Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Denon lanceert AVR-X500, AVR-X1000 en AVR-X2000 receivers

Geschreven door
Geplaatst op4 april 2013, 16:12 Categorie3D

Fabrikant van high-end home entertainment-producten Denon introduceert vandaag de nieuwe X-serie budget AV receivers. De serie bestaat uit drie modellen, de AVR-X2000, AVR-X1000 en AVR-X500, welke allen beschikken over onder meer 3D weergave, een gebruiksvriendelijke interface en hoogwaardige prestaties voor, volgens Denon, elk budget.

De nieuwe X-serie AV receivers van Denon moet volgens de fabrikant de harten van de critici en consumenten wederom veroveren en moet dat doen door ‘Xcellente’ prestaties ‘Xcellente’ gebruiksmogelijkheden. Het topmodel in de serie is de AVR-X2000 met onder meer zeven HDMI-ingangen, 4K Ultra HD upscaling en Multizone.

Denon AVR-X500 receiver

Het instapmodel, de AVR-X500, moet volgens Denon hoogwaardige prestaties bieden tegen een lage prijs, onder meer met een volledig afgescheiden vijfkanaals versterker die voor 140 Watt aan vermogen per kanaal kanaal zorgt. Daarnaast beschikt de receiver over diverse gebruikersvriendelijke verbeteringen waaronder de mogelijkheid om via de HDMI- poorten aan de voorzijde gemakkelijk een camera, tablet of smartphone aan te sluiten. De eenvoudige bediening wordt verzekerd door een intuïtieve grafische gebruikersinterface (GUI) en het ook vanaf de bank een zeer goed afleesbare display met grote letters. Met de handige snelkeuzetoetsen moet je jouw favoriete materiaal altijd binnen handbereik hebben.

AVR-X2000 en AVR-X1000 receivers

De nieuwe AVR-X2000 en AVR-X1000 zijn echte netwerk receivers, wat inhoudt dat ze uitgerust zijn met diverse netwerkfuncties. Zo beschikken de receivers over Apple’s AirPlay standaard waarmee eenvoudig muziek vanaf een PC/Mac of iOS-apparaat naar de receiver gestreamd kan worden en is er toegang tot duizenden internetradiozenders en toegang tot online muziekdiensten zoals Spotify en Last.fm. Doordat de receivers compatibel zijn met DLNA 1.5 kunnen muziekbestanden (waaronder HD Audio-bestandstypen zoals FLAC HD of WAV HD) die zijn opgeslagen op een NAS-apparaat (Network Attached Storage), op een PC of via de USB-poort aan de voorzijde zonder pauzes worden afgespeeld. Voor het regelen van al deze functies is er een Denon Remote-app beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten. Hiermee kan ook een Spotify-account bediend en beheerd worden.

Denon-remote-app

Verder beschikken de receivers over Audyssey audiotechnologiefuncties, waaronder Audyssey Dynamic Volume voor real-time volumeregeling en Audyssey Dynamic EQ voor optimalisering van surroundweergave bij lage volumestanden. Audyssey MultEQ XT stelt de luidsprekers (waaronder de subwoofer) automatisch af op de luisteromgeving van de kamer en de kenmerken van de luidsprekers.

Ook de bediening is volgens Denon verbeterd, mede dankzij een nieuwe grafische gebruikersinterface (GUI) en de nieuwste versie van de nieuwe Setup Assistant. Deze laatste feature maakt het bladeren door de handleiding bij het instellen van de apparaten overbodig. Bovendien zijn de AVR-X2000 en AVR-X1000 uitgerust met Denon’s nieuwe luidsprekerklemmen met kleurcodes en bijgeleverde kabellabels in overeenkomende kleuren, zodat de juiste luidsprekerkabel direct vanuit de verpakking kan worden aangesloten. De vereenvoudigde afstandsbediening is voorzien van afzonderlijke bronselectieknoppen, zodat de bron van voorkeur met één druk op de knop geselecteerd kan worden.

De AVR-X1000 wordt geleverd met een afgescheiden vijfkanaals versterker met een vermogen van 145 Watt, vijf HDMI ingangen (waarvan er een op het voorpaneel bevindt), en 3D-passthrough technologie. De AVR-X2000 is een zevenkanaals versterker met een vermogen van 150 Watt per kanaal en wordt geleverd met nog meer selecte hoogwaardige audiocomponenten. De versterkers kunnen worden gebruikt voor een 5.1- of 7.1-systeem, bi-amping of de aansturing van een tweede zone in een andere ruimte. Bovendien is deze receivers uitgerust met in totaal zeven HDMI-ingangen, waarvan één aan de voorzijde, met een videosectie met mogelijkheden voor passthrough en upscaling tot 1080p en zelfs 4K Ultra HD.

Prijs en beschikbaarheid

De receivers uit de nieuwe X-serie van Denon zijn vanaf begin mei verkrijgbaar in een zwarte afwerking. De AVR-X2000 krijgt een adviesprijs van 599 euro mee terwij de AVR-X1000 399 euro kost en de AVR-X500 voor 299 euro te koop zal zijn.

Features X-serie receivers

AVR-X500 features

Denon-AVR-X500

 • 140 W x 5 kan. – hoogwaardige afgescheiden eindversterker voor een krachtig geluid
 • Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio Decoders
 • Compressed Audio Restorer
 • 3+1 (voorzijde) HDMI-ingangen met 3D
 • 2 optische digitale ingangen
 • Gemakkelijke bediening met snelkeuzetoetsen, display met grote letters en GUI
 • Automatische uitschakelfunctie en laag energieverbruik in stand-bymodus
 • Verkrijgbaar in zwart

Extra features AVR-X1000

Denon-AVR-X1000

 • 145 W x 5 kan. – hoogwaardige afgescheiden eindversterker voor een krachtig geluid
 • Geavanceerde netwerkmogelijkheden
  • DLNA 1.5-gecertificeerd
  • HD-audiostreaming met ondersteuning van afspelen zonder pauzes o AirPlay-audiostreaming
  • Ondersteuning voor de muziekdiensten Spotify en last.fm
  • vTuner-internetradio
  • Flickr-fotoservice
  • Nieuwe Denon Remote-app
 • 4+1 (voorzijde) HDMI-ingangen met ondersteuning voor 3D, HDMI-uitgang met ARC
 • USB-ingang aan de voorzijde: digitale aansluiting compatibel met de iPod/iPhone
 • Audyssey MultEQ XT met Audyssey Dynamic Volume en Dynamic EQ
 • Setup Assistant en Hybrid GUI in 9 talen voor eenvoudige installatie en bediening

Extra features AVR-X2000

Denon-AVR-X2000

 • 150 W x 7 kan. – hoogwaardige afgescheiden eindversterker voor een krachtig geluid
 • Streng geselecteerde onderdelen en uitgebreide klankafstemming
 • 6+1 (voorzijde) HDMI-ingangen met ondersteuning voor 3D en 4k, HDMI-uitgang
 • met ARC
 • Analoge en digitale video-upscaling tot 4k
 • Multizone (2 zones) en multisource
 • Setup Assistant en Advanced GUI in 9 talen voor eenvoudige installatie en bediening • Delen:

Reacties

 1. peter
  05 april, 2013 om 10:44

  Mooi spul hoor maar om nou alles maar hi-end te noemen. Zou hier graag eens iets lezen over echte hi-end home theater systemen . Mvg

  • Martijn Chel
   05 april, 2013 om 10:48

   Er staat alleen dat Denon fabrikant van high-end systemen is, niet zozeer dat dit high-end receivers zijn want dat zijn ze niet.
   Maar, over de echte high-end systemen schrijven we niet (veel), met als reden dat we ons op de gemiddelde consument richten die daar vaak niet naar op zoek is.

   • peter
    05 april, 2013 om 10:54

    Begrijp het maar het is wel eens leuk om weg te dromen in een verslag met echt top spul wat idd voor de meeste niet is weg gelegd.

   • Martijn Chel
    05 april, 2013 om 10:58

    Daar heb je zeker een punt. Ga ik eens naar kijken! 🙂

   • Jasper
    21 april, 2020 om 23:26

    Hoi Martijn, geen idee of dit topic nog bewerkt wordt maar… Ik heb inmiddels een 4k tv en de Denon AVR x1000. Ik lees gemixte berichten over de mogelijkheden van deze versterker en 4k passthrough En upscaling. Volgens mij geef jij aan dat het wel kan. Kan je me aangeven hoe precies? Alvast bedankt! Groet jasper

 2. peter
  05 april, 2013 om 11:21

  Ja leuk! Ben bij toeval bij Rhapsody in hilversum beland in een zoektocht naar speakers en geslaagd trouwens, maar daar leerde ik dus echt top systemen kennen waar ik op seround niet onder de 5000 euro niet zou slagen denk ik. Waren ook merken waar ik nog nooit van gehoord had. Voor mijn begeerte zou het ook beter zijn geweest als ik daar nooit beland was:-)

 3. Martin
  30 oktober, 2013 om 23:08

  Hallo,

  Betreft AVR-X1000 receiver en DBT1713UD BLU-ray speler.
  Aanvankelijk werkte alles prima na eerste installatie; helaas na netjes alles opnieuw te hebben geplaatst in definitieve opstelling heb ik nog wel geluid vanaf de blu-ray via de receiver naar tv echter beeld is verdwenen. Kabels, HDMI, allen gecontroleerd en correct. Rechtstreekse aansluiting van blu-ray op tv ook goed, zowel beeld als geluid. Wat kan er mis zijn?
  Wil graag dvd’s zien met geluid via de audio-installatie. Heb ook de tv gereset.
  Tel contact met helpdesk Denon biedt vooralsnog geen soelaas. Wie heeft de oplossing?
  Dank alvast. Martin

  • Martijn Chel
   30 oktober, 2013 om 23:21

   Hoi Martin,
   Dat is vervelend. Heb je ook al een andere bron geprobeerd aan te sluiten? En een andere HDMI input op de receiver geprobeerd? Zo kunnen we zien of het de uitgang of mogelijk de ingang is.
   Een instelling lijkt me apart want daar heb je niks aan veranderd begrijp ik. Heb je ook de kabel tussen receiver en tv al eens verwisseld?

 4. Bob
  11 november, 2013 om 23:03

  Ik ben aan t twijfelen tussen de Denon AVR-X500 en de Pioneer VSX-323. Ik kan hier niet echt reviews over vinden.
  Ik heb deze alleen nodig voor mijn Playstation 4 v.a. 29 november omdat mn oude 5.1 versterker slechts een tulp in heeft en meer niet. Dat kan met de PS3 maar de PS4 heeft deze optie niet meer vandaar dat ik een versterker nodig heb met HDMI of optisch in.
  Ik ben geen super sound kenner. Ik weet bv echt niet of de 140W van de Denon AVR-X500 beter is dan de 100W van de Pioneer VSX-323 of dat dit slechts het verbruik weergeeft.
  Voor mij is het belangrijk dat ik dankzij het surround geluid kan horen waar mijn tegenstander is. Ik speel hier geen muziek op af. Maar oorlogsfilms moeten goed klinken.
  Ik zou het enorm waarderen als iemand mij advies kan geven over deze receivers of wellicht een andere. Mvg

  • Martijn Chel
   11 november, 2013 om 23:52

   Qua vermogen ontlopen ze elkaar weinig want is ook weer afhankelijk van de weerstand. Daarbij wil meer vermogen niet per se betere kwaliteit zeggen. Ook is het vermogen dat een receiver kan geven afhankelijk van de speakers die erop aangesloten worden. Kortom, dat is lastig in te schatten zo.
   Beide merken leveren goede receiver en de weergave voor situaties die jij noemt kan ik lastig inschatten. Dat moet je ervaren. Maar, het is niet zo dat de een wit is en de ander zwart. Het is geen wereld van verschil. Ik denk dat als je niets geeft om alle extra opties, het goedkoopste model voldoende voor je zal bieden.
   Natuurlijk verschillen de receiver wel qua klankkleur en interpretatie maar ook dat moet je horen om te kunnen kiezen. Persoonlijk vind ik Pioneer iets beter in de lage tonen maar Denon weet vaak een breder geluidsveld neer te zetten.

   • Bob
    12 november, 2013 om 6:43

    Super! Bedankt voor je snelle reactie. Mvg

 5. J
  15 maart, 2014 om 22:21

  Twijfel over aankoop tussen Denon AVR X2000 en Onkyo TX NR 626.
  Naast mogelijke persoonlijke motivaties vraag ik me af wat de beste keuze is?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.