Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Japan test als eerste 4K streaming via het internet

Geschreven door
Geplaatst op14 juni 2013, 12:16 CategorieSoftware

Begin deze maand liet de Japanse overheid al weten voorop te willen lopen wat betreft de nieuwe 8K Ultra HD resolutie. Zo moet in 2020 begonnen worden met de eerste 8K-uitzendingen. Ook op het gebied van 4K wil met voorop lopen en daarom worden deze week de eerste tests met 4K streaming uitgevoerd.

Het Japanse telecombedrijf NTT West is begonnen met het testen van 4K streamen via het internet. Hiermee wil het bedrijf aantonen dat het mogelijk is zonder grote aanpassingen binnen de infrastructuur door te voeren. Om het mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van de nieuwe H.265 High Efficiency Video Coding (HEVC) standaard waarmee de de grote hoeveelheid data die het hoge resolutie materiaal bevat gecomprimeerd wordt.

H.265 moet op termijn de H.264/MPEG-4 standaard vervangen, zonder aan kwaliteit in te leveren en zonder de bandbreedte te vergroten. De nieuwe standaard moet volgens International Telecommunication Union (ITU) het streamen van 4K en HD video’s mogelijk maken met de helft van de bandbreedte die voor de H.264 compressie nodig was. 4K-uitzendingen via het internet lijken dus tot de mogelijkheden te behoren en mochten de tests succesvol afgesloten worden dan brengt het 4K content weer een stap dichterbij de huiskamer.

Dit is weer belangrijk om de 4K Ultra HD resolutie te laten slagen aangezien de 4K tv’s die momenteel te koop zijn nog niet of nauwelijks toegang hebben tot content in de hoge resolutie. Fabrikanten hebben aangegeven zich voor te bereiden om het streamen van 4K content. Zo toonde Sony al een eigen 4K mediastreamer die later dit jaar samen met een 4K streamingdienst op de markt moet verschijnen.

Via: Japan Daily Press

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.