KPN gaat top 10 HD-kanalen voorzien van Dolby Digital geluid

06 mei 2013 2 Minuten 5 Reacties
Logo-kpn

In de loop van dit jaar gaat KPN meer HD-zenders met Dolby Digital geluid doorgeven. Dit heeft een KPN Webcare specialist op KPN's eigen internetforum aangekondigd naar aanleiding van een klacht die nog uit 2012 stamt.

Klacht

Heb net iTV van kpn maar vindt het erg teleurstellend als ik een HD film op rtl kijk er geen DD wordt meegestuurd door KPN. Zit je daar een beetje naar pro logic te luisteren terwijl ik bij UPC deze in echt DD kon beluisteren via mijn receiver.

Zag een oudere post hierover maar kon daar niet op replyen meer. Waarom geen statement van KPN waarom dit grote manko er is en wanneer dit wordt opgelost? (discovery heeft wel DD btw).

Antwoord KPN Webcare

Ik heb hierover navraag gedaan. Er zijn diverse redenen waarom KPN nog geen DD 5.1 levert bij de top 10 HD kanalen. Dit doen we overigens al wel bij HBO, Discovery HD, Animal Planet HD, BBC One HD en WS Brava HD.

De redenen hebben te maken met het formaat en de voorwaarden van aanlevering vanuit de betreffende omroepen en o.a. met de implementatie ervan in de TV-ontvangers. Het is daarmee dus niet louter een technische beperking.

Het goede nieuws is dat men hiervan op de hoogte is en de huidige situatie aan het herevalueren is. Het streven is dan ook om om en nabij het einde van dit jaar nog DD 5.1. te gaan leveren bij de top 10 HD-kanalen.

Ik hoop je zo in ieder geval wat meer inzicht te hebben kunnen geven in de beweegredenen van de huidige situatie en wat er verwacht wordt.

Top 10 HD-kanalen

KPN heeft dus het voornemen om dit jaar de top tien HD-zenders van Nederland te voorzien van Dolby Digital 5.1 (DD 5.1) geluid. Het gaat hier om de volgende zenders:

  • Nederland 1
  • Nederland 2
  • Nederland 3
  • RTL 4
  • RTL 5
  • RTL 7
  • RTL 8
  • Net 5
  • SBS 6
  • Veronica

Waarom DD 5.1 nu ontbreekt

Het telecom bedrijf geeft aan dat er diverse redenen zijn waarom Dolby Digital 5.1 op dit moment nog ontbreekt. De hoofdreden is volgens KPN het aanvoersignaal. Het webcare team van KPN stelt dat het formaat en de voorwaarden van aanlevering vanuit de betreffende omroepen het hoogwaardige geluid in de weg staan. De implementatie van interactieve tv-decoders is een andere belangrijke reden.

Aantal HD-zenders al wel Dolby Digital 5.1

Via interactieve TV krijgen sommige HD-zenders al wel Dolby Digital geluid mee van KPN. Dit zijn onder andere de drie tv-kanalen van betaalzender HBO, Discovery HD, Animal Planet HD en BBC One HD.

Reacties (5)