Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Aantal video-on-demand kijkers in drie jaar tijd verdubbeld

Geschreven door
Geplaatst op15 maart 2013, 14:35 CategorieDigitale tv

Op het gebied van video-on-demand diensten worden vaak onderzoeken gedaan en uit nagenoeg elk onderzoek blijkt dat deze manier van TV kijken alsmaar populairder wordt. Ook uit een recent onderzoek van Filmonderzoek blijkt dat het aantal Nederlanders dat via video-on-demand thuis naar films kijkt in drie jaar tijd meer dan verdubbeld is.

Video on demand

Met video-on-demand kun je tegen betaling een film kijken via bijvoorbeeld een interactieve decoder van een kabelmaatschappij, via iTunes of via een Smart TV. Inmiddels kijken bijna twee miljoen Nederlanders via video-on-demand (VoD) naar films. De omzet is opgelopen naar ongeveer 72 miljoen euro.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat vooral gezinnen met kinderen waarvan de ouders hoog opgeleid zijn steeds meer gebruikmaken van VoD. Onder de frequente kijkers bevinden zich relatief vaak jongeren en mannen. Daarnaast komt uit het onderzoek duidelijk naar voren dat de 25 tot en met 44 jarigen een belangrijke groeimarkt vormen. Ook is VoD meer in trek bij stedelingen en de hogere inkomens.  Hierbij maakt de helft gebruik van de diensten van kabelaanbieders zoals Ziggo en UPC. Een derde kijkt via telecomaanbieders zoals KPN en XS4ALL (32 procent). Slechts 5 procent zet iTunes in om films in huis te halen. VoD neemt een kwart van de omzet van de totale home video markt voor haar rekening.

De toename van het aantal gebruikers was in 2012 minder hoog (+41 procent) dan in 2011 (+62 procent). Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen meer gebruik maken van illegaal online streaming.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.