Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is Dolby Pro Logic, Pro Logic II en Pro Logic IIx surround sound?

Geschreven door
Geplaatst op1 februari 2013, 14:39 CategorieHome cinema sets

We hebben in diverse artikelen al aandacht besteed aan de verschillende surround formaten die we momenteel op Blu-ray discs, DVD’s en ook receivers terugvinden. Twee bekende nieuwe surround formaten zijn Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Dolby heeft echter nog een surround formaat dat al een aantal jaar gebruikt wordt; Dolby Pro Logic. Maar wat is het precies?

Dolby Pro Logic is een audiobewerkingstechnologie van Dolby Laboratories waarmee het mogelijk gemaakt wordt om multi-kanaals audio uit een stereobron of een bron met een Dolby Surround soundtrack te halen. De techniek is dus voornamelijk te vinden op AV receivers en alles-in-één home cinema systemen aangezien daar vanuit het inkomende audiosignaal omgezet kan worden naar een multi-kanaals surround signaal. Het signaal voor de surround speakers wordt gefilterd uit het stereo of Dolby Surround signaal, zonder daar extra elementen aan toe te voegen. Er zijn op het moment van schrijven vier verschillende Dolby Pro Logic technieken.

Dolby Pro Logic

Dolby Pro Logic is de allereerste versie die door Dolby ontwikkeld werd en maakt het mogelijk om een 4.0 surround signaal uit een stereobron of een bron met een Dolby Surround soundtrack te halen. Deze 4 kanalen zijn de twee stereospeakers aan de voorzijde, de center speaker en een monokanaal voor de speaker(s) aan de achterzijde. Dit was ten tijde van de introductie al een grote stap maar inmiddels mogen we toch minimaal 5.1-kanaals surround sound verwachten.

Dolby-Pro-Logic-II

Dolby Pro Logic II

Voor 5.1-kanaals surround sound werd Dolby Pro Logic II geïntroduceerd. Dit is een verbeterde versie van Dolby Pro Logic waarmee 5.1-kanaals surround sound uit een hoogwaardige stereobron of bron met Dolby Surround gehaald kan worden. Zo kunnen twee speakers aan de voorzijde, een center speaker, twee speakers aan de achterzijde en een subwoofer voorzien worden van een eigen signaal.

Dolby-Pro-Logic-IIx

Dolby Pro Logic IIx

Hoewel een 5.1-kanaals surround geluid voor de meeste mensen meer dan voldoende is worden er steeds meer home cinema systemen uitgerust met 7 speakers en een subwoofer, kortom een 7.1-kanaals speakersysteem. Ook daar speelt Dolby inmiddels op in met Dolby Pro Logic IIx. Deze techniek maakt het mogelijk om een stereosignaal, een bron met Dolby Surround of een bron met Dolby Digital 5.1 surround sound om te zetten naar een 6.1- of een 7.1-kanaals surround geluid.

Dolby-Pro-Logic-IIz-2

Dolby Pro Logic IIz

De meest recente Dolby Pro Logic techniek is Dolby Pro Logic IIz. Hiermee is het mogelijk om zogenaamde hoogte of breedte kanalen aan je home cinema systeem toe te voegen. Pro Logic IIz stuurt extra surround informatie naar twee effectluidsprekers die geplaatst zijn boven de twee luidsprekers die zich aan de voorzijde bevinden. Zo kan een 5.1-kanaals systeem uitgebreid worden naar een 7.1-kanaals systeem en een 7.1-kanaals systeem uitgebreid worden naar een 9.1-kanaals systeem. Deze extra kanalen moeten voornamelijk omgevingseffecten als wind en regen intenser maken. Het principe voor de techniek blijft hetzelfde; de informatie wordt gehaald uit een standaard stereo, 5.1-kanaals of 7.1-kanaals bron.

Meer informatie

Voor meer informatie over surround formaten, receivers en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema receiver: Wat is de beste keuze?
Hoe kun je luidsprekers in je home cinema systeem het beste plaatsen?
Alle surround opstellingsmogelijkheden (2.1, 5.1, 7.1, etc.)
Wat is het verschil tussen Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio?

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.