Moet het dynamisch contrast van je tv aan of uit staan?

09 mei 2013 3 Minuten 0 Reacties
LG-EA8800-OLED

Televisies komen tegenwoordig met een hele hoop instellingen en je kunt zo diep in de menu's duiken als je zelf wilt om de beeldkwaliteit te optimaliseren. We hebben de afgelopen maanden al een aantal instellingen behandeld en deze keer kijken we naar het dynamisch contrast.

Is dit een instelling die je moet gebruiken of juist niet?

Het contrast van een tv is een punt waarover veel gediscussieerd wordt. Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over de misleidende contrast ratio’s van tv’s en het feit dat deze op twee verschillende manieren gemeten worden. Maar, wanneer je een tv aangeschaft hebt dan krijg je in de instellingen vaak ook nog een aantal opties voorgeschoteld waarmee je het contrast kunt beïnvloeden. Eén van deze opties is dynamisch contrast of dynamic contrast.

Wat is het dynamisch contrast?

De optie voor dynamisch contrast vind je tegenwoordig op veel televisies terug en zorgt er simpelweg voor dat het contrast, het verschil tussen het diepste zwart en het lichtste wit, in realtime (continue) aangepast wordt. Deze feature manipuleert het contrast en de helderheid om zo een ogenschijnlijk hoger contrast te genereren. Sommige mensen spreken van een ‘pop’-effect waarbij de kleuren van het scherm springen. Dat klinkt natuurlijk goed aangezien we allemaal een hoog contrast willen, maar er zit een nadeel aan.

Het grote nadeel

Wanneer de dynamisch contrast optie is ingeschakeld wordt het verschil tussen het diepste zwart en het lichtste wit inderdaad groter maar verdwijnen tegelijkertijd veel de details in de donkere en lichtere gebieden op het scherm. In een donkere scene met veel schaduwen is de kans dan groot dat je in deze schaduwen minder details terugziet. Grijstinten worden namelijk sneller zwart waardoor details verdwijnen. Hetzelfde geldt voor zeer lichte delen van het beeld, bijvoorbeeld bij wolken die aan detail moeten inleveren. Het activeren van het dynamisch contrast kan dus leiden tot een inaccurate of incomplete weergave.

Aan of uit?

Moet je de dynamisch contrast optie dus wel of niet gebruiken? Ik zou adviseren dit niet te doen wanneer je een beeld wilt dat zo dicht mogelijk bij het origineel komt en waarbij alle details goed zichtbaar zijn. Wil je echter een beeld met een hoog contrast waardoor de kleuren van het scherm spatten, dan zou je het activeren van deze optie kunnen overwegen. Daarbij bieden sommige tv’s de mogelijkheid deze optie op ‘minimaal’, ‘gemiddeld’ of ‘hoog’ te zetten. Het is verstandig dan deze mogelijkheden te vergelijken en de beste optie te kiezen.

Meer informatie

Zoals gezegd zijn er veel meer belangrijke instellingen die je op televisies terugvindt en die invloed kunnen hebben op de beeldkwaliteit. Via onderstaande links vind je meer informatie over dit specifieke onderwerp. Voor meer algemene informatie kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.

De contrast ratio van een tv; belangrijk of misleidend?
Hoe kun je de beeldkwaliteit van je tv verbeteren?
Valkuilen bij het kopen van een nieuwe tv
Hoe kom je tot de beste instellingen voor jouw tv?
Betekent een ‘LED TV’ ook een betere beeldkwaliteit? Nee!

Reacties (0)