Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Onkyo TX-NR626 A/V receiver

Geschreven door
Geplaatst op20 mei 2013, 17:04 CategorieReceiver reviews

Onkyo heeft begin dit jaar een aantal nieuwe middenklasse A/V receivers gelanceerd, waaronder de TX-NR626. Dit model mag dan tot de middenklasse behoren, maar voor een bedrag van 649 euro krijg je aardig wat interessante features. Zo beschikt de receiver over ingebouwd wifi, upscaling naar 4K resolutie, een vermogen van 160 Watt per kanaal en Bluetooth streaming.

Onkyo TX-NR626 – specificaties

Het motto van Onkyo is de nieuwste features en een hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs beschikbaar stellen. Het bedrijf heeft dit al menigmaal bewezen met interessante receivers die een stuk goedkoper zijn dan de concurrentie maar wel alles bieden wat je tegenwoordig kunt vinden, plus een goede audiokwaliteit. In deze review kijken we naar de TX-NR626, een receiver die home cinema systemen tot 7.2-kanalen kan ondersteunen.

Wat betreft de specificaties en features is de TX-NR626 zoals gezegd rijkelijk uitgerust. De receiver beschikt onder meer over ingebouwd wifi waardoor het streamen van muziek vanaf andere apparaten in het thuisnetwerk eenvoudig is, ondersteuning voor streamingdiensten als Spotify, een applicatie voor smartphones waarmee de receiver bediend kan worden, de mogelijkheid om HD-materiaal op te schalen naar de hoge 4K Ultra HD resolutie en ondersteuning voor Bluetooth streaming.

Onkyo-TX-NR626-receiver-review

De receiver biedt de mogelijkheid een 7.2-kanaals luidsprekersysteem aan te sluiten (middels banana plug-compatibele aansluitingen) en beschikt over een Three-Stage Inverted Darlington Circuitry met Texas Instruments Burr-Brown 24-bit/192kHz DACs en WRAT (Wide Range Amplifier Technology). Elk kanaal heeft een RMS vermogen van 160 Watt. Ook heb je de beschikking over zes HDMI ingangen (vier met met 3D en 4K ondersteuning, twee met ARC-ondersteuning en één HDMI ingang met MHL ondersteuning), een USB-poort aan de voorzijde, de mogelijkheid om een tweede zone aan te sluiten en aan te sturen, en Audyssey MultEQ om het systeem zichzelf optimaal te laten instellen aan de hand van de akoestiek in de betreffende ruimte.

Onkyo TX-NR626 – gebruik

Met een dergelijke hoeveelheid features, mogelijkheden en functies is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Nou is dat inderdaad het geval wanneer je er induikt zonder je eerst in te lezen in wat de receiver allemaal te bieden heeft en hoe je dit kunt gebruiken. Sommige features en functies zijn namelijk niet voor iedereen interessant of te gebruiken. Denk hierbij aan de Spotify integratie of de mogelijkheid om HD-materiaal naar een 4K resolutie op te schalen. Ga er dus vooral even voor zitten zodat je een overzicht van de features die voor jou interessant zijn krijgt.

Gelukkig biedt de TX-NR626 vervolgens een prima on-screen interface waarmee je snel uit de voeten kunt. Met een gebruiksvriendelijke menustructuur en een minimalistische vormgeving kom je snel bij de belangrijkste functies en instellingen zodat je het hele systeem naar eigen wens af kunt stellen. Hoewel niet iedereen er fan van is, is de Audyssey MultEQ een prima functie om de luidsprekers en receiver optimaal af te stellen op de ruimte waarin het home cinema systeem staat. Hiervoor plaats je simpelweg de meegeleverde microfoon op verschillende posities in de kamer, volg je de aanwijzingen op het scherm en laat je het systeem zichzelf instellen.

Je kunt de receiver bedienen met de meegeleverde afstandsbediening die direct toegang biedt tot de belangrijke features en functies maar ietwat kleine knoppen heeft. Daarbij zijn niet alle knoppen in het donker leesbaar of vindbaar en voelt de accessoire nogal goedkoop aan. Gelukkig heb je de mogelijkheid om de Remote applicatie van Onkyo te gebruiken op je smartphone of tablet. Hiermee krijg je ook toegang tot de belangrijkste functies van de receiver en het is ook in het donker prima leesbaar.

Onkyo-TX-NR626-receiver-review-2

Ook de koppeling met het thuisnetwerk, middels de ingebouwde wifi-module, gaat zonder problemen. Het netwerk wordt snel herkend, net als de apparaten die zich reeds in het netwerk bevinden. In mijn geval was dit een iMac en een tablet voor de streaming van muziek. Helaas is de receiver niet uitgerust met ondersteuning voor Apple’s AirPlay streaming. Streaming gaat dan ook middels DLNA, compleet met ondersteuning voor de meestgebruikte bestandsformaten als Apple Lossless, FLAC, MP3 en WAV. Mocht je liever een mediaspeler of USB-stick fysiek aansluiten kun je de USB-poort aan de voorzijde gebruiken. Voor mobiele apparaten kun je de MHL-aansluiting gebruiken. Hiermee is het mogelijk het beeld van je smartphone of tablet met HD audio weer te geven via de receiver.

Daarnaast biedt de receiver voor diverse muziekstreamingdiensten, maar voor deze review hebben we alleen Spotify geprobeerd. Hiervoor is echter wel een Premium abonnement op de dienst nodig. Eenmaal gekoppeld met je gegevens is het eenvoudig toegang te krijgen tot je afspeellijsten. Hiervoor kun je ook de Remote applicatie van Onkyo gebruiken. Mocht de interface die op de receiver verschijnt je niet bevallen dan kun je altijd nog je tablet, tablet of smartphone gebruiken om muziek richting de receiver te streamen. Daarbij kun je ook apparaten middels Bluetooth aan de receiver koppelen (pairen). Dit proces gaat vrij simpel en snel waarna je muziek vanaf bijvoorbeeld een smartphone kunt weergeven.

Onkyo TX-NR626 – geluidskwaliteit

Qua features en functies heb je voldoende om mee te spelen en het instellen van de TX-NR626 receiver gaat zonder problemen. Hetgeen wat echter net zo belangrijk, of mogelijk nog belangrijker is, is de kwaliteit van de audioweergave. Hier moeten we wel onderscheid maken tussen de streaming van muziek, bijvoorbeeld van Spotify, en het aansluiten van bijvoorbeeld een Blu-ray speler om cd’s af te spelen.

Wat betreft de weergave van muziek via streaming valt het op dat er niet het maximale gehaald wordt, iets dat zowel door de beperkingen van de verschillende bronnen (diensten) komt als de verwerking door de receiver. Het ontbreekt net wat aan de lage tonen van muziek en het hoog kan in sommige gevallen ietwat schel overkomen. Het frequentiebereik is simpelweg een stuk minder dan wanneer je een fysieke cd of een digitaal bestand met goede compressie afspeelt.

Onkyo-TX-NR626-receiver-review-3

De prestaties wanneer je een cd of goede kwaliteit digitale bestanden gebruikt is dan gelukkig ook een stuk beter en er is vrij weinig op aan te merken. Muziek wordt met een aardige dynamiek en een groot bereik weergegeven. Het is niet foutloos maar in vergelijking met andere receivers in dit prijssegment houdt de TX-NR626 zich absoluut goed staande. Muziek wordt overtuigend weergegeven, met voldoende maar niet te overheersend laag, nauwkeurige hoge tonen en een breed geluidsveld. Hier en daar ontbreekt het net wat aan de subtiele weergave van details in het geluid maar dit is absoluut geen afknapper.

Wanneer we de Blu-ray speler aanzetten, er een recente film met DTS-HD Master Audio audiotrack instoppen en twee uur achterover leunen laat de receiver zien waarom hij interessant is voor veel home cinema enthousiastelingen. De surround weergave is dan ook absoluut indrukwekkend te noemen, met nauwkeurige positionering van auditieve objecten in de omgeving, een soepele afhandeling van de weergave van details, een dynamisch bereik, een overtuigende weergave van lage tonen die de buren niet per se storen maar je wel net dat beetje extra beleving geven, en een perfecte weergave van dialogen die niet ondergesneeuwd worden door diverse audio-effecten. De TX-NR626 weet je daadwerkelijk in de actie onder te dompelen, zonder te overdrijven of te kort te schieten. Als er iets is waar we over moeten ‘klagen’ dan is het de soms wat schelle (overdreven uitgedrukt) weergave van hoge tonen. Deze lijken net wat overstuurd en overdreven weergegeven te worden waardoor de subtiliteit verdwijnt. Ook ontbreekt het aan die subtiele details waarmee je ook met je ogen dicht de actie van links naar rechts, en van onder naar boven, perfect kunt volgen.

Onkyo TX-NR626 – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan is de Onkyo TX-NR626 A/V receiver een uitstekende keus voor diegenen die een serieus home cinema systeem willen inrichten zonder hiervoor een overdreven budget beschikbaar te hoeven stellen. Voor (inmiddels) zo’n 600 euro krijg je een receiver die je ontzettend veel mogelijkheden en features biedt en waarmee je over 5 jaar ook nog bij de tijd bent. De audiokwaliteit is niet perfect maar kijkend naar de concurrentie doet de receiver zeker niet onder voor andere modellen. Met name de surround weergave is erg goed en zal menig filmfan voorzien van een indrukwekkende home cinema ervaring.

Minpunten

 • Weergave van subtiele details ontbreekt
 • Verwarrende hoeveelheid features
 • Afstandsbediening voelt goedkoop aan

Pluspunten

 • Indrukwekkende surround weergave
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Bobby Kingma
  11 augustus, 2013 om 20:59

  Wanneer ik een test als deze lees dan valt mij direct op hoe beperkt de kennis is van de gene die de test heeft uitgevoerd. Doe zelf consulting in beeld en geluid. Zit als 15 jaar in dit vak. Heb in 3 jaar tijd veel onderzoek gedaan naar testen met Audessey. En ben tevens pro installer. Je kunt aan de test opmerken dat het gewoonweg niet gebruikt is. Zegt iets over de onkunde van de persoon die test. Wanneer je Audessey goed toepast dan is het verschil met en zonder gigantisch groot. Jullie schrijven over ontbreken van subtiele details. Met Audessey kun je juist veel meer details krijgen dankzij Audyssey EQ en volume. Wanneer je geen kas hiervan gegeten hebt kun je het ook niet toepassen. Mijn advies: verbeter je kennis en leer verder te kijken.

  • Martijn Chel
   11 augustus, 2013 om 23:50

   Ik vind het toch altijd opvallend dat diegenen die er zoveel verstand van zeggen te hebben het altijd beter weten en kunnen. Helemaal prima, begin vooral je eigen website.
   Waar ik me dan toch over verbaas is dat de ‘subtiele details’ zouden verschijnen als we Audyssey beter zouden inzetten. Kortom, elke receiver (300 euro of 1500 euro) is helemaal top, met subtiele details, als Audyssey er maar opzit…
   Denk ervan wat je wilt denken maar elk product testen wij uitvoerig en maken er daarna een compact oordeel van. Dit is ons oordeel, inclusief Audyssey afstelling. Dat staat overigens ook gewoon letterlijk in de tekst. En nee, wij doen nooit een pro-afstelling door een pro-installer. Wij richten ons op gemiddelde consumenten die dit ook niet doen.
   Mijn advies: Als jij vindt dat we het niet gebruikt hebben, helemaal goed. Vooral ergens anders gaan lezen dan.

 2. Bobby Kingma
  12 augustus, 2013 om 0:18

  Mijn vraag aan jou is of je weet wat Audyssey eq en volume doen? Ik weet heel goed waar ik het over heb. Afgelopen jaar in Veldhoven waar ruim 50 importeurs stonden was ik ook met mijn set. Vele importeurs kwamen naar me toe om mij te feliciteren met het beste geluid. Dinsdag belde Theo Wubbolts hoofdredacteur van de HVT om te vertellen dat the absolute sound was van de hele show. Hierbij was Audyssey pro een belangrijk onderdeel. Ik meet om een totaal andere manier dan Audyssey dat doet. Dankzij mijn manier kun je veel meer dynamiek vastleggen en ook meer definitie dan op de Audyssey manier. Ik meer op totaal andere plaasten en ook hoogtes. Het mooie is dat ik deze manier van meten ook kan toepassen op een 626. En ja de hoeveelheid oplossendvermogen en dynamiek nemen toe. Ik kan al de onderdlen los van elkaar aan en uitzetten, En hiermee kan ik speelsgemakkelijk het verschil met en zonder laten horen. En daar gaat het nu om; OBJECTIVITEIT. Want het is zoals het is.

  • Martijn Chel
   12 augustus, 2013 om 0:35

   En dat wil ik allemaal echt geloven en vind ik helemaal top. Maar, ga niet verwachten dat dit in een review voor de gemiddelde consument gedaan wordt. We zijn geen high-end hifi website die helemaal afgeregeld en kalibreert middels een pro. Prima dat jij dat doet en het zal zeker toegevoegde waarde hebben maar niet iets dat de gemiddelde consument zal doen.

  • Bobby Kingma
   12 augustus, 2013 om 0:54

   Het gaat erom dat de consument beter en duidelijker info krijgt over de eigenschappen en wat bepaalde systemen nu werkelijk doen.

 3. Bobby Kingma
  12 augustus, 2013 om 0:29

  Je schrijft beknopt alleen kort over hoe je Audyssey kunt gebruiken. Niet dat jij het ook gebruikt hebt staat nergens te lezen.

  ” Hoewel niet iedereen er fan van is, is de Audyssey MultEQ een prima functie om de luidsprekers en receiver optimaal af te stellen op de ruimte waarin het home cinema systeem staat. Hiervoor plaats je simpelweg de meegeleverde microfoon op verschillende posities in de kamer, volg je de aanwijzingen op het scherm en laat je het systeem zichzelf instellen.”

  En je verteld niks over het verschil met en zonder? En wat Audyssey EQ en Volume doen en beteken. Ik zal het je eens uitleggen. Het doet zoveel dat ieder onderdeel waar je geluid op beoordeeld naar een hoger niveau gaat. En dat is voor een ieder waar te nemen. Uitspraken van hoewel niet iedereen er fan van is zegt misschien meer iets over ‘onkunde’ dan het optimaal gebruiken ervan.

  • Martijn Chel
   12 augustus, 2013 om 0:39

   We hebben tientallen artikelen geschreven over termen en technieken, waaronder ook over wat Audyssey MultEQ precies is. En inderdaad, in dit artikel is daar toevallig niet naar gelinkt. Maar, even rondneuzen brengt je dan al verder.
   Dat we het niet of zonder en met hebben komt door het feit dat we altijd met adviseren en gebruiken. Dit is na de vele reviews, voor ons wellicht, een standaard. Maar, wellicht inderdaad een goede suggestie voor een volgende keer.
   Maar, je kunt het allemaal ook fatsoenlijk zeggen in plaats van direct het woord ‘onkunde’ erbij te halen. Het is een manier van omschrijven van ons en daar hoef jij niet direct zulke conclusies aan te verbinden. Daarbij; ik ken mensen die liever geen Audyssey instelling gebruiken, dus ja.. er zijn wel en geen fans van.
   Nogmaals, prima dat jij het allemaal pro kan optimaliseren maar dat betekent niet dat elke consument dit wil, kan en doet. En het betekent al helemaal niet dat alles meteen ‘onkunde’ is. Dat is wel erg kort door te bocht.

   • Bobby Kingma
    12 augustus, 2013 om 0:56

    Audyssey is een lastig en ongebruiksvriendelijk systeem. En daarom zal een matige meting het geluid vaak slechter maken dan beter. Helaas is het millimeterwerk en kun je weinig ruimte om ervan af te wijken.

 4. Roelofsen
  03 september, 2013 om 10:52

  Welke boxen set raden jullie aan voor deze versterker.
  Hij heeft per kanaal 160 watt en volgens mij zijn er niet veel 5.1 setjes die dat aankunnen. Wanneer je een set aansluit die maar 130 watt aankan, kan je toch de boxen opblazen?

  • Martijn Chel
   03 september, 2013 om 15:41

   Dat is lastig te zeggen, je moet echt gaan luisteren om dat te beslissen.
   Over het wattage; dat kan gewoon hoor. Je kunt de speakers idd opblazen maar dat is alleen wanneer je het volume helemaal opendraait. Dat doet bijna niemand. Daarbij hoor je het wanneer de speakers het niet meer aankunnen.

 5. Jacco
  15 november, 2013 om 14:01

  Ik heb deze receiver net aangeboden gekregen door Onkyo als replacement voor mijn kapotte TX-NR609 (ineens geen geluid meer en network settings en firmupdate grayed out – 5 maanden uit garantie)

  Mochten hier mensen last van hebben raad ik ze aan de support van Onkyo aan te spreken. Blijkbaar is er structureel iets niet goed met de NR609 (Waarschijnlijk iets in het HDMI board)

  Vind het trouwens wel netjes van Onkyo dat ze de faulty receiver zonder problemen vervangen.

  • Ton
   11 januari, 2014 om 20:05

   Ik heb eenzelfde probleem met mjn Onkyo TX-NR 708
   Ineen geen geluid meer.
   Mij werd door de winkel geadvieseerd om hem weg te gooien ,jawel een dealer. ik heb hem naar mijdrecht gebracht voor reparatie. Ik heb ondertussen een TX-NR 608 gekocht bij Saturn. op 13-12-2013. En ja hoor na veel instelwerk ging het na 10 dagen al fout. Geen geluid maar een knal.Einde oefening. Saturn gebeld en deze vroegen of ik de verwpakking nog had.Natuurlijk..Dus ingepakt en afgegeven. Ik kon een andere receiver uitzoeken.Klasse . maar er was er geen naar mijn wensen in voorraad dus heb ik toch maar weer een Onkyo 708 meegenomen en die doet het tot op heden ,11-1-2014 nog met bi-wired boxen erop aangesloten.
   De TX-NR 708 staat nog in reparatie.

   • Wim
    16 april, 2014 om 21:10

    Ik ben dus niet alleen,deze week mijn 3 jaar oude TX-NR708 no sound, door het volgens diverse berichten hdmi board probleem. Vervolgens leverancier gebeld maar helaas geen oplossing anders dan een reparatie van ongeveer €400,- en een advies om de 626 aan te schaffen voor dat geld. Maar waarom zou ik weer Onkyo kopen? Vroeger was dit toch een kwaliteits merk en daar denk ik nu anders over. Bij het lezen dat er veel meer defecten zijn van dit model met het hdmi board zou je toch iets meer verwachten van Onkyo. Ik baal enorm en vraag mij af of Onkyo nog wel mijn merk is en wordt.

  • Ikkie
   27 juni, 2014 om 14:40

   Hoi ik ben ook slachtoffer van geen geluid meer via HDMI aansluiting.
   Hoe hebt u contact gelegd met Onkyo?

 6. Jurrie
  01 februari, 2014 om 14:37

  Hallo,
  Ik heb deze week de Onkyo TX NR 626 gekocht. Mijn vraag is als ik een bron aansluit, zoals Bluray of Sat receiver dan moet de Onkyo toch automatisch de soundmodus doorgeven zoals Dolby Digital enz. Bij mij doet hij dat niet, wat doe ik eventueel fout.

  Mijn vorige receiver de Philips HD AVR 9900 gaf wel automatisch de juiste soundmodus door.

  • Martijn Chel
   01 februari, 2014 om 18:07

   Ja, als de speler of decoder de audio bitstream uitstuurt zou de receiver dit moeten zien. De receiver moet hiervoor wel op automatisch ingesteld staan.

 7. Jurrie
  02 februari, 2014 om 12:57

  Martijn bedankt, hij doet het nu goed.

 8. joerdy
  05 februari, 2014 om 20:49

  hallo,
  ik heb sinds een week ookdeze receiver,
  en heb mijn pc eraan hangen, en mijn tv ook.
  nu heb ik enke een paar vrage waar ik niet uitkom.

  als ik in de pc modus zit,
  kan ik de home button op de afstandsbediening niet gebruiken,
  net als de q button. deze reageren niet in de pc modus.

  en mijn tweede vraag,
  ik heb een tv eraan, met analoog tv. ik heb de tv op de out uitgang van de receiver,
  maar ik dacht dat je op eenof andere manier hier wel via arc geluid uit moet kunnen krijgen.
  ik heb alles zo ongeveer geprobeert, maar ik krijg het geluid op geen mogelijkheid uit de onkyo.

  zouden jullie mischien weten wat ik fout doe/wat het probleem zou kunnen zijn?
  mvg

 9. Bas
  26 februari, 2014 om 20:31

  Dag allemaal,

  Ook mijn tx nr609 is geknald! En ook ik krijg via onkyo een txnr626 aangeboden.
  Hebben jullie enig idee of deze nu beter of juist minder is?

  In de vergelijk lees ik bv. dat er geen thx meer op zit. En nog enkele dingetjes.
  Moet ik deze nu nemen of niet??????

  Morgen moet ik de keuze maken

  Mvg bas

  • Arjo
   15 maart, 2014 om 12:53

   Hoi Bas,

   Ik heb het zelfde probleem, vanmorgen ineens geen geluid meer via de 609. Hoe heb jij contact gezocht met Onkyo? Heb je een tel nr.?

   Thanks,
   Arjo

 10. Ed
  02 april, 2014 om 10:07

  Wie heeft een top of oplossing, ik heb de Onkyo 626 en ben er zeer tevreden over, alleen het geluid van de TV b.v muziek via Youtube naar de boxen via de 626 is niet goed, het klinkt lang niet zo mooi als ik een als een Cd Dvd of via de tuner of via Internet.

 11. Martin
  28 april, 2014 om 21:16

  Ik heb sinds kort de Onkyo 626. Ik ben er tevreden mee. Ik hem gekocht vanwege de vele toepassingen. Ik kom er bij eentje niet uit. Hoe kan ik de tv toch gebruiken zonder dat ik de receiver aanzet. De tv is aangesloten via de arc zoals het hoort. Blijkbaar volg ik niet de juiste volgorde met de afstandsbediening want het zou moeten kunnen. Wie kan mij helpen wat betreft de volgorde.

  • D. Groot
   29 april, 2014 om 12:02

   Dat is een instelling het de setup volgens mij setup 7 en dan 2 daar de uitgang waar je tv op zit kiezen

   • Martin
    03 mei, 2014 om 13:17

    dank je wel ik ga aan de slag

 12. Zonny
  15 juni, 2014 om 8:54

  Kan deze reciever geen Bluetooth verzenden? Ik probeer mijn Jabro Revo BT hoofdtelefoon te pairen maar dat wil maar niet lukken. Hij kan AVRCP v1.4 en A2DP v1.2 protocol bieden.
  En mijn Asus Transformer FT300T Tablet lukt ook niet. Daarvan kan ik niet het/de protocollen vinden. Maar het zou mooi zijn dat die ook via BT aan gemeld zou kunnen worden.

  Iemand hier een iedee?

  Bedankt en groeten, Zonny.

  • Martijn Chel
   15 juni, 2014 om 13:09

   Het is audio via Bluetooth ontvangen, niet verzenden.

 13. Arjan
  09 juli, 2014 om 13:50

  Beste Martijn,

  Ik heb twee weken geleden de onkyo tx-nr626 aangeschaft met KEF KHT3005 boxen. Nu ben ik ondanks het mooie Audessey systeem niet helemaal tevreden over het geluid. Laatst helemaal goed ingesteld voor concert op Blu ray/dvd, maar klinkt muziek cd weer minder. Vooral in de middentonen. Heb jij tips?

  Ik begrijp dat er ook professionele installers zijn. Hoe kom ik met zo’n iemand in contact mocht ik daar gebruik van willen maken?

  Kan je me verder helpen?

  Groet, Arjan

  • Martijn Chel
   09 juli, 2014 om 18:21

   Hoi Arjen,

   Voor stereo muziek gebruik ik vaak geen Audyssey maar stel ik het zelf deels af met liefst nog de pure-modus zodat de versterker zelf weinig meer doet. Wellicht kun je dat eens proberen? Qua audio durf ik niet echt te zeggen waar je een professionele installer kunt vinden.

  • Bobby Kingma
   10 augustus, 2014 om 22:59

   Beste Arjen, Ik ben Audyssey Installer. Alleen kun je Audyssey pro alleen op de topmodellen van Onkyo gebruiken. Ik heb mijn eigen manier van Aydyssey ontwikkelt waarmee ik vorig jaar in Veldhoven door Theo Wubbolts van de HVT tot de absolute top van de show werd uitgeroepen. De werkwijze van Audyssey is nit optimaal. Je verliest teveel dynamiek en scherpte in focus. Mijn manier van meten zet een veel hoger eindniveau in. Alleen heb ik besloten dat voor mezelf te houden. Gebruik het alleen bij eigen klanten. Ik doe nog wel testwerk voor Onkyo, maar ga waarschijnlijk niet meer voor hun inmeten. Ben gevraagd om bij winkels het geluid in te gaan meten. Ik doe dit vanaf mijn 6e. En zit in de audio sinds 1998. Heb duizenden testen gedaan en weet heel veel eigenschappen van alle merken. Nooit eerder heb ik zo’n grote voorsprong gehad in de audio als nu. Heb besloten omdat het voor mezelf te houden. Het is niet dat ik niet wil delen, maar dan moet ik er wel een goed gevoel bij hebben. En dat ontbreekt.

   • Bobby Kingma
    10 augustus, 2014 om 23:02

    Meet op totaal andere plaatsen en hoogtes dan de manier van Audyssey. Audyssey is ontwikkelt door slimme mensen. Alleen hebben zij weinig ervaring met highend en muziek. Juist deze kennis heb ik toegepast bij mijn manier van meten. En dat zet een veel hoger eindresultaat neer.

 14. remco
  10 augustus, 2014 om 22:47

  Tx-nr616 al twee keer geen geluid via hdmi. Twee keer nieuw hdmi board in laten zetten. Wel binnen garantie maar ik vrees dat ie na de garantie periode afgeschreven kan worden gezien de reparatiekosten.

  • Bobby Kingma
   10 augustus, 2014 om 23:04

   Beste remco, het enige wat je kunt doen is nooit je hdmi aansluitingen verwisselen wanneer een apparaat aanstaat. De Onkyo versterkers van de laatste 2 jaar zijn er veel minder gevoelig voor.

 15. frank
  26 augustus, 2014 om 13:38

  Gaat om Onkyo 708 aangesloten op JLB boxen: 3 voor (L+M+R), 2 achter (surr) en subwoofer (5.1). Spontaan gaf onkyo ineens geen geluid meer bij akoestische instelling als bijv. “all ch stereo” of “THX” etc. Ook komt het geluid vanaf de TV (aangesloten met HDMI kabel) niet meer door. In het display kwamen ook alleen nog maar wisselend 2 boxen in beeld in plaats 5. Nu is het geval dat er 6 boxen in display te zien zijn, maar er komt alleen geluid bij instelling pure audio. Als ik op de Music luistermodi knop druk, gaat het wel over naar andere luistermodus, maar in display blijven dezelfde boxen in beeld. Maar er komt geen geluid. Het is net of de Onkyo de boxen niet herkent. Kan er een instelling spontaan gewijzigd zijn of wellicht toch wat stuk? Wie kan mij helpen?? Alvast dank!

 16. Martijn
  09 november, 2014 om 1:55

  Mijn huidige speakers wil ik blijven gebruiken. De “surround” speakers (links/rechts achter) zijn dezelfde volwaardige speakers als de “front” speakers. Als ik stereo muziek luister, wil ik het stereo geluid zowel voor als achter horen, dus over 4 ipv 2 speakers. Kan dat met deze receiver?

 17. Dirk_I
  02 februari, 2015 om 20:54

  Heeft er iemand ervaring met de TX-NR 900e. Alles doet, maar geen geluid.

 18. Fred
  19 maart, 2015 om 9:56

  Bobby Kingma, wat een dikke nek heb jij seg….amaaaaaai, je hebt het echt gemaakt in het leven….

  Martijn; is deze reciver nog aan te raden om te kopen? Of is de nieuwe Marantz sr5009 beter aan te raden voor stereo en 5.1 home cinema? Alvast bedankt

  • Martijn Chel
   19 maart, 2015 om 10:35

   Ik zou persoonlijk voor de Marantz kiezen. Dat is wel echt persoonlijk want ik ben meer fan van de audiokwaliteiten van Marantz. Onkyo is wat uitgebreider qua features en technieken, mocht dat een vereiste zijn.

 19. Albert
  20 april, 2015 om 22:53

  Hallo heb al een paar maanden de onkyo rx626 in het bezit.

  Nu als die op stand-by staat hoor ik een vrij hoge toon en wordt die rood heet.

  Is dat een bekend probleem?

 20. Harrie Janssen
  06 januari, 2017 om 0:46

  Hallo Martijn,
  Het is al een tijd geleden dat er gereageerd is op deze review, maar ik probeer het gewoon een keer. Wij beschikken al een tijd over een TX NR 626 en we zijn er best blij mee. Er is alleen een instelling die we niet voor elkaar krijgen. Alle geluid van de TV gaat over de radio, mooi geluid en tot volle tevredenheid . Wat ons echter niet lukt is het geluid van YouTube ook op de radio te krijgen. We maken gebruik van een Dreambox als ontvanger en een Samsung Smart TV type UE46ES5500. De Dreambox is via HDMI verbonden met de Onkyo en de TV is ook via HDMI verbonden met de Onkyo. De TV keurig op main en de Dreambox op cable /sat. Alle drie de apparaten zijn aangesloten op de router middels kabels en werkt ook op alle apparaten.
  Heb jij een idee in welke richting ik moet zoeken. Ik heb de snelstartgids gebruikt, op internet de uitgebreide handleiding bekeken en natuurlijk alle instelmogelijkheden van de TV en Onkyo geprobeerd. Nou kijk ik wel en beetje op van al die kreten en terminologie in de reacties. Als jij, of iemand anders, zou willen reageren, zou je dit dan in “gewoon Nederlands” kunnen doen, hopelijk kan ik dan dit probleem oplossen. Zou erg fijn zijn.

  Groeten Harrie.

  • Martijn Chel
   06 januari, 2017 om 10:23

   Hoi Harrie,
   Heel simpel: daarvoor moet je een losse audiokabel teruglezen vanuit de tv naar de receiver. Dit kan een analoge (rood wit) kabel zijn, of een digitale (optische) kabel. Lees ook onze artikel over het aansluiten van je home cinema systeem.

 21. Jacques
  10 januari, 2017 om 10:34

  Ik gebruik ook een Onkyo TX-626
  Als ik via Bluetooth muziek stream via mijn telefoon of tablet, dan komt het geregeld voor dat slechts 2 van de aangesloten speakers geluid produceren. (Ik gebruik een 5.1 systeem)
  Wanneer ik dan weer overschakel naar cd of tuner doen alle speakers het weer ….
  Iemand een idee wat hier de oorzaak van kan zijn ?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.