Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Sony geeft uitleg over Triluminos techniek in 2013 LCD / LED TV series

Geschreven door
Geplaatst op16 januari 2013, 16:39 CategorieLcd en led tv's

Begin deze maand maakte Sony haar 2013 LCD / LED TV line-up bekend met de nieuwe W900 serie als vlaggenschip serie. Een belangrijke feature die de fabrikant vaak noemde in de aankondiging is de zogenaamde Triluminos techniek. Deze techniek maakt gebruik van quantum dots en moet zorgen voor een grote kleurbereik en natuurgetrouwe kleuren.

Sony’s Triluminos techniek

Tegenover FlatpanelsHD heeft Sony meer informatie gegeven over de werking van Triluminos, een concept dat niet helemaal nieuw is. Sony heeft in 2007 namelijk al eens een LCD TV serie met de Triluminos techniek uitgebracht, al verschilde die techniek van de huidige generatie. In 2009 gaf Sony zelfs aan dat het de techniek in de ijskast gezet had omdat de ontwikkeling te duur was kijkend naar de behaalde verbeteringen in beeldkwaliteit. 2013 is het jaar dat Sony de Triluminos techniek opnieuw introduceert en deze keer liggen de kosten volgens de fabrikant lager en zijn de verbeteringen duidelijker zichtbaar.

Intensere kleuren, groter bereik

Waar conventionele LCD displays met LED achtergrondverlichting gebruik maken van wit LED licht maken de Sony TV’s gebruik van LED’s die puur blauw licht uitstralen. Tussen de achtergrondverlichting en het LCD paneel heet Sony een filter met quantum dots geplaatst die middels dit licht pure groene en rode kleuren kunnen reproduceren. Volgens Sony kan de manier waarop conventionele LCD/LED TV’s werken soms zorgen voor uitgewassen kleuren, terwijl de Triluminos technologie volgens de fabrikant altijd voor intense, natuurgetrouwe en levendige kleuren zorgt.

Simpeler gezegd zorgt de techniek volgens Sony in vergelijking met conventionele LCD/LED TV’s voor 50 procent meer van het kleurenbereik dat zichtbaar is voor het menselijke oog. Volgens FlatpanelsHD, die een demonstratie van de techniek gezien hebben, zorgt het wel degelijk voor intensere kleuren maar soms zijn deze juist te intens. Het is dan ook te hopen dat Sony hierin de juiste balans weet te vinden.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.