Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

THX Compact System: Wat is het en hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op17 mei 2013, 14:32 CategorieTips en adviezen

Als je om je heen kijkt in een hifi-winkel of elektronicazaak, of zelfs in de gemiddelde webshop voor elektronica, dan zal het je opvallen dat sommige producten beschikken over een THX-certificaat. Nou weten we inmiddels wat THX precies is, maar er is één certificaat dat we nog kort willen behandelen; THX Compact System voor de kleinere home cinema systemen.

Vorige week hebben we al uitgebreid gekeken naar de THX Select 2 en THX Ultra 2 certificaten welke ontwikkeld zijn voor de middelgrote tot grote ruimten, vandaag kijken we naar THX Compact System dat een certificaat is voor ruimten die waarschijnlijk meer overeenkomen met wat de beginnende home cinema enthousiasteling thuis heeft. Hoewel we dit certificaat nog niet op veel home cinema systemen of luidsprekersystemen tegenkomen is het wel iets dat we mogelijk steeds meer gaan zien.

Wat is THX?

Diegenen die THX nog niet kennen in de context van home cinema systemen hebben de term vast wel eens voorbij zien komen in de bioscoop of het logo teruggezien op dvd’s of Blu-ray discs. THX is echter in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen surround audioformaat maar keurmerk (ook wel certificaat genoemd) voor audio- en/of videokwaliteit, uitgegeven door Lucasfilm. Voor wat betreft home cinema apparatuur betekent dit dat apparatuur met het THX logo voldoet aan een specifiek pakket aan eisen en standaarden dat door Lucasfilm is samengesteld en een zo optimaal mogelijke audio- en/of videokwaliteit garandeert.

THX Compact System

Volgens THX waren de kleinere luidsprekersystemen tot voor kort voornamelijk ingericht op gebruiksgemak en vormfactor in plaats van prestaties. Daar is echter de laatste maanden verandering in gekomen en daarom was volgens het bedrijf een nieuw certificaat nodig. Ook voor kleinere systemen is het nu mogelijk een goede kwaliteit te bieden. Dit is exact waar THX Compact System zich op richt.

MK-Sound-THX-system

Het THX Compact System certificaat is in het leven geroepen voor systemen die ontwikkeld zijn voor ruimten die maximaal 30 kubieke meter groot zijn en waarbij de kijkafstand tot het scherm niet meer dan 2.5 meter bedraagt. Een systeem – dit kan een luidsprekersysteem, een soundbar of een home cinema systeem zijn – dat voorzien is van een THX Compact System certificaat voldoet aan alle eisen om binnen de eerder genoemde ruimte optimale prestaties te bieden. THX stelt dit vast door onder meer te kijken naar de nauwkeurige, consistente en realistische weergave van audio, het vermogen van een systeem en de balans tussen de hoge, midden en lage tonen. Je kunt het certificaat op zowel 2.1-, 5.1- als 7.1-kanaals systemen terugvinden.

Is het belangrijk?

Zoals we ook in voorgaande artikelen over THX certificaten aangaven is er geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Een systeem dat bestaat uit THX gecertificeerde componenten kan uiteindelijk betere prestaties bieden maar dit is geen garantie. Wel mag je er vanuit gaan dat de verschillende componenten zo optimaal mogelijk samenwerken.

Meer informatie

Voor meer informatie over surround formaten, receivers, luidsprekers en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Wat is het verschil tussen Dolby True HD en DTS-HD Master Audio?
Wat is DTS Neo:X en hoe werkt het?
Een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema receiver: Wat is de beste keuze?

Hoe kun je luidsprekers in je home cinema systeem het beste plaatsen?

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.