Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

SES demonstreert eerste 4K Ultra HD uitzending

Geschreven door
Geplaatst op22 april 2013, 17:05 CategorieDigitale tv

Hoewel we dit jaar naar de winkel kunnen voor de eerste 4K Ultra HD TV’s zijn de eerste uitzendingen in deze hoge resolutie nog ver weg. Toch werken diverse bedrijven hard om dit snel mogelijk te maken. Zo heeft SES afgelopen week de eerste 4K Ultra HD TV uitzending die gebruikmaakt van de HEVC codec gedemonstreerd.

Eerste 4K uitzending met HEVC codec

SES heeft 4K Ultra HD materiaal, dat viermaal zoveel pixels bevat da het Full HD waar we nu naar kijken, weten te streamen ASTRA satelliet. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de opvolger van de H.264 codec, H.265. Deze codec, welke ook de naam HEVC draagt, is 50 procent efficiënter dan H.264 en kan hierdoor hoge resolutie content in hoge kwaliteit streamen zonder dat hier veel meer bandbreedte voor nodig is. In plaats van viermaal de bandbreedte die voor Full HD gebruikt wordt nodig te hebben is met de HEVC codec tweemaal de bandbreedte voldoende.

Om de nieuwe standaard te gebruiken voor het breed inzetten van 4K Ultra HD uitzendingen is ook de DVB-S2 standaard voor satelliet en DVB-C2 standaard voor kabeltelevisie nodig. Ontvangers in TV’s en settopboxen moeten hier dus van voorzien zijn. SES verwacht dat dit nog wel even op zich zal laten wachten maar geeft wel aan al 4K Ultra HD content te kunnen streamen naar bijvoorbeeld winkels en fabrikanten om zo de mogelijkheden te tonen.

4K Ultra HD in de huiskamer

Consumenten die een groot budget hebben en een 4K Ultra HD TV kopen zijn voorlopig nog aangewezen op het upscalen van Full HD content naar 4K resolutie. Wel hebben verschillende fabrikanten, waaronder RED en Sony, al 4K mediaspelers aangekondigd.

Via: Engadget

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.