Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is het verschil tussen composiet, S-Video en component (Y,Pb,Pr)?

Geschreven door
Geplaatst op23 januari 2013, 14:40 CategorieAccessoires

We hebben al heel wat artikelen besteed aan de verschillende mogelijkheden om componenten binnen je home cinema systeem aan te sluiten en uitgelegd welke kabels je zoal kunt gebruiken. Toch wil ik nog wat dieper ingaan op drie specifieke aansluitingsmogelijkheden die ondanks de digitalisering nog vaak gebruikt worden; composiet, S-Video en component (Y,Pb,Pr).

Hoewel we altijd aanraden een digitale (HDMI) kabel te gebruiken voor het aansluiten van verschillende componenten is dit niet altijd mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een oudere DVD speler hebben, een oudere TV hebben of simpelweg niet voldoende HDMI poorten ter beschikking hebben. Als je dan toch een apparaat dat beeld uitstuurt wilt aansluiten kun je gebruikmaken van een composiet, S-Video of component (Y,Pb,Pr) kabel. Alle drie de aansluitingsmogelijkheden sturen alleen beeld door en dus geen audio.

Composiet

Composiet is een van de meest simpele manieren om een apparaat met een display te verbinden. Dat heeft echter wel een nadeel want composiet geeft je ook een lage kwaliteit. Alle beeldinformatie wordt over één kabel, vaak een gele tulpkabel (RCA kabel), richting het display gestuurd. In dit signaal zit dus zowel de informatie over de kleur als de helderheid van het beeld. Vaak vind je naast de gele kabel/aansluiting voor het beeld ook een rode en een witte aansluiting voor de audio.

composiet-kabel

S-Video

Een wellicht minder vaak gebruikte mogelijkheid om apparatuur te koppelen is S-Video. S-Video biedt een ietwat betere kwaliteit dan composiet maar maakt gebruik van dezelfde bandbreedte. In de kabel zelf wordt echter informatie van elkaar gescheiden (Separate Video) middels kabels die zichtbaar zijn op de connector als vier pinnetjes. Het scheiden van de beeldinformatie zorgt ervoor dat kleuren beter worden weergeven en beelden ook scherper worden.

s-video-kabel

Component (Y,Pb,Pr)

Component is eigenlijk een verzamelnaam voor aansluitingen maar wordt door velen tegenwoordig gebruikt als synoniem voor component (Y,Pb,Pr). Deze connectie is te herkennen aan drie tulpkabels (RCA kabels); een groene, een rode en een blauwe. De meeste mensen denken hierdoor dat door deze kabels dan ook een gescheiden RGB-signaal gestuurd wordt maar dat klopt niet. Bij een Y,Pb,Pr aansluiting wordt namelijk informatie over de helderheid van het het beeld en het verschil tussen de blauwe en rode kleuren doorgestuurd. Zonder daar dieper op in te gaan komt het er op neer dat Y,Pb,Pr hogere bandbreedten mogelijk maakt waardoor beelden in een hogere resolutie doorgestuurd kunnen worden. Zo is het mogelijk om een 1080i signaal via component (Y,Pb,Pr) te versturen.

component-kabel

Hoewel deze manier van aansluiten volledig analoog is, is het verschil in beeldkwaliteit tussen DVI/HDMI en component (Y,Pb,Pr) minimaal. HDMI is echter wel instaat om een Full HD 1080p signaal door te sturen, terwijl dit bij component niet mogelijk is.

Meer informatie

Voor meer informatie over het aansluiten van componenten binnen je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.

 • Delen:

Reacties

 1. Hilde
  16 oktober, 2013 om 9:17

  Dank u wel voor het duidelijke verhaal. Ga proberen een heel oude video 8 camera aan te sluiten op mijn laptop met een usb video-omzetter van Magic. Op de camera zag ik echter alleen een zwart en een geel punt voor een tulpkabel. Op de omzetter zitten een witte, rode en gele tulpaansluiting. Daarnaast ook nog een S-video aansluiting. Ik ga het verhaal eens goed doornemen, en kijken of het me gaat lukken.

  met vriendelijke groet, Hilde

  • anne-marie
   10 februari, 2016 om 16:38

   Ik lees hier dit oude bericht. Ik vroeg me af of het u is gelukt om de video om te zetten. Heb hier precies hetzelfde probleem nl. Op mijn video zit ook alleen wit en rood en op de omzetter wit, geel en rood en s video-aansluiting.

   mvg,

   • Michael Kroon
    16 februari, 2016 om 4:55

    Hallo Anne-Marie. Ik zag je berichtje, maar mij is niet helemaal duidelijk of het om een videocamera of om een videorecorder gaat. Een videocamera zou in principe altijd een video uitgang moeten hebben. Of een gele aansluiting of een klein gaatje waar een stekkertje in moet zoals voor een koptelefoon. Bij een videorecorder kan het zijn dat er alleen een rode en een witte aansluiting voor het geluid zit. Afhankelijk van de videorecorder kan het een ingang of uitgang zijn. Als het goed is staat dit erbij. Eventueel als de videorecorder met oude films naar de computer moeten worden gestuurd, zijn daar diverse oplossingen voor. De goedkoopste en simpelste is een scartstekker met rood,wit geel en s-vhs. Deze stekker moet voorzien zijn van een schakelaar met in en out er op. Om een film naar de computer te sturen zet je de stekker op out en verbind je de 3 kleuren met de 3 kleuren van de videograbber. Nu kan je de film opnemen met de software van de videograbber. Ik hoop dat je hier iets mee kan en vraag gerust nog verder als het niet lukt. Groetjes.

 2. Rik Neirynck
  28 september, 2016 om 13:05

  Ik wil tijdens een voordracht live een demonstratie met mijn Flip Ultra HD camera projecteren met een beamer. De camera heeft een HDMI poort.
  1. Hoe doe ik dat?
  2. met welke kabel?
  3. via laptop naar beamer of rechtstreeks naar beamer?

  Mijn beamer heeft 2VGA ingangen, 1 video ingang (gele tulip) en 1 s-vodeo ingang; alle 3 met audio die ik zelden gebruik.

  Dank en groeten,
  Rik.

 3. Rowald
  21 februari, 2020 om 17:38

  Hai ik heb een tv met componente ingang kan je daar composiet kabels in doen ?

 4. Didier Delattre
  08 september, 2020 om 12:55

  Heb nog tientallen Video 8 en Hi 8 teruggevonden. Ik zoek een goeie converter die een S video + audio L/R signaal kan omzetten in HDMI. Kan je mij helpen ?
  Alvast bedankt.
  Didier Delattre

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.