar de winkel gaat (of een tv online bestelt) thuis de afmetingen van de ruimte op de muur, de afstand tot de tv en/of de ruimte op de kast op te nemen. Het is aan te raden om het formaat dat je in gedachten hebt, bijvoorbeeld 50-inch, met een paar stukjes papier na te bootsen en aan de muur te hangen. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe groot de tv in je huiskamer zal zijn.

Lees meer over de optimale kijkafstand en optimale grootte van een tv.

Direct voor een bepaald merk kiezen

Er zijn heel wat tv’s van verschillende merken te koop en toch weten veel mensen voordat ze de winkel binnenstappen of een tv bestellen al waar ze voor gaan, in ieder geval voor welk merk ze gaan. Zo zijn veel Nederlanders fan van Philips, kiezen veel mensen hetzelfde merk waarvan ze al jaren apparaten kopen of wordt hetzelfde merk als bijvoorbeeld het merk van de Blu-ray speler gekozen. Dat is natuurlijk prima als je daar een goed gevoel bij hebt maar houdt er rekening mee dat dit niet betekent dat je ook een goede tv krijgt. Zelfs tv’s van de beste fabrikanten kunnen wel eens minder zijn dan modellen van de concurrentie. Ook verschuift de kwaliteit op het gebied van tv jaarlijks en zijn er een aantal merken die erg goede tv’s maken. Daarbij beschikt elk merk weer over zijn eigen features, waaronder tegenwoordig het Smart TV platform, waarmee wellicht weer minder gepresteerd wordt dan de concurrentie. Kortom, er zijn veel punten waar je op moet/kunt vergelijken voordat je een tv van een bepaald merk koopt. Beperk jezelf niet meteen tot alleen de modellen van Philips, Sony of Samsung. Kijk wat er zoal te krijgen is en ga kijken wat de ervaringen van anderen zijn met de betreffende modellen. Daarbij moet gezegd worden dat elke tv met elke Blu-ray speler of versterker/receiver werkt. Natuurlijk zijn er soms kleine features die ontwikkeld zijn voor samenwerking met een product van hetzelfde merk maar 99 procent van alle features werkt ook als je verschillende merken koopt.

Je laten misleiden door termen

Dit is een punt waar je rekening mee moet houden maar wat erg lastig is, zelfs voor de tv-kenners. Fabrikanten van tv’s verzinnen namelijk steeds weer nieuwe termen en slogans om consumenten te overtuigen voor hun modellen te gaan. Maar, weet je wel precies wat die termen inhouden? Kun je tv’s op basis van deze termen wel met elkaar vergelijken? En zijn deze termen wel belangrijk bij je keuze voor een bepaalde tv? Ik snap dat dit erg lastig is maar ik kan er een paar noemen.

Panasonic-VT60-2

Zo wordt de term ‘led tv’ door nagenoeg elke fabrikant gebruikt maar het feit is dat een led tv helemaal niet bestaat. Het is een marketing-term die je kan misleiden. Ook het contrast is zo’n specificatie die je overal terugziet maar het probleem hiermee is dat het genoemde contrast misleidend is omdat er op verschillende manier gemeten wordt en een directe vergelijken nagenoeg onmogelijk is. Een andere term die je vaak tegen kunt komen is ‘Hertz’ (Hz). Dit is een term waar getallen aan toegevoegd worden waar je tegenwoordig eigenlijk niets meer mee kunt. Ook dit wordt weer op verschillende manieren door fabrikanten gemeten en beïnvloed. Kortom, staar je niet blind op specificaties en ga voor op zoek naar ervaringen van gebruikers en experts.

Conclusie

Hoewel er veel meer zaken zijn waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een tv kun je door het voorkomen van deze fouten in principe een goede keuze maken. Het belangrijkste is dat je op zoek gaat naar ervaringen van anderen en reviews van experts goed doorneemt. In de winkel vergelijken of zonder een goed idee online kopen is gewoon niet verstandig. De tv is net als alle andere componenten een belangrijk onderdeel van je home cinema systeem. Neem dus de tijd om jouw ideale tv te kopen.

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de inrichting en het gebruik van je home cinema systeem kun je terecht in de homecinema informatiegids.

 • Delen:

Reacties

 1. Marjon
  06 december, 2014 om 13:21

  Hoi,

  Ons plasma scherm vertoont verticale strepen dus tijd voor een nieuwe echter er is geen nieuwe plasma meer maar welke lcd tv komt qua realistisch en echt overeen met de Panasonic?
  zijn dat de nieuwe 4K 630e series?

  • Martijn Chel
   06 december, 2014 om 13:29

   Dat is lastig. Oled komt in de buurt maar het schijnt dat ook de Panasonic AX900-serie in de buurt komt. Daarvoor moet echter wel flink betaald worden.

  • Theo
   23 december, 2014 om 13:32

   hetzelfde probleem, onze plasma TX-P42st50 ging na 1,5 jaar terug naar Panasonic (garantie) maar kon niet meer gemaakt worden. Na overleg met de leverancier een LG 47lb730v aangeschaft omdat plasma niet meer te leveren is maar die redt het bij lange na niet in vergelijk met de plasma. Stap nu waarschijnlijk over naar de ax630 serie in de hoop dat vooral de snelle beelden goed weergegeven worden.

 2. Jasper
  03 januari, 2015 om 11:14

  Er staan op tweedehands websites nog wel eens plasma tvs te koop.
  Zelf heb ik ook nog een 32inch Panasonic plasma staan met maar een paar draaiuren.

 3. Jasper
  16 april, 2015 om 8:05

  Een valkuil mis ik nog in deze blog, namelijk de prijs. Als er 5 LED beeldschermen staan met dezelfde afmetingen, zijn er veel mensen die dan beslissen om voor de goedkoopste te gaan. Terwijl die ene tv die een paar tientjes duurder is, veel betere specs kan hebben. Dus kijk niet alleen naar de prijs is mijn advies,maar dit geldt voor alles. Of je nu een bewakingscamera, tv of wasmaschine gaat kopen.

 4. sjefke
  19 januari, 2018 om 9:40

  Mooi stuk en goed en duidelijk geschreven stuk, wat inmiddels ten dele al weer een heel stuk verouderd is. Plasmas zijn inmiddels al helemaal uit de tijd en naar de winkel waar vaak de tv’s uitgepakt staan en al dan niet helemaal ontregeld staan mooi te wezen in een FEL verlichte winkel (en niet zoals ik lees hierboven “vel verlichte” :)) en naar de mooie praatjes van de verkoper mag luisteren – die vaak niets weten of in gaan op de eisen van de koper –

  Pas weer een actie in de familie meegemaakt die toch weer veel te vroeg zonder na te denken een nieuwe Sony kocht voor wel leuk geld maar voor 100 euro meer toch veel beter een ander Merk en type had kunnen kopen die veel beter aansloot bij zijn wensen, inrichting en eisen.

  • Martijn Chel
   19 januari, 2018 om 10:22

   Het is zeker al wat ouder. Ik zal binnenkort eens kijken naar een nieuwe versie. 🙂

 5. hochstenbach
  08 mei, 2018 om 11:37

  wat moet ik doen als ik de tv merk OK instel heb geen geluid als ik de stroom stekker uit het
  stopcontact er uit trek en op nieuw in stek is er geluid wat heb ik verkeerd in gestelt?
  ????

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.