Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De beste Smart tv’s van 2013 / 2014

Geschreven door
Geplaatst op28 juni 2013, 16:34 CategorieSmart tv's

Nagenoeg alle middenklasse en high-end tv’s die je tegenwoordig in de winkel vindt zijn uitgerust met Smart tv functionaliteit en in de meeste gevallen ook een Smart tv platform. Deze platformen en functionaliteiten verschillen per fabrikant en ook nog per toestel. In dit artikel zetten we de vijf beste Smart tv’s voor 2013 en 2014 onder elkaar, kijkend naar zowel de features en functies als het Smart tv platform op zich.

Wat is een Smart tv?

Voordat we de beste Smart tv’s van 2013, en ook de eerste helft van 2014, onder elkaar zetten moeten we eerst even duidelijk maken wat we precies verstaan onder een Smart tv. Het mag inmiddels duidelijk zijn aangezien Smart tv door elke fabrikant geadverteerd wordt, maar een Smart tv is een tv die je kunt verbinden met het internet waardoor je toegang krijgt tot verschillende interactieve features. Het belangrijkste onderdeel van een Smart tv is vaak het Smart tv platform. Elke fabrikant geeft het een eigen naam, zo noemt Samsung het de Smart Hub en noemt Panasonic het het Smart Viera platform, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Je krijgt namelijk toegang tot een interface, ook wel portal genoemd, waar je applicaties kunt gebruiken. Deze applicaties komen in allerlei soorten, van video-on-demand apps en nieuws-apps tot games en social media.

Panasonic-Smart-TV-2013

Maar, dat is niet alles want de term Smart tv is inmiddels een stuk uitgebreider. De duurste, en vaak ook beste, Smart tv’s beschikken namelijk ook over diverse Smart functies waarmee de tv bijvoorbeeld op een andere manier bediend kan worden en waarmee je content naar andere schermen in huis kunt streamen. Kortom, Smart tv’s zijn uitgebreide tv’s die beschikken over interactieve feature en functies naast het ‘gewoon’ kijken van content op tv.

De beste Smart tv’s van 2013/2014

Op basis van bovenstaande definitie van een Smart tv hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de beste Smart tv’s die je in 2013 en 2014 kunt kopen. Dit is een selectie uit de modellen die de grotere fabrikanten begin 2013 gepresenteerd hebben. Een volledig overzicht van alle (Smart) tv’s die in Nederland te koop zijn vind je in ons 2013 homecinema overzicht.

Samsung F8000 lcd led tv-serie

Samsung breng tin 2013 weer een groot aantal nieuwe tv’s naar Nederland waarvan de meeste modellen beschikken over het Smart Hub Smart tv platform. Voor 2013 heeft Samsung echter een compleet nieuw platform ontwikkeld waarbij homescreens met geordende content een belangrijke rol spelen. De voor jou interessante content wordt overzichtelijk weergegeven en kan zelfs per gebruiker aangepast worden. Samsung heeft zelfs een S-Recommendation functie ingebouwd waarmee voor jou interessante content automatisch gezocht wordt, aan de hand van je kijkgedrag. Alles bij elkaar genomen heeft Samsung (nog steeds) het beste Smart tv platform met de meeste mogelijkheden, de meest gebruiksvriendelijke bediening en het grootste aanbod van applicaties die voor Nederlanders interessant zijn.

Samsung-F8000-Smart-TV

Dat is echter niet alles want Samsung biedt ook de meeste Smart functies, onder meer om de tv te bedienen. Zo kun je de high-end modellen bedienen middels spraak en bewegingen, krijg je een speciale afstandsbediening met touchpad en kun je middels een app de tv bedienen, content streamen en zelfs content van tv op je tablet of smartphone bekijken. Niet alleen de F8000-serie van Samsung beschikt over al deze features en het Smart tv platform. Via onderstaande links kun je alle specificaties en prijzen per model bekijken.

Lees onze ervaringen met het Smart tv platform en de Smart functies van Samsung in de Samsung F7000 lcd tv-serie review of bekijk alle modellen die de Koreaanse fabrikant naar Nederland brengt in de Samsung 2013 lcd tv line-up en de Samsung 2013 plasma tv line-up.

LG LA9609 lcd led tv-serie

Samsung wordt op de voet gevolgd door LG. De Koreaanse fabrikant brengt een tv line-up die net zo groot is als die van Samsung en besteed net zoveel aandacht aan het Smart tv platform en de Smart features. Voor 2013 heeft LG dan ook weer een aantal verbeteringen doorgevoerd. Het Smart tv platform is een stuk eenvoudiger en overzichtelijker geworden maar dit komt de gebruikservaring zeker ten goede. Er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde cards met categorieën die je zelf kunt sorteren waardoor je snel bent waar je zijn wilt. Daarbij werkt het Smart tv platform indrukwekkend snel, zijn er veel verschillende extra mogelijkheden en heeft de Koreaanse fabrikant een groot aanbod van applicaties die voor de Nederlandse gebruiker interessant zijn. Voor liefhebbers van 3D is er zelfs een 3D World sectie met 3D content.

LG-2013-LCD

Maar, ook voor LG geldt dat dit niet alles is. De Koreaanse fabrikant heeft namelijk ook een aantal extra Smart features geïntegreerd in de topmodellen. Zo kun je de tv’s bedienen middels spraak waarbij er een microfoon in de Magic Remote afstandsbediening verwerkt zit en kun je de afstandsbediening als een muisaanwijzer gebruiken voor het snel navigeren door menu’s, apps of de web browser. Daarbij biedt LG de mogelijkheid om op verschillende manieren en middels verschillende technieken verbinding te maken met andere apparaten binnen je thuisnetwerk en zo content te streamen. Net als Samsung biedt LG ook de mogelijkheid een applicatie voor je smartphone of tablet te downloaden en zo de tv te bedienen, content uit te wisselen en apps te gebruiken.

Lees meer over het Smart tv platform en de Smart functies van LG of bekijk alle modellen die de Koreaanse fabrikant naar Nederland brengt in de LG 2013 lcd tv line-up en de LG 2013 plasma tv line-up.

Panasonic VT60 plasma tv-serie

Hoewel Panasonic in vergelijking met Samsung en LG maar een klein aantal nieuwe tv’s naar Nederland brengt is de Japanse fabrikant op het gebied van Smart tv behoorlijk gegroeid ten opzichte van vorig jaar en dus een interessante speler geworden. Panasonic was vorig jaar één van de mindere merken wanneer je op zoek ging naar een Smart tv maar door verschillende verbeteringen en toevoegingen is Panasonic’s Smart Viera concept nu zeker het overwegen waard. Zo heeft de interface van het Smart tv platform een grote make-over gekregen en wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde homescreens waar interessante informatie gesorteerd en per gebruiker weergegeven kan worden. De topmodellen kunnen zelfs de gebruiker die voor de tv zit herkennen en de weer te geven Smart tv content daarop afstellen. Ook beschikken de hogere modellen over spraakbediening en een nieuwe afstandsbediening waarop een touchpad zit voor comfortabele en snelle navigatie.

Panasonic-VT60-2

Panasonic heeft dit jaar gelukkig ook wat meer aandacht besteed aan het aanbod van applicaties dat interessant is voor de Nederlandse gebruiker maar in vergelijking met Samsung en LG valt het aanbod nog erg tegen. Dit wordt echter wel weer enigszins goed gemaakt door de Viera Remote app voor smartphones en tablets. Hiermee kun je de tv bedienen, kun je bestanden uitwisselen, kun je apps opstarten en gebruiken en kun je content binnen je thuisnetwerk opzoeken en weergeven. Ook kun je content die op tv verschijnt op je tablet of smartphone bekijken en de topmodellen bieden de mogelijkheid een andere zender op je smartphone of tablet te kijken dan de zender die op tv bekeken wordt. Een extra leuke feature op de plasma modellen is de Touch Pen waarmee op tv getekend kan worden.

Lees onze ervaringen met het Smart tv platform en de Smart functies van Panasonic in de Panasonic ST60 plasma tv review of bekijk alle modellen die de Japanase fabrikant naar Nederland brengt in de Panasonic 2013 lcd tv line-up en de Panasonic 2013 plasma tv line-up.

Overige Smart tv platformen

Zoals je uit dit artikel kunt halen bieden Samsung, LG en Panasonic op dit moment de beste Smart tv’s, kijkend naar de extra Smart features en het platform met apps op zich. Wanneer apps echter zeer belangrijk zijn voor je dan zijn Samsung en LG de beste keuze. Er zijn natuurlijk meer fabrikanten die Smart tv’s op de markt brengen, waaronder Sony en Philips. Hoewel de tv’s van deze fabrikanten minder interessante Smart features en een minder aantrekkelijk Smart tv platform bieden zijn ze wel een eervolle vermelding waard.

Philips-PFL8007-smart-tv

Zo biedt Sony een zeer vereenvoudigd Smart tv platform, ook wel SEN genaamd, met een redelijk aanbod van applicaties die interessant zijn voor de Nederlandse gebruiker maar is bijvoorbeeld het gebruik van de smartphone en tablet applicatie bewerkt en is ook het Smart tv platform minimaal. Wel zet Sony volledig in op NFC communicatie waardoor je eenvoudig beelden van je smartphone of tablet op tv kunt weergeven. Lees meer over Sony’s Smart tv mogelijkheden in onze Sony W905A lcd tv-serie review en bekijk de volledige Sony 2013 lcd tv line-up.

Philips heeft het Smart tv platform, ook wel NetTV genoemd, in 2013 grotendeels ongewijzigd gelaten qua uiterlijk. Alle functies die 2012 geïntroduceerd werden zien we ook dit jaar weer terug. Het platform is op zichzelf weinig bijzonders en ook wat betreft de extra Smart features voor bijvoorbeeld het bedienen van de tv middels bewegingen en spraak zijn de tv’s van Philips mager uitgerust. Wel heeft Philips voor Nederlandse gebruikers een interessant aanbod aan applicaties en is het een van de weinige fabrikanten die een afstandsbediening met QWERTY keyboard levert. Lees meer over Philips’ Smart tv mogelijkheden in onze Philips PFL7008K lcd led tv review en bekijk de volledige Philips 2013 lcd tv line-up.

  • Delen:

Reacties

  1. Michiel
    04 januari, 2015 om 12:35

    hoe communiceert Samsung smart tv met Apple apparatuur?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.