Waarom zijn er nog steeds zwarte balken zichtbaar op een 16:9 TV?

25 januari 2013 2 Minuten 21 Reacties
21-9-op-16-9-TV

Het klinkt misschien als een wat simpele vraag maar toch is het een vraag die we de laatste tijd meerdere malen gesteld kregen. Vandaar dat ik in dit artikel kort uit wil leggen waarom je op een TV met een 16:9 beeldverhouding nog steeds zwarte balken tegen kunt komen.

Nagenoeg alle TV’s die je tegenwoordig in de winkel kunt kopen hebben een 16:9 beeldformaat. Dit houdt in dat de verhouding van het beeld 16 bij 9 is, in tegenstelling tot de 4 bij 3 verhouding van de TV’s die we een aantal jaar terug in de huiskamer hadden staan. Als je tot voor kort nog een 4:3 TV had dan is de kans groot dat veel content die op TV verscheen met zwarte balken boven en onder weergegeven werd. Ook is de kans groot dat je de verwachting had van deze balken af te zijn zodra de 16:9 TV in de huiskamer zou staan maar dit is niet altijd het geval.

Veel normale TV programma’s en series worden tegenwoordig in de 16:9 beeldverhouding, ook wel 1.78 genoemd, opgenomen en uitgezonden, en passen daardoor exact in een kader van 16:9. Bij de meeste standaard content die door zenders uitgezonden wordt zul je dus geen zwarte balken tegenkomen. Echter is niet alle content in dit formaat opgenomen. Veel films worden in een kleinere verhouding, 1.85 of zelfs 2.35, opgenomen. Dit heeft een breder maar minder lang venster als resultaat. Wanneer films met een van deze verhoudingen uitgezonden worden en weergeven worden op een 16:9 TV dan is het logische gevolg dat het niet exact past. Het beeld moet iets kleiner gemaakt worden om binnen de 16:9 verhouding te passen maar hierdoor krijg je onder en boven wel zwarte balken te zien.

Dit is normaal en dus niet eens waar je zelf iets aan kunt doen zonder aan kwaliteit in te leveren of veel geld uit te geven. Je zou namelijk het beeld op kunnen laten blazen door je TV waardoor de zwarte balken verdwijnen. Nadeel is dat je ook de resolutie opblaast en daarbij aan de linkerzijde en rechterzijde beeld verliest of een rare verhouding krijgt. Een tweede ‘oplossing’ is een TV met een 21:9 beeldverhouding kopen, maar het aanbod is zeer klein en de prijs is zeer hoog. Daarbij wordt standaard 16:9 content dan weer met zwarte balken weergegeven. Kortom, zwarte balken zijn iets waar we mee moeten leven.

Meer informatie

Voor meer informatie over het instellen en kalibreren van je TV en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.

Reacties (21)