Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Philips 47PFL6007H (PFL6007 serie) LCD/LED TV

Geschreven door
Geplaatst op2 februari 2013, 15:30 CategorieLcd led tv reviews

2013 is alweer een maand oud dus is het de hoogste tijd voor een nieuwe review. Zoals je wellicht gemerkt hebt hebben we besloten de reviews voortaan hier te plaatsen in plaats van op 3DTVMagazine.nl, puur omdat 3D weergave inmiddels als feature gezien wordt. In deze review kijken we naar een TV die ook beschikt over 3D weergave; de Philips 47PFL6007H.

in 2013 kunnen we een groot aantal nieuwe TV’s verwachten van nagenoeg alle grote fabrikanten. Eerder deze maand werden de nieuwe TV series gepresenteerd in Las Vegas en vanaf maart zullen de eerste modellen in Nederland verschijnen. Philips heeft echter nog geen nieuwe modellen aangekondigd en daarom moeten we het voorlopig nog doen met de vorig jaar gelanceerde LCD TV’s, welke overigens nog niet eens zo lang te koop zijn.

Eind vorig jaar hebben we al naar een aantal modellen uit de 2012 LCD TV line-up van Philips gekeken, waaronder de PFL8007, PFL7007 en PFL5507 series. De PFL6007 serie waar we deze keer naar kijken valt precies tussen de PFL7007 en PFL5507 serie in en is de goedkoopste serie in de 2012 line-up die beschikt over Ambilight verlichting en 3D weergave.

In deze review kijken we naar de 47PFL6007H maar de conclusies gelden ook voor de andere modellen in de PFL6007 serie welke bestaat uit modellen met een formaat van 32 inch tot 55 inch.

Philips PFL6007 – specificaties

De Philips PFL6007 serie modellen zijn zoals gezegd de eerste modellen in de 2012 line-up van de fabrikant die beschikken over 3D weergave plus Ambilight verlichting. Het grote verschil met de PFL7007 serie is dat de PFL6007 serie beschikt over passieve 3D weergave met de goedkopere en comfortabelere 3D brillen, ook wel Easy 3D genoemd. Verdere verschillen zijn de iets mindere 400Hz beeldtechniek, speakers met minder vermogen en een HDMI ingang minder. Ook het design van de PFL6007 modellen is iets minder elegant en slank.

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen de PFL6007, PFL7007 en PFL8007 serie.

  PFL6007 series PFL7007 series PFL8007 series
Scherm Full HD Full HD Full HD
LED Ja Ja Ja
Formaat 32, 37, 42, 47, 55 inch 40, 46, 55 inch 40, 46, 55 inch
3D Ja Ja Ja (+ 2D/3D conversie)
3D techniek Passief 3D Actief 3D Actief 3D
Two Player Fullscreen Gaming Ja Ja Ja
Picture Motion Enhancement 400Hz 800Hz 800Hz
Smart TV applicaties Uitzending Gemist, toegang tot online video stores, open Internet browsing, online apps, MyRemote App, ondersteuning voor USB-toetsenbord en -muis, DLNA media browser, opnemen via USB, gereed voor videotelefonie
Geluid 2 x 12Watt (RMS) 2 x 20 Watt (RMS) surround soundstage 2 x 20 Watt (RMS) surround soundstage
Wifi Wifi Wifi Wifi
HDMI 4 5 5
USB 3 3 3
DLNA Ja Ja Ja
Tuner DVB-C, DVB-T, DVBT2, DVBS2 (alleen op de 8000-reeks), CI+
Afstandsbediening Afstandsbediening met aparte knoppen voor 3D, Smart TV en Ambilight, remote control pass-through met EasyLink (HDMI-CEC), MyRemote App
Diepte TV 29mm 29mm 29mm
Ambilight 2-zijdig 2-zijdig 3-zijdig
Energielabel A voor 32 inch A+ voor andere modellen A voor 40, 46 inch A+ voor 55 inch A voor 40 inch A+ voor 46, 55 inch
Accessoires 4x 3D brillen bij 42, 47, 55 inch 2x 3D brillen bij 32, 37 inch Afstandsbediening Draaivoet 1x 3D bril Afstandsbediening met tekstinvoer Draaivoet 2x 3D bril Afstandsbediening met tekstinvoer Draaivoet Skype camera

 

De 47PFL6007H beschikt onder meer over een LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting en micro dimming, een Full HD resolutie, een 400Hz beeldtechniek, Ambilight verlichting aan twee zijden, de Pixel Precise HD Engine voor een vloeiende weergave, een dual-core processor, toegang tot het Philips NetTV Smart TV platform, passieve 3D weergave met 2D naar 3D conversie, USB opnamen en de Two Player Full Screen Gaming functie.

Philips PFL6007 – design

Het design van de PFL6007 modellen mag dan iets minder elegant en slank zijn dat de hogere series maar nog steeds weet Philips een zeer aantrekkelijke en slanke TV neer te zetten. De PFL6007 serie modellen komen in een zwarte en een zilveren uitvoering, allen uitgerust met een diepte van een kleine 3 centimeter. Het belangrijkste verschil qua design zit hem wellicht in de rand rondom het display die vooral aan de onderzijde van het scherm een stuk breder is. Je TV hangt hierdoor mogelijk niet als een kunstwerk aan de muur maar voor menig persoon zal dit geen onoverkoombaar probleem zijn.

Philips-PFL6007-design

De TV heeft nog steeds een elegante look meegekregen en zorgt zowel aan de muur als op de meegeleverde voet voor een fraai plaatje. De aansluitingen zijn allemaal eenvoudig toegankelijk, ook wanneer de TV aan de muur gemonteerd wordt, maar Philips heeft ervoor gekozen een aantal minder belangrijke aansluiten toch nog richting de muur te laten wijzen, iets waar je wel op moet letten wanneer je de TV op wilt hangen.

Wat betreft de Ambilight verlichting beschikt de 47PFL6007H over LED-strips aan weerszijden van de TV. Aan de bovenzijde van de TV is dus geen Ambilight verlichting. Op zich geen groot nadeel, maar bij een wat grotere muur, een groter oppervlak, zorgt de Ambilight verlichting aan de bovenzijde toch voor een wat comfortabelere kijkervaring. De verlichting aan twee zijden maakt de kijkervaring overigens nog steeds rustiger en comfortabeler dan zonder verlichting.

Afstandsbediening

Hoewel Philips bij de PFL7007 serie een speciale QWERTY afstandsbediening mee levert moet je het bij de PFL6007 modellen doen met een standaard afstandsbediening zonder QWERTY keyboard. In tegenstelling tot modellen van 2011 heeft Philips de afstandsbediening weer een traditionele vorm meegegeven. Op de accessoire is weinig aan te merken qua functionaliteit maar hij voelt wel wat goedkoop en licht aan. Naast deze afstandsbediening heb je de mogelijkheid om een applicatie voor je smartphone of tablet te downloaden waarmee de TV bediend kan worden.

Philips-PFL6007-remote

Philips PFL6007 – gebruiksgemak

Wat betreft de instellingsmogelijkheden zijn de PFL6007 modellen grotendeels te vergelijken met de duurdere PFL7007 modellen. Philips biedt handige en duidelijke stappen om de TV naar eigen wens in te stellen en alle inputs toe te wijzen. Wanneer de TV ingesteld is en de overige menu’s tevoorschijn komen wordt het gebruiksgemak helaas wat minder en worden opties verstopt achter teveel menu-items en stappen. Er zijn daarbij zoveel opties te vinden dat ik me kan voorstellen dat je snel de weg kwijt raakt of bepaalde opties helemaal niet kunt vinden.

Een groter nadeel dat ik niet bij andere modellen van Philips tegengekomen ben is de reactietijd van de menu’s. Na het drukken op de knop van de afstandsbediening kan het soms seconden duren voordat er iets gebeurt op het scherm. Niet alleen in de menu’s is dit een probleem, ook tijdens het zappen naar een andere zender is dit vaak duidelijk zichtbaar. Een laatste nadeel wat betreft het gebruiksgemak is de ‘back-‘ of ‘terug-knop’. Deze werkt vaak niet zoals je zou verwachten waardoor je ineens 10 stappen opnieuw moet doorlopen omdat je niet naar het vorige maar naar het beginmenu gestuurd wordt. Kortom, qua gebruiksgemak is er aardig wat op te merken in negatieve zin.

Philips PFL6007 – features

Wat betreft de features zijn de PFL6007 modellen gelijk aan de PFL7007 modellen. Zo kun je TV programma’s opnemen via USB, kun je 2D materiaal naar 3D omzetten, kun je met twee spelers fullscreen gamen en krijg je natuurlijk Philips’ NetTV Smart TV platform voor het downloaden van applicaties en het browsen op het internet. Gelukkig beschikt de TV over een ingebouwde Wifi module waardoor je snel en eenvoudig verbinding kunt maken met je eigen Wifi netwerk.

Smart TV

Zoals ik in eerdere reviews van Philips TV’s al aangegeven heb is het NetTV platform zeer gebruiksvriendelijk, ziet de interface er goed uit en biedt Philips een aardig aanbod van applicaties. Philips heeft het platform wel vernieuwd en voorzien van een nieuw zelf aan te passen beginscherm. Daarnaast moet nog intuïtievere bediening zorgen voor een verrijking van de gebruikersbeleving. De PFL6007 modellen beschikken over een dual-core processor waardoor het schakelen tussen apps en het navigeren binnen de interface redelijk vloeiend gaat. Echter is het helaas niet zo vloeiend als bij de PFL7007 modellen.

Philips-PFL6007-smart-tv

Het aanbod van applicaties is niet zo groot als bijvoorbeeld het aanbod van Samsung, de koploper op dit gebied, maar Philips heeft aardig wat interessante applicaties toegevoegd om de saaie zondagmiddag door te komen. Zo heb je toegang tot social media apps, games, video on demand diensten en uitzending gemist applicaties. Met de Philips MyRemote App, een app voor iOS en Android tablets kun je een elektronische programmagids raadplegen terwijl je TV kijkt. De app maakt het ook mogelijk om op elke plek in huis video-opnamen te programmeren.

Philips wil dit aanbod snel verder uitbreiden, onder meer door de ontwikkelingen met de Smart TV Alliance. In de loop van dit jaar wil Philips in enkele Europese landen ook YouTube Rentals introduceren met toegang tot de filmverhuurdienst van YouTube. Gebruikers kunnen dan met de PC films van YouTube huren en die vervolgens op TV bekijken.

Browser

Ook op dit model is weer een ingebouwde web browser te vinden. Helaas zijn de mogelijkheden van de browser zeer beperkt, worden niet alle scripts en plugins ondersteund, is het invoeren van teksten onhandig met de afstandsbediening en duurt het laden van pagina’s veel te lang. Het gebruik van de browser zorgt dus nogal vaak voor frustraties. Maar aan de andere kant is de browser prima bruikbaar als je even een website op groot beeld wilt laten zien.

Media streaming

Wanneer je een TV met internetverbinding en media-functies hebt dan wil je natuurlijk media vanaf andere apparaten in je netwerk naar de TV streamen. Voor dit doel is de 47PFL6007H zeker geschikt. Apparaten worden snel herkend, de koppeling verloopt zonder problemen en Philips ondersteunt een grote hoeveelheid bestandsformaten waardoor je nagenoeg alles af kunt spelen. Onder meer MKV, AVI, MOV en MWV bestanden worden zonder problemen afgespeeld. De enige bestanden die voor wat problemen zorgden waren de FLV en ISO bestanden.

USB functie

Op één van de USB poorten kun je natuurlijk een USB stick kwijt voor het afspelen van je digitale media, maar je kunt er ook een USB schijf op aansluiten op programma’s te pauzeren en/of op te nemen. Wanneer je geen digitale TV decoder met ingebouwde recorder hebt dan is dit een interessante functie. Nadeel is alleen dat de TV beschikt over één tuner en je dus niet iets kunt opnemen en een andere zender kunt kijken.

Two Player Full Screen Gaming

Net als de andere 3D TV’s in de 2012 LCD TV line-up van Philips beschikken de PFL6007 modellen over de zogenaamde ‘Two Player Full Screen Gaming’  functie. Hiermee is het mogelijk met twee personen tegelijkertijd een two-player game te spelen waarbij elke speler een volledig beeld voorgeschoteld krijgt. Hiervoor moet dan wel door elke speler een 3D bril opgezet worden. De even beeldlijnen zijn dan alleen zichtbaar voor persoon A terwijl de oneven beeldlijnen alleen zichtbaar zijn voor persoon B. Een leuke ervaring wanneer je graag met meerdere personen games speelt maar het is tijdens het spelen wel duidelijk dat je met een ‘halve’ resolutie te maken hebt. Ook komt het ‘ghosting’ probleem vaak voor waarbij je net wat beeld van de andere speler over je eigen beeld ziet verschijnen.

Philips-PFL5507-dual

Philips PFL6007 – beeldkwaliteit

 Het belangrijkste is natuurlijk de beeldkwaliteit en als we puur kijken naar de specificaties dan doet de PFL6007 serie niet veel onder voor de PFL7007 serie. Modellen in beide series zijn uitgerust met een Full HD LCD paneel, Edge Lit LED achtergrondverlichting en Micro dimming en Pixel Precise HD. Er is één belangrijk verschil en dat is dat de PFL7007 serie modellen beschikken over een 800Hz beeldtechniek, terwijl de PFL6007 modellen het moeten doen met een 400Hz beeldtechniek.

Backlight bleeding en clouding zijn veelvoorkomende problemen van LCD TV’s met LED achtergrondverlichting en helaas is de 47PFL6007H geen uitzondering. In twee van de vier hoeken werd al snel duidelijk dat een deel van het backlight ‘lekte’ en dus zorgde voor lichtere hoeken. Dit is met name irritant bij donkere scenes en compleet zwarte beelden zoals bij de aftiteling van een film. Ook over het beeld verspreid zijn iets lichtere delen zichtbaar, vooral naar mate je verder richting de randen van het display gaat. Nogmaals, dit is een probleem dat we bij veel Edge Lit LCD TV’s tegenkomen maar moet absoluut benoemd worden. Deze twee problemen hebben als logisch gevolg dat de zwartwaarden vaak tegenvallen in vergelijking met de ietwat duurdere TV’s of zelfs modellen in dezelfde prijscategorie.

Het bovenstaande is echter ook een van de weinige belangrijke minpunten van deze TV. Op het gebied van kleurweergave, scherpte en de weergave van snelle bewegingen presteert de TV meer dan prima. De weergave van SD materiaal is overtuigend al is hier en daar sprake van ruis en een lichte waas over het scherm, met name bij bronmateriaal dat ook van mindere kwaliteit is. Bij de weergave van HD materiaal is er vrij weinig op te merken en worden kleuren dynamisch en natuurlijk weergegeven, is de scherpte indrukwekkend en worden snelle bewegingen goed opgevangen.

3D weergave

De gebruikte 3D techniek is een belangrijk verschil met de hogere PFL7007 serie. De PFL6007 modellen maken namelijk gebruik van passief 3D, door Philips omgedoopt tot Easy 3D. Deze techniek zorgt er voor dat je als kijker gebruik kunt maken van de relatief simpele en goedkopere 3D brillen die ook geen eigen voeding nodig hebben en comfortabeler zitten dan de actieve 3D brillen. Philips levert vier 3D brillen mee waardoor je direct met het hele gezin achter de TV kunt kruipen.

Philips-PFL6007-3d

De 3D ervaring op de 47PFL6007H is bijzonder comfortabel door de gebruikte passieve 3D techniek. Na een paar minuten merk je niet meer dat je een bril op hebt, het 3D effect is overtuigend, de diepte is indrukwekkend en zelfs na twee uur kijken heb je geen last van vermoeide ogen. Klein nadeel is dat er hier en daar nog steeds sprake is van crosstalk, het door elkaar lopen van beelden die voor het andere oog bedoeld zijn. 

Passief 3D brengt echter ook een belangrijk nadeel met zich mee, een nadeel dat niet voor iedereen een nadeel hoeft te zijn. De techniek zorgt namelijk voor een ‘halvering’ van de resolutie waardoor het getrainde oog individuele beeldlijnen kan waarnemen. Dit zorgt logischerwijs voor een minder scherpe weergave. Ik zeg het ‘getrainde oog’ omdat niet iedereen dit als nadeel ervaart of zelfs waarneemt. Wanneer je nogal kritisch bent en op zoek bent naar de beste beeldkwaliteit dan is dit iets dat je zeker gaat opvallend, maar ik denk dat dit dan al niet de TV zou zijn waar je voorkeur naar uitgaat. Dat gezegd te hebben is de 47PFL6007 een prima 3DTV met een dynamische, overtuigende en vooral comfortabele 3D ervaring.

Kijkhoeken en reflecties

De kijkhoeken zijn een positief punt van nagenoeg alle Philips modellen, zo ook van de PFL6007 modellen. De TV heeft geen enkele moeite met de weergave van een helder en overtuigend beeld wanneer je in een hoek naar het beeld kijkt. De kleuren blijven voor 95 procent behouden en de helderheid gaat pas achteruit zodra je bijna op één lijn met de TV zit. Reflecties worden niet compleet geëlimineerd maar indirecte lichtbronnen worden voldoende geblokkeerd om ongestoord van een film te kunnen genieten. Wanneer er direct daglicht of licht vanaf een bron op het scherm schijnt zul je er meer last van hebben maar dat is een kwestie van de gordijnen dicht doen of het licht uitzetten. Dankzij Ambilight blijft de kijkervaring dan comfortabel.

Philips PFL6007 – audiokwaliteit

Zoals in de inleiding aangegeven zijn de speakers van mindere kwaliteit dan op de PFL7007 modellen en dit merk je ook direct. De audioweergave is nogal matig, vooral wat betreft de weergave van lage tonen en dialogen. Alles wordt bij elkaar gepakt waardoor effecten de dialoog kunnen ondersneeuwen. Voor het kijken van een TV serie wellicht voldoende maar voor het kijken van een film is een home cinema systeem toch zeker aan te raden.

Philips PFL6007 – conclusie

Philips doet met de PFL6007 serie modellen bijna alles goed, afgezien van twee belangrijke punten. Ten eerste is het gebruiksgemak een belangrijk minpunt omdat de menu’s zeer traag reageren en ook het zappen teveel tijd inneemt en al snel gaat irriteren. Ten tweede heeft het LCD paneel met LED achtergrondverlichting last van backlight bleeding in de hoeken en laat de uniformiteit van het scherm te wensen over.

Philips-PFL6007-totaal

Dat zijn echter ook de enige echt belangrijke nadelen. De 47PFL6007 weet een overtuigend plaatje neer te zetten met dynamische kleuren en indrukwekkende scherpte, beschikt over een uitgebreid Smart TV platform met een aardig aanbod van apps voor de Nederlandse gebruikers heeft Ambilight verlichting voor een comfortabele kijkervaring, is voorzien van een elegant en slank design, en beschikt over een comfortabele 3D ervaring.

De 47PFL6007H heeft op het moment van schrijven een prijs van zo’n 900 euro en voor dat bedrag krijg je een TV die over het algemeen prima presteert en uitgebreide mogelijkheden biedt maar een aantal belangrijke minpunten heeft die je zeker in de overweging mee moet nemen. De 46PFL7007 presteert beter op het gebied van beeldkwaliteit en gebruiksgemak maar kost je dan ook een kleine 400 euro meer.

Minpunten

  • Trage reactietijd menu’s en zappen
  • Backlight bleeding en clouding
  • Matige audioweergave

Pluspunten

  • Scherpe en dynamische weergave in HD en SD
  • Comfortabele 3D ervaring
  • Uitgebreid en fraai Smart TV platform
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.010Martijn Chelproduct 

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.