Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Panasonic TX-P50ST60E (ST60 serie) plasma TV

Geschreven door
Geplaatst op16 maart 2013, 18:02 CategoriePlasma tv reviews

Het is alweer maart en dat betekent dat binnen niet al te lange tijd alle nieuwe LCD en plasma modellen van de grote fabrikanten op de markt moeten verschijnen. Een aantal modellen is al te koop, waaronder Panasonic’s ‘budget’ plasma 3D TV’s in de ST60 serie. Net als vorig jaar wil Panasonic met de ST-serie een hoogwaardige beeldkwaliteit en diverse features voor een aantrekkelijke prijs in de markt zetten.

Panasonic komt in 2013 weer met een aantrekkelijke plasma TV line-up maar met een compleet nieuw topmodel. De ZT60 serie is het eerste model van de Japanse fabrikant dat beschikt over een zogenaamd Studio Master paneel en moet een indrukwekkende beeldkwaliteit bieden. Verder zien we de VT60 en GT60 series weer terug met verschillende nieuwe features, waaronder de mogelijkheid op het scherm te tekenen middels een pen en een vernieuwd Smart Viera platform.

De ST60 serie komt in verschillende formaten, variërend van 42 inch tot 65 inch. In deze review kijk ik naar de 50 inch variant met de naam TX-P50ST60E. De conclusies in deze review gelden echter ook voor de andere modellen in de ST60 serie aangezien de features en specificaties overeenkomen.

Panasonic ST60 – specificaties

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste features en functies van de drie hoogste plasma TV series die Panasonic in 2013 lanceert, met uitzondering van de ZT60 serie die ook beperkt beschikbaar zal zijn. De belangrijkste verschillen qua beeldkwaliteit tussen de VT60 en ST60 series zitten hem in het contrast, de THX certificering, de geavanceerde kalibratiemogelijkheden en het Infinite Black filter. Verder moeten de ST60 modellen het doen zonder de krachtige Hexa processor, de ingebouwde Skype-camera, spraakbediening, de Touch Pad afstandsbediening en de dubbele tuner.

Panasonic VT60 Panasonic GT60 Panasonic ST60
 • One-sheet-of-glass design
 • Full HD plasma paneel
 • Infinite Black Ultra paneel
 • High Contrast Pro filter
 • THX certificaat in 2D en 3D
 • isfccc kalibratiemogelijkheden
 • 30.720 kleurgradaties
 • Hexa processor
 • 3000 Focused-field Drive
 • Actief 3D met twee actieve 3D brillen
 • 2D naar 3D conversie
 • Dubbele tuner
 • Smart Viera (met Viera Connect)
 • Web browser
 • Swipe and Share 2.0
 • DLNA, Wifi, Bluetooth
 • Viera Remote app
 • Spraakbediening
  • Voice control
  • Voice guidance
 • VR-Audio Pro Stage 2.1
 • Ingebouwde camera
 • USB opnamen
 • Drie HDMI poorten
 • Drie USB poorten
 • Touch Pad afstandsbediening
 • Touch Pen optioneel
 • Full HD plasma paneel
 • Infinite Black Pro paneel
 • High Contrast Pro filter
 • THX certificaat in 2D en 3D
 • isfccc kalibratiemogelijkheden
 • 30.720 kleurgradaties
 • Hexa processor
 • 3000 Focused-field Drive
 • Actief 3D met twee actieve 3D brillen
 • 2D naar 3D conversie
 • Smart Viera (met Viera Connect)
 • Web browser
 • Swipe and Share 2.0
 • DLNA, Wifi, Bluetooth
 • Viera Remote app
 • Spraakbediening
  • Voice control
  • Voice guidance
 • VR-Audio Surround 2.1
 • USB opnamen
 • Drie HDMI poorten
 • Twee USB poorten
 • Touch Pen optioneel
 • Full HD plasma paneel
 • Infinite Black Pro paneel
 • High Contrast filter
 • 12.288 kleurgradaties
 • 2500 Focused-field Drive
 • Actief 3D met een actieve 3D bril
 • 2D naar 3D conversie
 • Smart Viera (met Viera Connect)
 • Web browser
 • Swipe and Share 2.0
 • DLNA, Wifi, Bluetooth
 • Viera Remote app
 • Spraakbediening
  • Voice guidance
 • VR-Audio Surround 2.1
 • Drie HDMI poorten
 • Twee USB poorten
 • Touch Pen meegeleverd

 

De ST60 modellen zijn echter nog steeds zeer complete plasma TV’s met onder meer actieve 3D weergave en één meegeleverde 3D bril, 2D naar 3D conversie, toegang tot Panasonic’s vernieuwde Smart TV platform, diverse streamingmogelijkheden, en de mogelijkheid om de TV te bedienen middels de Viera Remote applicatie. Daarnaast is de ST60 het enige model waarbij de Touch Pen meegeleverd wordt.

Meer informatie vind je in het Panasonic 2013 plasma TV overzicht.

Panasonic ST60 – design

De TX-P50ST60 is geen zeer slanke of zeer lichte TV en Panasonic heeft ook gekozen voor een vrij simplistisch maar strak afgewerkt design. De TV beschikt over een zilveren lijst rondom het display, een relatief dik (ten opzichte van high-end LED modellen) zwarte bezel en een vrij simpele vlakke voet. Kortom, weinig bijzonders en het is geen kunstwerk aan de muur, maar gewoon een prima uiterlijk waar weinig over te klagen valt.  Als het design echt belangrijk is voor je dan bieden de hogere (GT60 en VT60) series meer.

Panasonic-st60-design

Ook qua afstandsbediening hoef je geen wonderen te verwachten. Panasonic houdt grotendeels vast aan de vrij simpele afstandsbediening die we van eerdere generaties kennen, tenzij je een ZT60 of VT60 model aanschaft. Bij deze TV’s wordt namelijk de Touch Pad afstandsbediening geleverd waarmee de TV eenvoudiger te bedienen moet zijn. Echter is er nog een andere optie want je kunt ook de Viera Remote 2 applicatie voor je smartphone downloaden en de TV hiermee bedienen.

Panasonic-st60-voet

Panasonic ST60 – gebruiksgemak

Als we kijken naar het gebruiksgemak zien we meteen één van de belangrijke verbeteringen die Panasonic in 2013 doorgevoerd heeft. Zodra de TV aangezet wordt krijg je namelijk direct een handige set-up voorgeschoteld waar je middels spraak doorheen geloodst wordt. Je krijgt op eenvoudige wijze te zien en te horen wat de mogelijkheden van je Viera TV zijn en kunt binnen een paar minuten alle basisinstellingen klaar hebben staan. Eenmaal afgerond kom je in het nieuwe My Home Screen. Je kunt er voor kiezen dit scherm altijd direct te laten opstarten of gewoon naar het eerst beschikbare TV-kanaal te gaan. Later meer over My Home Screen.

De installatie gaat dus vrij eenvoudig en zodra je het My Home Screen ziet kun je ook direct toegang krijgen tot de diverse instellingen van de TV. Deze instellingenmenu’s zijn echter grotendeels nog steeds datgene dat we van eerdere modellen kennen. Panasonic heeft hier en daar een functie toegevoegd of een kleurtje aangepast maar over het algemeen komen de instellingenmenu’s zeer bekend voor. De navigatie binnen de menu’s gaat zonder problemen. De reactietijd is goed, functies liggen niet te diep verborgen en voor de gemiddelde gebruiker zijn de belangrijkste functies snel aan te passen en bovendien ook duidelijk. Op de ST60 modellen krijg je helaas geen toegang tot geavanceerde isfcc kalibratiefuncties maar toch is er nog opvallend veel in te stellen zodat de beeldkwaliteit grotendeels op je eigen wensen en voorkeuren af te stellen is. Wanneer je het graag simpel houdt en vanuit de doos op zoek bent naar de best mogelijke beeldkwaliteit dan is de True Cinema modus de beste optie. Hierover meer onder het kopje over de beeldkwaliteit.

Panasonic ST60 – features

Smart Viera platform

Wat betreft de features krijg je op de TX-P50ST60 wellicht niet zoveel als op de hogere modellen maar toch nog voldoende om je bezig te houden. Het belangrijkste van de features is natuurlijk het Smart TV platform, iets dat steeds meer consumenten gebruiken voor het zoeken naar en weergeven van content. Tot en met vorig jaar liep Panasonic op het gebied van Smart TV nog ver achter op de concurrentie. Panasonic heeft dit jaar gelukkig een aantal aanpassingen gedaan zodat het niveau van het Smart TV platform in ieder geval richting dat van onder meer Samsung en LG gaat.

De belangrijkste aanpassing/toevoeging is My Home Screen. Dit is een nieuw startscherm dat de navigatie en zoektocht naar interessante content een stuk makkelijker maakt. Je hebt de keuze uit verschillende startschermen die ook nog eens naar eigen interesses aangepast kunnen worden. Zo kun je kiezen voor het TV Home Screen waarmee je in het grote venster een TV zender te zien krijgt, aan de onderzijde snelkoppelingen naar Viera Connect en apps als YouTube, en aan de zijkant een TV gids van digitale TV zenders. Ook kun je kiezen voor een levensstijlscherm, informatiescherm met widgets als een kalender, favoriete websites, etc. Daarnaast kun je zelf een aangepaste layout aanmaken die al je favoriete apps en widgets bevat. Het My Home Screen is een personaliseerbaar startscherm dat je direct toegang geeft tot de apps en informatie die jou interesseert. Het homescreen is overzichtelijk, redelijk simplistisch en vooral duidelijk. Kortom, een absolute verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Panasonic-My-Home-Screen

Dat is natuurlijk maar één deel van het Smart TV platform dat Panasonic biedt. Een ander deel, en ook een belangrijk deel, is de hoeveelheid beschikbare applicaties die ook nog eens interessant zijn voor de Nederlandse gebruiker. Dit valt echter nogal tegen. Er is, met hier en daar een uitzondering, nog niet veel boeiends te vinden als je op zoek bent naar Nederlandse content. Toch zou daar op korte termijn verandering in moeten komen. Panasonic heeft namelijk onlangs aangegeven zich te gaan richten op Nederlandse apps. Ook de Viera Connect market heeft een likje verf en een nieuw design gekregen en ziet er al stukken beter uit dan vorig jaar.

Streaming en digitale bestanden

Natuurlijk zijn er meer interessante features te vinden op de TX-P50ST60, waaronder de mogelijkheid om content te streamen vanaf andere apparaten naar de TV. Op dit vlak is er weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. De ondersteuning voor verschillende bestandsformaten is prima en content kan zowel draadloos als via USB of een SD card weergegeven worden. Daarnaast is het mogelijk om content die op je tablet of smartphone staat middels de Viera Remote applicatie op het scherm van je TV weer te geven.

Viera Remote app

De Viera Remote applicatie biedt echter nog meer mogelijkheden. Hiermee kan de TV bediend worden en kunnen instellingen aangepast worden, kan content op je smartphone met de TV gedeeld worden, kun je content opgeslagen op een aan de TV gekoppelde USB schijf of SD kaart terugkijken (alleen hogere modellen), en kun je je smartphone of tablet als tweede scherm gebruiken. Ook kun je je smartphone gebruiker als controller binnen apps of de web browser. Zo kun je een YouTube video die je op je tablet bekijkt direct op TV laten weergeven, kun je een foto naar je TV gooien om hem aan de familie te tonen en kun je middels de apps direct naar de Viera apps gaan en je favoriete app op TV opstarten. Handige features die zorgen voor een betere integratie van mobiele apparaten met home cinema apparatuur. De Viera Remote applicatie beschikt over een overzichtelijke lay-out werkt snel en is een goede vervanging voor de afstandsbediening. Waar Panasonic op het gebied van Smart TV platformen nog achterloopt lijkt de Viera Remote app één van de beste en meest uitgebreide apps voor TV’s te zijn.

Panasonic-Viera-remote-tablet

Web browser

In eerdere reviews heb ik vaak aangegeven dat de web browser een leuke feature is maar niet meer dan dat, vooral vaak om de slechte ondersteuning voor scripts/plugins en de matige bedieningsmogelijkheden. Gelukkig is dat dit jaar veranderd. Middels de Viera Remote applicatie is de browser eenvoudig en snel te bedienen waardoor je ook snel even wat content op een groot scherm kunt tonen. Daarbij werkt de browser een stuk sneller, lijkt meer standaard webcontent goed weergegeven te worden en is het zelfs leuk om de browser te gebruiken. Natuurlijk is de browser vooral handig wanneer je iets aan meer mensen wilt tonen. Voor de overige zaken blijft een tablet, smartphone of laptop toch het apparaat waar de voorkeur naar uitgaat. De hogere modellen beschikken overigens over een Hexa processor wat mogelijk het browser nog wat sneller maakt en ook de algemene bediening van de Smart TV interface iets soepeler laat verlopen.

Touch Pen

Een van de nieuwe features op de 2013 plasma modellen is de Touch Pen ondersteuning. Opvallend genoeg is de ST60 serie de enige serie waarbij de Touch Pen standaard meegeleverd wordt. Echter is dat geen groot probleem want de Touch Pen is meer een gimmick dan iets anders. De werking is vrij simpel; je kunt iets op het scherm tekenen (digitaal) en dit als bericht voor een andere gebruiker achterlaten of een foto op het scherm weergeven, hier iets op tekenen en deze bewerkte foto vervolgens naar een smartphone of tablet sturen. Allemaal leuk en aardig maar niet iets dat je vaak zult gebruiken. Daarbij lijkt me dit vooral leuk voor kinderen maar ik vraag me af wie zijn kinderen op een 1.000 euro kostend plasma scherm laat tekenen dat waarschijnlijk ook te hoog hangt of staat. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je je kinderen heel duidelijk moet maken dat niet elke pen gebruikt mag worden…

Panasonic-Touch-Pen

Panasonic ST60 – beeldkwaliteit

Na alle belangrijke features en functies behandeld te hebben komen we natuurlijk op het belangrijkste onderdeel; de beeldkwaliteit. Voordat ik deze review begon had ik de verwachting dat de beeldkwaliteit minimaal hetzelfde zou zijn als de ST50 serie van vorig jaar, en wellicht zelfs op hetzelfde niveau zou liggen als de GT50 of VT50 serie. Van de ST50 serie van vorig jaar was ik in ieder geval erg onder de indruk.

Om de beeldkwaliteit te testen heb ik, zoals eerder aangegeven, gebruik gemaakt van de True Cinema modus. Dit is vanuit de doos de modus waarmee je standaard de beste beeldkwaliteit krijgt. Natuurlijk is het een en ander daarna nog aan te passen maar dat ligt maar net aan je eigen wensen en voorkeuren. Wel heb ik de omgevingslichtsensor uitgezet, de motion-technieken en Intelligent Frame Creation op minimaal gezet en de overige instellingen veelal op gemiddeld of normaal laten staan.

Algemene indruk

Om eerst met de algemene indruk te beginnen; Panasonic laat wederom zien dat een plasma TV met natuurlijke kleuren, diepe zwartwaarden en een scherpe weergave niet veel hoeft te kosten. De TX-P50ST60 is over het algemeen genomen een meer dan prima TV voor de gemiddelde filmfan die veel verwacht van de beeldkwaliteit. Beelden worden haarscherp weergegeven, het contrast is hoog, kleuren zijn natuurlijk en zwartwaarden zijn overtuigend diep. Eigenlijk is het gewoon de ideale TV voor diegenen die vaak films kijken en geen groot budget hebben.

Zwartwaarden

Hoewel de TX-P50ST60 diepere zwartwaarden biedt dan zijn voorganger is het niet direct een zeer grote verbetering die de TV op hetzelfde niveau als de vorig jaar gelanceerde VT50 modellen zet. De zwartwaarden zijn echter overtuigend, zeker in zeer donkere scenes. Details zijn zeer rijk, al kan er in de donkere gebieden op het scherm nog meer uitgehaald worden. Daar valt het aantal grijsgradaties voor de zeer kritische kijker mogelijk wat tegen. Dat gezegd te hebben biedt de ST60 diepe zwartwaarden die nog steeds menig LCD/LED TV doen verbleken.

Blauwe tint

Toch zijn er over het algemeen wat mindere punten te noemen. De belangrijkste is wellicht de blauwe tint die ervoor zorgt dat grijs soms te ver richting blauw gaat (te hoge kleurtemperatuur). Hierdoor krijgen de wat donkere scenes een subtiele lichte blauwe tint mee. Of dit de gemiddelde kijker op zal vallen en of dat het alleen op dit testmodel zichtbaar is, is de vraag maar het is iets dat ons na enige tijd ‘staren’ opviel. Wel kun je dit door de helderheid wat hoger te zetten en wat te sleutelen met de beeldinstellingen iets meer richting grijs (warmer) trekken maar feit blijft dat die subtiele blauwe tint waarneembaar is.

SD materiaal

Bij de weergave van SD materiaal presteert de ST60 prima maar niet perfect. Snelle bewegingen worden goed opgevangen zonder objecten uit te smeren, kleuren zien er levendig en strak uit en beelden zijn zeer scherp. Toch verschijnt er net wat teveel ruis en kom je net wat teveel artifacts tegen wanneer SD materiaal opgerekt wordt naar een HD resolutie. Dat is op te lossen door een van de vele xxx-reductie technieken te gebruiken maar dat gaat dan weer ten kosten van de scherpte. Het is iets waar je overigens goed mee kunt leven want, zoals gezegd, is de weergave van SD materiaal gewoon prima.

HD materiaal

De weergave van HD materiaal, in de vorm van digitale bestanden en Blu-ray films, is echter een stuk indrukwekkender. Beelden worden zeer scherp weergegeven en bevatten een indrukwekkend hoog contrast met een dynamische kleurweergave. Hierdoor wordt een film een stuk levendiger weergegeven dan de ‘platte’ weergave op sommige (mindere TV’s) en krijg je bijna een ‘3D-gevoel’ bij het kijken naar 2D materiaal. Ook bij HD materiaal worden snelle bewegingen zonder problemen opgevangen en blijft de scherpte zeer goed behouden, is er geen sprake van ruis of artifacts en is de kleurweergave zoals we inmiddels mogen verwachten van plasma TV’s van Panasonic; natuurlijk en zeer overtuigend.

3D weergave

Hoewel de 3D-hype een beetje voorbij is rust Panasonic het grootste deel van de LCD en plasma modellen nog steeds uit met 3D weergave. De plasma modellen maken gebruik van de actieve 3D techniek en de actieve 3D brillen. De TX-P50ST60 wordt (net als de andere modellen in de ST60 serie) geleverd met één 3D bril. Dat is ook eigenlijk het enige nadeel. De kans is groot dat je direct een tweede bril moet aanschaffen.

Panasonic-3D-bril-2013

De weergave van 3D materiaal ligt ongeveer op hetzelfde niveau als de ST50 modellen van vorig jaar. Over het algemeen geldt dat de kleurweergave en de scherpte overeenkomen met datgene wat we bij de weergave van 2D materiaal zien, al lijkt zwart iets minder diep te zijn. De helderheid ligt in 3D modus iets hoger dan vorig jaar, iets dat de 3D ervaring alleen maar ten goede komt, zeker bij overdag het kijken naar een film. Van crosstalk is nauwelijks sprake meer dus Panasonic lijkt het 3D verhaal redelijk onder de knie te hebben.

Reflecties en kijkhoeken

Wat betreft de kijkhoeken presteert ST60 serie goed. Hoewel er prima vanuit alle hoeken in de kamer naar materiaal gekeken kan worden zonder veel aan kwaliteit in te hoeven leveren, verlies je van onderen en boven net wat meer helderheid. Absoluut geen groot nadeel want de hele familie kan rondom deze TV zitten zonder dat iemand een veel minder beeld voorgeschoteld krijgt. Ook wat betreft de reflecties is de ST60 een prima TV. Licht van een lamp die direct tegenover de TV staat of zonlicht dat op de TV valt wordt aardig opgevangen maar kan zorgen voor een mindere kijkervaring. Van reflecties van indirect licht zul je echter niet of nauwelijks last hebben.

Panasonic ST60 – audiokwaliteit

De audiokwaliteit blijft toch ook deze keer weer een lastig punt om te beoordelen. TV fabrikant proberen met nieuwe technieken (en termen) de audiokwaliteit te verbeteren maar erg ver komen ze hier niet mee. Voor een TV uitzending als het nieuws of een soap serie is het prima te doen, maar als je een film gaat kijken dan mis je toch al snel diepte in het geluid en wordt de dialoog ondergesneeuwd door alle andere geluidseffecten. De geluidskwaliteit van de TX-P50ST60 is dan ook niet slecht te noemen maar gewoon niet voldoende voor datgene waarvoor je de TV óók koopt; een indrukwekkende filmervaring.

Panasonic-st60-totaal

Panasonic ST60 – stroomverbruik

We hebben de TX-P50ST60 op bij de weergave van verschillende content en op verschillende momenten in de dag gecontroleerd op stroomverbruik. De metingen bij elkaar genomen zorgt voor een verbruik dat gemiddeld tussen de 280 en 290 Watt ligt, iets meer dan de ST50 serie van vorig jaar. Ook is het beduidend meer dan de gemiddelde LCD/LED TV, wat een nadeel van plasma is dat we al geruime tijd kennen.

Panasonic ST60 – conclusie

Alles bij elkaar genomen wint de ST60 serie het toch weer van de ST50 serie van vorig jaar, al is het geen overduidelijk verschil qua beeldkwaliteit. Op het gebied van Smart TV functies en vormgeving heeft Panasonic grote stappen gemaakt, met name door de toevoeging van My Home Screen en de geavanceerde Viera Remote applicatie. Een leuke gimmick is de Touch Pen maar ik vraag me af of deze veel gebruikt zal worden. Helaas blijft het (Nederlandse) app aanbod van Panasonic nog erg mager. Wat betreft de beeldkwaliteit zijn er kleine verbeteringen zichtbaar, onder meer in het contrast en de zwartwaarden, maar helaas hebben sommige grijstonen een subtiele blauwe tint meegekregen. Afgezien van dat biedt de ST60 serie nog steeds een boven gemiddelde beeldkwaliteit met een scherpe en dynamische weergave.

De Panasonic ST60 serie modellen zijn wat mij betreft een uitstekend compromis tussen beeldkwaliteit/features en prijs. Voor een prijs van 1.200 euro (50 inch model) krijg je een flink verbeterd Smart TV platform met een handige Viera Remote app, een meer dan prima beeldkwaliteit met alle voordelen van plasma (diepe zwartwaarden, goede motion handling en natuurlijke kleuren) en een simplistisch maar strak design. De ST60 serie legt niet zozeer de lat voor plasma TV’s veel hoger, maar wel voor LCD/LED modellen in dit prijssegment.

Minpunten

 • Smart TV app aanbod is minimaal
 • Blauwe tint zichtbaar in donkere scenes
 • Eén 3D bril meegeleverd, Touch Pen is gimmick

Pluspunten

 • Aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding
 • Diepe zwartwaarden
 • Indrukwekkende HD weergave
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Fabian
  17 maart, 2013 om 18:19

  De TV wordt niet gekalibreerd voor de review? Stroomverbruik is niet gemeten? Zonder harde cijfers is de review behoorlijk subjectief… dus kan er vrij weinig mee.

  • Martijn Chel
   17 maart, 2013 om 18:24

   Dat een review subjectief is daar ontkom je niet aan. Dat is nou eenmaal (gedeeltelijk) inherent aan een review.
   Wij kalibreren nooit (uitgebreid) en kiezen niet voor meetresultaten. Onderaan de review vind je een link naar informatie over hoe wij producten testen. Wat jij zoekt vind je terug op tech-sites, wij richten ons op een andere doelgroep die andere verwachtingen heeft. Deze doelgroep heeft geen kennis/tijd/zin om een TV uitgebreid te kalibreren en wil weten wat de TV vanuit de doos, met minimale aanpassingen, te bieden heeft, omschreven in hapklare taal.
   p.s. Stroomverbruik wordt zsm toegevoegd.

   • Sjaak
    02 april, 2013 om 11:09

    Toch is kalibratie iets waar je mensen op kan wijzen. Als je deze st60 kalibreert doet ie niet onder voor een tv die twee maal duurder is.

 2. Hans
  18 maart, 2013 om 7:50

  Hello there, How is the brightness on the Cinema modes compared to the VT50 from last year. Increased power consumtion could mean a brighter Picture?

  • Martijn Chel
   18 maart, 2013 om 9:23

   It does seem slightly brighter than last years models, although this is especially noticeable in 3D mode.

   • Hans
    18 maart, 2013 om 13:26

    Hi!

    Thanks for the quick Response. Great News.

 3. Roger
  18 maart, 2013 om 16:02

  Er waren veel klachten van eigenaars over de modelen van 2012 namelijk over het inbranden van de zender logo’s.
  Hoe is dat nu met de nieuwe ST60 ?

  • Martijn Chel
   18 maart, 2013 om 16:04

   Laat ik voorop stellen dat ik dit zelf nog niet met een plasma TV ervaren heb en dat de mensen die er last van hebben dit na een aantal weken zagen. Het is dus lastig in te schatten aangezien ik een week van de TV gebruik heb mogen maken en veel verschillende content bekeken heb. Maar, natuurlijk heb ik in de gaten gehouden of er ergens een vorm van inbranden zichtbaar was. Echter heb ik niks kunnen waarnemen. Het is naar mijn idee echt afhankelijk van hoe een TV gebruikt wordt, vooral in de eerste periode.

   • Roger
    18 maart, 2013 om 16:29

    Het is juist dat de gespecialiseerde pers zelden opmerkingen maakt over inbranden.
    Ik haal dit vooral uit gebruikers reviews bij kieskeurig.be.

   • Martijn Chel
    18 maart, 2013 om 16:34

    Klopt, met de reden die ik zojuist gaf. Dat is lastig in een review mee te pakken, tenzij je daar een specifieke test voor uitvoert.

 4. Jermaine
  07 april, 2013 om 21:43

  Hey Martijn,

  Wat zou je doen voor de Vt50 gaan of voor de st60? Allebei dezelfde prijs nu. Budget max 1200.
  Of zou je voor een andere tv kiezen.

  Doel: bluray films en af en toe ps3

  • Martijn Chel
   08 april, 2013 om 0:05

   Ik zou persoonlijk de GT60 en VT60 nog even afwachten. Die zijn wel duurder maar wellicht ook duidelijke verbeteringen tov vorig jaar. De ST60 is absoluut een goede TV, maar ik vind de VT50 nog voorop lopen. Daarbij ligt het aan de features die je extra wilt, bijvoorbeeld de THX certificering en het nieuwe Smart Viera platform.

 5. Wendy
  08 april, 2013 om 11:00

  Ik heb deze tv sinds afgelopen vrijdag in bezit en ben er nog niet echt gelukkig mee.
  ALs ik mijn interactieve hd ontvanger aansluit (die van cisco-ziggo) dan krijg ik boven in beeld te zien HDMI1 1080i en 50HZ…. Nou is mijn vraag wat betekent die 50HZ.

  • Wendy
   08 april, 2013 om 11:01

   Ik heb het dus over de 42 inch versie de TX-P42ST60E

  • Martijn Chel
   08 april, 2013 om 11:03

   Hoi Wendy,
   Waarom ben je er nog niet blij mee?
   Die 50Hz is normaal en staat voor het aantal hertz (frame rate) van het inkomende signaal. In NL is dat 50Hz.

   • Wendy
    08 april, 2013 om 20:01

    Ik krijg/ kreeg het idee dat ik een 50hz tv heb gekocht.
    MIjn vorige samsung was een 100hz led tv en ik kreeg dus het idee dat ik er op achteruit ga ipv erop voorruit.
    Verder heb ik soms het idee dat het beeld hapert. Ik heb het dan m.n. over het digitaal beeld van ziggo en het afspelen van een dvd. Moet bij dat dvd beeld wel vermeden dat dit beeld via scart naar de tv gaat. Omdat Panasonic geen scart aansluiting meer heeft hebben ze een scart adapterkabel erbij geleverd waar de scart vanuit de hd/dvd speler dus ingaat.
    Het haperen van het beeld is geen storing zoals ziggo wel eens kan hebben dmv blokjes enzo

   • Martijn Chel
    08 april, 2013 om 22:51

    Nee, dat heeft er niks mee te maken, is puur het input signaal.
    Het haperende beeld kan ik zo niet verklaren, maar het lijkt me sterk dat dit aan de tv ligt. Heb je dit ook bij bijvoorbeeld een dvd of Blu-ray?

   • Wendy
    09 april, 2013 om 0:42

    Ja dit heb ik ook met een dvd

   • Martijn Chel
    09 april, 2013 om 9:45

    En de DVD speler is ook met SCART verbonden?

   • Wendy
    09 april, 2013 om 10:16

    Ja via scart en dan via éen verloop die er door Panasonic bijgeleverd is naar de TV

   • Martijn Chel
    09 april, 2013 om 19:42

    Het is lastig te zeggen. Je zou kunnen kijken of je iets via HDMI kunt aansluiten en of het probleem er dan ook is. Dan zou het aan de SCART kabel/aansluiting kunnen liggen.

   • Wendy
    09 april, 2013 om 23:22

    Ik ga er nog even mee experimenteren maar overweeg de gt60 te bestellen en deze terug te brengen

 6. John
  15 april, 2013 om 13:31

  Welke kan je nu beter aanschaffen de GT50 of de ST60 ?

  • Martijn Chel
   15 april, 2013 om 14:37

   Qua beeldkwaliteit zou ik de een niet boven de ander kiezen. Ik denk dat je hier vooral moet kijken naar de extra (nieuwe) features en het formaat.

   • John
    15 april, 2013 om 14:52

    TX-P50GT50 en de TX-P50ST60 hebben toch hetzelfde formaat?
    Een van de verschillen wat zik o kan zien is de THX certificering, maar ik kan nergens een eenduidig antwoord vinden over de beeldkwaliteit van het scherm tussen deze twee.
    kan ik aannemen dat de ST60 kwalitatief hetzelfde is als de GT50 van vorig jaar?

   • Martijn Chel
    15 april, 2013 om 15:03

    Ja, maar daarmee bedoelde ik dat de ST60 in meerdere formaten komt. Als je 50 inch wilt dan is dat in ieder geval hetzelfde.
    De THX certificering is inderdaad één van de verschillen. Maar, het is lastig te zeggen aangezien ik de modellen niet naast elkaar getest heb. Puur afgaand op de resultaten is het verschil in beeldkwaliteit erg klein, maar de GT50 heeft dan wel weer de geavanceerde isfccc kalibratiemogelijkheden wat interessant is als je de tv echt optimaal wilt afstellen.

 7. bebecici@hotmail.com
  06 november, 2013 om 21:39

  Mijn beeld doet het niet met geluid geen problemen ermeen. Met scart of met andere HDMI ingangen heb ik ook nog zelfde probleem. Waar zal dat liggen? Dank jullie wel! bebecici@hotmail.com

 8. Willem Alkema
  20 november, 2013 om 23:39

  Nu het inbranden van de panels nog eens oplossen… Maar ik vrees dat Plasma zijn langste tijd wel heeft gehad. Je ziet steeds minder nieuwe typen verschijnen en uiteindelijk zal het een langzame dood sterven. Op zich jammer, daar Plasma op een aantal punten na een mooie techniek is, maar het inbranden en het afnemende blacklevel hadden in ieder gevel al opgelost moeten zijn anno nu.

  Mvg. Willem-A

  • Martijn Chel
   20 november, 2013 om 23:48

   Als je zoveel met plasma te maken hebt (zie je andere reactie) dan zou je toch moeten weten dat Panasonic al met plasma gestopt is 🙂 Over het inbranden verschillen de meningen en ervaringen, maar helaas is er dus bij sommigen nog wel sprake van.

 9. John
  21 november, 2013 om 7:46

  Ik ben nu, mede dankzij deze review en de antwoorden van Martijn, sinds april 2013 in het bezit van de Panasonic TX-P50ST60 en ben er zeer tevreden mee. Deze tv is een hele vooruitgang/verbetering ten opzichte van mijn oude Philips 37PF9946 plasma tv.
  Op wat kleine gebruiks ongemakken na vind ik deze tv zijn geld meer dan waar.
  Mooi beeld met mooie diepe kleuren waar zwart ook echt zwart is en in mijn ogen ook een mooi design. Misschien niet de dunste tv, maar is wat mij betreft prima.

 10. Kemal
  31 december, 2013 om 10:30

  Heeft iemand Skype geprobeerd met de ST60? Het lijkt dat Panasonic wil niet een gewone WebCam zoals die van Logitech accepteren. Die eigen webcam van Panasonic kost wel €120, dus ik wil eerst weten of het is de moeite waard.

 11. sergio dermowidjojo
  07 maart, 2014 om 20:38

  Welke 3D bril wordt er geleverd bij de TX-P55ST60?
  Een bril is toch niet genoeg!

 12. Marja Beuken
  15 juli, 2017 om 23:46

  Heeft de panasonic TX-P42ST60E BLUETOOTH?En zo ja waar kan ik dit vinden

 13. Marja Beuken
  15 juli, 2017 om 23:48

  Heeft de panasonic TX-P42ST60E BLUETOOTH en zo ja waar kan ik dit vinden

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.