Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

THX Speaker Bar: Wat is het en hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op20 mei 2013, 15:10 CategorieTips en adviezen

Als je op zoek bent naar home cinema apparatuur die aan de hoogste eisen voldoet dan kun je rekening houden met zogenaamde THX certificaten. Eerder hebben we al gekeken naar THX Ultra 2, THX Ultra 2 en THX Compact System. In dit artikel leggen we kort uit wat het nieuwe THX Speaker Bar certificaat precies en wat je er als consument aan hebt.

Als je de ontwikkelingen op het gebied van home cinema op de voet volgt dan zul je weten dat er inmiddels al heel wat THX certificaten uitgebracht zijn om jou als consument te laten weten welke producten aan de hoge eisen van het certificaat voldoen. Eén van de nieuwere certificaten is THX Speaker Bar, een certificaat dat je laat zien welke soundbar systemen voldoen aan specifiek daarvoor opgestelde eisen.

Wat is THX?

Mocht je THX nog niet kennen dan is de kans groot dat je het logo toch vaak voorbij hebt zien komen, bijvoorbeeld op een Blu-ray disc of in de bioscoop. THX is echter in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen surround audioformaat maar keurmerk voor audio- en/of videokwaliteit, uitgegeven door Lucasfilm. Voor wat betreft home cinema apparatuur betekent dit dat apparatuur met het THX logo voldoet aan een specifiek pakket aan eisen en standaarden dat door Lucasfilm is samengesteld en een zo optimaal mogelijke audio- en/of videokwaliteit garandeert.

THX Speaker Bar

Het THX Speaker Bar keurmerk, ook wel certificaat genoemd, vinden we alleen terug op soundbar home cinema systemen. Dit zijn systemen die bestaan uit één langwerpige en vaak horizontale speaker (de soundbar) en mogelijk twee extra speakers en een subwoofer. Met dit certificaat wil THX consumenten verzekeren van het feit dat stijl en gemak geen matige kwaliteit hoeven te betekenen.

Net als bij elk ander THX certificaat worden producten die in aanmerking komen uitgebreid getest door de organisatie en aan de hand van verschillende standaarden en eisen beoordeeld. Echter hebben soundbars het niet eenvoudig aangezien ze de rol van zowel center speaker, rechter luidspreker en linker luidspreker moeten vervullen. Daarnaast moet in een compact soundbar systeem ook nog een versterker verwerkt zitten.

Teufel-Cinebar-51

Een soundbar met een THX Speaker Bar certificaat voldoet aan alle eisen die gesteld worden en moet een betere geluidsweergave binnen een breder luisterveld bieden dan soundbar systemen die niet gecertificeerd zijn. Hierbij wordt gekeken naar onder meer de verstaanbaarheid van dialogen (gesprekken), de minimale vervorming van audio en het totale vermogen van het systeem. Omdat de meeste soundbar systemen niet beschikken over de mogelijkheid om de lage tonen overtuigend weer te geven wordt elk systeem getest met een bijbehorende of bijpassende subwoofer.

Eén van de eerste soundbar systemen die voorzien is van het THX Speaker Bar certificaat is de Cinebar 51 THX van het Duitse Teufel.

Is het belangrijk?

Op deze vraag is, net als bij alle andere certificaten die THX uitdeelt, geen eenvoudig en eenduidig antwoord te geven. Een systeem dat bestaat uit THX gecertificeerde componenten kan uiteindelijk betere prestaties bieden maar dit is geen garantie. Wel mag je er vanuit gaan dat de verschillende componenten zo optimaal mogelijk samenwerken.

Meer informatie

Voor meer informatie over surround formaten, receivers, luidsprekers en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Wat is een soundbar en waar moet je op letten als je er een koopt?
Wat is het verschil tussen Dolby True HD en DTS-HD Master Audio?

Wat is DTS Neo:X en hoe werkt het?

Hoe kun je luidsprekers in je home cinema systeem het beste plaatsen?

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.