Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Samsung UE50ES6710 (ES6710 serie) LCD/LED TV

Geschreven door
Geplaatst op16 februari 2013, 15:23 CategorieLcd led tv reviews

We zijn al bijna weer toe aan de 2013 TV’s van alle grote merken maar niet voordat we onze reviews van de 2012 modellen grotendeels afgerond hebben. We hebben het afgelopen jaar al veel Samsung modellen voorbij zien komen en deze keer kijken we naar een middenklasse TV van de Koreaanse fabrikant; de ES6710 serie met 3D weergave en Smart TV.

Alle high-end modellen van Samsung hebben we reeds behandeld. Zo hebben we gekeken naar de indrukwekkende ES8000 serie en de iets lagere ES7000 serie. Ook hebben we de ES6800 serie aan een review onderworpen maar daar waren we met name door backlight en clouding problemen minder enthousiast over. De ES6710 modellen zijn grotendeels te vergelijken met de ES6800 modellen dus is het de vraag of Samsung ons hiermee wel kan enthousiasmeren. Tussen beide series zit een prijsverschil van gemiddeld ruim 100 euro maar daarbij moet gezegd worden dat alleen de ES6710 serie in een 50 inch variant komt. In deze review kijk ik naar de 50 inch versie (UE50ES6710), maar de conclusies gelden ook voor de 46 inch, 40 inch, 37 inch en 32 inch varianten.

Samsung ES6710 – specificaties

Zoals gezegd wijken de ES6710 modellen niet veel af van de ES6800 serie. De belangrijkste verschillen zitten hem in het design en de processing engine. De UE50ES6710 beschikt namelijk niet over een dual-core processor welke multitasking binnen het Smart TV platform moet optimaliseren, de bediening vloeiender moet laten verlopen en volgens Samsung invloed zou hebben op de beeldkwaliteit.

Samsung ES7000 Samsung ES6800 Samsung ES6800
 • Micro Dimming Pro local dimming
 • Edge lit LED achtergrondverlichting
 • Ultra Clear panel
 • Backlight Enhancer
 • Touch-pad afstandsbediening
 • dual-core processor voor multitasking
 • Smart Interaction
 • Ingebouwde microfoon en camera
 • 5mm dun frame
 • Inclusief twee 3D brillen
 • 800Hz refresh rate
 • Smart Hub
 • 3D Sound
 • Drie HDMI aansluitingen
 • Drie USB poorten
 • 40 inch, 46 inch, 55 inch
 • Micro Dimming Plus local dimming
 • Edge lit LED achtergrondverlichting
 • dual-core processor voor multitasking
 • Inclusief twee 3D brillen
 • 400Hz refresh rate
 • Smart Hub
 • Drie HDMI aansluitingen
 • Drie USB poorten
 • 32 inch, 40 inch, 46 inch, 55 inch
 • Micro Dimming local dimming
 • Edge lit LED achtergrondverlichting
 • Inclusief twee 3D brillen
 • 400Hz refresh rate
 • Smart Hub
 • Drie HDMI aansluitingen
 • Drie USB poorten
 • 32 inch, 37 inch, 40 inch, 46 inch, 50 inch

 

De ES6710 modellen beschikken onder meer over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting en local dimming, een 400Hz beeldtechniek, actieve 3D weergave met twee actieve 3D brillen, Samsung’s Smart TV platform met diverse streaming mogelijkheden, diverse aansluitingsmogelijkheden en een strak design met een slank profiel.

Een compleet overzicht van de 2012 Samsung LCD TV line-up vind je in dit artikel.

Samsung ES6710 – design

Zoals aangegeven is een van de belangrijkste verschillen tussen de ES6800 en ES6710 serie modellen het design. Waar de ES6800 modellen beschikken over een zwart/grijs frame met een transparante zilveren rand, zijn de ES6710 modellen uitgerust met een wit frame en een transparante zilveren rand. Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar wit is zeker een kleur die we vaker terug zullen gaan zien.

Samsung-ES6710-design

De vierpotige voet is nagenoeg hetzelfde als die van de ES6800 modellen en heeft een chromen afwerking. Natuurlijk is het ook qua afmetingen en gewicht meteen zichtbaar dat je een stapje lager gaat; de ES6710 modellen zijn iets breder en ruim een kilo zwaarder dan de ES6800 modellen. De aansluitingen zitten netjes naar de zijkanten of naar onderen verwerkt waardoor ophangen geen probleem is, en aan de achterzijde bevindt zich een soort joystick waarmee door menu’s gebladerd kan worden.

Samsung ES6710 – gebruiksgemak

Wat betreft het gebruiksgemak hadden we bij de topmodellen van Samsung een uitgebreid stuk waarin beschreven werd hoe je de TV middels Smart Interaction functies kunt bedienen. Zo zijn de modellen te bedienen middels spraak en bewegingen, en wordt er een geavanceerde afstandsbediening meegeleverd. Helaas moet de UE50ES6710 het doen zonder al deze features en krijg je een relatief eenvoudige afstandsbediening meegeleverd waarmee de TV bediend kan worden. De afstandsbediening heeft een wat goedkope uitstraling en voelt ook goedkoop aan, maar functioneert prima. Overigens is het invoeren van teksten in bijvoorbeeld apps met de afstandsbediening nogal omslachtig.

Het is echter ook mogelijk om een applicatie van Samsung te downloaden waarmee de TV bediend kan worden met een tablet of smartphone. Hiermee is het mogelijk via je mobiele apparaat nagenoeg alle functies te bedienen en daarbij heb je de mogelijkheid om je telefoon als game controller te gebruiken, een on-screen keyboard op te roepen voor het invoeren van teksten en door het Smart TV platform te bladeren.

Wat betreft de instellingsmogelijkheden en de menu’s heeft Samsung het wederom prima voor elkaar. De menu’s zijn goed opgebouwd, de indeling is overzichtelijk en ook de reactietijd is prima. Wanneer je de TV voor het eerst aanzet kun je binnen enkele minuten de belangrijkste instellingen aanpassen en meteen een filmpje aanzetten of verbinding maken met andere apparaten in je thuisnetwerk. Voor diegenen die graag met geavanceerde instellingen spelen zijn er aardig wat opties maar echte kalibratiemogelijkheden als met ISF opties zijn er niet.

Samsung ES6710 – features

Smart Hub

Voor 2013 heeft Samsung het Smart TV platform, ook wel de Samsung Smart Hub genoemd, compleet vernieuwd met verschillende homescreens maar de 2012 modellen moeten het voorlopig nog met het ‘oude’ design doen. Daar is echter niks mis mee, Samsung loopt nog steeds voorop wanneer het aankomt op de hoeveelheid apps, het design van het platform en de functionaliteit.

Samsung-ES6710-smart

Het Samsung Smart TV platform is zeer eenvoudig te bedienen, is overzichtelijk en biedt toegang tot een grote hoeveelheid applicaties. Er zijn zowel gratis als betaalde applicaties in de app store te vinden en ook voor de Nederlandse consument is er voldoende interessante content te vinden. Zo is er toegang tot diverse video on demand diensten, games, nieuws en entertainment apps en social media. Groot voordeel is dat het huidige platform in hoge resolutie getoond wordt, iets dat het geheel een stuk aantrekkelijker maakt.

Zoals gezegd beschikken de ES6710 modellen in tegenstelling tot de hogere series niet over een dual-core processor, maar dit maakt het Smart TV platform gelukkig niet minder bruikbaar. Het openen van apps gaat nog steeds zeer vloeiend en snel en duurt het schakelen tussen apps misschien een paar seconden langer. Alles bij elkaar genomen is de Smart Hub nog steeds een van de beste Smart TV platformen.

AllShare Play

Samsung’s nieuwe AllShare Play is ook een verbetering. Met 5GB aan gratis opslagruimte kun je thuis en onderweg met AllShare Play multimedia content van verschillende devices – zoals camera’s, smartphones, tablets en notebooks – uploaden naar de AllShare Cloud Server. Zo kun je content delen met familie en vrienden of zelfs andere personen in huis. Het delen van content met je familie gaat middels de Family Story functies. In dit artikel vind je hier een video en meer informatie over.

Samsung ES6710 – beeldkwaliteit

Wat betreft de beeldkwaliteit zou de UE50ES6710 niet veel onder moeten doen voor de hogere ES6800 modellen. Samsung heeft immers dezelfde beeldtechnieken gebruikt, waaronder Edge Lit LED achtergrondverlichting en een 400Hz techniek. Alleen de dual-core processor ontbreekt, wat volgens Samsung ook zichtbaar zou moeten zijn in de beeldkwaliteit.

Voor het testen van de beeldkwaliteit hebben we gekozen voor de Film (of Movie) modus en de kleurtemperatuur hebben we op ‘Warm 1’ gezet. Ook hebben we het backlight niveau op 10 gezet. Hiermee krijg je vanuit de doos, met een paar kleine aanpassingen, de beste beeldkwaliteit. Natuurlijk is deze nog naar eigen wens af te stellen maar over het algemeen kun je hiermee goed vooruit. In dit artikel vind je een uitleg over hoe je TV optimaal in te stellen met de basis instellingen. Mocht je het beeld nog beter willen afstellen kun je dit doen middels een kalibratie disc als de HDV Video Essentials Blu-ray disc.

Iets wat meteen opvalt is dat de UE50ES6710 LCD/LED TV veel minder last heeft van de zogenaamde backlight en clouding problemen die we op de ES6800 modellen tegenkwamen. In twee hoeken is het beeld net iets lichter dan in het midden, veroorzaakt door de LED verlichting aan de zijkanten, maar het verschil is veel minder groot dan bij de ES6800 modellen. Ook clouding problemen rondom lichtere objecten in een donkere omgeving zijn minder duidelijk zichtbaar, al zijn ze wel duidelijker aanwezig dan op de high-end ES8000 en ES7000 modellen. Beide problemen zijn echter niet der mate storend dat ze de beeldkwaliteit tijdens het kijken van bijvoorbeeld een film negatief beïnvloeden.

Bij de weergave van SD materiaal presteert de ES6710 gemiddeld. Beelden worden redelijk schoon weergegeven maar het opschalen naar HD gaat niet zonder kleine problemen. Hier en daar zijn artifacts zichtbaar, ruis is bij veel materiaal zichtbaar en vaak lijkt er een soort waas over het beeld te liggen wat de scherpte niet ten goede komt. Mocht je een Blu-ray speler, game console of mediabox hebben die SD materiaal kan opschalen naar HD dan is het aan te raden deze apparaten hiervoor te gebruiken. De TV doet het zeker niet slecht maar mijn ervaring is dat de gemiddelde speler of mediabox hiervoor betere resultaten neer kan zetten. Verder is het contrast prima, worden kleuren natuurlijk weergegeven en zijn de zwartwaarden boven gemiddeld.

Voor de weergave van HD materiaal hoeft gelukkig geen andere apparatuur ingeschakeld te worden. De ES6710 modellen verrichten wat dit betreft boven gemiddeld werk. De scherpte is indrukwekkend, de zwartwaarden liggen op het niveau van verschillende duurdere modellen, kleuren worden natuurlijk weergegeven en het contrast is zeer dynamisch. Ook wat betreft het verwerken van snel bewegende beelden en objecten is de TV indrukwekkend goed. In HD modus is de UE50ES6710 dus een boven gemiddeld presterende TV.

3D weergave

Hoewel de 3D ervaring op de UE50ES6710 iets minder overtuigend en indrukwekkend is dan op de ES7000 en ES8000 modellen biedt deze nog steeds een goede 3D ervaring. Iets dat ook bij de ES6800 merkbaar was is de lagere verversingssnelheid. Hierdoor lijken je ogen eerder vermoeid te raken bij het langdurig kijken naar 3D materiaal. Dat is eigenlijk het enige echte minpunt in 3D modus want qua beeldkwaliteit kunnen we het meeste wat hierboven geschreven is overnemen. Ook in 3D modus wordt alles haarscherp weergegeven, is de helderheid van het beeld prima en is het contrast zeer hoog. Ook heeft Samsung het crosstalk probleem tot een minimum weten te beperken.

Samsung-3D-bril

Wat betreft de 3D brillen, welke overigens alleen bij de 40 inch en grotere modellen meegeleverd worden, is er nog wel een klei minpunt op te merken. De nieuwe 3D brillen zijn namelijk een stuk lichter en smaller dan de modellen van vorig jaar wat ervoor zorgt dat er veel licht door de zijkanten komt. ’s Avonds en wanneer de gordijnen dicht zijn is dat niet zo’n probleem, maar met veel licht in de kamer is dat toch iets wat kan irriteren.

Reflecties en kijkhoeken

Vraag me niet hoe, maar de ES6710 modellen lijkt beter met kijkhoeken om te kunnen gaan dan de hogere ES6800 modellen. Zodra je ver uit het midden van de TV gaat zitten verlies je wat contrast en helderheid maar het verschil is veel minder groot dan bij de ES6800 modellen. Op dit gebied presteert de UE50ES6710 dus boven gemiddeld. Ook reflecties worden goed opgevangen maar het is aan te raden de TV niet tegenover een raam te zetten.

Samsung ES6710 – audiokwaliteit

De ES6710 modellen beschikken niet over de geavanceerde 3D sound audio features maar eerlijk gezegd is dat verschil nauwelijks te horen. Feit blijft dat de audiokwaliteit bij het kijken van een film of serie of het spelen van een game matig is. Hiervoor raad ik wederom aan een home cinema systeem aan te schaffen.

Samsung-ES6710-2

Samsung ES6710 – conclusie

De verwachting was dat de UE50ES6710 wat betreft de prestaties niet veel af zou wijken van de ES6800 serie die we eerder bekeken hebben, maar niets is minder waar. Hoewel de TV goedkoper is, is de beeldkwaliteit naar mijn idee duidelijk beter. De reden hiervoor is duidelijk aanwijsbaar; de ES6800 TV had namelijk last van backlight en clouding problemen die invloed hadden op alle aspecten van de beeldkwaliteit. Zoals ik ook in de review van de ES6800 aangegeven heb is het mogelijk dat deze problemen niet op elk productiemodel (in deze mate) aanwezig zijn.

De vraag is of je nu die 100 tot 150 euro extra moet uitgeven voor een TV met een grijs/zwarte afwerking en een dual-core processor. Eerlijk gezegd maakt de dual-core processor geen merkbaar groot verschil en is het design natuurlijk een kwestie van smaak. Wat betreft de overige features en functies zijn de modellen aan elkaar gewaagd. Kijkend naar de modellen die wij getest hebben is mijn advies voor de ES6710 serie te gaan of, wanneer het budget dit toelaat, voor de ES7000 serie te kiezen. Deze modellen bieden meer Smart TV mogelijkheden en beschikken over een betere beeldkwaliteit.

Ten opzichte van LCD/LED modellen van andere fabrikanten presteert de ES6710 serie ietwat boven gemiddeld. Samsung heeft nog steeds het beste Smart TV platform met een groot aanbod aan applicaties en weet met name bij de weergave van HD en 3D materiaal een indrukwekkend plaatje neer te zetten. Voor de gemiddelde consument die op zoek is naar een goede TV met een uitgebreid Smart TV platform zijn de modellen in de ES6710 serie dus een prima keuze.

Minpunten

 • Matige audiokwaliteit
 • Gemiddelde SD weergave
 • Geen Smart Interaction functies

Pluspunten

 • Fraai design
 • Overtuigende HD en 3D weergave
 • Beste Smart TV platform op de markt
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct 

 • Delen:

Reacties

 1. Jan Roggeveen
  09 december, 2013 om 20:48

  Geachte Martijn

  Ik heb sinds een jaar een samsung UE40ES6710 en constateer bıj beeldwisselingen b.v. Bij twee camera,s in de studio dat de achtergrond even oplicht. Dat duurt maar een kort moment maar is wel irritant.dat doet hij op alle bronnen.Heb je enig idee waar dat aan kan liggen?

  Vriendelijke groet Jan Roggeveen

  • Martijn Chel
   09 december, 2013 om 20:57

   Beste Jan,
   Dat kan aan de ecosensor liggen die de helderheid automatisch aanpast. Probeer die eens uit te zetten. Ik heb daar zelf ook ‘last’ van op mijn eigen tv maar helaas kom ik er niet vanaf.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.